Kansalaispalkka, perustulo ja perustili samaa hömppää eri paketeissa

Nykyisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu perustulon kokeilu. Saa nähdä milloin se alkaa, vai jääkö hanke vain juhlapuheiksi. Demareilla tai ainakin osalla heistä oli aikoinaan tavoitteena kansalaispalkka. Se on hautautunut hiljaisuuteen. Nyt Lepomäki kauppaa Kokoomuksen ideaa perustilistä.

Jokainen 18 vuotta täyttänyt Suomen kansalainen saisi alkupääomakseen 20 000 euroa, josta voisi nostaa 600 euroa kuukaudessa, jos mitään muuta tuloa ei olisi. Alkupääomaa riittäisi ilman muita tuloja kahdeksi vuodeksi ja reiluksi seitsemäksi kuukaudeksi. Sen jälkeen tili menisi miinukselle ja sen varassa kitkutellut siirtyisi muun sosiaaliturvan piiriin.

Perustili toimii niiden kohdalla, jotka eivät sitä tarvitsisi. Se olisi kiva lisäpääoma työtulojen päälle, mutta niille, jotka eivät koskaan pääse vihreälle oksalle se olisi vain yksi niukan toimeentulon vaihe ennen siirtymistä vaikkapa työttömyysturvan peruspäivärahalle.

Ihmeteltävää on ainakin siinä, miksi pitää hyysätä niitä, joilla menee muutenkin hyvin ja jotka eivät lähtörahaa muutoinkaan tarvitse, kun sitä on muutenkin alkuvaiheessa pappa betaalar -periaatteella ja myöhemmin perintönä.

Kuluja perustili yhteiskunnalle aiheuttaa. Samalla se kasvattaa tuloeroja entisestään. Kaikkea sitä poliittisen uskon huumassa kehdataankin kaupata. Olen pitänyt Lepomäkeä tolkun porvarina, mutta tässä kohdin hän alittaa kaikki mahdolliset rimat.

Perustulo, jota hallitus aikoo kokeilla on samaa hömppää. Jotta siihen riittää rahaa, pitää tason olla niin alhainen, ettei sillä kukaan pärjää. No, käyhän se verukkeesta hokemaan, että työteon pitää olla aina kannattavampaa kuin joutenolon. Perusolettamus on, että heikkopalkkainenkin työ alkaa kelvata, kun mitään muuta aitoa vaihtoehtoa ei ole.

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu