viljoh9

Moraalitonta

Hallitus kaavailee yli 75 -vuotiaiden vammaisten etuihin vähennyksiä. (http://goo.gl/DTCEnB) Suunnitelma on karmiva esimerkki nykyhallituksen toimintamallista. Valtion talouden kohentaminen on sen varassa, mitä kaikkein heikompien eduista kehdataan tinkiä. Tukileikkauksilla haetaan 61 miljoonan euron säästöjä. ja ne kohdentuvat henkilökohtaisen apuun, kuljetuspalveluihin ja palveluasumiseen. Nyt lakisääteinentuki muuttuu harkinnanvaraiseksi.

75 vuoden ikäraja on hatusta vedetty. Perusteena ei ainakaan ole se, että 75 vuotta täyttäneiden vammaisten tulot olivat nousussa, josta syystä heillä on enemmän varaa kustantaa tarvitsemansa palvelut tai osan niistä. Sen sijaan liikuntakyky heikkenee ja sairastavuus sekä näiden myötä avun tarve on kasvussa. Vammaisilla ei myöskään voi olla säästöjä, koska useimmilla ei ole työtuloja koskaan olutkaan. Tietysti vammainenkin voi periä omaisuutta ja saada siten varallisuutta, mutta se on eri asia.

Ministeri Rehulan mukaan kyse on normitalkoista. Samalla hän vakuuttaa, että jokainen saa ne palvelut, jotka hän tarvitsee, vaikka muutoksella pyritään myös säästöihin. Selitys on ontto. Ainoa varma tulos on, että ikääntyneiden vammaisten hoivan taso heikkenee kaikissa niissä tapauksissa, joissa vammaisen omaiset eivät ryhdy palveluiden maksajiksi. Siihen hyvin harvoilla on mahdollisuutta oman heikon talouden vuoksi.

Hallitus vetäytyy myös sen fraasin taakse, että palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille ja kunnat muuttavat tuet harkinnanvaraisiksi. Tämä kaavailu ei sovi soten toteutukseen. Kun muut terveyspalvelut siirtyvät sote -alueille, miksi ikääntynet vammaiset pitää jättää kuntien vastuulle. Suunnitelma on yhtä looginen kuin muutkin tämän hallituksen suunnitelmat, joita vatuloidaan ees taas ja lopulta vedetään takaisin.

Viime viikkoina on nähty hallituksen toimien vastustamiseksi monenlaisia mielenilmauksia. Tässä on yksi kohde lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Parempi olisi leikata tai säästää terveiden työssäkäyvien menoista heikompien ja puolustautumiskyvyttömien sijaan, mutta ay-liike painostaa saavutetuista eduista luopumisen heikompien kohdalle.

Julkiseen talouteen joudutaan pakostakin etsimään säästöjä. Julkisen talouden menot ovat suurin osin sosiaaliturvaa ja palkkakustannuksia, joten on varsin helppo arvata kummasta menoluokasta leikataan 1990-luvun tapaan.

Toisaalta leikkauksia ei juurikaan tarvitsisi tehdä, mikäli julkista sektoria ja sen kustannuksia ei olisi paisutettu vastuuttomasti miljarden v. 2007 jälkeen velkarahoin ilman talouskasvua, vaikka varaa moiseen ei totisesti olisi ollut lainkaan ( Kreikan tauti ).

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Koko 2000 luku oli vastuutonta julkisten menojen ja palkkojn paisuttamista. Tullessani raision ihalan työväenyhdityksen toimintaan vanhat ja viisaat pitivät selvänä, että kylän talous pidetään kunnossa. Menoja ei paisuteta. Siten saadaan parhaat palvelut. Kyllä he oikeassa olivat. 90 luvun lamankin jälkeen palvelut ja investoinnit saatiin hyvään kuntoon. Tämän porukan poistuttua rivistä alkoivatkin demareiden hullut päivät. Tässä ollaan. Jatkuva suurtyöttömyys ja köyhyysloukku saavutettu. Hyvinvointivaltion suomalainen malli on valmis.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

" Hyvinvointivaltion suomalainen malli on valmis."

Realismia olisi ,kun hyvinvointivaltion sijasta käytetään termiä pahoinvointivaltio.

Sillä sellaiseksi Suomi on muuttunut Euroon liittymisen jälkeen.

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

Pitää ottaa käyttöön se Sampo Terhon esitys, että maahanmuuttavien turvapaikanhakijoiden aiheuttamat kasvaneet kustannukset rahoitetaan erillisellä velkarahalla budjetin ulkopuolella eikä laiteta oman maan kansalaisia kärsimään niin, että syntyy vastakkainasettua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Siitä ei velan määrä vähene, onko se budjetin sisällä vai ulkona. Terhon esityksen olennainen sisältö on, että hoidetaan pakolaiskysymys velalla ja nopeilla palautuksilla. Painon pitää ehdottomasti olla kotouttamisessa. Kyllä ne, jotka eivät täällä viihdy, lähtevät omia aikojaan, varsinkin ne, joilla ei ole kokemusta työelämästä, johon heidät kaikki pitää mahdollisimman nopeasti ohjata.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jp Lehto, kyllä ne "hullut päivät" aloitti ja toteutti Vanhasen/Kiviniemen porvarihallitus, Kataisen ollessa vv-ministeri. Hallitus jakoi verohelpotuksia hyvätuloisille velkarahalla ja toteutti kokoomuksen antaman vaalilupauksen "Sari Sairaanhoitajalle" josta seurasi aivan liian suuret palkankorotukset julkiselle sektorille ja julkisen sektorin esimerkkkiä palkankorotuksista seurasi myös vientiteollisuus ja näin Suomen kilpailukyky romuttui. Demarit olivat näitä katastrofaalisia päätöksiä tehtäessä oppositiossa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kuten Gtranlund kirjoittaa, tuo oli tapahtumajärjestys. Porvarit tuhlasivat parissa vuodessa sen, mitä Lipposen hallitus oli rakentanut. Lipposen suurin virhe oli, että hän asetti valtiontalouden tasapainotuksen ja velkojen vähentämisen etusijalle. Jos hän sen sijaan olisi sijoittanut vaikkapa pari miljardia sosiaaliseen hyvinvointiin, ehkä hänet olisi äänestettty jatkoon. Tämä on jälkiviisautta. Miten silloin Suomen olisi käynyt, siitä voi esittää vain erilaisia arvioita.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Lipposen pahin virhe oli Suomen vieminen toimimattomaan euroon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #9

Ei euroon liittyminen virhe ollut, vaan sen jälkeinen porvarihallituksen harjoittama holtiton talouspolitiikka, joka jatkuu ja jatkuu.

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

Velan määrä tietysti lisääntyy, kun pakolaisille otetaan rahaa lainaksi. Menee sitten ruokkimiseen, viihtymiseen tai kotouttamiseen. Siitähän ei ole kysymys ollenkaan, ei velan määrästä eikä kasvusuunnasta, vaan vastakkainasettelusta. Nyt on maassamme aivan uutena tekijänä 30.000 ihmisen elättäminen ihan perusteista lähtien. - Jostakin se raha on otettava. Joko suomalaisilta pois tai velkaa lisättävä. Velan otto pakolaisia vastaan olisi vielä siten perusteltavissa, että kun he alkavat tuottamaan niin sitten maksavat omaa osuuttaan pois. Sijoitus tulevaisuuteen Sipilä sanoisi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllä tämä hallitus on jo näyttänyt oikein ääriporvarilliset kyntensä. Köyhiä, pienpalkaisia työläisiä, eläkeläisiä ja vammaisia kuritetaan oiekin olan takaa ja rikkaat jätetään rauhaan. Yrittipähän se jopa antaa armahdusta veronkiertäjille ja leikata harmaan talouden tutkinnasta, hallintarekisteritouhusta puhumattakaan. EU:hun ja pakolaisiin on kyllä varaa upottaa euroja, mutta ei varaa pitää edes jonkinlaista hyvinvointia yllä.

Ja tätä hallitusta pitäisi vielä kestää kolme vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset