viljoh9

Eläkevarannot käyttöön Suomen hyväksi

Entinen poliitikko ja nykyinen Työeläkevakuuttajat TELAn nykyinen toimitusjohtaja Suvi Anne Siimes antoi tämän aamuisessa ykkösaamussa ymmärtää, että eläkevarantoja on edelleen kasvatettava, jotta ne riittävät eläkemaksuihin. Samalla Siimes unohti -varmaan tahallaan- kertoa, että eläkevarantojen sijoitustuotot kasvattavat eläkerahastoja paljon yli sen tarkoituksen, mihin varoja kerätään.

Entinen kansanedustaja ja nykyinen tietokirjailija Kimmo Kiljunen on selvittänyt eläkerahastojen kehitystä. Hänen kirjastaan ja kirjoituksistaan saa aivan toisen käsityksen eläkevarojen riittävyydestä. Eläkevarannot ovat 20 vuodessa seitsenkertaistuneet. Samaan aikaan eläkemenot ovat vain kaksinkertaistuneet.

Tämän vuoden kesäkuun lopussa työeläkevarat olivat 183 miljardia euroa. Vastaavasti eläkemenot ovat vuositasolla 25 miljardia. Eläkerahastot ovat Suomen ylivoimaisesti suurin pääomakeskittymä. Se on noin kolme kertaa suurempi kuin valtion vuosibudjetti ja vain vähää vaille vuotuisen kansantulon, joka on noin 200 miljardia.

Suomeen ei noin valtava summa mahdu. Sijoituskohteet eivät yksinkertaisesti riitä. Niinpä noin 70 prosenttia eläkekassojen sijoituksista on ulkomaisissa osakkeissa ja rahastoissa. Yhdessä asiassa ovat Suomen hallitukset 1990 luvulta lähtien onnistuneet yli odotusten: Eläkevarannot ovat koko ajan kasvaneet ja eläkkeet pienentyneet.

Nykyisessä järjestelmässä jokainen seuraava eläkesukupolvi pääsee täydelle eläkkeelle entistä vanhempana ja saa eläkkeensä aikaisempaa tasoa alempana. Lisäksi eläke pienenee leikatun indeksin vuoksi niin, että yhä useampi eläkeläinen tipahtaa köyhyysrajan alapuolelle.

Kiljunen esittää tilanteen oikaisemiseksi yksinkertaista ratkaisua. Ansiotasoindeksi on palautettava eläkkeiden korotusperusteeksi. Tällöin eläkkeelle siirtyneiden tulot säilyisivät sillä tasolla, jolle ne eläkkeelle päästessä asettuvat.

Tästä seuraisi palkkojen noustessa monta hyvää asiaa. Kotimainen ostovoima vahvistuisi. Verotulot kasvaisivat selkä asumistuki- ja toimeentulotukimenot vähenisivät. Se olisi mitä parhain talouden elvytysruiske, eikä siihen tarvittaisi lainkaan valtion varoja.

Asiasta on liikkeellä kansalaisaloite. Sen tavoitteena on palauttaa ansiotasoindeksi eläkkeiden korotusperusteeksi, kuten se alkuaan olikin. Varat kyllä riittävät varsinkin nyt, kun eletään hyvin matalien palkankorotusten aikoja ja ne riittävät myöhemminkin sijoitustuottojen ansiosta. Ei kai eläkevarantojen kasvatus ole itseistarkoitus? Silloinhan menetelmä muistuttaisi pyramidihuijausta, josta alkuperäiset maksajat eivät lainkaan hyödy.

Usein vedotaan siihen, että maksetut eläkkeet ovat pois tulevilta sukupolvilta. Eivät ole. Tosiasiassa vähintäänkin ylijäämä palautuu perintöinä seuraaville sukupolville. Lisäksi heille jää eläkevarantoina käyttöön varsinainen kansallisomaisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Seuraava kysmys kuulukin, Minne TELA sijoittaa enemmän tai kohdentaa varojaan. Triton on ainakin yksi varmoista.

Suvi Anne on aina ollut erinomaisen hyvä käyttämään pelimerkkejään. Hassuinta on tietysti se, että kukaan ei muista...no antaa olla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kun TELAn sijoitusten vuosituotoista vaikka vain 5 miljardia käytettäisiin Suomen infrastruktuurin, kuten teiden rautateiden, satamien, lentokenttien ja tietoliikenteen perusinvestointeihin, olisi nykyinen lama jokseenkin kerralla ohitettu.

Ongelma on siinä, että Suomeen sijoitetusta pääomasta on odotettavissa vain 1- 3 prosentin tuotto, kun sijoitukset rahatalouteen tuottavat jopa 10 prosenttia. TELAlle on "kannattavampaa" sijoittaa varojaan erilaisiin sijoituskupliin kuin aitoon suomalaisen yhteiskunnan perusparannukseen.

Suomen ja suomalaisten pitää ryhdistäytyä. Sipilän kaikkea kiristävän vatulonnin ja jappasun sijasta nyt pitää löytyä ryhtiä käyttää suomalaisten itse kokoamaa pääomaan Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Viljo kirjoitti:
"Ongelma on siinä, että Suomeen sijoitetusta pääomasta on odotettavissa vain 1- 3 prosentin tuotto, kun sijoitukset rahatalouteen tuottavat jopa 10 prosenttia."
___________________

En usko, että tuo on ongelma sinänsä, koska työllisyys kohentuisi => verotulot lisääntyisi ja tietenkin työeläkerahastoihin tulisi enemmän talletuksia.
Ongelma olisi ehkä siinä, että kaiken maailman vatuloijat ja pyrkyrit olisivat päättämässä mihin sijoitetaan. (Edellinen lause on kyllä osittain ivaa.)

Kirjoitin tästä aiemmin ja laitan tuon kommentin tänne, niin jengi voi itse katsoa aiheesta videon.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Faktoja:
- Eläkerahastoissa on yli 180 miljardia €uroa.
- Eläkerahastot tuottavat voittoa neljä kertaa enemmän kuin mitä valtio velkaantuu.
- Leikkaukset ovat tätä taustaa vasten aivan turhia.

- Eläkkeiden ostovoima on heikentynyt n. prosentin verran per vuosi viimeisten vuosikymmenten aikana.
- Suuret ikäluokat ovat jo eläkkeellä ja suurin väestösiirtymä eläkeelle tapahtui vuonna 2008 - ja siitä huolimatta eläkerahastot kasvavat edelleen huikeasti.
- palkkataso indeksiin siirtyminen maksaisi 312 miljoonaa vuodessa, jolla varmistettaisiin eläketasot. Tätä tulee verrata eläkerahastojen tuottoon, joka oli 11.920 miljoonaa viime vuonna.

Milloin voittoja ruvetaan purkamaan myös maksajien, eläkeläisten, suuntaan?
____________________________________

Mietitään edelleen:
- Eläkerahastojen tuotot ovat n. 4 miljoonaa per vuorokausi. Jos voitosta otetaan neljännes eläkeläisille, tarkoittaisi se 0,66 €/vuorokausi kullekin eläkeläiselle. Kuukaudessa 30 x 0,66 € = 19,80 € per kuukausi per eläkeläinen.

- Eläkerahat ovat ulkomailla, joten se miljoona, joka leikattaisiin voitoista eläkeläisten hyväksi, tulisi ulkomailta - ei Suomesta. Jo pelkästään tällä elvytettäisiin Suomen taloutta joka päivä yhtä suurella summalla kuin mitä valtio ottaa velkaa.
- Leikkauksista ei tarvitsisi edes puhua, saatikka toteuttaa niitä millekään väestöryhmälle.
- Koko "meillä on kestävyysvaje"-juttu on pelkkää fuulaa!

- Jos edelleen ajatellan, että voitosta käytettäisiin puolet suomalaisiin, ei ulkomaalaisiin sijoituksiin, eli sijoitettaisiin vaikka eläkeläisille sopiviin pienempiin asuntoihin, tulisi ulkomailta rahaa vielä edellisen miljoonan lisäksi 2 miljoonaa €uroa vuorokaudessa.
Tällä olisi valtava elvyyttävä vaikutus.

Ja tietenkin myös Suomessa tapahtuvista sijoituksista syntyisi voittoa - ja huomattavasti halvempia asuntoja eläkeläisille - sekä yhteiskunnalle, joka nyt pyörittää jättimäistä vuokratuki-byrokratiaa.

Katso video "Suomalaisten eläkeläisten rahat käyttämättä ulkomailla" (ensimmäisenä) - varsinkin 11 min. ja eteenpäin, ole hyvä:
http://vaihtoehto.weebly.com/videot--audio.html

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Josa Jäntillä on monta hyvää blogia aiheesta. Tässä viimeisin:

http://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2015/11/23/...

Henry

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Isot kiitokset Henry Björklidille avaustani täydentävistä kommenteista. Olennaista täsä asiassa on, miten saamme lisättyä tietoisuutta mahdollisuuksista käyttää eläkevarantojemme muuhunkin kuin niiden itseisarvoiseen ja petolliseen kasvattamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset