viljoh9

Jyräämisen tilalle nyt tarvitaan viisautta

Nykyhallituksen on suosio on alle 47 prosentin. Matka kannatuksen pohjalukemiin voi hyvinkin olla vasta alussa. Tämä hallituksen johtotroikan olisi pitänyt ottaa huomioon ennen kuin rehvakkaasti esittelivät neuvottelutulosta valmiina sopimuksena, josta vain allekirjoitukset puuttuivat.

Voihan sitä viisastella, ettei hallitus tarvitse minkään ammattiliiton luottamusta. Se voi nojata eduskunnan enemmistöön, joka sillä on laskevista kannatusluvuista huolimatta. Sellainen rehvakkuus on ei ole viisasta. Neuvottelutuloksen julkistaminen sopimuksena oli karkea virhearvio.

Virhearviointiin kuuluu sekin Sipilän tempaus, että hän nosti avustajiensa palkkioita. Ajoitus oli huonoin mahdollinen ja antaa vaikutelman lahjomisesta. Siinä iso pomo antaa tunnustusta alaisilleen hyvistä neuvoista. Tällaisilla tempauksilla on suuri kielteinen julkisuusarvo. Sen arviointiin Sipilältä puuttui pelisilmä; on puuttunut koko ajan. Sipilä on ajanut tavoitteitaan lähinnä uhkailuilla ja epämääräisillä lupauksilla. Jos olette kilttejä, saatte karkkia -tyyliin.

Lauri Lyly on koko ajan korostanut, että SAK:n liitot lopulta päättävät itsenäisesti suhtautumisestaan tarjolla olevaan tulokseen. Tuota seikkaa, jonka pitäisi olla itsestään selvyys, ei hallituspiireissä noteerattu mitenkään. Siellä ilmeisesti oletettiin, että kun tulos kuukausien vatuloinnin jälkeen parhaana mahdollisena ratkaisuna medialle esitellään, se sellaisenaan myös kelpaa.

Neljä SAK:n jäsenliittoa on ilmoittanut hylkäävänsä tarjouksen. Yksikään ei ole neuvottelutulosta varauksetta hyväksynyt. Jatkoneuvotteluja tarvitaan, jotta kohonneet maksut ja toisaalta palkansaajien verotus saadaan tasapainoon. Siitä hallituksella on vain väljä lausuma, että ratkaisut riippuvat siitä, miten esimerkiksi neuvottelut paikallisesta sopimisesta etenevät.

Siinä sitä ollaan. Hallituksessa ei taida olla yhtään henkilöä, joka ymmärtäisi jotain paikallisesta sopimisesta. Ministerit ovat sen tiedon varassa, mitä työantajapuolelta on saatavissa. Siellä jyrkimpiä kantoja on esittänyt Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus. Olisi kannattanut ja kannattaa edelleen kuulla myös työntekijäpuolen näkemyksiä.

Mistä nyt saataisiin jäitä ja nopeasti kolmen hallituspuolueen hattuihin. Nyt ei ole aika hylätä kaikkea tähän mennessä saavutettua, vaan aika jatkaa neuvotteluja sopimusraakileen kipukohdista. Viikko tai pari ja vaikka kuukausi jatkoaikaa on nyt paikallaan.

Kiire ja aikataulut eivät ole se ratkaisun avain. Sitä paitsi voihan hallitus ilman julkisuutta jatkaa pakkolakiensa valmistelua, jos se mieltä rauhoittaa. Tilanne on kuitenkin se, minkä Lauri Lyly on sanoiksi pukenut. Kaikki muut ratkaisut ovat huonompia kuin mitä neuvottelemalla on saavutettavissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Iso määrä kansasta on puhunut sopimusta vastaan, liittojen kautta. Nyt on hallituksen varmasti syytä kirkastaa sopimuksen kaikki tekijät ja tuoda neuvottelupöytään luotettavuutta. Sipilän ' hyvät edellytykset ' eivät taida riittää ja koko pitkä hierominen on valumassa vessanpöntöstä jätevedenpuhdistuslaitokseen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Niinpä, muutamat liitot jyräävät eikä heidän kohdallaan näy minkälaista viisautta. Mihin tämä maa vajoaa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kohta on demareilla 60%, olkaa tyytyväisiä. Sitten puikkoihin tai uusiin vaaleihin ennen määräaikaa. Voitte palauttaa koulutuksen leikkaukset köyhiltä kuppaukset jne. Kannattaa ottaa korotonta, jopa miinusmerkkistä lainaa kun sitä saa.
Millä ohjeölmalla aiotte lähteä seuraaviin vaaleihin ajatuksena saada koalitio joidenkin toisten suureien kanssa? Taloustalkoot ei pääty tähän vaalikauteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei sovun mahdollisuutta tuosta vain kannata kaivoon heittää. Yksi etenemismahdollisuus on, että niiden ammattiliittojen, jotka eivät neuvottelutulosta hyväksy annetaan numeroa tekemättä olla siitä ulkona ja neuvotteluja jatketaan niiden kanssa, jotka ovat pohjaesityksen hyväksyneet.

Näin olisi tehtävä siinäkin tapauksessa, että kaikki olisivat periaatteessa mukana. Raamisopimuksen alakohtaisista sovellutuksista on neuvoteltava joka tapauksessa ammattiliittojen ja työantajapuolen kesken. Kun sovellutuksista päästään ratkaisuun, neuvottelut siirtyvät työpaikoille siltä pohjalta, että mitä tuo ja tämä sopimuskohta käytännössä juuri täällä meidän työpaikallamme tarkoittaa.

Sivuun jääneiden liittojen vuoro tulee, kun niiden työehtosopimukset umpeutuvat. Silloin taustalla on laaja ratkaisu, johon puolin ja toisin voidaan nojata ja ratkaisut syntyvät joko neuvotellen tai alakohtaisen lakon jälkeen. Tuostakaan uhasta ei kannata pillastua. Lakon mahdollisuus on hyvin pieni silloin, kun työmarkkinoille on sovittu laaja-alaisesta ratkaisusta.

Jos jollakin alalla lakon uhkaan ajaudutaan, syyt ovat syvällä, eikä ainakaan maan hallituksen neuvoteltavissa. Käytettävissä edelleen ovat valtakunnansovittelijan palvelut. Se on järjestelmänä toiminut Suomessa hyvin. Otetaan siis rauhallisesti. Loppusyksyyn mennessä viimein selviää, missä ollaan. Todennäköisin tulos on, että moninaisten vaiheiden jälkeen Suomen työmarkkinoilla vallitsee rauha, eikä mitään osapuolta ole "lopullisesti" nujerrettu.

Jukka Laine

Rinteestä Suomen Tsipras. Saa nähdä onnistuuko suomalainen AY-liike kreikkalaisia paremmin troikan kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niinhän tuo Rinne näyttää kuvittelevan. Tekee mieli ennustaa, miten käy jos johdonmukaisesti jatketaan nykyisellä linjalla.

Kilpailukyktysopimusta ei synny, lama syvanee mennään ennenaikaisiin vaaleihin.

Nykyinen oppositio voittaa vaalit ja ryhtyy harjoittamaan Kreikkalais-Venezuelalaista talouspolitiikkaa samoin tuloksin kuin esikuvaksi valituissa maissa.
Talous kääntyy lamasta jyrkkenevään syöksyyn. Syntyy kasvavia levottomuuksia.

Troikka ottaa Suomen talouden valvontaansa. Palkkoja ja etuuksia leikatan raskaalla kädellä. Omaisuutta ja yrityksiä myydään edulliseen hintaan ulkomaiseen omistukseen. Ulosmyytyjen yritysten osingot kasvavat.

....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n olisi syytä varautua siihen, että puolue joutuu jossakin vaiheessa itse hallitusvastuuseen vielä nykyistäkin kehnomman tilanteen korjaamiseski. Sipilän hallitus istuu varmasti oman kautensa ja SDP:n johtama hallitus jatkaa siitä, mihin nykyinen jäi v. 2019 keväällä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lauri Kiiski on oikeassa. Sen vain täsmennän, että SDP varautuu jo molempiin vaihtoehtoihin eli hallituksen kaatumiseen kesken kauden ja jatkoon nykyisen hallituksen täyden kauden jälkeen.

Nykyisten kannatuslukujen valossa vaikuttaa, että sekä Keskusta että Kokoomus säilyttävät asemansa yllättävänkin hyvin, mutta Perussuomalaisille hallituksessa olo on kylmää kyytiä. Siinä käy vanhanaikaisesti. Kun lähtee herrojen kanssa marjaan, herrat vievät sekä marjat että tuokkoset.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Miten ihmeessä vahvan valtakirjan saanut hallitus kaatuisi ennen aikojaan ?

Hallituksen kaatamiseksi ei riitä se, että SDP masinoi lakkoilua ja eripuraa siksi, koska ei ole enää kivaa ja hallitus on ollut tuhmana.

Hallitus on perillä reaaliteeteista, mutta SDP on kuin unissa kävelijä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #8

Pääministeri Sipilä esiintyi tämän aamun Ykkösaamussa edukseen. Hän ei uhonnut hallituksen pakkotoimilla. Paino oli neuvottelujen jatkolla ja siihen on toki edellytykset olemassa. Tarvitaan vain avoimuutta ja asioihin syvällisempää paneutumista.

Pulma ei enää ole neuvottelutuloksessa sinällään, vaan siinä, miten Sipilä kykenee hankkimaan hallitukselleen luottamusta muualtakin kuin hallituspuolueilta. Toivon kovasti, että hän onnistuu. Samalla siinä onnistuvat monet muutkin tahot ja ennen kaikkea suomalaiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset