Kansanäänestys vastuutonta vallankäyttöä

Britanniassa jo yli kaksi miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen uudesta kansanäänestyksestä EU -jäsenyyden puolesta. Viime torstaisen äänestyksen tulos on 51,9 eron puolesta ja 48,1 eroa vastaan.

Etenkin nuoret ovat ravoissaan sodan jälkeisille suurille ikäluokille. 18 – 24 vuotta täyttäneistä 73 prosenttia kannatti äänestyksessä EU-jäsenyyttä. Vastaavasti 65 vuottä täyttäneistä noin 60 prosenttia kannatti eroa. Nuoret kokevat, että heiltä on nyt viety oikeus matkustaa ja työskennellä koko nykyisen EU:n alueella.

Ikäihmiset, jotka eivät ole kokemassa eron seurauksia, ovat päättäneet nuorten puolestamme, miten meidän on elettävä. Eläkeläiset vihaavat maahanmuuttajia enemmän kuin rakastavat lapsenlapsiaan. Meiltä on viety tulevaisuus. Näitä viestejä tulvii sosiaaliseen mediaan.

Nuoret kokevat, että he ovat jo joutuneet pankkien pelastuspakettien ja suurten ikäluokkien eläkkeiden maksumiehiksi. Vastineeksi saamme nyt sen, että emme enää ole tasavertaisia Euroopan kansalaisia. Nykynuoret myös Englannissa ovat kasvaneet kansainvälisyyteen. He ajattelevat ja toimivat yli valtakuntien rajojen. Vanhat ovat nyt kääntämässä kehitystä toiseen suuntaan. Näkemyserot eivät ole yhteen sovitettavissa.

Jopa nuorten suosima Erasmus-opiskelijavaihto on vaarassa. Britannia on neljänneksi suosittu kohdemaa ja sieltä lähtee viidenneksi eniten opiskelijoita muihin maihin. Ohjelmassa on tosin mukana myös unioniin kuulumattomia maita. EU:sta eroaminen ei välttämättä ohjelma lopeta, mutta ohjelman ulkojäseneksi Britannia joutuu, eikä se voi olla ohjelman kehittämisessä mukana täysivaltaisena jäsenenä.

EU-eroa vaatineet poliitikot ovat heti kättelyssä joutuneet pyörtämään kampanjapuheitaan. Yksi räikeimmistä lupauksista oli, että EU:n jäsenmaksun voi siirtää oman maan terveydenhuollon kehittämiseen. Maahanmuuton rajoitus ja EU-jäsenmaksut olivat ei-leirin keskeisimpiä vaatimuksia. Muutto Britanniaan muista EU-maista jatkuu edelleen. Eroa vaatineen Itsenäisyyspuolueen johtaja Farage on jo myöntänyt, että siitä tapahtui virhe.

Erikoista on sekin, että Britannia vastustaa nyt nopeaa eroa. Cameron on siirtänyt eroilmoituksen jättämisen seuraajalleen, vaikka on jättämässä paikkansa vasta lokakuussa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kiirehtii neuvotteluja. Hänen mukaansa ne eivät voi odottaa uuden pääministerin nimeämistä. Unioni ei kuitenkaan voi aloittaa eroneuvotteluja yksipuolisesti. Aloitteen pitää tulla Britannialta.

Kaikkineen prosessi osoittaa, miten heikosti kansanäänestys soveltuu aitoon vallankäyttöön. Karkeimmillaan se on äänestäjien harhauttamista lupauksilla, joita ei voi pitää. Monet eroa äänestäneet ovatkin nyttemmin ilmoittaneet, että heitä on johdettu harhaan. Monet eivät ole tienneet sitäkään, mikä on EU ja mistä he ovat äänestäneet.

Tietysti myös kansanedustajavaaleissa ehdokkaat voivat luvata mitä vain tullakseen valituksi, mutta silloin he eivät ole samalla tavoin sidottuja lupauksiinsa, kuin kansanäänestyksessä, jossa vastakkain ovat selkeät vaihtoehdot. Siihen on jo totuttu, että vaalien jälkeen osa lupauksista paljastuu hötöksi, johon ei ole ollut aikomustakaan sitoutua.

Kansanäänestyksessä tällaista joustavaa peruutusvaihdetta ei ole, vaan voittanut leiri joutuu toteuttamaan esillä pitämäänsä vaihtoehtoa. Kysymys on silloin enää siitä, miten huonon päätöksen haitat voidaan minimoida ja toimeenpanoa viivyttää. Se vaihe on nyt Britanniassa päällä.

Pieni toivo on uudessa kansanäänestyksessä. Britannia parlamentti joutuu ottamaan kantaa kansalaisvetoomukseen, kun sen alekirjoittaneiden määrä on ylittänyt moninkertaisesti vaadittavan 100 000 rajan. Jos uusi kansanäänestys toteutuu, on se samalla melkoinen opetus kansanäänestyksellä leikkiville poliitikoille. Onko se yleensäkään oikea tapa ratkaista sitovasti ja pysyvästi suuria linjakysymyksiä, kun vain muutos on pysyvää.

 

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu