viljoh9

Yle jälleen säästökohteena

Yleisradion ohjelmatoiminnasta on paljonkin sanomista. Silti sen kanavilta tulevat ohjelmat ja uutistoiminta katselluimpia ja ennen kaikkea luotettavimpia. Yle on jälleen muutosten kohteena. Ensisijaisesti se tarkoittaa Ylen tulojen vähentämistä.

Mitä siitä seuraa? Entistä enemmän uusintoja, entistä vähemmän omien laatuohjelmien tuotantoa. Kritiikki lisääntyy. Vaatimukset Yleveron alentamiseksi ja uudistamistarpeista sen kuin kasvavat ja samalla kavennetaan rahoitusta. Siinä sitä sitten ollaan nykyaikaan sopivassa itse aiheutetussa alasajokierteessä.

Yhden turhan kulun Yle voisi karsia heti. Se on tulevien ohjelmien ennakkomainonta. Suurinta osaa katsojia ne ärsyttävät. Lopputulos on, että kansalaiset tietävät, jos yleensä noita lyhytvälkkyjä sietävät, mitä ohjelmia ei ainakaan kannata katsoa.

Ylen johdolla ei ole kantaa määrärahoihin. Sen mielestä se omistajan eli kansalaisten asia. Heitä edustaa maan hallitus ja eduskunta. Käytännössä se on kolmen puolueen kauppa. Perussuomalaiset ilmoittivat Sipilälle jättämissään vastauksia vaativansa Yleveron alentamista. Keskustalla ja Kokoomuksella ei ole asiaan varmaa kantaa.

Sipilä itse ilmoitti jo ennen vaaleja, että Ylen tehtäviä pitää arvioida vaalien jälkeen. Tuolloin Sipilä ilmaisi huolensa siitä, että Yle pyrkii markkinajohtajaksi yhä useammalla media-alueella. Keskustan puoluesihteeri Laaninen pitää Ylen ohjelmatarjontaa hyvänä alueilla, jossa kaupalliset toimijat eivät pysty samaan-. Näitä ovat mm. opetusohjelmat, lasten ohjelmat sekä vähemmistöille suunnatut ohjelmat.

Lähtökohta on, ettei Ylen pidä kilpailla kaupallisten toimijoiden kanssa. Lähinnä se tarkoittaa kieltäytymistä hankkimasta kalliita ulkomaisia ohjelmaformaatteja. Tuosta voin todeta, ettei niitä tarvitakaan. Omilla formaateilla saadaan aikaan parempaa.

Kaikkineen Keskusta haluaa ensin saada arvion Ylen tehtävästä ja päättää sen jälkeen rahoituksesta. Kun kokoomuksella ei ole ainakaan vielä kantaa asiaan, on todennäköinen tulos, että Ylen seitsemän miljoonan indeksikorotus jää saamatta ja YT-neuvottelut käynnistyvät jälleen.

Tässä supistushuumassa vedotaan siihen, että myös Ylen on säästettävä siinä kuin muidenkin. Epäilen vahvasti tuollaista perustelua. Ylen ohjelmat nykyisellään maksavat kansalaisille paljon vähemmän kuin vaikkapa sitoutuminen johonkin urheilu- tai viihdekanavaan. Mieluummin pitäisi toimia siten, että Ylellä olisi varaa vaikkapa lähettää suosittuja urheiluohjelmia, kuten jääkiekkoa, ilman mainoskatkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yleisellä tasolla Viljo on tietenkin oikealla asialla.

Tuossa lopussa on eräs selvennystä vaativa yksityiskohta. Kansainvälisiin urheilutapahtumiin sisältyvät usein automaattisesti mainostauot, riippumatta siitä millainen yhtiö niitä missäkin maassa lähettää.

Sinänsähän olisi hienoa, jos suurten tapahtumien hinnat pysyisivät tasolla, jolla julkiset yhtiöt pystyisivät niistä kilpailemaan. Siihen asiaan ei kuitenkaan yhden pienen maan poliittisilla päätöksillä voi vaikuttaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Kansainvälisiin urheilutapahtumiin sisältyvät usein automaattisesti mainostauot."

Tälle ei tosiaan mahda mitään, jos aikoo katsoa lähetykset suorina. Nytkin on mahdollista ensin tallentaa ohjelma, poistaa siitä mainokset ja katsoa sitten yhtenäisenä. Ei vain tahdo viitsiä. Useimmiten siinä käy niin, että uutisissa tai muuta kautta saa tiedon tuloksesta, joten tällaiselta katkottamalta jälkiohjelmalta mene se tärkein hohto pois.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

YLE on loistava esimerkki valtion laitoksesta, joka toimii jos nyt ei rajattomalla, mutta valtavalla budjetilla kuitenkin.

Ylen budjetti pyörii 500 miljoonan euron paikkeilla vrt. poliisin reiluun 730 miljoonan budjettiin. Poliisilla henkilöstöä on kuitenkin tuplasti YLE:een verrattuna.

YLE käyttää varojaan mm. erilaisiin urheilun asiantuntija ja kommentaattoripalveluihin sekä tuottaa erilaista viihdehömppää vaihtelevalla menestyksellä. Yleensä lopputulos häviää kaupallisille palveluille.

YLE voisi palauttaa (down-sizing) toimintojaan takavuosien tasolle ja keskittää tarjontansa vaikkapa yhdelle TV- ja radiokanavalle nykyisten sijasta. Ohjelmistotarjonnan voisi keskittää oikeiden (laatu) uutisten, asiaohjelmien ja dokumenttien esittämiseen höystettynä laadukkaisilla koti- ja ulkomaisilla TV-sarjoilla.

TV:n tarjonta on nykyisin kaupallisten kanavien osalta jo niin monipuolista, ettei YLE:n kannata kilpailla tarjonnalla. Sen sijaan tulisi keskittyä sen lakisääteisiin ydinalueisiin eli uutisiin ja sivistäviin ohjelmiin sekä laatuun.

YLE:n toiminnosta voi säästää kymmeniä, ellei jopa satoja miljoonia laadun tai tarjonnan kärsimättä. Kysymys on siitä, annetaanko YLE:lle vapaat kädet kilpailla mainos ja maksukanavien kanssa veronmaksajien rahoilla?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mitenkähän paljon maksavat Ylen omien ohjelmien täysin tarpeettomat ennakkomainokset. Ainakin ne rahat on suoraan käytettävissä laatuohjelmien tuotantoon, jos halutaan. Sen jälkeen onkin kysymys siitä, miten Ylen toimintoja halutaan rajata tai toisaalta laajentaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ylen tehtävät pitäisi määritellä. Tuotannossa on paljon suoraa maikkari kamaa. 200 miljoonaa. Uutiset vähemmistöjen ohjelmat. Muu kyllä syntyy yksityisesti, jos ihmiset haluavat sellaisia katsoa. Maksukortti systeemikin voisi olla hyvä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Yle on aika käsittämätön laitos. Kerta sillä on ihan oma vero, luulisi, että se olisi yhteiskunnan palveluista kaikista tärkein. Järjen mukaan se ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Yle voisi keskittyä ydinosaamiseensa, eli ajankohtaisohjelmien, asiadokumenttien ja uutisten tuotantoon sillä varauksella, että uutistoimintaa voisi tehostaa ja keskittää koko valtakunnan kattavaksi. Pikainen vilkaisu Ylen webbisivuille paljastaa, että sinne ilmestyy uusi luettava juttu varttitunnin välein jopa sunnuntaipäivänä. Eihän tuollaista määrää kukaan ehdi lukea. Näin politiikan penkkiurheilijana sitten taas alvariinsa harmittaa, kun katsottava loppuu kesken. Myös siellä hömppäosastolla on paljonkin karsittavaa, ruotsinkielisestä tuotannosta puhumattakaan. HBO:n draamasarjat ja Hollywood-elokuvat katsotaan nykyään Internetistä, turha ainakaan niitä on näytettäväksi hankkia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Miksi meidän veronmaksajien pitäisi rahoittaa ylisuurta yli 3 100 henkilövuotta työllistävää valtiollista tv- ja radioyhtiötä ? Lisäksi Yle ostaa ulkopuolelta merkittävän määrän määräaikaisten ja freelancereiden tuotantoa ja pelvelua; näiden ei-vakituisten työsuhteiden osuus maksetuista palkoista on viidennes.

YLE:n tehottoman työn jälkeä on se, että Yleisradio pystyy tuottamaan vain viisi prosenttia liikevaihdostan myytäviä ohjelmia - loppu on eetteriin häipyvää hömppää.

Miksi muuten YLE:n strategiana on tulla johtavaksi digitaalisen tiedon välittäjäksi verkkopalveluissa ?

Vuodessa eetteriin häipyy 20.000 tuntia tv-ohjelmaa ja 150.000 tuntia radio-ohjelmaa. Normaalisti tällainen yritys laitetaan konkurssiin. Tässä määrässä on vähintään 80 % ohjelma-aikaa joka ei kuulu YLE-lain mukaisiin velvotteisiin.

Kun valtio on nyt lisävelkaantunut viimeisen kuuden vuoden aikana noin 50 miljardia euroa ja lisävelkaa otetaan noin 600 000 euroa tunti, niin ei kai Yleisradion tehottoman toiminnan ja työpaikkojen ikuinen turvaaminen ole meidän veronmaksajien tehtävä ?

Henkilöstökulut ovat suurin kuluerä noin 240 miljoonaa euroa. Esityskorvaukset sarjoista 85 miljoonaa €. Teoston luonteisia musiikkikorvauksia 32 milj. € ja urheilusta maksettiin 30 milj.€.

Lisänä tähän liiketoiminnan kulut 126 milj. € sekä ulkopuolisilta ostetut palvelut 52 milj. €

Yleisradion koko voidaan huoletta ainakin puolittaa. Suomessa ei kukaan jää uutispimentoon ja kultturia, urheilua ja viihettä löytyy kaikille ilmaisilta kaupallisilta kanavilta.

https://docs.google.com/file/d/0B-v6fV6ewetZVTBxNG...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Yle on ryhtynyt taistoon katsojaluvuista ja erityisesti nuorista katsojista. He kun hakevat tietonsa jostain muualta. He ovat myös riittävän hyvän itsetunnon omaavia nauraakseen noille vanhoille pieruille, joilla on aina ylimielinen ote asioihin"minä katson vain ylen laatuohjelmia, häpeäisin jos bb:a vilkaisisin".

Tämän seurauksena yle apinoin aina manoskanavien suosittuja formaatteja. Ruokaohjelmat, lifestyle, tositv jne.. Laatua ei helvetti. Mutta ei se saa nuoria palaamaan. Eivät he tarvitse yleä välttämättä mihinkään. Tämä julkisenpalvelun sukupolvi tarvitsee konkurssiin asti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuntuu ettei Suomen Tvssä tuu kohta muuta kuin ulkomaisten laatusarjojen toiveuusintoja, hipstereilyä ja ostopalvelu uutisia. DNAkin mainostaa "Welholla katsot tvstä vain sen mitä haluat"

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kai se on vaan niin että Suomessa ei osata sopeutua ja laittaa hanttiin kun digitalisaatio mullistaa mediaa ja kaupankäyntiä. Ruokakauppojen siirtäminen tulevaisuudessa internetiin kuulostaa liian naurettavalta...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yhteenvetona voi todeta, että kun nuoret ja kielitaitoiset lisääntyvät, siirtyy mediapalveluiden käyttö aina vain enemmän kansainvälisille kanaville. Siinä kisassa pärjäävät vain suomenkieliset alueelliset ja laatuohjelmat.
Atte Rätt on oikeassa. Yle voisi keskittyä ajankohtaisohjelmien, asiadokumenttien ja uutisten tuotantoon sillä varauksella, että uutistoimintaa voisi tehostaa ja keskittää koko valtakunnan kattavaksi. Vaikuttaa siltä, että aihe kiinnostaa ja se on hyvä.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Itseä lähinnä kiinnostaa Ville Haapasalon sarjat YLE:llä. Muuta kiinnostavaa ei juurikaan ole viime aikoina ollut tarjolla.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

En tunne taustoja riittävästi ottaakseni kantaa, että missä kohtaa tulisi säästää.

On YLE:ssä kyllä myös loistavia onnistumisia. Ihan kansainvälisesti esimerkillistä.

Toivon, että säästöt kohdistetaan viisaasti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ehkä yle aikoo kotimaisen (suomenkielisen) tuotannon sijaan keskittyä enemmän vientikelpoiseen tuotantoon, esim uusipäivä on liian Suomalainen esitettäväksi Yhdysvaltain TVssä. Minusta voisivat kyllä ennemmin keskittyä juurikin päinvastoin kotimaiseen ja Suomenkansaan, esim kanavalla voisi olla enemmän asiaohjelmia, satiiria, tutkivaajournalismia, kotimaisia sarjoja, ja ehkä maahanmuuttajien omaa tuotantoa. Stradan ja kuningaskuluttajan loppuminen on kova harmi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Unohdin muuten sanoa että YLE aikoo luopua urheilun esittämisestä sillä "katsojat ovat kadonneet maksutavoille".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset