viljoh9

Kreikan kriisin mahdollisuudet: velkahelpotukset tai konkurssi

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on tehnyt päätöksen, ettei nykyisellään osallistu Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan maan liian hitaan uudistumisen vuoksi. IMF pitää tarjolla olevaa lainapakettia epärealistisena ja vaatii Kreikalle merkittäviä velkahelpotuksia. Se arvioi menettävänsä loputkin maineestaan, jos lähtee mukaan tuhoon tuomittuun lainaohjelmaan.

Euroopan johtaville poliitikoille ja myös Suomelle tilanne on hyvin kiusallinen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, etteivät Kreikan tukemisen kustannukset saa kasvaa. Niin tässä kuitenkin käy. Ilman IMF:n mukana oloa pakettia ei saada kasaan ja edessä on Kreikan valtion konkurssi, jonka hintaa ei ennakkoon voi laskea. Velkahelpotusten hinta taas on suorassa suhteessa alaskirjausten määrään. Oikea taso, jonka jälkeen Kreikalla on mahdollisuus selvitä kuiville, on noin puolet nykyisestä velkojen määrästä.

Käy kummin päin tahansa, Kreikan tiukan velkasidonnaisuuden jatkajat ovat jo pelinsä menettäneet. Konkurssi on Suomen kannalta ehkä helpoimmin hyväksyttävissä. Silloin Urpilaisen aikoinaan neuvottelemien vakuuksien arvo säilyy, vaikka kaikki muu meneekin. Kaiken muun menettäminen on vältettävissä, kun myönnetään, ettei ole realistista pitää kiinni saamisista, joita Kreikka ei koskaan pysty maksamaan. Siinä pienenee vakuuksien arvo samassa suhteessa, mutta ratkaisu on silti konkurssia parempi vaihtoehto.

Kreikan kiristystä on perusteltu sillä, että jos sille myönnetään helpotuksia, ovat niitä vaatimassa myös muut apupaketteja saaneet maat. Minä en sellaiseen kierteeseen usko. Luotan ymmärrykseen, ettei kreikkalaisten elämisen lisäkiristykset auta ketään. Lopputulos on parempi, kun luovutaan epärealistisista saamisista, asetetaan Kreikalle tiukat ehdot ja niiden päälle pitävä valvonta siitä, että Kreikan on saatava yhteiskunnan rakenteet ja verotus kestävälle pohjalle. Tuki pitää sitoa tehtyihin uudistuksiin, ei lupauksiin niistä.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila
Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hyväksytään Kreikan konkurssi ja valmistaudutaan Suomen
konkurssiin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ongelma on siinä, ettei Kreikka saisi "epäonnistua" leikkauksissa. Ja samaan aikaan se ei saisi onnistua köyhien auttamisessa, oligarkkien verottamisessa jne.
Troikka kylmästi kieltää moiset "populistiset" toimenpiteet.

Ja tällaiseen "Tehkää niinkuin käskemme - älkää ottako rikkailta vaan köyhiltä!!!"-politiikkaan on myös Suomi sitoutunut. Niin Kreikkaan nähden kuin myös omiin kansalaisiinsa nähden.

Pelätään, että Syriza-tyyppiset liikkeet kasvavat koko etelä-Euroopassa ennennäkemättömiin mittoihin.

Henry

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Henry Björklid, mistä sinä tiedät, että Kreikan "ei saisi onnistua köyhien auttamisessa, oligarkkien verottamisessa jne. Troikka kylmästi kieltää moiset "populistiset" toimenpiteet."

Ei minulla ole tuollaisista ehdoista tietoa. Kuvitella saa mitä tahansa, mutta jos on esittää "pitäviä" väittämiä, täytyy niille olla jokin lähde.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lue blogini. Myös Tsipras on tästä puhunut ja se on myös Tsipraksen hyväksymän kolmannen tukipaketin ehdoissa.
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199434-varou...

Tästä on kyllä puhuttu aika paljon - siis Kreikan tapauksesta - joka peilaa mielestäni suoraan myös Suomen "yhteiskuntasopimukseen", eli köyhiltä otetaan ja rikkaat saavat olla rauhassa.

Henry

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #4

Kun on itse itsensä todistaja, ei sillä paljoa painoa ole.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #14

Nostat vain Sipilän hallitusohjelman potenssiin kaksi, niin eiköhän ala tuntua tutulta? Leikkauksia ja "säästöjä" vähävaraisilta, muttei rikkailta.

Henry

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #14

Hyväksytään Kreikan konkurssi ja valmistaudutaan Suomen
konkurssiin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eiköhän IMF ole jo menettänyt ainakin jonkin verran uskottavuuttaan tukemalla toisessa tukipaketissa Kreikkaa, vaikka maa oli jo tuolloin todettu maksukyvyttömäksi? Olihan tuolloin IMF:n oma virkamies asiantuntija sanonut ettei IMF:n pitäisi olla tukemassa tukipaketilla Kreikkaa. No toisin kävi, joten IMF:n kohdalla tämä uusi ilmoitus poisjäämisestä kolmannesta tukipaketista on pelkkaa hurskastelua ja saattaa euromaat suuremmiksi maksumiehiksi. Niin IMF kuin euromaatkin olivat vallan tietoisia siitä ettei Kreikka pannut toimeen tukipaketissa vaadittuja toimia ja kuitenkin tukipaketti hyväksyttiin viimeistä piirtoa myöten.

Suomen edelliset hallitukset ovat olleet typeriä, asiantuntemattomia, asettamalla veronmaksajamme todella ikävään maksumiehen asemaan. Tuo oli jo tukipaketteja suunniteltaessa tiedossa mihin tulee johtamaan, mutta poliittinen solidaarisuusaate ajoi ohi EU:n perussopimuksen, johon Suomi oli sitoutunut. Nähtäväksi vielä jää syökö hallituksen kokoomus ja keskustapuolue sanansa ja hyväksyy Kreikan vapaaehtoisen velkaleikkauksen. Uskon että jos noin käy, niin hallitus hajoaa siihen paikkaan.

Edit; IL näyttää kirjoittavan Sipilän kannanotosta Kreikan kolmanteen tukipakettiin mm. näin " Suomi pitää IMF:n mukanaoloa ehtona tukipaketteihin osallistumiselle ja vastustaa Kreikan velkojen anteeksiantamista. IMF taas vaatii Kreikan velkojen helpotusta, jotta se lähtee tukiohjelmaan mukaan."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015080120118304_u...

Tuossa Sipilän lausunnossa on yksi paha sana toistaiseksi. Saa nähdä mikä merkitys tuolla on loppupelissä.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Eiköhän IMF ole menettänyt jo kaiken uskottavuutensa tämän johdosta

http://yle.fi/uutiset/imf_hyvaksyi_ukrainan_tukila...

Eri maita mitataan eri mittareilla ja mitoilla. Uskallan väittää, että Kreikka kaikesta huolimatta toimii paremmin hallinnoltaan kuin Ukraina. Kukahan vetelee naruista IMF:ssä kun se on pakotettu antamaan laina Ukrainalle?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pasi, olen samaa mieltä. Tuo Ukraina tuli myös mieleeni kommenttia kirjoittaessani, mutta en sitä maininnut koskapa blogi koski Kreikkaa. Täysin totta on tuo että IMF kuitenkin taas kerran nykyisen johtajan hyväksynnällä ottaa osaa Ukrainan, täysin maksukyvyttömän, tukemiseen tukilainoin.

Toimii aivan varmasti. Sanomattakin lienee selvää mihin Ukrainan tukilainat päätyvät ainakin osittain. Samaan pohjattomaan kaivoon kuin Kreikassa on tapahtunut. Kovaa korruptiota esiintyy kummassakin maassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomesta tulee aivan 100-varmasti maksaja. Jos tukipakettia ei tule, kaatuu Kreikka vain nopeammin ja siirtyy johonkin muuhun valuuttaan.
Jos tukipaketti tulee, kestää tätä löysässä hirressä olemista vain hieman kauemmin.
Itse keskityn valmistautumaan tähän "jysähdykseen", en enää niinkään mieti tuleeko vai eikö tule - se on vain ajan kysymys.

Henry

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Henry, totta kai tulee. Kysymys onkin vain siitä mikä on tuo veronmaksajille lankeava maksettava summa. Tämän maksettavuuden piti kyllä olla selvä jo ennen ensimmäistäkään tukipakettia tai kahdenkeskistä lainaa, mutta kun järki ei paljon päätä pakota, niin tässä on sitten lopputulos.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #9

Miksi kinastelette Kreikasta ? Suomi on samalla tiellä.
Miten me selviämme ?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #30

Pertti, kysymyksen voisi heittää ensi alkuun Stubbille ja Sipilälle. Luulen tai oikeastaa tiedän että Soini ei ole tukipakettien kannalla ja on jopa eurosta eroamisen kannalla. Soinin "eväät" vain ei yksin puolueena siihen riitä. On saatava enemmistö samalle kannalle.

Kyllä muutoin tätä samaa tietä jatkamalla Suomella on edessä Kreikan kohtalo. Voihan se olla jopa joidenkin tahojen päämäääränä. Kukapa tuon tietää mitä EU:n johtoporras ajaa takaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #30

Pertille:
Kreikka on siinä mielessä mielenkiintoinen, että suomalaiset voivat jo nyt tulla tutustumaan "Tulevaisuuden Suomeen - anno 2020", eli tulla tänne Kreikkaan katselemaan.
1990-luvun lama tulee olemaan lastenleikkiä tulevan rinnalla:

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199487-suome...

Henry

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joka tapauksessa Suomi on jo ajautunut maksajan rooliin. Tästä olen Henry Björklidin kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hetkinen...

Ensin vastuumme kasvaa, mutta kolmatta lainaohjelmaa ei tule, vaan tulee konkurssi?

Kumpaa nyt sitten pidät todennäköisempänä?

Tarkoitatko myös, että Suomen tulee ajaa eurojäsenmaa konkurssiin ihan vain siksi, että Urpilaisen virkamiesten tehtailemat tuotonvaihtosopimukset säilyvät ehtana?

Mikä on mielestäsi eurojärjestelmän tarkoitus? Onko se ajaa muut maat konkurssiin?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo oli varmaan Viljo Heinoselle. Mutta laitan minäkin lusikan tähän soppaan:
Nähtyjen "neuvottelujen" => kiristyksen ja sanelujen perusteella näyttää vahvasti siltä, että;
- Kreikka on tarkoitus alistaa kokonaan Keski-Eurooppalaiselle taloudelliselle hegemonialle. Lue: Saksan protektoraatiksi.
- Kreikan energia- ja luonnonvarat viedään halvalla, ikäänkuin korvauksena.
- Poliittisesti tärkeä sijainti tekee myös sen, että sen omaa päätäntävaltaa halutaan supistaa => mahdollisiin öljyputkiin halutaan veto-oikeus jne.

Kreikan kannattaa tehdä paljon, ei ehkä ihan mitä tahansa, mutta paljon sen eteen, että se pääsee eroon €uron luomista kahleista. Ja näen sen ensi-askeleena EU:sta vapautumisesta.
EU-päättäjät tietävät tietenkin, että jos Kreikka edes puolittain onnistuu, tule sille seuraajia. Siksi he eivät missään nimessä halua velkojakaan niin paljon lyhennettäväksi, että peukaloruuvit haihtuvat = ei minkäänlaista onnistumista, muuten kuin että Kreikka juuri ja juuri pysyy pinnalla.

Viisaammat kertokoon, onko konkka ainoa keino?

Henry

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tottakai, vaikka ei mukavalta tunnu, Suomen ja muiden euromaiden on taivuttavat velkajärjestelyyn. IMF painostaa nyt velkojina olevia euromaita suostumaan siihen ja Kreikkaa tekemään tarvittavat rakenteelliset uudistukset. Joko rahasto, minne yhteisyritykset Venäjän kanssa energiasektorilla todennäköisesti laitetaan panttiin, on perustettu? Se on tärkeässä osassa pelissä.

Toki IMF:llä on omat sääntönsä taustalla vaikuttamassa, mutta uskoisin myös poliittisten syiden painavan vähintään yhtä paljon sen painostuspolitiikan taustalla nyt.

Mikäli Kreikka ei tule saamaan velkajärjestelyä itselleen, sillä ei ole intressiä päästää Venäjää toimijaksi energiasektorilleen. Venäjällä ei ole intressiä päästää Ukrainaa otteestaan ellei se saa korvattua Ukrainan kautta kulkevaa kaasuputkiverkkoa Kreikan avulla. EU:lla ei toisaalta ole intressiä suostua velkojen leikkaukseen ellei Ukrainaan saada ratkaisua tuossa kaupassa.

En ole huolissani loppuratkaisun toteumisen suhteen, sillä millään osapuolella ei ole intressiä pelata peliä kuin oman voittonsa puolesta. Kaikki joutuvat taipumaan voittaakseen osuutensa pelipöydällä olevasta potista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Konkurssi on todennäköisin. Siinä on kuitenkin se mutta, että EU ja Suomi siinä mukana suostuvatkin Kreikan velkojen leikkaukseen. Silloin tuleekin kolmas tukipaketti ja Kreikan hirttonarua jonkin verran jatketaan.

Suomen ei pidä ajaa Kreikkaa konkurssiin. Se maksaa enemmän kuin takuuksista hyötyisimme. Kolmannen tukipaketin onnistuminen riippuu siitä, miten paljon Kreikan velkoja leikataan. Jos ne puolitetaan, Kreikka voi selviytyä maksukykyiseksi. Se olisi kaikille paras lopputulos. En veikkaile mitään. Varmaa on, että Kreikan ympärillä nähdään vielä monta takinkääntöä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jaksat uskoa kolmannen tukipaketin muuttavan suuntaa vain jos siinä leikataan Kreikan velkoja noin puolella?

Kreikkalaisetkaan eivät usko kolmanteen pakettiin, mutta kenties saamme nähdäkin sen epäonnistumisen vielä. Arvelisin, että jos paketti todella tehdään niin se jää kesken.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Unohda Urp/Kat sopimukset. Mieti miten Suomi selviää veloistaan ja kerro siitä selkokielellä.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Unohda Urp/Kat sopimukset ne tulee veronmaksajien piikkiin joka tapauksessa. Mieti miten Suomi selviää veloistaan ja kerro siitä selkokielellä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Velkahelpotukset ovat siitä syystä mahdottomat, koska Kreikka ole muuttanut talouttaa kestävälle pohjalle. Vasta, kun on selvää, että Kreikka pystyy tehokkaasti lyhentämään velkaansa, voidaan harkita pääoman leikkausta, jotta korotasotippuu. Tällöin myös korkojen lisäksi velkapääoma leikkaantuu ajan kanssa.

IMF siis virallisesti julistaa, että Kreikka on jo konkurssissa, mutta sitä ylläpidetään eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla. Uskotko sinä, että Kreikka muuttaa suuntaansa ulkopuolelta tulevan määräilyn seurauksena? Minä en usko.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

" Uskotko sinä, että Kreikka muuttaa suuntaansa ulkopuolelta tulevan määräilyn seurauksena? Minä en usko"

En minäkään, itseäni huolestuttaa Suomen oma velka. Onko sinulla ratkaisuja ?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

" Uskotko sinä, että Kreikka muuttaa suuntaansa ulkopuolelta tulevan määräilyn seurauksena? Minä en usko"

En minäkään, itseäni huolestuttaa Suomen oma velka. Onko sinulla ratkaisuja ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ville Heiskanen, olen kanssasi samaa mieltä. Uskon, ettei Kreikkaa päästetä holhouksesta ennen kuin sen yhteiskuntarakenne ja sen mukana talous ovat vakaalla pohjalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisitko hieman avata, mitä käsityksesi mukaan "Kreikan valtion konkurssi" KÄYTÄNNÖSSÄ tarkoittaisi?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Konkurssi merkitsee Kreikan ajautumista ulos eurosta ja siirtymistä omaan valuuttaan. Velat kuitenkin jäävät euromääräisiksi. Kun Kreikka ei koskaan selviä nykyveloistaan, on velkojien pakko kirjata alas saamisiaan. Oikea taso mielestäni on velkojen puolitus. Sitä ei kukaan vielä tiedä, mihin päädytään, eikä sitäkään, saadaanko sittenkin kolmas tukipaketti aikaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Esitin kysymykseni ilmeisen epäselvästi. Siis hieman toisin:

Mitä käsityksesi mukaan KÄYTÄNNÖSSÄ tarkoittaisi "Kreikan konkurssi". Ei siis, mitä sen jälkeen tapahtuisi.

Mikä on se mekanismi, jolla "Kreikan konkurssi" johtaisi "ajautumiseen ulos eurosta" ja "siirtymiseen omaan valuuttaan"?

Mitä siitä KÄYTÄNNÖSSÄ seuraisi?

PS: Käytä "vastaa" -toimintoa, niin keskustelua kykenee seuraamaan.

Kiitos.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Lisätäsmennyksenä tuohon konkurssikysymykseen: Kreikan valtion kultavaranto (112,5 tonnia, à noin 35 €/gramma) ja sen kehitys:

http://cdn.tradingeconomics.com/charts/greece-gold...

Vrt. Suomi 49,2 tonnia.

Kasvussa näyttää olevan edelleen. Että sellainen "Kreikan kriisi".

Jouni Järvinen

Kreikkaa ei saada eurossa kilpailukykyiseksi. Poliittisella päätöksellä peliä jatketaan hamaan tulevaisuuteen. Veronmaksajat euromaissa maksaa---> tulonsiirtounioni

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Euroa syytetään lähes kaikesta, kun ei syvällisemmin asiaa ajatella. Euro on vain väline. Se ei ole syyllinen mihinkään. Euron käyttöönoton väärinkäyttäjät ovat syyllisiä, ei euro. Euroa ei voi kukaan minkään sortin oikeuteen haastaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tuo nyt oli aika lapsekas huomautus. Totta kai euro on vain väline. Eikä tässä ongelmassa voi oikeastaan ketään oikeuteen haastaa, kukaan kun ei ole ilmeisesti rikosta tehnyt.

SEN SIJAAN on pohdittava, MIKSI euro otettiin käyttöön, minkä välineeksi se tehtiin ja mikä oli tavoite. Siinä suhteessa euro valuuttana on täytttänyt sille asetetut tavoitteet täysin. "Syyllinen" euro valuuttana ei tietenkään ole, mutta nykytilanne on suora ja johdonmukainen, jopa tavoiteltu seuraus niistä poliittisista ideologisista lähtökohdista, joiden takia se otettiin käyttöön.

Euron tarkoitus oli vahvistaa liittovaltion keskushallinnon valtaa, markkinoiden, so. suuryritysten ja suurpankkien, valtaa ja taata hintavakaus, "taistella" inflaatiota vastaan.

Nämä tavoitteet on eroalueella saavutettu, Saksan ja Ranskan talous sekä sen lisäksi Ison-Britannian suuret liikepankit ovat korjanneet potin.

Joten, vaikka euro valuuttana ei ole "syyllinen" mihinkään, sen käyttöönotto on johtanut väistämättömään opputulokseen, koska nykytilanne oli sen tarkoituskin.

Jotta tilanteen ymmärtäisi, kannattaa tarkastella, mitkä osavaltiotaloudet EIVÄT ole kärsineet euron käyttöönotosta. Tosiasiat puhuvat puolestaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #41

Tässä asiassa olet oikeassa. Minusta on vain kovasti falskia puhua ja kirjoittaa eurosta ikään kuin talousvaikeudet olisivat sen syytä. Todellinen syyllinen on järjestelmä, joka on euron takana ja henklöinä ihmiset, jotka taloutta vinouttavasta järjestelmästä sopivat. Senkeämpää oli kirjoittaa eurojärjestelmän ongelmista, ei euron ongelmista

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hyväksytään Kreikan konkurssi ja valmistaudutaan Suomen
konkurssiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Parempi on kuitenkin varautua toimiin, joilla Suomen ajautuminen konkurssiin voidaan välttää. Niillä eväillä, mitä Sipilän hallitus tähän saakka on yhteiskuntasopimusta kaupitellut se ei onnistu.

Jouni Järvinen

Sdp ja kokoomus hallituksessa tekivät kaikkensa että tähän tilanteeseen päädyttiin. Mikä on se viisastenkivi jonka olet löytänyt jolla tuleva konkurssi vältetään?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #27

Juuri näin. Kaava on yksinkertainen:
- Vero- ja maksuhelpotuksia varakkaille ja yrityksille.
- joka johtaa budjettivajeeseen
- jolloin myydään valtion yrityksiä ja osakkuuksia ja otetaan lainaa paikatakseen budjettia

Jolloin ollaan velkaisia ja aletaan purkaa hyvinvointivaltiota => leikataan vähävaraisilta ja lyödään kunnille (tasavero) lisää velvotteita, jolloin myös kunnat leikkaavat.

Ja tämän prosessin aikana myydään myös itsenäisyys, annetaan päätöksenteko yhä kauemmiksi ja politikot voivat sanoa "Kätemme on sidotut, meillä ei ole asiassa päätäntävaltaa...", "Olen samaa mieltä kanssasi..." jne. - ja pidetään puheita siitä, mitä pitäisi tehdä.

Herätkää ihmiset jo!

Henry

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #27

Kreikka pääsee jaloilleen riittävän suurilla velkahelpotuksilla eli Kreikan lainojen alaskirjauksilla sekä tarkalla holhouksella. Se tarkoittaa, että Kreikka saa rahoitusta vain tarkistuksissa todennettuja uudistuksia vastaan. Tätä IMF vaatii ja EU toistaiseksi vastustaa. Arvioin, että IMF on tässä kisassa EU:n organisaatioita vahvempi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #38

Alat lähestyä todellisuutta vastaavaa näkemystä Kreikan "kriisissä". Kyseessä on todellakin kisa, jossa vastakkain on USAn tlaoudelliset ja strategiset intressit (IMF+FED) toisaalla, toisaalla EUn liittovaltiohallinnon vahvistaminen. Nämä ovat antaonistisia tavoitteita. Tuossa pelissä Kreikka ja kreikkalaiset ovat pelkkä pelinappula.

Kreikka ei suinkaan tarvitse "holhousta" vaan itsenäisyyden palauttamista. Paitsi, että Kreikan vastuut pitää siirtää takaisin kreikkalaisille ja Kreikalle, suurpankeille pitää realisoida markkinoiden perusmekanismi, tappion mahdollisuus ja konkurssiriski.

MILLÄÄN muulla keinolla Kreikan "kriisi" ei selviä. Ja juuri selviäminen on Tsiprasin hallinon tavoite. Hän tietää pelaavansa kovaa peliä, mutta tietää myös, ettei oikeastaan voi hävitä. Kreikan maksukyvyttömyys on jotain, mitä EKP-järjestelmä ja se politiikka yksinkertaisesti ei kestä.

SIKSI "neuvottelut" jatkuvat taas.

Toimituksen poiminnat