viljoh9

Kuka tai ketkä hallitsevat Venäjää?

Venäjän presidentin Putinin vierailusta on kulunut vajaa viikko. Joka päivä sen jälkeen lehdistössä ja muussakin mediassa on ollut arvioita, mitä Putin tuolla tai tällä sanomisellaan todella tarkoitti. Oma päätelmäni on, että tosiasiat olivat Putinilta hukassa. Joko hän ei välitä tosiasioista tai ne ovat hänelle niin epämiellyttäviä, että hän mieluummin puhuu mitä sattuu.
Kun kuitenkin kysymyksessä on valtion päämies, joka vierailee lähinaapurissa, jossa ollaan perillä Venäjän tilanteesta ja sen historiasta, tosiasioiden vääristely ei sovi kuvaan. Keskusteluja ei voi jatkaa oikaisematta vääriä tietoja. Sivuuttaakaan niitä ei voi. Silloinhan suomalaiset isännät olisivat uskovinaan sen, mitä heille puhutaan.
Lopputulos oli se, että kumpikin presidentti esitti tiedotusvälineille omia kantojaan muka näkemyseroina. Sitäkin oli ihan tosiasioissakin, mutta miten väärästä tiedosta voi olla muuta mieltä kuin, että se ei pidä paikkaansa. Kun sitä ei jostain diplomaattisyystä sanottu heti paikan päällä, seurauksena olivat monivivahteiset jälkipuheet ja kirjoitukset, jotka nyt elävät omaa elämäänsä.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa on pitkä artikkeli, jossa Putinin puhetta ruoditaan. (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1467688702708) Putinin mukaan ”Venäjällä toimii noin seitsemäntuhatta suomalaista yritystä, ja monet niistä siirtyvät tuotannon paikalliseen valmistamiseen Venäjällä. Suomalaisten investointien määrä on lähes seitsemän miljardia dollaria, venäläisten suomalaiseen talouteen – kaksi ja puoli miljardia.”
Suomalais-venäläisen kauppakamarin mukaan Venäjällä toimii noin 500–600 suomalaisyritystä. Ne voivat olla suomalaisyritysten tytäryhtiöitä, edustustoja, myyntikonttoreita tai ne toimivat jakelijan kautta. Sanotun ja todellisuuden välinen ero on yli kymmenkertainen.
Eniten Suomessa on hämmästelty Putinin ilmoitusta, että Venäjä on vetänyt joukkonsa 1500 kilometrin päähän Suomen rajasta. Mitta ei pidä paikkaansa, vaikka se tulkittaisiin Suomen ja Venäjän rajan pituudeksi. Se on 1313 kilometriä. Suomen rajalta Moskovaan on reilut 800 kilometriä. Se tarkoittaa Putinin puheen mukaan, että Venäjän sotavoimat on sijoitettu noin 700 kilometriä Moskovasta itään. Tuota ei Suomessa usko kukaan.
Samaa väljyyttä oli Putinin puheissa kautta linjan. Sekään ei pidä paikkaansa, että silloinen Venäjä olisi aikoinaan tukenut Suomen itsenäistymistä. Se oli maan lahoamistilassa tehty päätös. Ilman keisarikunnan hajoamista Suomi tuskin olisi edes harkinnut itsenäisyyttä.
Krimin valtausta ja Ukrainan sodan syitä Putin myös selvitteli totuutta muunnellen. Putinin mukaan Ukrainassa tapahtui ulkoapäin provosoitu vallankumous. Maassa vallitsi poikkeustila, eikä Venäjän tarvinnut noudattaa keskinäisiä sopimuksia. Se ei silti vapauttanutVenäjää kansainvälisten sopimusten noudattamisesta. Venäjä on rikkonut ainakin viittä eri sopimusta, joilla se on sitoutunut kunnioittamaan Ukrainan rajoja.
Putin myös väittää, ettei Venäjä uhannut Krimin asukkaiden turvallisuutta, vaan joku muu teki näin. Venäjä perustelee Krimin liittämistä venäläisväestön suojelulla, vaikka venäläisvähemmistö ei ollut vaarassa missään vaiheessa.
Kuka tai ketkä ovat Venäjällä ne todelliset vallankäyttäjät, jotka nyt viimeksi lähettivät Putinin Suomeen esiintymään suurena johtajana, jolla kuitenkin oli kovin heikot ja pääosin väärät tiedot asioista, joista hänen oli määrä puhua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Venäjää näyttäisi kuljettelevan FSB, jonka edeltäjän KGB:n koulima Putin on. KGB:ssa opittiin mm. reippaasti valehtelemaan ja jakamaan disinformaatiota. Ne taidot Putin näyttää edelleen erinomaisesti osaavan; ne ovat hänen vahvuutensa, joilla on tähän asti menestynyt mainiosti, mutta vain Venäjällä. Ei Putinia maailmalla pidettäne valtiomiehenä.

Arvioidessamme Putinin puheita ja yleensä venäläistä tiedottamista meidän ei pidä tehdä sitä suomalaisista tai yleensä länsimaisista käytännöistä lähtien, vaan on yritettävä asettua venäläiseen - neuvostoliittolaiseen - venäläiseen kulttuuriin, joka on aivan omalaatuisensa maailmassa ja oikein kaukana länsimaisesta, mihin me puolestamme olemme juurtuneet.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä kysymys. Jos Suomi toimisi oikein, se ei lähtisi arvailemaan vaan varautuisi pahimman varalle.

Mitä tulee tulkintoihin, noin törkeän luokan virheisiin pitäisi kiinnittää huomiota jo lausuman yhteydessä, ettei tarvitsisi arvailla jälkeenpäin. Jokainen paikalla ollut voi katsoa peiliin ja miettiä, miksi en kysynyt noin epäselvistä asioista mitään.

Mitä tuollaisten "totuuksien" hyväksyminen nyökkäysten kera kertoo tilaisuuden isännästä? Ymmärsikö hän, mitä tuolla puhuttiin ja miksi hän ei puuttunut asiaan? Ruotsalaisia närkittiin kun he asiallisesti perustelivat omia näkemyksiään Putinista.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Voisihan asiaa tulkita niinkin, että FSB:n sisällä on varsinainen valta. Putinin suuhun pantiin valmiiksi sanat joiden perusteella kaikki huomaavat että ukko on pudonnut kelkasta.

Pekka Iiskonmaki

''Suomalais-venäläisen kauppakamarin mukaan Venäjällä toimii noin 500–600 suomalaisyritystä.''

Jospa venäläiset arvioivat sota-ajan peruina, että yksi suomalainen vastaa kymmentä venäläistä. Silloin yritysten määrä täsmää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Aika erikoinen näkemys, että FSB-johtajalla olisi tosiasiat " hakusessa".

Suomenkin vierailun tapahtumien ja puheiden taustalla oli harkittu, tarkka ja kylmäpäinen laskelmointi, jossa Putin vei Niinistöä kuin litran mittaa.

Tuloksena oli lupaus sopia transpondereiden käytöstä, mutta mitä sitten ?
Tämän kaltaisilla lupauksilla ja suunitelmilla on Kremlissä sijansa vessanpöntössä tai roskakorissa.

Balttian maissa ja Ruotsissa oltiin vierailun tiimoin realistisemmalla tiedottamisella.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muista osallistua geopoliittisgeodeettiseen KILPAILUUN!
- Arvioi ja perustele venäläisjoukkojen lähisijoitus presidentti Putinin esittämän näkemyksen puolustamiseksi - hyvät palkinnot!
ks. > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219510-k...

VÄLIAIKATIETOJA: Yllättäen tähän asti 'paras' eli 'uskottavin' ja vakuuttavin Putinin-puolustelutodistelupuheenvuoro on tullut julkisuuteen kilpailumme ulkopuolelta, mistä syystä perustimme kilpailuun uuden sarjan "ulkoilmoittautuneiden sarja". Sarjan voittaja palkitaan aikanaan tarjoamalla hänelle kullattua hopeista Alkuperäinen Suomi -viestihopeaa.

Kilpailuun virallisesti ilmoittautumattomien sarjassa siis toistaiseksi ykköspaikan on napannut tutkija Pekka Visuri, jonka mukaan Venäjä on vetänyt joukkojaan Suomen lähialueilta ja joka muutenkin kääntää asiat vakiintuneella ammattitaidolla ikään kuin asiapuheenomaisesti käännellen ja väännellen seikastoja päälaelleen selittelee 'kokonaiskuvan' 1500 kilometrin emävalheesta itänaapurin Führerin eduksi leimautumatta oikeastaan lainkaan desanttidosenttimaiseen suoran rehelliseen ja reiluun yya-hehkutukseen. Ks:
- http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/131...
- http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070521849537_u...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Naureskelin aamulla Visurin samoja kannanottoja. Jos en tietäisi hänen olevan suomalainen, olisin luullut venäläiseksi.

Kun Visuri kertoo, että Putinilla saattoi olla pieniä epätarkkuuksia puheissa, päivän Hesari oli analysoinut puheen asiantuntijoilla ja havainnut karkeita virheitä useissa eri asioissa. Visurin kannanoton uskottavuutta heikentää sekin, että hänen mielestään tuo 1500 km on lievä epätarkkuus ja että Venäjällä ei ole juuri joukkoja Suomen itärajalta noin 1000 km:n matkalla aina Arkangeliin asti. Valitettavasti Suomen itärajalta Arkangeliin on alle 500 km, hehheh. Ja huomattavasti lähempää rajan takaa löytyy valtavia joukkokeskittymiä aina Pietarista Muurmanskiin. Viime vuosien aikana Venäjä on vain kiihdyttänyt joukkojen lisäämistä itärajalla ilman että Suomi on tehnyt yhtään mitään. Ja lisää divisioonia on tulossa läntiseen sotilaspiiriin ja Itämeren laivasto nousee nopeasti uudelleen voimatekijäksi. Mitä Suomi tekee? Todennäköisesti ei mitään.

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

Niinistön eleistä, hänen tultuaan median eteen, saattoi päätellä, että juuri päättynyt neuvottelu ei ollut tapahtunut "täyspäisen" valtiomiehen kanssa. Kalvakkaan oloinen Putin otti nöyrästi vastaan Niinistön luettelon ongelmista, joihin Putin oli syypää. Niinistökään ei jaksanut käyttää diplomatiaa ja "ymmärtää" Putinin huolia Natorajoista, Natomerestä, Natojaajenemisistä, jne.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Se kuitenkin on selvää, ettei Putinin faktoilla voi aidosti neuvotella mistään. Kun näin on, eikä Venäjän aikomuksista ole olemassa kuin arvailuja, on suomalaisten poliitikkojen viimein aika herätä. NATOn jäsenhakemus pitää saada liikkeelle ensi tilassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä ilmaisu tuo Putinin faktat. Päivän Hesari oli analysoinut Putinin faktat asiantuntijoilla ja havainnut lukuisia karkeita virheitä. 1500 km oli vain pikku juttu.

Käyttäjän KariRautio kuva
Kari Rautio

Itse olisin enemmän kiinnostunut kuka tulee Putinin jälkeen. Se aika on aivan kohta. ja se merkitsee monta asiaa tapahtuvaksi Venäjällä. Jos vaihdos tapahtuu niin rauhallisesti kuin se on Venäjällä mahdollista,tulee johtoon Iso venäläis tyylinen panslavistinen henkilö.Ja silloin se Putinin punainen viiva realisoidaan tavalla tai toisella.Ne maatjotka ovat ko. rajan sisäpuolella,eli Venäjän etupiirissä siirtyvät jonkinasteiseen autonomiaan.Suomi kuuluu Ruotsin ja Ukrainan kanssa sen rajan "väärälle" puolelle.
Niinistö sanoi että Nato hakemuksen voi jättää sitten kun "kulohälytys" on voimassa.Tässä kulossa se voi olla myöhäistä.Joka tapauksessa,oli syynä rahoitus tai elintarvikepula naapurissa tapahtuu pian ja paljon.Silloin on syytä olla oikealla puolella sitä punaista viivaa tai ainakin itse siirtyä sinne.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Näillä näkymin NATOn jäsenhakemus jää hyvän sään aikana tekemättä, kun johtavien poliitikkojen käsitys on, ettei pidä tehdä sellaista, josta veli venäläinen saattaa suuttua. Vaikka Putin puhui paljon vain sinne päin tai ihan puuta heinää, NATOon liittymisestä hän antoi selvän rajan. Yhteistyö käy, mutta ei jäsenyys. Sitä ei Venäjältä tarvitse kysyä. Sen jälkeen onkin kysymys siitä, onko Suomessa rohkeutta tehdä liittymispäätös.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Venäjä ottaa vain sen mikä on löyhässä. 1939 Suomen paras ystävä Saksa möi meidät Venäjälle.

Nyt Venäjä kurmuuttaa meitä. Suomettuneet Niinistö ja Sipilä saavat juosta kumartelemassa ja selvittämässä Venäjän aiheuttamia sotkuja. Me joudumme niistä maksamaan jotain.

Nyt meillä yksi ainoa ässä hihassa: uhata liittyä Natoon! Jos liitymme sitten meille ei jää mitään millä uhata. Päästihan Venäjä "pakolaisia" Natomaahan Norjaankin!

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Putinin lausunnot ovat herättäneet hämmennystä. Olemme vaiheessa, josta voidaan jo käyttää nimitystä: "Kylmän sodan toinen erä". Tämä nimitys on Markku Salomaan kirjan nimenä, kirja ilmestyi loppuvuodesta 2015. Putinin viestintästrategiana on disinformaatio. Tarkoituksena on epävarmuuden, epätietoisuuden ja eripuran lietsominen vastaanottajamaassa. Naapurin viestintä on samanlaista kuin edellisenkin kylmän sodan aikana. Siksi minua hiukan yllättää, että asioita pitkään seuranneella Viljo Heinosella ei muistu mieleen kylmän sodan ensimmäisen erän ajat. Silloinkin elettiin kaksoistodellisuudessa ja oltiin huolissaan kun iso naapuri uhkaili ja määräili.

Suomi on nykyisen disinformaation suhteen oivallinen kohdemaa, koska täältä löytyy disinformaatiota tukevat rakenteet mm. Aleksanteri-instituutista sekä joistakin vanhoista taistolaisista ja vasemmistodemareista Kepun parhaita pyrkyreitä unohtamatta! Disinformaatio on hyvää käyteainetta kotimaan putinisteille ja valtaosa heistä osaa propagandasodan hienoudet ihan vanhasta muistista. Suomi ei ole Putinin pietarilaisten trollien tärkeä kohdemaa. Putinin propaganda hoituu pääosin kotimaisin voimin ja muutamien kohdalla Suomen valtio vielä maksaa palkan! Meillä on myös kasvamassa hyödyllisten idioottien nuoriso-osasto. Heille kelpaa kaikki, kunhan se on länsimaita vastaan.

Epävakauden ja epävarmuuden lisäksi Putinin valheellisilla väittämillä on vielä yksi tehtävä; se yhdistää suomalaisia, auttaa löytämään yhteisen nimittäjän. Tietoisuus yhdistää putinilaiset ja isänmaalliset ihmiset. Putin väittää päättömyyksiä, koska hän voi. Sen me kaikki suomalaiset tiedämme - siitä me olemme yhtä mieltä - Putin voi halutessaan. Putin tietää tämän meistä. Lisäksi Putin tietää että me tiedämme, että hän tietää. On siinä kaikkivoipaisen diktaattorin hommassa hyvät puolensa!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kylmän sota ja siihen liittyvä suomettumiskausi, ei jostain syystä ole jäänyt kovin hyvin mieleeni. Tuskin sitä nykyaikaan voi verratakaan. Neuvostoliitto romahti. Monet sen valtaamista maista itsenäistyivät. Samaan aikaan vapautuivat Euroopan entiset sosialistiset maat kommunistihallinnostaan. Nykyisen Venäjän vaikutusvalta maailmalla on paljon pienempi kuin Neuvostoliiton sen parhaina vuosina, jotka päättyivät Bresnevin kuoleman aikoihin.

Pääsyyllinen Suomen nevostoaikaisen ulkopolitiikan muotoutumiseen oli Kekkonen. Hän pelkäsi Neuvostoliittoa. Kekkonen ei luottanut 1947 tehdyn Pariisin rauhansopimuksen antaamaan turvaan. NATO perustettiin pari vuotta myöhemmin, eikä sen oletettu vaikuttavan Suomen turvallisuuteen oikeastaan mitenkään.

Neuvostiliiton toimintaperiaatteena kylmän sodan kaudella oli, että sillä on oikeus puuttua toisen maan sisäisiin asioihin vain siinä tapauksessa, että apua pyydetään. Kieroutta periaatteessa oli siinä, että kummunististen maiden hallitukset kyllä saatiin apua pyytämään, kun niiden oma asema oli uhattuna. Tyylipuhtaasti tällaista tukea Neuvostoliitto antoi Unkarille, Tsekkoslovakialle ja Afganistanille.

Suomessa ei vastaavaa avunpyyntöhallitusta sotien jälkeen ollut, ellei sellaiseksi lasketa Pekkalan hallitusta. Sekään ei apua pyytänyt. Suurin syy Neuvostoliiton nöyristelyyn Kekkosella olikin se, että siten hän helpointen pystyi pönkittämään omaa valtaasemaansa.

Toimituksen poiminnat