viljoh9

Kreikan hirttonarulle jatkoa

Suomen osuus Kreikan kolmannesta tukipaketista on viidenneksi suurin. Sen myötä Suomen riskitaso kansalaista kohti nousee tuhanteen euroon. Suhteellisesti suurin vastuun kantaja on Luxenburg ja vähäisin Liettua http://www.elisa.net/saksalaislehti-suomi-karkimaksajien-joukossa-kreikka-tuessa/

Professori Vesa Kanniainen toteaa, että Suomi Juha Sipilän ja perussuomalaisten tuella on myöntämässä lisäluottoa yli 80 mrd € konkurssiin kypsyvälle Kreikan kansantaloudelle. Suomen takausvastuut - vaikkakin EVM:n välityksellä - kasvavat vastaavasti ja viimein ne maksettavaksi.
Silloin Suomikin on samanlaisessa liemessä kuin Kreikka nyt.

Suomen kansantalous on hauras. Olemme Kreikan tavoin Euroopan laidalla. Siinä tilanteessa meille tarjottava apu olisi samanlainen velka(hirtto)köysi, mitä Kreikalle nyt sovitellaan. Velkojen osittainenkaan anteeksianto ei tule kysymykseen ainakaan niin kauan, kun Saksan pankkien asialla on Saksan kristillisten johtaja Angela Merkel! http://www.elisa.net/professori-ksmllle-suomen-syyta-pohtia-eroa-eurosta-jos-kreikalle-lisalainaa/

Tuskin Suomen talous ajautuu samanlaiseen kriisiin, missä Kreikka nyt on, mutta uhka siihen on olemassa. Kreikan osalta kuitenkin kysymys on vain siitä, että sen hirttoköyttä vain jatketaan kolmella vuodella edellyttäen, että maan parlamentti tänään (15.7.) hyväksyy tarjotun lainapaketin.

Kreikan velat ovat sillä tasolla, ettei maa koskaan niistä selviä. Kiertotietä tämä on jo hyväksytty. Käytännön menetelmänä on se, ettei Kreikka vielä pitkään aikaan lyhennä entisiä velkojaan. Tällä uudella paketilla turvataan vain se, että Kreikka saa rahaa entisten velkojen maksuun. Parhaimmillaankin Kreikka on kolmen vuoden päästä jokseenkin samassa tilanteessa kuin nyt.

Jos Kreikan parlamentti hyväksyy tarjotun paketin ja sen jälkeen myös toteuttaa sen ehdot, maalla on pienoiset mahdollisuudet kitkutella kolme vuotta eteenpäin. Sitten on tarkistuksen paikka. Silloin Kreikalle muotoillaan neljäs ”apupaketti” tai sen annetaan viimeinkin ajautua konkurssin, jonka jälkeen Kreikka voi aloittaa uuden elämän sellaisen lainatason kanssa, josta sillä on realistiset mahdollisuudet selvitä.

Jos Kreikka ei ehtoja hyväksy, edessä on hallitsematon konkurssi. Siinä mielessä kolmen vuoden jatkoaika on parempi. Silloin sekä EU:lle että Kreikalle jää aikaa valmistautua tilanteeseen ja konkurssi voidaan hoitaa hallitummin. Parhaiten silloin päästäisiin kuiville siten, että huomattava osa Kreikan lainoista kirjataan alas. Nähtäväksi jää, löytyykö siihen ryhtiä silloinkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nyt olisi oikea hetki käynnistää Suomen Setelipaino Oy:n koneet. Painataan ensi alkuun markan paperiseteleitä varastoon.

Kun kerran IMF:kään ei halua olla mukana kolmannessa tukipaketissa, niin miksi me muka olisimme? On tarjolla selkea vaihtoehto ja se on ULOS. Kansanedustaja Elina Lepomäki on hyvin perehtynyt kyseiseen vaihtoehtoon ja voisi ryhtä tarvittavaan valmistelutyöhön.

Ja, Viljo, vielä kerran kiitos sinun puolueesi entiselle nokkamiehelle. Hänen ansiosta saamme nyt olla EU:n velkaytimessä . Hitto soikoon!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mahtoikohan tuo olla yksin Lipposen syy, että Kreikka otettiin mukaan euroon ja sen jälkeen maata ylilainoitettiin oikein urakalla?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Parhaiten ... siten, että huomattava osa Kreikan lainoista kirjataan alas"

Tiedätkö miten silloin käy Jutan takuutuksille?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tiedän. Ne pienenevät samassa suhteessa velkojen alaskirjausten määrän kanssa. Raja menee siten, että jos Kreikka itse ajautuu konkurssiin, takuut pitävät. Jos velkojat alentavat saamistensa määrää, on se kaikki suoraa tukea Kreikalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset