viljoh9

Päätöskyvytön Soini vaatii mahdottomien sääntöjen noudattamista

Tänään (4.9) se on kuultu useammassakin uutislähetyksessä, että syy Euroopan pakolaisvirtaan on siinä, ettei EU noudata omia sääntöjään. Ilmeisesti Soini viitaa Schengen -sopimukseen, jota soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Näiden valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Schengen-alueella. Amsterdamin sopimuksen lisäpöytäkirjan myötä Schengenin sopimuksesta on tullut osa Euroopan unionin sopimuskokonaisuutta.

Täysin vapaata liikkuvuutta Schengen -sopimuskaan ei tarkoita. Se rajautuu EU:n jäsenmaiden kansalaisiin. Pakolaiset ovat tästä ulkona. Heidän pitäisi hakea turvapaikkaa siitä maasta, johon ensin ovat tulleet. He saavat tai eivät saa turvapaikan siinä maassa, jossa ovat sitä hakeneet. Turvapaikkaoikeudet ovat maakohtaisia.

Pakolaisten tulo Eurooppaan on niin suurta, ettei heidän vastaanottoaan koskevia sääntöjä pystytä noudattamaan. Euroopan unionin Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensiksi saapuu. Tämä sääntö on ei sovi nykytilanteeseen. Suurin pakolaistulva kohdentuu Kreikkaan ja Italiaan.

Pakolaisten määrän kasvu ei ole miltään osin EU:n syytä. EU:n heikkous on siinä, ettei Euroopassa ole osattu varautua sellaiseen pakolaisten määrän kasvuun, mikä nyt on tosiasia. Soinin kanta asiaan, että EU:n pitää noudattaa sääntöjään ja Suomen hallitussopimusta, on surkeaa viisastelua. Pakolaiset ovat jo Euroopassa, mutta toimivaa sääntöä, heidän vastaanottamisestaan tai palauttamisestaan ei ole olemassa.

Oikeastaan vain Unkari on maa, joka yrittää noudattaa Dublinin sopimusta. Se yrittää estää pakolaisten maahan pääsyä sekä Unkariin päässeiden pakolaisten maasta poistumista. Unkari on esimerkki siitä, mitä seuraa, kun mahdotonta sopimusta yritetään noudattaa. Ainoa tulos on se, että pakolaisten kärsimykset kasvavat.

Soini on pakolaisasiassa heittäytynyt täysin kannattomaksi ja tietämättömäksikin sivuuttanut käytännön realismin täysin. Tulevaisuudestakin hän on todennut vain, että katsotaan, mitä asiasta sovitaan. Puoluejohtajan, joka samalla on ulkoministeri, pitää pystyä parempaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ikänsä populistina, "republikaanina" ja oppositiopoliitikkona elänyt kadottaa tiekarttansa joutuessaan vastuuasemaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onkohan Soinilla koskaan mitään vastuullista kantaa ollut mihinkään asiaan, kunhan on hölissyt sitä, minkä on arvioinut parhaiten ns. kansaan uppoavan. Siinä hän onnistuikin. Pääsi valtaan, mutta ei tiedä, mitä ja miten sillä tekisi.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Poisto. Pitänee lukea muutakin kuin otsikot vastedes.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija ensiksi saapuu. Tämä sääntö on ei sovi nykytilanteeseen. Suurin pakolaistulva kohdentuu Kreikkaan ja Italiaan."

Dublinin sopimuksen noudattaminen tulee niin vaikeaksi sen takia, että Kreikka ja Italia laiminlyövät toisenkin velvoitteensa: EU:n ulkorajan valvonnan.

Kummallakin maalla on tiettävästi sekä merivartiosto että sotalaivasto, ja suuri joukko hinauskykyisiä siviilialuksia. Teknisesti niillä sekä lentotiedustelulla olisi mahdollista vähentää murto-osaan laittomat rajanylitykset Afrikan ja Turkin suunnasta, mutta poliittinen tahto siihen puuttuu, joten on omaksuttu löperö käytäntö koko EU:n ja kaikkien sen jäsenmaiden vahingoksi.

EU:n tulevaisuus voi olla vaakalaudalla, jos yhteisesti sovituilla säännöillä lakkaa olemasta merkitystä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuo on yksi näkökulma. Se ei kuitenkaan sisällä mitään keinoja, miten Eurooppaan jo tulleita siirtolaisia pitää kohdella. Ei ole maata, johon heidät voi turvallisesti palauttaa, eikä siihen operaatioon tarvittavaa henkilökuntaakaan välineistä puhumattakaan.

Albaniaan on Suomesta palautettu ainakin yksi lentokoneellinen sen maan kansalaisia. Pakolaisten määrään nähden se on aikaa vievää näpertelyä. Se ei toimi kunnolla edes Suomen osalta, vaikka tänne tulee pakolaisia vähemmän kuin muualle Eurooppaan.

Pakolaistulvaan pitää ottaa täysin toinen ote. Kaikki tänne tulleet on otettava kotoutuksen piiriin ja ohjattava mahdollisimman nopeasti työelämään. Minne, kun työtä ei ole suomalaisillekaan? Työn määrä ei ole vakio. Kun tänne tulee lisää ihmisiä, he ovat kuluttajia sinä kuin muutkin, ellei heitä suljeta leireille.

30 000 uutta ihmistä tarvitsee ruokaa, vaatteita, kulkuvälineitä ja asuntoja. Heille pitää laatia asutusohjelma, jossa he itse pääsevät rakentamaan tulevaisuuttaan. Siitä syntyvä toimeliaisuus synnyttää työpaikkoja enemmän kuin he pystyvät niitä suomalaisilta työttömiltä viemään.

Nykyisestä työlupakäytännöstä pitää luopua. Se ei ole ainoastaan tarpeeton vaan erittäin haitallinen, kun se estää pakolaisten sopeutumista. Minusta pakolaisten lajittelu oletetun suojelutarpeen mukaan on mahdotontakin kuin aivan selvissä tapauksissa. Silloinkin näistä ihmisistä voisi olla Suomelle hyötyä enemmän tulevina kansalaisina. Jokainen palautettu on samalla hukattu mahdollisuus.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Siihen aikaan, kun maahanmuutto- ja oleskelulupa-asioista vielä vastasi Eila Kännö, Suomella oli kaikki tarpeelliset keinot, miten rajanylityspaikalle jo tulleita siirtolaisia pitää kohdella. Tuo täysin toinen ote säästi meidät silloin paljolta harmilta, ja kuitenkin myös tarjosi suojelua sitä todellisuudessa tarvitseville.

Mutta ei tarvitse sanoa: tiedän jo, ettei se enää tänä päivänä onnistu...

Kaj Winqvist

Eli kun monetkin tahot ovat toivoneet Suomen ja Euroopan talouteen lisää toimeliaisuutta ja elvytystä, niin nyt sitten näemmekin ainaisten teknisten töiden ja tienrakennusten sijasta hieman humanitaarisempaa "turvapaikanhakijaelvytystä"? Tätä ei kuitenkaan Forssassa ja Keuruulla nähty ihan näin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Asenteet ja ennakkoluulot hallitsevat monien mieliä, valitettavasti. Tänään Aamu TV:ssä pääministeri Sipilä kertoi yrittäjänä ollessaan palkanneensa useita ulkomaalaisia. He osoittautuivat ahkeriksi ja Suomeen sopeutumishaluisiksi. Lisäksi Sipilä kertoi luovuttavansa ensi vuoden alusta Kempeleen kotitalonsa ainakin määräaikaisesti pakolaisten käyttöön.

Vaikka Sipilä minun näkökulmastani on pääministerinä ollut jokseenkin saamaton ja työmarkkinoita heikosti tunteva, on hän pakolaiskysymyksessä täysin oikeilla linjoilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"pääministeri Sipilä kertoi yrittäjänä ollessaan palkanneensa useita ulkomaalaisia."

Ikiliikkuja on keksitty, pääministeri palkkaa pakolaiset kuluttajiksi. Tuo onnistuisi paremmin jos Suomella olisi vielä oma rahapaja kuten Ruotsilla, nyt rahat kulutukseen lainataan yksityispankeilta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset