viljoh9

Salakauppa Venäjältä Suomeen yltyy romahdusta odotellessa

Kuka vielä muistaa ajan ennen Neuvostoliiton romahdusta. Silloin venäläiset turistit, jotka vielä Suomeen pääsivät, kauppasivat innokkaasti vodkaa, tupakkaa ja muitakin tuotteita, joita Venäjältä kannatti tuoda rajan yli Suomeen myytäväksi. Nyt nuo ajat ovat palanneet (http://goo.gl/xhA8QO)

Venäjältä tulevan tupakan pimeät markkinat rehottavat Itä-Suomessa. Huoltamoiden parkkipaikoilla myydään avoimesti tupakkaa. Kaikki muukin on kaupan. Venäjän talousahdinko ajaa köyhtyneitä venäläisiä pimeille markkinoille. Kaakonkulman työttömyys ruokkii markkinoita. Virolahdella Teboil Rajahovin pihamaalla tilanne on pahentunut ruplan romahdettua. Venäläiset tupakkakauppiaat yrittävät saada myytyä pimeitä kartonkeja yhä enemmän.

Salakaupan taustalla on Venäjän heikentynyt talous. Osalla venäläisistä menee todella heikosti. Lisätuloja haetaan Suomesta huoltamoiden pihamyynnistä. Kaakonkulman työttömyys ja sen myötä heikentynyt tulotaso suosii salakaupan halpoja tuotteita.

Tupakan ja alkoholin lisäksi tarjolla on lääketabletteja ja muuta vastaavaa. Polttoainetta myydään myös ja kaikkea maan ja taivaan väliltä. Aseista alkaen. Polttoainekauppa käydään vähän syrjemmässä, jossa pystytään isompia määriä helposti latraamaan autosta toiseen.

Niin kutsutut ”kilomummot”, joiden tehtävänä on olla tavaran tuojien kyydeissä ”laillisen kymmenen kilon tavaran lisätuojina” Suomesta Venäjälle, ovat lisääntyneet viime aikoina. Mummoja varten huoltamo on rakentanut odotusparkin, jossa he voivat syödä omia eväitään rauhassa. Uloskaan heitä ei voi heittää, koska he eivät varasta eivätkä ole häiriöksi, kauppias Mika Määttä kertoo.

SDP:n entinen puheenjohtaja ja eduskunnan edellinen puhemies Eero Heinäluoma ennustaa, että Venäjä ei voi jatkaa nykyisellä, Putinin tiellä enää kymmentä vuotta pitempään. Venäjä joutuu lähivuosina miettimään koko omaa linjaansa, taloudessa aivan erityisesti, uusiksi. Venäjän talous on vakavissa vaikeuksissa. http://goo.gl/BuePBx.

Heinäluoman arvio on ylioptimistinen. Ei Venäjä kestä nykymenoa kymmentä vuotta, tuskin viittäkään. Ennen romahdusta Venäjä yrittää näyttää mahtiaan näyttävillä sotatoimilla. Heikkonakin se on liian vahva naapureilleen. Näillä näkymin järkiperäistä muutosta parempaan ei ole odotettavissa.

Vähimmin vaurioin päästään, mitä nopeammin talousromahdus tapahtuu. Tietysti sekin toivo on vielä jäljellä, että järki sittenkin voittaa ja Venäjä luopuu sille itselleenkin tuhoisasta sota-ja eristäytymispolitiikasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

SDP:n politiikka korkeista veroista, joita pitää rakastaa on otollinen maaperä venäläisten ja suomalaisten kansalaisyhteistyölle.

Ihmisinä venäläiset on mukavaa porukkaa.

Pekka Iiskonmaki

Kilomummoille on varmasti kivaa vaihtelua päästä ulkomaille kuin nyhjöttää kotonaan.

Suomen eläkeläiset menevät Viroon, koska rahat eivät Suomessa riitä moponoliviinan nauttimiseen jossain ALKO:n omistamassa räkälässä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Venäläiset ihmisinä ja Venäjän hallinto ovat ihan eri asioita.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niin. Jos Venäjä vapautuisi länsimaiden pakotteista, luopuisi omistaan, muuttaisi valtapolitiikkaansa, median kontrollin sekä vapauttaisi rehellisen markkinatalouden, maa saisi nopeasti satojen miljardien dollareiden investointiruiskeen, jonka seurauksena maailmantalous lähtisi jyrkkään nousuun.

Kaikki tapahtuisi, mutta siinä on se kavala "jos" konjuktio. Pienestä se on kiinni!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, ja Venäjä verrattuna esim. Pietariin ja Moskovaan, ovat ihan eri asioita.
Venäjä ei kaadu, Moskova ja Pietari saattavat kaatua.
Miksi Venäjä ei kaadu? Koska tietääkseni se ei koskaan kunnolla päässyt edes nousemaan.

Venäjä on aina. Ei kannata paljoa höttöillä sillä, että tulee joku 5-10 vuoden perioodi, jolloin Venäjä taas hakee vauhtia. Siinä se on ja pysyy.
_____________________________

Tmä on jossakin mielessä niin yliampuva, että se on jo hauskanpuoleinen:
"...ja Venäjä luopuu sille itselleenkin tuhoisasta sota-ja eristäytymispolitiikasta.".

Henry

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Elinkeinoministeri Olli Rehn matkustaa huomenna Moskovaan presidentti Niinistön mukana. Ruplan romahdus merkitsee mahdollisuutta suomalaisille yrityksille. Jos EU-pakotteita saadaan kierrettyä tai lievennettyä, houkutus on varmasti suuri käydä ostamassa venäläisiä yrityksiä ja hankkeita konkurssihuutokaupasta pois kuleksimasta.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pitää toivoa, että Niinistö saa Putinin jotain myös ymmärtämään. Tässkin kuulla ja kuunnella sekä vielä ymmärtää ovat eri asioita.

Pekka Iiskonmaki

#6
Stockmann on myynnissä ja halvalla menee.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Iiskonmaki

Stockmann on oiva esimerkki hyväuskoisuudesta joka rakennettiin venäläisten kuluttajien länsimaisten luksustuotteiden ostohimon ja öljyrikkauksien varaan. Kaikki meni hups, heijaa!

Stockmannin omistajien salkuista hävisi 200 miljoonaa € viidessä vuodessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Heinäluoma tuskin itse on keksinyt tuota 10 vuotta, vaan hän näyttää siteeraavan melko surutta Khodorkovskin lausumia viime perjantailta, mm. Dailybeast.

Talousasiantuntijat puhuvat vain muutamista vuosista ja yksi suurimmista guruista, George Soros, vuodesta 2017, mm. Guardian 11.02.2016.

Pekka Iiskonmaki

Khodorkovski perustaa näkemyksensä ylhäältä johdettuun valtiorakenteeseen ja sen vahvuuteen.

Hänen arvionsa talousromahduksesta ja nykyisen nomeklatuuran sivuun siirtymiseen perustuu heidän ikäänsä. Kaikki heistä ovat suhteellisen nuoria. Tosin moni on jo kuollut infarktiin viisikymppisenä.

Putin on 63 -vuotta ja hänellä ei ole paikkaa minne mennä, kun vallasta pitää luopua. Tämä oli juuri Khodorkovskin perustelu tuolle kymmenelle vuodelle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Salakauppa Venäjältä Suomeen yltyy romahdusta odotellessa"

Suomen romahtamiseen menee vielä useampi vuosi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Juu... tuossa välillä oli kausi, jolloin venäläiset eivät viitsineet rahdata tupakkaa ja ajoivat paremmilla autoilla, kuin itä-suomalaiset... paluu 1990-luvullle on tapahtunut tosiasia... paitsi, että Venäjä oli silloin vielä kuitenkin demokratia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset