viljoh9

Sote sopuun: Keskustan jatkolypsy onnistui

Keskusta sai soteväännössä tahtonsa lähes sellaisenaan läpi. Suomeen muodostetaan tämän aamun (7.11) uutisten mukaan 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote -aluetta eli kolme niistä järjestää sote-palvelut jonkun muun kanssa.

Uudistukseen sisältyy valinnanvapauslainsäädäntö, jonka mahdollistaa asakkaalle vapaan valinnan käyttää joko julkisia tai yksityisiä palveluja. Lisätietoja uudistuksesta annetaan jo lauantaina. Koko paketti julkistetaan  maanantaina.

Asiakkaan valinnanvapaus oli varmaankin se porkkana, jonka Sipilä syötti Kokoomukselle. Sehän sisältää lupauksen yksityisten palveluiden ja niihin liittyvän rahastuksen lisäämisestä.

Malli on huono. Nähtäväksi jää, miten se etenee käytännössä, kun siirrytään rahanjakoon ja väliportaan hallinnon rakentamiseen. Arvioin, että kokonaisuutta pitää tarkastella vielä perustuslaillisena asiana siltä kannalta, miten ratkaisi takaa tasapuoliset palvelut koko maassa.

Suomeen muotoutuu ratkaisun myötä kolmiportainen hallinto. Alimpana ovat kunnat, joiden vastuista yli puolet siirtyy maakunnille. Ylimpänä on valtio, jonka vastuulle jää kokonaisuuden ohjaaminen. Selkein ongelmakohta on siinä, miten järjestetään hallinto ja vallanjako niissä kolmessa sote -alueessa, jotka yhdistetään johonkin naapurimaakuntaan, joita ei sote -ratkaisuun olisi pitänyt lainkaan liittää.  

Jonkin asteen sekasikiö siitä tulee. Parempi ja selkeämpi ratkaisu olisi ollut, että yhtenäisiä alueita olisi alun alkaenkin 15, kun tuohon lukuun lopulta päädyttiin. Sitä parempia olisivat olleet kaikki ratkaisut 5 - 12 sote-alueen välillä. Tuloksesta saa kiitellä Keskustaa, joka taitaa pelin politiikan parhaiten. Perussuomalaisilla ei tässä leikissä ole ollut mitää jakoa, eikä omaa kantaakaan, kunhan ovat myötäilleet Keskustaa.

Suuri kivi jää Kokoomuksen kenkään. Ei sitä sentään viety kuin litran mittaa, mutta nähtäväksi jää, miten karvas tappio jää hiertämään muissa eteen tulevissa suurissa ratkaisuissa. Pahin vaihtoehto on, että sovun vahvistamiseksi Kokoomus ja Keskusta käyvät oikein voimalla palkansaajien ja eläkeläisten kimppuun. Siihen ainakin Sipilällä on entuudestaan kovat halut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (74 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kai tässä itsehallintoalueiden määrässä on muitakin vaikuttimia sote:n lisäksi ?

Malli tarjonnee mahdollisuuksia alueiden kehittämiseen myös muilla tavoin liki kaikissa niissä toiminnoissa, joita yksittäiset kunnat lakisääteisesti joutuvat tänä päivänä tarjoamaan esim. koulutus, ympäristöasiat, maankäyttö ja kaavoitus, rakantaminen ja rakennusvalvonta jne.

Itsehallintoalueiden määräästä on hyvin vaikea arvioida, mikä määrä olisi se kaikkein paras kaikin mittarein mitattuna ?

Ruotsissa on 21 itsehallintoaluetta maakäräjineen ja homma näyttää pelittävän oikein hyvin ja jopa siinä määrin, että suomalaiset kunnanjohtajat ovat käyneet paikan päällä joukoin ihastelemassa toiminnan laatua ja sen sujuvuutta. Terveydenhoidon valinnan vapauttakin on kehuttu varsin paljon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ruotsi on maantieteellisesti 50% suurempi kuin Suomi ja väestömäärältään 80% suurempi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ruotsin väestötiheys on 23,7 henkilöä / neliökilometri ja Suomen 18,0 henkilöä / neliökilometri, joten suurta eroa ei ole.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

Asiaa ei voi tarkastella pelkästään väestötiheyden kannalta, vaan absoluuttiset luvut peilaavat paremmin niitä toisia absoluuttisia lukuja. Ja onhan tuossa väestöntiheydessäkin selkeä ero. Toisaalta Ruotsi on vielä enemmän etelään painottunut ja suuri Norrland on Suomeen verrattuna suhteessa vielä autiompi ja etäisempi Tukholman eteläpuolisesta Ruotsin "rintamaasta".

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #45

Ja kuitenkin siellä mainitsemassasi suuressa Norrlannissa on esimerkiksi oma henkilöjunayhtiö.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Norrt%C3%A5g

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Sinä osaat vähän asiaan kuin asiaan linkata tuon junabisneksen. ;)

Antti Jokela

"Ruotsissa on 21 itsehallintoaluetta maakäräjineen ja homma näyttää pelittävän oikein hyvin ja jopa siinä määrin, että suomalaiset kunnanjohtajat ovat käyneet paikan päällä joukoin ihastelemassa toiminnan laatua ja sen sujuvuutta."

Tähän voisi todeta Wayne Gretzkyn sanoin:

    "...skate to where the puck is going to be, not where it has been"

Ruotsin hallitus haluaa vähentää itsehallintoalueiden määrää merkittävästi. Jo vuonna 2007 päädyttiin ehdottamaan kuutta itsehallintoaluetta. Nykyhallitus on ajamassa muutosta vuodesta 2019 alkaen.

http://www.dn.se/nyheter/regeringen-vill-ha-farre-...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hyvä on muistaa, että oppositon puolelta ei ole mitään odotettavissa. Lisää veroja ja julkisten työntekijöiden etujen maksattamista meillä muilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ennen kaikkea on kysymys siitä, miten kasvukeskusten tuottamia varoja ohjataan maakuntien kenotekoiseen pönkittämiseen vaikkapa hajasijoitusta lisäämällä. Varojen tuhlausta ja tehottomuutta sekä erialueiden erilaisia mahdollisuuksia se merkitsee eli käytännössä valtavaa kehitysjarrua. Muuta ei juuri ollut odotettavissakaan, kun keskeisin päättäjä on Keskusta yhdessä Perussuomalaisten kanssa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onko näin käynyt Ruotsissa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Seuraava vaihe voisikin olla valtionosuusjärjestelmästä luopuminen. Kun Keskusta kerran haluaa näin paljon näitä itsehallintoalueita ja pitää niitä toimintakykyisinä, niin antaa niiden sitten toimia omillaan.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomen aluehallintoa on viime vuosina sotkettu aivan tarpeeksi, kun luovuttiin vanhasta perinteisestä läänijaosta. Hyvin harvat taitavat nykyisin tietää minkä alueen alaisia ovat, en minä ainakaan. Viimeisin varma tieto on Etelä-Suomen lääni, mutta sekin taitaa olla jo historiaa.

Matti Korhonen

Ai kenotekoiseen...vai lottoamistaustaiseen ?
Milloinhan punaisten perilliset hyväksyvät tasapuolisen ja alueellisesti kattavan toimeliaisuuden maan eri osissa.
Maakunnat elävät siinä,missä kaupungitkin,jos vientituotteiden jalostusketjun tulonmuodostus olisi oikeudenmukainen, eli raaka-aineille tuotantokustannuksia vastaava oikea hinta. Kauppa ja teollisuus riistävät raaka-aineiden tuottajia ja kuorivat kerman. Missä kasvukeskuksessa Suomessa on metsien myyntihakkuita tai maataloustuotantoa ?. Tai kaivostoimintaa tai turkistuotantoa ?.Tai sähkövoimalaitoksia tai turvetuotantoalaueita ?.
Sairaalat, koulut,virastot,yliopistot,ammattikorkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset, tutkimuslaitokset ovat kaikki verovaroin toimivia... ja on keskitetty tietoisesti kasvukeskuksiin ja enenevästi Helsinkiin.
Arveleeko herra Heinonen, ettei elinvoimaisia maakuntia kaupunkien ympärillä tarvita ?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #61

Matti Korhonen kirjoittaa asiaa. Näinhän se on. Kaikki tuottava työ ja raaka-aineiden hyväksikäyttö luovat sen veropohjan, jolla kaupunkienkin on mahdollisuus elää.

Reijo Tossavainen

Perussuomalaisten osalta blogisti esittää joko tahallaan tai tietämättään täysin vääriä tietoja. Johtunee siitä, että Heinonen on demari.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persuthan pyörsivät viime kevään julkilausumastaan kantansa:

Suunta on oikea ja toivottu. Perussuomalaiset ovat valmiita vastuuseen.

Perustetun ohjausryhmän lähtökohtana on, että Suomessa olisi tulevaisuudessa vain viisi vastuualuetta, jotka rakentuvat yliopistosairaanhoitopiirien ympärille ja joiden alueella perusterveydenhoito, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi yhdistetään hallinnollisesti ja toiminnallisesti.

Lisätietoja:

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini

Puolueen 2. varapuheenjohtaja, Sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaava Hanna Mäntylä

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström

https://www.perussuomalaiset.fi/news/perussuomalai...

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Johtuneeko sinunkin (evp edustaja tossavainen) ajoittaiset väärän tiedon jakamiset siitä että olet persu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiväthän ne missään nimessä tahallisia voi olla? Osa toki johtuu medialukutaidon puutteesta:

EU harkitsee saunapuiden myyntikieltoa

http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sipilä on Suomen Thatcher, seuraavaksi AY-liike painetaan maan rakoon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sitä Sipilä varmasti yrittää, mutta Suomi ei ole Iso-Britannia. On syytä varautua kovaan valtapeliin myös työmarkkinoilla.

Sepetius Kangas

Tämä ei nyt vielä kaiken loppu ole vaikka se osittikin älyn loppumisen hallitukselta. Mutta Sotessa ja maakuntamalissa on paljon vielä keskeneräistä. Ehkä siihe saadaan sentään jotain parannusta yksityiskohtiin. Kunhan hallitus oppisi, etti tikkaa kuulu heittää side silmillä. Sillä ainakin minä vakaasti uskon, että näkevillä silmillä päästään paremppaan tulokseen. Suomessa on paljon asiantutijota joihin kannattaisi enemmän uskoa. Sillä monasti kun valtaa ilman ajatusta jaetaan niin jää vain luu jakajan käteen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen Thatcher ?

No ei nyt sentään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olihan Esko Ahokin ( kesk.) Kannuksen Kennedy.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kymmenen vuoden hieronnan ja edellisen hallituksen surullisen hieronnan jälkeen päästään vihdoin töihin.

Eikös nyt ole jotain 180 sote-aluetta. Lasku numeroon 15 on siis merkittävä lasku. Meillä Eksote on saanut paljon kehua ja sitä on käytetty esimerkkinä jo edellisen hallituksen toimesta ja on koko maakunnan kokoinen. Yksikkökustannukset halvemmat kuin hussissa. Jos määrä olisi ollut vähemmän kuin 15, eksote olisi joutunut pelkkien numeroiden takia purettavaksi. Ei mitään järkeä olisi ollut.

Asiantuntijoita on monenlaisia, Itkonenkin on varmasti asiantuntija:
http://www.esaimaa.fi/Online/2015/11/06/Eksoten%20...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Itkonen on oman alueensa ehken paras asiantuntija. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hän on sitä myös valtakunnan tasolla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sehän meillä onkin ongelma, että "valtakunnan tasolla" (ts. Helsingissä) tiedetään asioista alueiden puolesta kuten vaikkapa niin yksinkertaisesta asiasta kuin siitä, missä junien on syytä pysähtyä.
http://www.rautatiematkustajat.fi/Pj034.htm

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Lainaanpa tähän, mitä totessin pari päivää sitten Vihavaisen blogissa:

"Jako kahdeksaantoista on hienompi ja siis hajautetumpi jako kuin viiteen. Eikä sen 18 tarvitse tietenkään olla mikään viimeinen sana. Jos esimerkiksi joillain pienillä alueilla näyttää yhdistyminen suurempaan hyvältä, senhän voi aina tehdä."

Ymmärsin, että ratkaisu on suunnilleen tuo. 18 aluetta, joista kolme pientä on osittain yhteistoiminnassa jonkun toisen kanssa. Siinä on säätövaraa paikallisten olosuhteiden mukaan. Koko Suomi ei ole samanlainen, joten joka paikassa ei välttämättä toimi samanlainen ratkaisukaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mikäli hallitus ei lipeä linjastaan, niin sote peruutetaan ensi viikolla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei päätöstä vielä ensi viikolla peruta, vaan annas olla, kun asia etenee perustuslakivaliokuntaan. Paljon tarvitaan lisäselvityksiä. Vaikein ja laajin asia on maakuntien ja kuntien uusi tehtäväjako. Siihen liittyy hyvin tiivisti verotuskäytännön muuttaminen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuplavahinko. Saatiin päätös haitallisesta hallintohimmelistä ja hallitus jäi sittenkin pystyyn kiihdyttämään kysyntälamaa.

Jäädään edelleen odottelemaan niitä hyödyllisiä rakenneuudistuksia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Vihreänä olisin yksinkertaisesti hiljaa...

Minulle ja monille muille ruotsalainen maakuntamalli käy mainiosti. Hieno kun vihdoin saatiin päätös.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Maakuntamalli josta Ruotsi pyrkii eroon. Ei kannata kopioida toisilta, jos he ovat jo siirtymässä siitä pois.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Vihreiltäkö niitä löytyisi?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz sanoi puolueensa uhrautuneen isänmaan puolesta. Keskusta 18, Kokoomus 12, päätös 15 sotealuetta eli kirkko keskelle kylää kuten on tapana sanoa. Lisäksi Kokoomus sai läpi avoimet markkinat yksityistämiselle. Kokoomus on näköjään tyytyväinen vasta kun se pääsee sanelemaan päätökset. Kolmen sotealueen periksianto ei todellakaan ole kauhean suuri uhraus.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Erityisesti näissä määrissä ärsyttää se, että olisi jouduttu kokkareiden takia rikkomaan toimivia malleja kuten eksote (jota on kehuttu ja käytetty esimerkkinä, yksikköhinnat halvempia kuin hussissa) ja rakentamaan alusta ihan uutta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Eksote on uusi tulokas, mutta Kainuu ja Ahvenanmaa ne varsinaiset edelläkävijät.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #44

Toki ainakin Ahvenanmaasta pitää ottaa huomioon väestömäärä, joka on jotain ihan muuta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #62

Joo, heitä on vain reilut 26 000..

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Lopputulos on puhdasoppista väyrysläistä aluepolitiikkaa. Se on etukäteen selvää, että tällä ei ainakaan kustannussäästöjä ole luvassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi pilkkoutuu hallinnollisesti sisältäpäin yhä pieneneviin osalueisiin samalla kun EU-liittovaltiokehitys kiihtyy.
Tällainen silppuvaltio onkin jatkossa sangen helppo liittää eripuraisen tahdottomassa kokonaishallintotilassaan tulevaan EU-liittovaltioon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pekka Toivonen ja Atte Rätt, vastaan samalla teille molemmille, kun vaikuttaa, että olette tilanteesta jokseenkin samaa mieltä. Sanelemalla ja kiristäen ei koskaan synny kunnollisia ratkaisuja.

Se kuitenkin on Sipilän toimintatapa. Vaikeuksia on edessä, kun siirrytään sopimaan soten sovellutuksista. Varmaan kysytään moneen kertaan, mitä tulikaan luvattua tai sovittua, kun osapuolilla on sovitusta eri näkemykset.

Toinen merkittävä kipupiste on työelämä, jota koskevien lakien ja käytäntöjen tuntemus nykyhallituksessa on lähes olematonta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

EU liittovaltiokehityshän suorastaan edellyttää selkeämpää pikallishallintoa ja johtaa joka puolella Eurooppaa maakuntapäätösvallan voimistumiseen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hyvä tai huono niin keskusta toimii tehokkaasti sillä taidolla mikä heillä on, oppositio epäonnistui omana aikanaan.
Opposition keskustelussa ilmenee että uskovat Sipilän onnistuvan jo nyt vaikka lopputuloksesta ei tiedä vielä mitään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Onnittelut Sipilälle, orjantappuroita kokoomuksen polvihousupoliitikoille ja kädenpuristus Soinille.
On se hyvä, että meillä on vaativa pääministeri, joka ei taivu kaikenmaailman veivauksiin aikaansa pidempään.
Kyllä yritysjohtajan toimintatapa täytyy siirtää poliittiseen päätöksentekoon välittömästi.
Demarien ollessa nuijan päässä, mitään ei olisi tapahtunut vielä seuraavaankaan kymmeneen vuoteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mitä muuta nykyhallitus on Sipilän johdolle tehnyt kuin veivannut edes takaisin sekä esityksiään että aikataulujaan. Kaatua tuollaisen hallituksen olisi pitänyt, mutta jatkamaan jäi eripariairoilla soutamista ja huopaamista.

Reijo Tossavainen

Edelliset kaksi demaripitoista hallitusta jäivät historiaan puliveivaamisen mestareina. Lopputuloksena oli useimmiten vain pahempi sekasotku. Esimerkkinä olkoon soteuudistus.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Karjalainen, juuri tuo suomalaisen yritysjohtajien toimintatapa joka poikkeaa mm. ruotsalaisesta johtamisesta on suurin syy miksi täällä ei ole kyetty uudistamaan työmarkkinoita. Uhkailulla, pelolla, joilla mm. Nokia tuhottiin on oiva esimerkki suomalaisen johtamisen heikkoudesta. Kun pääministeri turvautuu uhkailuun hallituksen hajoittamiseksi, ellei hänen näkemykseen suostuta, joka on vastoin kaikkien asiantuntijoiden näkemystä, on kysymys huonosta johtamisesta ja Suomessa niitä huonosti johtamisia on aivan liikaa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Karjalainen, demarit ovat olleet kaikissa aikaisemmissa hallituksissa vähemmistönä, joten heitä on turha syyttää sote-uudistuksen epäonnistumisista. Nyt voitaisiin sitten lähteä vihdoinkin tekemään kuntauudistusta, eli lakkauttaa nykyiset kunnat ja valtionosuusjärjestelmä, jotta saataisiin edes yksi hallinnontaso pois himmelistä. Se ei vain aikaisemmin sopinut Keskustalle, joka jarrutti kaikin tavoin kuntauudistusta. Onkohan takki nyt kääntynyt?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Perussuomalaiset hakivat koko ajan ratkaisua – ei julkisuutta."

Ja kuka kolmesta puoluejohtajasta antoikaan koko ajan vähän joka mediaan lausuntoja?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huvittava luettavaa tuo Soini "ploki" hän on hallituksen äänetön yhtiömies, kuten muutkin persut, joiden tehtävä on ainoastaan nostaa hyvää palkkaa ja myötäillä Sipilää, siinä kaikki, sen tämä episodi toi esille. Soini ja persut ovat kuin koira joka odottaa kiltisti tippuisiko pöydältä jotain murusia syödäkseen.

Matias Ahtopelto

No niin, kokoomus taipui kepun edessä. Miksei hallitusneuvotteluissa selkeästi osattu vaatia, että sote ja aluehallinto ovat kaksi eri asiaa. Kepu on ajanut maakunnille mahdollisimman paljon päätösvaltaa aina verotusta myöden. Nyt se sai tahtonsa läpi. Valtion verorahojen lappaaminen Kainuun korpien pitämiseksi elinvoimaisena vain kiihtyy. Mutta mitäs sitten kun eteläisen Suomen veronmaksajien halu ja ennen kaikkea kyky verontasauksiin loppuu? Suomi on lähes 20 vuotta jäljessä Ruotsia kohti vääjäämätöntä elinkeinorakenteen muutosta. Ei kannettu vesi kaivossa pysy! Antaa näiden 3000 asukkaan "kaupunkien" aivan itse päättää omista asioistaan eli leikkiä kunnallista itsehallintoa, mutta omilla rahoillaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Niitä valtion verorahoja lapataan muun muassa sieltä Kainuun korvista Helsinkiin, joten mikäpäs siinä, että Kainuussakin saavat enempi sananvaltaa rahojen käytön suhteen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

P.S. Saattoipa Ahtopellon kommentti ollakin trollaus, koska mies ei näytä kasvojaan kuten Uuden Suomen säännöt edellyttävät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"No niin, kokoomus taipui kepun edessä."

Neuvotteli enemmistön kanssa, persuthan peesasivat keskustaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"No niin, kokoomus taipui kepun edessä."

Taipui osaltaan ja "kepu" puolestaan osaltaan kokoomuksen edessä. Se on demokraattista kompromissipolitiikkaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Monet hallituskriisit on vielä pääministeri Sipilän edessä, kun hallituspuolueiden kesken ruvetaan jumppaamaan, mitä itsekukin puolue on luullut sopineensa.

Kalliiksi käy Suomen kansalle tämäkin kompromissi. Ettei vaan vanhassa systeemissä olisi ollut vara parempi. Se selviää hamassa tulevaisuudessa, kun loppurätinkiä kirjoitetaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuopa oli Pekka Toivoselta hyvä tiivistys.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Vanhassa systeemissähän" tähän on päädytty, joten ei se kovin hyvä tiivistys ole.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tässä näytelmässä on kaksi voittajaa, kepun virkamieskunta maakunissa ja kokoomuksen hellimä ysityiset terveysalan toimijat, häviäjänä on Suomen kansa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Pahin vaihtoehto on, että sovun vahvistamiseksi Kokoomus ja Keskusta käyvät oikein voimalla palkansaajien ja eläkeläisten kimppuun.Siihen ainakin Sipilällä on entuudestaan kovat halut."

Voimme nähdä täyden rähinän jo lähiviikkoina. Valtionyhtiö Posti yrittää murtaa lähestyvän postilakon SOL:n vuokratyöläisillä. Työnantajilla on siihen pääministeri Sipilän hiljainen suostumus, kuten viime torstain eduskunnan kyselytunnilla selvisi. Paljon on kiinni siitä, miten Kokoomus ja persut asiaan suhtautuvat.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pahaa enteilevä Postin työehtojen osalta oli ainakin se Sipilän TV:ssa antama lausunto, jossa hän vakuutti kysyneensä työantajalta, ovatko nämä rikkoneet alan työehtoja vuokratyövoimaa käyttäessään.

Kysyessään Sipilä tiesi vastauksen. Ei työnantaja ole rikkonut lakia eikä sopimusta. Työntekijöiden edustaja näki asian toisin, mutta arvatkaa, ketä Sipilä uskoi? Ettei vain olisi ollut puolueellinen. Eihän pääministeri sellaiseen voi syyllistyä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yksiselitteisesti laillista vuokratyövoiman käyttö lakkotilanteessa ei ole, vaikka Postin työnantajat niin väittävätkin. Vuokratyöalan itsesääntelyä ei pidä väheksyä, kyllä nekin jonkinasteisia "lakeja" ovat. Henkilöstöpalveluyritysten Liiton sääntöjen valossa nuo työnantajan toimet näyttäisivät olevan kiellettyjä.

Harri Immonen

Heinosen blogia kun alkaa lukemaan, niin täytyy useimmiten lopettaa heti alkuunsa, koska punainen agenda alkaa tuoksumaan näytön läpi.

Hallitukselta hyvä näyttö päätöksenteosta kovassa paikassa, vaikka tiukalle meni. Vielä on paljon kovia ratkaisuja edessä, kun edellisen demarihallituksen tekemättä jättämiä päätöksiä pitää miesten tehdä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

"Demarihallitus"

Anteeksi mikä?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #63

Aivan. No mitäs ne muut siinä välissä?

Harri Immonen

Poikkesinko Jussi rehellisyyden polulta? Pahoitteluni. On tullut liian monta demarien tuottamaa pökälettä luettua viime päivinä, niin tavat alkaa tarttumaan. Voin myöntää tehneeni sen tahallani.

Jokatapauksessa punarintama oli siis edellisenkin hallituksen kärkinimiä, kun Sotesoppaa sohlasivat niin omille, kuin vieraidenkin rinnuksille. Huvittavaa, että oppositiopotku persuuksille sai taas kerran älynväläyksen leimahtamaan yhdessä yössä ja taas oppositiosta käsin 'tiedetään' kuinka maan asioita tulisi hoitaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #65

Tämä kysymys on minullakin mielessä, että miten ihmeessä demarit tulivat kaikkitietäviksi, puoli vuotta hallitustaipaleen jälkeen, on se harmi, kun koskaan tuo viisaus ei tule silloin kun ollaan hallituksessa.

Räksyttäminen on niin helppoa, kun omat kyvyt ei riitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #66

Vastaavasti voi ajatella skenaariota, jossa persut olisivat oppositiossa ja hallitus olisi esittänyt nykyisenlaisia leikkauslistoja. Voi sitä räksytyksen määrää!

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #67

Validi pointti. Kuitenkin on hyvä muistaa että ne asiat mistä Soini on vuosikaudet varoitellut, ovat käytännössä toteutuneet sellaisenaan. Perussuomalaiset ovat olleet aivan oikeassa. Pakolaisasiat, euro ja Eu, puolustusvoimauudistus, sote. Kaikki nämä edelliset hallitukset vetivät täysin vihkoon. Demarien räksytys alkoi yhdessä yössä ja siinä ei keritty edes asialistaa esittelemään. Erkki Tuomioja on ollut yksi naurettavimmista hahmoista tässä tarinassa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #69

Pitää myös muistaa, että oppositiossa voi aina ajaa sitä politiikkaa, jota puolueen kannattajat haluavat. Hallituksessa pitää ajatella koko isänmaata ja käytännössä se voi välillä tarkoittaa selän kääntämistä omille kannatajille.

Petteri Hiienkoski

Osuvasti otsikoitu!

Kepu bluffasi, Kokoomus bluffasi ja Persut seuraisivat sivusta, kun bluffattavana oli Suomen kansa. Sote-ratkaisu oli kaikkien lehmänkauppojen äiti. Nyt temput tehtiin vielä Suomi-neidon ruumiin päällä!
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset