viljoh9

Kumpi sortuu ensin: Putin vai Venäjän talous?

Venäjän talous on sakannut jo monta vuotta. Syynä ovat sotapolitiikka ja siitä aiheutuvat kustannukset, talouspakotteet sekä varsinkin energian hinta. Venäjän valtion budjetin tasapaino edellyttäisi öljylle 100 dollarin barrelihintaa. Se on ollut pitkän aikaa vain puolet tästä. Kaasun hinta seuraa öljyn hintaa. Niinpä molemmat päätulolähteet ovat alamaissa.

Venäjällä on edelleen iso rahastointivaranto öljyn korkean hinnan ajalta. Yhteensä näissä reservi- ja hyvinvointirahastoissa on noin 130 miljardia euroa eli jonkin verran enemmän kuin mikä on Suomen valtion velan määrä. Jos öljyn hinta ei nouse, varannot on syöty parissa vuodessa. Sen jälkeen alkaa raju velkaantuminen tai sen välttämiseksi kovat leikkaukset valtion menoihin.

Säästökuuri on jo päällä. Se kohdentuu etenkin tulonsiirtojen varassa eläviin. Jo tänä vuonna toimeentulon minimirajaksi on määrittynyt noin 135 euroa eli 9622 ruplaa kuukaudessa. Tämän rajan alapuolella sinnittelee jo noin 23 miljoonaa eli joka kuudes Venäjän kansalainen. Näin on arvioinut Venäjän sosiaaliasioista vastaava varapääministeri Olga Golodetsin.

Pääkeinot ovat samat, mitä Suomenkin hallitus yrittää: eläkkeitä alennetaan ja työuria pidennetään. Ensi vuonna eläkkeet vielä nousevat aiemmin tehtyjen päätösten mukaan, mutta korotukset jäävät alle inflaation. Eläkkeiden ostovoima alenee ja samaan aikaan ruoan hinta nousee. Säästöjen kohteena ovat olleet myös koulutus ja perusinfrastruktuuri, vaikka ne ovat vastoin tavoitteita ja haitaksi tulevaisuuden talouskasvulle.

Kansakunnan hyvinvoinnin ja talouden edelle Venäjän nykyhallinto eli käytännössä Putin on asettanut geopolitiikan. Sitä ovat etenkin Syyrian sotatoimet. Se on tällä hetkellä Venäjän kallein operaatio. Eikä rahan meno ole pysähtynyt entisilläkään konfliktialueilla: Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Abhasiassa, Etelä-Ossetiassa eikä Transnistriassa. Ilman Venäjän taloudellista tukea näillä alueilla ei tultaisi toimeen.

Putin on puheissaan väittänyt Venäjän tähtäävän sotatoimillaan Syyrian tilanteen rahoittamiseen siten, että ns. maltilliset kapinalliset saadaan neuvottelemaan presidentti Assadin kanssa tavoitteena luoda yhteisrintama Isisiä vastaan. Kapinallisille ajatus on mahdoton. Venäjän pitäisi yhteistyössä Assadin hallinnon kanssa lähes tuhota vastarinta ennen kuin sen rippeet suostuvat saneluneuvotteluihin.

Pakkoneuvottelut eivät takaa sotatoimien loppumista. Tuskin koskaan päästään tilanteeseen, jossa kapinalliset on lyöty ja Assadin armeija yhdessä Venäjän kanssa voisi ryhtyä sotimaan pelkästään Isisiä vastaan. Vaarana on, että Syyriasta tulee Venäjälle samanlainen rasite kuin Afganistanista Sieltä Venäjä joutui perääntymään tyhjin käsin ja tyhjiön täyttivät amerikkalaiset.

Suora seuraus Venäjän operaatiosta on ollut pakolaisvirran kasvu entisestään. Vaikka muu Eurooppa on jo helisemässä pakolaisten määrän kanssa, ei se niiden taloutta kaada, vaan pitemmällä aikavälillä vahvistaa sillä edellytyksellä, että kotouttaminen onnistuu ja pakolaiset saadaan ohjattua työelämään.

Putinin valta ja asema kestävät vain niin kauan kuin venäläisten enemmistö uskoo valheelliseen propagandaan. Siinä Putin on kieltämättä onnistunut, mutta samaan aikaan kansalaisten käytännön kokemukset ja valheellisella tiedottamisella luotu maailman kuva erkanevat yhä kauemmaksi toisistaan.

Ketä tahansa voi pettää kerran. Osaa ihmisistä voi huijata kaiken aikaa, mutta ei kaikkia jatkuvasti. Putin käy nyt uransa vaarallisinta kilpajuoksua. Mahtipontiset puheet ja vaikuttavat sotaoperaatiot pitävät hänet jaloillaan, mutta on vain ajan kysymys, milloin hän menettää otteensa. Toivottavasti se tapahtuu ennen venäjän talouden romahdusta, jota ei nykymenolla voi monta vuotta siirtää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Putinin valta ja asema kestävät vain niin kauan kuin venäläisten enemmistö uskoo valheelliseen propagandaan."

Minulla on vähän sellainen ajatus etteivät venäläiset nytkään oikeasti usko siihen propagandaan mitä valtio syytää. Eiväthän venäläiset toki niin tyhmiä ole.

Mutta propagandaan ja nimenomaan venäläiseen propagandaan on totuttu Venäjällä. Siihen uskominen, tai uskomisen teeskenteleminen on venäjällä yksilön hyve, se on myös jonkinlainen venäläisiä yhdistävä tekijä, se on kuin uskonto Venäjällä, se pitää valtakunnan yhtenäisenä ja koossa.

Venäjällä ei ole varaa luopua propagandasta, koska luopuminen siitä voisi hajoittaa koko valtion. Venäläiset aavistavat myös tämän ja siksi he rakastavat sitä propagandaa joka heidät yhdistää ja Putinia joka pitää sitä propagandaa ja omaa henkilökulttiaan yllä.

Länsimaissa on ilmeisesti jotain muita arvoja kuin propaganda ja henkilökultti, jotka pitävät valtakuntia kasassa, mutta ne läntiset arvot eivät voi korvata propagandaa ja henkilökulttia Venäjällä.

Joskus nämä Venäjää koossa pitävät arvot kuitenkin romahtavat. Mitä siitä sitten seuraa?

Voi seurata mitä tahansa. Venäläiset tietää että siitä voi seurata mitä tahansa ja siksi he pitävät kiinni kynsin hampain siitä mitä heillä on, siis henkilökultista ja propagandasta, se tuo venäläisille ainakin vähän turvallisuuden tunnetta.

Valtiontaloutta tämä henkilökultti ei kuitenkaa pysty paikkaamaan, vain öljyn hinnan nousu pystyisi sen tekemään, Venäjällä kun ei oikein ole muuta myytävää kuin öljy ja puutavaran dumppaus suomalaiselle metsäteollisuudelle.

Jos öljyn hinta ei nouse, Venäjän talous kaipaisi raakoja rakenneuudistuksia, paljon raaempia kuin mitä Suomen talouden korjaamiseksi on suunniteltu. Kukaan ei varmastikaan rakasta rakenneuudistuksia, eivät suomalaiset, mutta eivät varsinkaan venäläiset.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, tämän mukaan Putinille ei ole kerrottu mikä tilanne maassa on:

Half of Russians Believe Putin is Poorly Informed of Situation in the Country, Poll Shows

Fifty-six percent of respondents in the poll conducted by the Levada Center said that Putin doesn't have a complete picture of the national situation, including fourteen percent who believe his closest advisors and allies are outright concealing the truth from the Russian president.

http://www.themoscowtimes.com/news/article/half-of...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Minulla on vähän sellainen ajatus etteivät venäläiset nytkään oikeasti usko siihen propagandaan mitä valtio syytää. Eiväthän venäläiset toki niin tyhmiä ole".

Todennäköisesti noin, mutta venäläiset taitavat uskovat vielä vähemmän USA:han ja eurooppalaisilla valtioilla he eivät näe olevan itsenäistä tahtoa ja vaikutusvaltaa. Johtopäätös: "Tyydytään siis Putiniin kun paremapaakaan vaihotehtoa ei ole tarjolla. Hän on sentään venäläinen".

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jaakko Aalto. Olet ilmeisen oikeassa. Venäläiset elävät valheen keskellä ja ovat tottuneet siihen niin, etteivät luota muulta tulevaan tietoon senkään vertaa oli se oikeaa tai ei. Harvoilla on edes mahdollisuutta yli pursuavan informaation tarkistamiseen. Tällainen tilanne antaa Putinille laajan vapaa toimintatilan. Talous menee silti omaa rataansa. Siltä osin kysymys on lähinnä siitä, kenen tai minkä syyksi Putin karmeat talousluvut lykkää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putin osti aikaa:

Putin promised to cope with the crisis within two years. The people are willing to tread water and endure it for two years — especially because their National Leader always kept his word in the past.

http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/puti...

mutta mikään ei näytä toimivan Putinin eduksi. Aluehallinnot velkaantuvat, Kiinan, jonka puoleen Putin kääntyi talous sakkaa ja Putinin Pekingissä sopimia hankkeita kuten Power of Siberia kaasuputki on siirretty epämääräiseen tulevaisuuteen, ja Kiinan investoinnitkin Venäjälle vähentyneet.

Öljyn kysynnän ei odoteta lisääntyvän ensi vuonna, sen sijaan Iranin öljyä odotetaan markkinoille ja Opec maat kilpailevat Aasian markkinoista. Putinille ei näillä näkymin näy valoa tunnelin päässä.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Venäjän nykyjärjestelmän talouskasvun rajat tuli vastaan ja nyt Putin ostaa kansansuosiota nationalistisella ja jopa aggressiivisella ulkopolitiikalla. Vastakkainasettelu on johtanut taloudelliseen eristykseen lännestä ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia maahan. Ulkomaiset investoinnit on tippuneet merkittävästi ja Venäjä joutuu nojaamaan itään, vaikka taloudellinen painopiste olisi Euroopassa.

Venäläisten katseet on käännetty ulospäin, jolloin paine kotimaan uudistuksiin helpottaa toistaiseksi. Tämä toimii niin pitkään kun kansalaiset kokevat ulkopuolisen uhkan niin suurena, että ihmiset ovat valmiita tinkimään omasta vapaudestaan ja elintasostaan. "Ihmiset ovat valtiota varten, ei päinvastoin" - meiningillä on kyllä pitkät perinteet Venäjällä ja Neuvostoliitossa.

Kaikesta huolimatta maassa olisi toteutettava isoja rakenteellisia uudistuksia, sillä entiselle kasvu-uralle ei pelasta pelkkä öljyn hinnannousu. 90-luvun uudistukset kantoivat nykytason kehittyväksi taloudeksi, mutta kaula länsimaiden elintasoon jää nykyiselleen tai jopa kasvaa, mikäli seuraavia askelia ei uskalleta ottaa.

Korruptio on oma lukunsa, mutta sen lisäksi maassa pitäisi ratkaista samanaikaisesti monta muuta haastetta:
- infrastruktuurin puutteet
- väestön väheneminen
- matala kaupungistumisaste ja asuntopolitiikka
- palvelusektorin kehittymättömyys
- pien- ja keskisuurten yritysten turvaton asema

Aika vaikealtahan tuo Venäjän tilanne näyttää, jos ymmärtää, että voimankäytössä kyse on lähinnä maan heikkoudesta ja Putinin kyvyttömyydestä välttämättömien uudistusten edessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hoitamatonta ongelmaa on toisensa perään, presidenttinä ollessaan Medvedev kiinnitti huomionsa saastuneen maaperänkin pinta-alaan; tuskin sillekään on tehty mitään.

Viimeistään nyt pitäisi hälytyskellojen soida sen suhteen että pelkän raaka-aineviennin varaan ei voi laskea, mutta miten siinä jäykän byrokratian maassa kohdennettaisiin käytettävissä olevat vähäiset varat rakenneuudistuksiin on luku sinänsä.

Ei siellä tilastojen valossa Suomen Venäjän vienninkään kannalta hyvältä näytä:

Venäjän vienti ja tuonti viiden vuoden takaisissa lukemissa
vuoden kolmannella neljänneksellä.

Tuonnin arvo supistui 35 % vuotta aiemmasta (euroissa runsaan viidenneksen), joten myös tuontimenot painuivat viiden vuoden
takaisiin lukemiin. Tavaratuonti supistui lähes 40 % (euroissa
neljänneksen) ja palvelutuonti 30 % vuotta aiemmasta
(euroissa 15%).

http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/viikkoka...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Putinille ei näillä näkymin näy valoa tunnelin päässä."

Paitsi jos Putin saa Syyrian avulla lähi-itään enemmänkin hämminkiä ja öljyn tuotannon ajettua alas ja sen hinnan nousuun.

Tämä voi olla Putinin todellinen tavoite ja syy Syyrian operaatiolle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos öljyn hinta nousee niin mm. Norjan Brentkin kannattaisi, samoin Kanadan öljy, myös WTI ja USA:n kongressi purki juuri öljyn vientikiellon. Jotta öljyä tulisi vaan lisää markkinoille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kumpi sortuu ensin: Putin vai Venäjän talous?"

- Miten niin "sortuu"? Putinilla on kansan, median ja armeijan tuki täältä ikuisuuteen, ja silloin kestää myös Venäjä sekä kansantaloutena että yhteiskuntana.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuomo Kokko, " Putinilla on kansan, median ja armeijan tuki täältä ikuisuuteen" Valitettavasti. Voi se noinkin mennä. Hintana kuitenkin on venäjän kansalaisten aleneva elämisen taso pitkälle, pitkälle tulevaisuuteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomen itänaapurina on jättiläisvaltio, jonka systeemi ehti yhden vuosisadan (1900-luku) aikana romahtaa sisäänpäin peräti kahdesti. Putinistinen komento on kuitenkin vielä niin nuori ja siksi energinen, ettei rakennelma ole todellisessa vaarassa kymmeniin vuosiin. Ja koska presidentti itse on kuusikymppinen terveyden perikuva, on vallitsevaan tilanteeseen sopeuduttava Venäjän rajojen sisä- ja ulkopuolella.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kestää niinkauan kunnes kulissit romahtavat kansalaisten silmissä.

Jukka Laine

Olikos se Poroshenko, jonka Obama kiikutti Washingtoniin esitelläkseen Yhdysvaltojen mahtia. Kuinka diktaattori nostetaan valtaan ja ajetaan venäläiset pois maasta.

Obama sanoi että Assadista on päästävä. Ei kannata pidättää hengitystä tätä odotellessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjä todennäköisesti haluaisi Välimereltä laivastotukikohdan, mutta ei kannata pidättää hengitystä sitäkään odotellessa, sillä siinä vaiheessa Venäjä saattaa olla jo konkurssissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ole enään haluista kysymys, sillä Latakiassa on ollut jo vuosia laivastotukikohta ja sen säilyvyys on varmistettava.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Aimo, se on mennyt minulta ohi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuomo Kokko, muistuttaisin Paavo Väyrysen väitöskirjan väittämää NL:n ikuisuudesta, kului vuosi ja NL romahti. Venäläisillä on myös internet käytössä ja kyllä siellä seurataan miten maailma makaa ja siitä vedetään johtopäätkset. Kun oligarkkien omaisuudet sulaa tarpeeksi Putin joutuu lähtemään, ellei sitä tee ensin kansa, oljy ei Putinia pelasta. Myös Kiina näyttää kääntäneen selkänsä Venäjälle, osoituksena osallistuminen maailman ehkä kalleimman rakennuksen, Britanniaan rakennettavaan ydinvoimalan rahoittamiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Enpä olisi niin varma Putinin syrjäytymisestä. Putin roikkuu vallassa populismin avulla. Hän ei toimi kuten diktaattori kansaansa vastaan, vaan kuten populisti jonka toimet tähtäävät lähinnä oman kannatuksen säilyttämiseen oman kansan parissa. Tässä toimessa hän jättää huomiotta, tai ainakin priorisoi toiselle sijalle, niin kansainväliset suhteet, talouden, kuten oman kansansa hyvinvoinninkin.

Lisäksi Putin on ollut olemassa jo kauan, hän on elänyt ne ajat kun Neuvostoliitto romahti ja teki konkurssin. Todennäköisesti hän ottaa oppia myös niistä kokemuksista, ainakin yrittää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Muistan toki Väyrysen väitöskirjanäkemyksen, ja Paavo onkin viime aikoina keskittynyt ennustelemaan vain menneisyyttä tyyliin "mitä olisi pitänyt tehdä".

Onhan Venäjällä netti, mutta kansan valtaenemmistö katselee Kremlin ohjeistamia televisiokanavia. Välillä julkaistaan "tutkimus", jonka mukaan kansa tukee presidentin ratkaisuja asiassa kuin asiassa. Muutaman päivän takainen gallup kertoi, että jopa vaativa ja riskialtis sotaretki Syyriaan on venäläisten mielestä ihan okei.

Jukka Laine

Suomen talous supistuu jo ties kuinka monetta vuotta peräkkäin. Vuosia velkaelvytettiin ja sitten huomattiin että demografinen kehitys ei salli velan ottamista enää.

Suomen talous romahtaa ihan oikeasti, kun kestävyysvajetta ja hintakilpailukykyä ei kyetä korjaamaan mm. aktiivisella maahanmuuttopolitiikalla.

Sen sijaan että suomalaistrollit olisivat huolissaan oman maansa tilasta, niin he projisoivat asiat dezinformatsijan avulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"he projisoivat asiat dezinformatsijan avulla"

dezinformatsijan = disinformaatiota?:

Usual Suspects Gobble Up Russia's Budget Pie

(By Vladimir Ryzhkov, a State Duma deputy from 1993 to 2007, is a political analyst)

http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/usua...

Russian Imports Plunge 39 Percent as Recession Takes Hold

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Foreign debt burden at heart of Russian economic worries

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

ja näitä uutisiahan riittää, positiivisia Venäjän taloudesta sen sijaan Venäjältäkään ei.

Jukka Laine

Itse kävin aktiivista trollausta Kataisen velkaelvytysohjelmaa vastaan omalla dezinformatsijalla. Kirjoitin täälläkin useasti-:velkaelvytys ilman rakenneuudistuksia(vero-ja työmarkkinauudistuksia) on hullun hommaa. Suomi on kuin ruumis, joka ei elvy.

Kannatin Ahon politiikkaa, koska ainoa keino torjua eläkepommi on lisätä työvoiman tarjontaa ja kulutuskysyntää. Aion jatkossakin aktiivisesti levittää dezinformatsijaa.

Valtiokin palkkaa omia dezinformatsijaa levittäviä virkamiehiä kertomaan suomalaisen mallin ihanuudesta ja länsimaisen demokratian ylivertaisuudesta.

Todellisuudessa länsimaiden ylimahti heikkenee kehittyvien talouksien vallan kasvaessa. Siksi tarvitaan paljon dezinformatsijaa tulevaisuudessakin ja trolleille vastatrollaajia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaikeuksia pysyä blogin aiheessa?

Jukka Laine

Vähän menee ohi. Vanhoilla dezinformatsijan levittäjillä on vaikeuksia hallita some-aikaa, kun tiedonvälitys on muuttunut rajusti some-median dezinformatsijan myötä.

Valtionjohtokin on huolissaan valtiollisen dezinformatsijan asemasta kansanvallan nimissä. Somessa isketään lujaa takaisin ja sanoma uppoaa kansaan-pakolaiset ulos.

Saa nähdä miten valtiollinen sanoma ja vanhat median toimijat kykenevät vastaamaan somen haasteisiin. Suomalaiset ovat vielä kansallismielisiä ja veronmaksuhaluisia, paitsi ne keillä on rahaa. Mutta kuinka kauan kansa katselee nykymenoa someraivon kiihtyessä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Ohi meni myös tuo, kyseessähän ovat faktat Venäjän talouden nykytilasta, eikä some.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Reetu still going strong, Putinista ei takuita:)

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #25

Venäjän mahtavat markkinat tulevat jatkossakin olemaan tärkeä markkina suomalaisyrityksille. Länsivelan kasvaessa Venäjän taloudellinen kehitys tulee olemaan entistä tärkeämpi Suomelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

"Länsivelan kasvaessa Venäjän taloudellinen kehitys tulee olemaan entistä tärkeämpi Suomelle."

? Eihän Venäjä saa enää länsivelkaa, eikä enää Kiinastakaan muuta kuin tavaratoimituksia vastaan. Saaneeko lainaa mistään.

Kuka pelastaa Euroopan suurpankit Venäjältä?

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/12/17/k...

Juha Kuittinen

Sotapolitiikan saralla Venäjällä näkyy Kiina olevan takanaan. Molemmat johtajat osallistuivat toistensa sotilasparaateihin- Länsivaltojen johtajien loistaessa poissaolollaan...

"Länsimaiset johtajat eivät saapuneet seuraamaan sotilasparaatia, mikä on aiheuttanut uutistoimistojen mukaan pettymyksen Kiinan johdossa.

Xin rinnalla paraatia oli seuraamassa Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä muita Kiinan läheisten ystävyysmaiden johtajia."

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1441243090029

"Toisen maailmansodan päättymistä on juhlittu Moskovassa paraatissa, johon osallistui 16 000 sotilasta ja jopa 150 000 kansalaista. Venäjä käytti tilaisuutta hyväkseen osoittaakseen sotilasmahtiaan. Länsimaiden johto boikotoi tapahtumaa, mutta Kiinan ja Intian johtajat saapuvat Punaiselle torille."

http://yle.fi/uutiset/venajan_sotilasmahti_vyoryi_...

Kimmo Nurmi

Venäjän mahtavat raaka-ainevarannot nostavat kyllä aikanaan maan ylös. Öljyn hintaa pidetään keinotekoisesti alhaalla muun muassa Saudi-Arabian toimesta.
On selvää, että Venäjä vielää kärsii suurimmasta vuosisadan tragediastaan eli Neuvostoimperiumin hajoamisesta ja tästä šeurauksena on ollut erinäisiä ongelmia vähän joka suunnalla. Krimin niemimaa muun muassa annettiin vuonna 1954 sisäisenä siirtona Ukrainan neuvostotasavallalle.
Meille tärkeää on pitää mielessä oppi ystävistä lähellä ja vihollisista kaukana. Olemme jatkossakin Venäjän kanssa naapureina ja hyödymme myös Venäjän hyvinvoinnista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

" Öljyn hintaa pidetään keinotekoisesti alhaalla muun muassa Saudi-Arabian toimesta."

Eiköhän tuossa ole Venäjällä osuutensa, yrittänee korvata hintaa määrällä:

Russia and Saudi Arabia to Continue Pumping Oil

World’s two biggest oil producers indicate that they won’t crimp production despite price falls

Russia said it produced oil in September at levels not seen since the fall of the Soviet Union, pumping an average of 10.74 million barrels a day, government data showed on Friday. Oil production increased 0.4% from August.

http://www.wsj.com/articles/russian-oil-output-ris...

Edit: "ja hyödymme myös Venäjän hyvinvoinnista"

Mutta myös kärsimme Venäjän lamasta. Venäjän tuontihan on romahtanut ja Suomen vienti kärsii siitä osansa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kimmo Nurmi

"Öljyn hintaa pidetään keinotekoisesti alhaalla muun muassa Saudi-Arabian toimesta."

Tätä väitettä esitetään vähän väliä. Miksi kaksi maailman suurinta öljyntuottajamaa Saudi Arabia ja Venäjä pitäisivät öljyn maailammarkkinahintaa alhaalla oman taloutensa vahingoksi ?

Saudi Arabia edustaa määräysvaltaa OPEC maissa. Vastavuoroisesti Venäjä ei edusta OPEC:in ulkopuolella olevia tuottajia. Ainoastaan itseään.

Öljyn maailmanmarkkinahintaan vaikuttaa kaksi olennaista syytä. Venäjä ja Saudi Arabia pyrkivät pitämään markkinaosuuksistaan kiinni öljyn hinnan laskun vuosi ja pumppaavat öljyä ylituotannosta kärsiville markkinoille ennätystahtia. Molemmat maat ovat lisäänneet tuotantoaan syyskussa kaikkien aikojen suurimpaan määrään.

Toinen erityinen seikka on, että öljyn kysyntä on laskenut. Kysyntää laskee edellämainittu ylituotanto, taloudellisen aktiviteetin hyytyminen suurimissa öljyntuojamaissa, Iranin tulo öljymarkkinoille sanktioiden purkautuessa, Yhdysvaltojen omavaraisuuden kasvaminen, Yhdysvaltojen ja Kiinan öljyvarastojen huipputasot ( 600 milj/brl).

Raaka öljyn pohja saavutettii elokuussa 2015 josta on noustu hiljaa ylös syyskuulle, mutta edes Syyrian tilanne ei ole vaikuttanut enempää öljyn hintaan vaan se on taas matkalla kohti $40 pohjahintaa.

Tässä ei ole mitään keinotekoista.

Kimmo Nurmi

Verrattuna Saudi-Arabiaa ja Venäjää vain toisella on varaa polkea hintoja. Venäjän on myytävä öljyä joka tapauksessa pitääkseen taloutensa edes jonkinlaisessa tasapainossa.
Saudi-Arabia pyrkii estämään liuskekiven laajentuvaa käyttöä USAn suuntaan, mutta Venäjän suuntaan se liittyy Syyrian sotaan ja sen taustatoimijoihin.
Perusasiana meidän ei pidä toivoa Venäjän sortumista, vaan pyrkiä liittämään se takaisin Euroopan toimijoihin muiden rinnalle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Ei se ole ainoastaan saudeista ja WTI:stä kiinni, kilpailu on Aasian markkinoista.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/hintasota+ol...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #33

Kimmo Nurmi

Kummallakaan valtiolla ei Saudi Arabialla eikä Venäjällä ole varaa pitää hintoja alhaalla. Arvatenkin Venäjän vararahastot hupenevat nopeammin, mutta myös Saudi Arabia on joutunut budjettivaikeiksiin halvan öljyn takia. Silti saudit elävät kuin öljyn hinta olisi $100.

http://www.aljazeera.com/news/2015/10/imf-saudi-ar...

Ongelmaan ei löydy ratkaisua. OPEC kutsui jäsenmaitaan ja Venäjän, Kazakhstanin, Meksikon, Kolumbian ja Brasilian yhteiskokoukseen Wieniin. Perjantain kokouksessa ei löytynyt ratkaisua.

http://www.reuters.com/article/2015/10/21/us-opec-...

Seuraava kokous on joulukuun 4 päivä.

Minä kyllä laitan panokseni siitä huolimatta öljyn hinnan nousun puolesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #35

Ensi vuoden Brentin keskihinnaksi on monelta taholta arvioitu alle 60 taalaa, mutta öljyn hinnassa on niin monta monessa että vaikeaahan sitä on ennakoida.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kolmas maailmansota on viimeinen valttikortti, johon presidentti Putin tarvittaessa turvautuu, mikäli vallassa pysyminen sitä edellyttää.

Mikään ei yhdistä talousahdingossa kituvaa Venäjän kansaa tehokkaammin kuin propagandan keinoin luotu ulkoinen uhka ja sen torjuminen hyökkäyssodalla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Noinpa se taitaa olla. Syyria on riittävän pieni kohde, jotta sotatoimet pysyvät jokseenkin hallinnassa ja kylliksi iso, jotta sen Putin voi sen avulla pitää yllä kasvavaa maailmansodan uhkaa. Uhka sinällään riittää Venäjän kansalaisten hämäämiseen.

On jo oma kysymyksensä, mitä Putin voi tehdä, kun sotiminen karkaa hallinnasta ja alkaa näkyä Venäjällä lisääntyvinä terroritekoina. Venäjällä on toki kokemusta mm. Tšetšenian rauhoittamisesta, mutta tulevaisuudessa rauhoittamiskohteita voi ilmaantua liikaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Viljo Heinonen tietää: "Putinin valta ja asema kestävät vain niin kauan kuin venäläisten enemmistö uskoo valheelliseen propagandaan."

Voisiko Heinonen täsmentää, mistä valheellisesta propagandasta on kysymys? Onko valheellinen propaganda rehellisen propagandan vastapuoli?

Venäjän federaation ensi vuoden budjetin tulopuoli on osin rakennettu 50 dollarin öljybarrelin hinnan mukaan. Tästä huolimatta sosiaalisia panoksia on lisätty eläkkeitä ja tukia korottamalla.

Venäjän talouden romahdusta on ennustettu jo vuosien ajan. Kyse on tietenkin toiveajattelusta ja sen varaan rakentuvasta lännen trollipropagandasta.

Suomalaisena olen kiinnostunut enemmän Suomen talouden romahtamisesta ja puolen miljoonan työtätekevän massatyöttömyydestä. Siinä on kaikille "heinosille" sarkaa kynnettäväksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin Valdai-klubilla, onko hän haukka vai kyyhky.

"Olen kyyhky, mutta minulla on hyvin vahvat rautasiivet."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tästä huolimatta sosiaalisia panoksia on lisätty eläkkeitä ja tukia korottamalla."

Toistaiseksi, eikä muillakaan ei ole hurraamista:

Russians' Average Monthly Salary Falls to $500 as Food Prices Skyrocket

http://www.themoscowtimes.com/news/article/russian...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Wikipedian mukaan propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida viestin vastaanottajien uskoja, asenteita tai tekoja. Propaganda voi koostua faktoista, väitteistä, huhuista, puolitotuuksista tai valheista. Se voi olla muodoltaan sanallista tai eri tavoin visuaalista. Tavoitteensa saavuttamiseksi propagandan levittäjä valikoi esittämänsä tiedot ja argumentit tehokkaimmaksi katsomallaan tavalla, joskus vääristellen niitä tai jättäen oleellista tietoa pois, ja joskus tavoitteenaan saada vastaanottajan koko huomio puoleensa. Propaganda on yksipuolista, eikä sen sanomaa ole tarkoitus epäillä.

Tästä päättelen, ettei rehellistä propakandaa ole olemassa. Valheelliselle propakandalle ei ole vaihtoehtoa, kun muunlaista propakandaa ei ole. Valhe sanaa käyttämällä vahvistetaan propakandan epäluotettavuutta. Oikeastaan se on siinä yhteydessä tarpeeton lisäsana.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Seija Nylund kirjoittaa: "Putinille ei näillä näkymin näy valoa tunnelin päässä."

Presidentti Vladimir Putinin kannatuslukemat on tällä hetkellä 90%. Vielä enemmän valoa voisi jo sokaista!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sokaistuisivathan nuo hetkessä jos tuutista tulisi muutakin kuin Venäjän virallisia uutisia;)

Antti Jokela

"Presidentti Vladimir Putinin kannatuslukemat on tällä hetkellä 90%. Vielä enemmän valoa voisi jo sokaista!"

Vielä on matkaa: "North Korea elections: Kim Jong-un wins 100% of the vote". Liekö Kim Jong-un jo ihan sokko?

http://www.independent.co.uk/news/world/asia/kim-j...

Antti Jokela

Hiukan aiheen sivusta, mutta näyttää siltä, että "pienet vihreät miehet" ovat siirtyneet Syyriaan.

    '“The special forces were pulled out of Ukraine and sent to Syria,“ a Russian Ministry of Defense official said, adding that they had been serving in territories in eastern Ukraine held by pro-Russia rebels. The official described them as “akin to a Delta Force”, the US Army’s elite counter-terrorism unit.'

http://www.wsj.com/articles/russia-said-to-redeplo...

Asiahan on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Venäjä on kaiken aikaa kieltänyt vakinaisten joukkojen läsnäolon Itä-Ukrainassa. Nyt sitten ilmeneekin, että olemattomat joukot ovat olleet eliittijoukkoja. No, näinhän se meni Krimilläkin; Putinkin totesi jälkikäteen, että tietenkin ne olivat meidän joukkojamme, mutta jätti kohteliaasti sanomatta, että ainoastaan lännen hyödylliset idiootit eivät sitä olleet tajunneet.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Putinin aseistautuminen hampaisiin saakka, Krimin operaation 2014 jälkeen jatkunut voimapolitiikka Itä-Ukrainassa ja viimeksi Assadin tukioperaatio Syyriassa sisältää lukuisia rahanreikiä ja kalliita hintalappuja, mutta rahasampoa niistä on kyllä vaikea löytää mistään. Ei edes Krimillä ollut mitään aarretta odottamassa, vaan koko Ukrainan retki on ollut yksinomaan rahanmenoa, pohjatonta Kankkulan kaivoa Venäjän Federaatiolle.

Siinä vaiheessa kun säästöt on syöty ja kassakirstujen pohjat paistavat, koittaa totuuden hetki Vladimir Putinille. Jollakin Venäjän kansan on elettävä siitä eteenkinpäin, ja aseita tai ampumatarvikkeita on kyllä vaikea jyrsiä nälkäänsä.

Onko Putin jo tajunnut lähtölaskentansa olevan käynnissä, ja kieltäytyykö hän kohtaamasta taloudellisia tosiasioita pakkomielteessään päästä historiaan ja kansakunnan kaapin päälle keinolla millä hyvänsä? Eikö epätoivoiselle miehelle enää ole millään mitään väliä, päätön amok-juoksunsa hänen on vain katsottava loppuun saakka, kävi hänen kansalleen sitten miten tahansa?

Maailman ja venäläisten kannalta olisi kenties paras ratkaisu antaa Putinille syytesuoja ja passittaa hänet jollekin trooppiselle paratiisisaarelle kaikki suosikkilelunsa mukanaan, jotta hän saa elää siellä onnellisena elämänsä loppuun saakka. Järkevien venäläisten kanssa muu maailma voisi sitten ryhtyä yhteiseen urakkaan Putinin aiheuttemien tuhojen korjaamiseksi ja Venäjän palauttamiseksi sivistysmaiden joukkoon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Hannu Monoselle hyvästä tiivistyksestä. Paratiisisaarelle karkotus olisi Putinille aivan liian leppoisa rangaistus varsinkin, jos hän saa ottaa mukaansa suosikkilelunsa eli kaiken sortin sotakalustoa. Seuraavaksi voikin jo arvuutella, mikä on maa, joka suostuu Putinille loppuelämän pakopaikan myöntämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset