viljoh9

Turkki siirtymässä Erdoganin diktatuuriin

Turkin vallankaappausyritys on tuomittu maailmalla laajasti, Suomen valtiojohto siinä mukana. Perusteena on ollut yksinkertainen sääntö, ettei vaaleilla valittua hallintoa saa vallankaappauksella vaihtaa. Huomattava on sekin, että monet Erdoganin vastustajat ovat tuominneet vallankaappausyrityksen.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos Fethullah Gülenin arvio järjestetystä vallankaappauksesta pitää paikkansa. Hän pitää mahdollisena, että vallankaappaus oli järjestetty ja tarkoitettu [Gülenistien] syyttämiseksi. Erdogan syytti Fethullah Gülenia ensimmäisenä vallankaappausyrityksestä. Gülen on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 1999. Hän johtaa Hizmet-kansanliikettään maanpaossa, koska hänen ja presidentti Erdoganin välit menivät poikki vuoden 2013 korruptioskandaalin aikana.

Vallankaappausyrityksen seuraamukset ovat olleet kaameita. Kuolleita on virallisen arvion mukaan 161 ja haavoittunut 1 440 ihmistä. Luku ei sisällä vallankaappausta yrittäneitä. Turkin virkaa tekevä asevoimien esikuntapäällikkö Umit Dundar sanoi aiemmin, että 104 kapinallista on tapettu.Turkin viranomaiset ovat pidättäneet noin sata sotilasta maan kaakkoisosassa sijaitsevassa Diyarbakirin lentotukikohdassa,

2 745 tuomaria on hyllytetty vallakaappausyrityksen takia. Joukossa on viisi Turkin tuomarien ja syyttäjien korkean neuvoston HSYK:n jäsentä. 34 kenraalia pidätetty. Kymmeniä eritasoisia armeijan upseereita on vangittu. Turkin pääministeri Binali Yildirim kertoi eilen, että yli 2800 sotilasta on pidätetty

Venäläiset lentoyhtiöt ovat keskeyttäneet säännölliset matkustajalennot Turkkiin presidentti Vladimir Putinin käskystä, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Suomi sen sijaan pitää turkkia edelleen turistien kannalta turvallisena ja matkoja on peruttu vähän.

Eilisillan (17.7.) uutisten mukaan tilanne Turkissa on rauhoittunut, joskin pidätykset jatkuvat. Varmaan tilapäisesti näin onkin, mutta olipa kaappausyritys aito tai Erdoganin hallinnon junailema, rauhallista aikaa ei jatku pitkään. Sen takaavat Erdoganin massiiviset rauhoitustoimet, jossa koko hallinto käydään läpi. Se tarkoittaa että hän miehittää Turkin koko hallinnon suosikeillaan. Siten hän takaa itselleen entistä laajemman vastustuksen. Kysymys on vain siitä, miten ja missä levottomuudet käynnistyvät.

Irvokasta tapahtumasarjassa on se, miten demokratian puolustajat joutuvat nyt tahtomattaan Erdoganin ja hänen politiikkansa tukijoiksi. Olisi sittenkin ollut viisaampaa antaa tuen ilmaisun lisäksi julki myös varoittavia lausumia siitä, mihin tilanne voi johtaa. Jos vallankaappaus laillista demokraattisesti vaaleilla valittua hallintoa vastaan on tuomittava, yhtä lailla pitää tuomita myös laajat ihmisarvon ja demokratian loukkaukset, jotka Erdoganin johdolla on käynnistetty.

Pahin skenaario, mitä tästä kaikesta voi seurata, on turkkilaisten joukkopako kotimaastaan, jonka olot eivät suinkaan ole rauhoittunut hallituksen toimien ansiosta, vaan tilanne on kiristynyt entisestään ja voi johtaa kapinointiin muuallakin kuin kurdialueilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Timo Tuovinen

tää sisällissota tulee kestämään monta vuotta

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Se on jo varmaa, ettei Turkkiin saada mistään riittävästi pätevää hallintovirkakuntaa operaatiossa erotettavien tilalle. Virkojen uudelleen täytössä ratkaisee uskollisuus Erdokanille ja hänen pulueelleen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Turkissa on parlamentti, mutta parlamenttarismista ei ole hajuakaan, kun syyttäjiä ja tuomareita erotetaan läjäpäin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Turkin ja muiden samantapaisten maiden demokraattinen kehitys on laskettava pidemmän kaavan mukaan. Turha odottaa että 50 vuodessa tapahtuu mitään, aikaa tarvitaan enemmän.

Turkki tosin on ollut välillä rauhallisempi, mutta ei se tarkoita että siellä olisi ollut sivistysvaltioiden kaltaista demokratiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset