viljoh9

Hallituksen leikkauslinja iskee heikoimpiin

Suomen hallitus tavoittelee syksyn kehysriihessä noin 400 miljoonan euron leikkauksia. Noin puolet eli lähes 200 miljoonaa euroa kohdentuu sosiaaliturvaetuuksiin, joita leikataan vajalla prosentilla. Leikkaukset kohdentuvat noin 30 sosiaaliturvaetuuteen mm. kansaneläkkeisiin, takuueläkkeisiin, kotihoidon tukeen, vammaistukeen ja asumistukeen. Heikennykset tulevat jo tämän vuoden alussa toteutettujen 0,4 prosentin leikkausten päälle

Luvut vaikuttavat pieniltä, mutta heikennysten kokonaisvaikutus kumuloituu siten, että inflaatioennusteiden perusteella indeksisidonnaisten sosiaaliturvaetuuksien taso olisi vuonna 2019 noin kuusi prosenttia alempi kuin vuonna 2015. Esimerkisi tänä vuonna toteutettu takuueläkkeen sekä vuodelle 2018 suunniteltu korotus menettävät merkityksensä.

Hallituksen linjaukset kasvattavat toteutuessaan tuloeroja. Etuuksien lisäleikkausten seurauksena köyhyysrajalla elävien määrä kasvaa ja rajan alle on putoamassa lähes 10 000 ihmistä. Toimien seurauksena ainakin leipäjonot pitenevät ja kaiken vapaaehtoisen tuen tarve kasvaa.

Tämän päälle tulevat 2017 Kelan lääkekorvausten 134 miljoonaan euron säästöt, jotka ovat noin 10 % Kelan lääkekorvausmenoista. Heikennykset kohdistuisivat pääosin eläkkeensaajiin sekä paljon sairastaviin henkilöihin.

Hallitus on jo tehnyt mittavia eläkeläisiin kohdentuvia säästöjä. Leikkausten lisäksi terveydenhuollon Asiakasmaksuja ja Kelan matkakustannusten sekä lääkekorvausten omavastuuosuuksia on korotettu.

Hallituksen pitää jo viimein paneutuvan lääkekustannusten hallinnassa muihinkin ratkaisuvaihtoehtoihin kuin korvausten heikennyksiin. Pienituloisiin kohdentuvat Kelan lääkekustannusten säästöteivät voi olla ainoita keinoja.

Huomiota pitää kiinnittää esimerkiksi lääkitysten arviointiin. Oikealla lääkityksellä voidaan lääkekuluissa säästää jopa 100 miljoonan euroa vuodessa. (HS 16.6.2016, farmasian professori Marja Airaksinen). Eläkeläisten ja monisairaiden lääkehoidon lääkitykseen paneutumalla on mahdollisuus saada mittavia säästöjä ja kohentaa arjen hyvinvointia. Oikea lääkitys tukisi myös ikäihmisten kotihoidon onnistumista.

Hallituksen on syytä tarkastella ja pohtia uudelleen, miten ainakin epäoikeudenmukaisimmat ja jo valmiiksi heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuvat tulonsiirtojen leikkaukset ja maksujen korotukset voidaan välttää.

Lisäteitoa aiheesta on on Eläkkeesaajien Keskusliiton tiedotteessa 4.8.2106

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kiky-sopimuksen mukaisesti työnveroja alennetaan 400-500 miljoonaa euroa, siis juuri saman verran millä sosiaaliturvaa (Viljo Heinosen mukaan) leikataan.

Toisilta otetaan ja toisille se annetaan. Menettäjät ja saajat ovat eri väestöryhmiä. Näin toimii KIKY-sopimus ja Sipilän hallitus.

Lauri Ihalainen, Antti Rinne, Antti Lindtman, SAK:n Eloranta, STTK:n Palola ja monet muut (siis myös demarit) ovat puolustaneet KIKYÄ henkeen ja vereen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

MIkä se sitten on se opposition linja? Normaali hallituksen haukkuminen ja populismi.

Älä vaan sano, että demareiden linja, se linja muuttuu joka kuukausi, kun taas uusi puheenjohtajaksi pyrkivä heittelee ehdotuksiaan.

Vaihtoehtoja joilla olisi edes jotain katetta todellisuuden kanssa olisi mukava kuulla, yleensähän ne vaihtoehdot ovat sellaisia, että köyhiltä ja vanhuksilta ei saa leikata. Se vaan että mistä leikataan ei koskaan selviä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Laura Huhtasaari omassa blogissaan persuille tyypilliseen tapaan näkee Suomen sisäistä turvallisuutta uhkaavan maahanmuuttajat. Itse pelkään, että päätöksillä, joita tämä porvarihallitus tekee, joiden seurauksena sos.turvalla elävien ihmisten toimeentuloa leikataan tasolle, että ihmisarvoinen elämä muuttuu mahdottomaksi, niin näillä päätöksillä sisäistä turvallisuutta horjutetaan enemmän kuin maahanmuutajien toimesta. Köyhyys, ja siitä seuraava syrjäytyminen yhteiskunnasta, siinä riskit joita pitäisi välttää, mutta tämä SOS-hallitus toimii toisin, leikkaa niiltä, joilla edellytykset ihmisarvoiseen elämään vähiten on olemassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuilla nyt ei muuta tällä hetkellä ole kuin maahanmuutto, mutta turhaa on tätä nykymenoa laittaa pelkästään tämän hallituksen syyksi, velaksi on eletty vuosikaudet ja vahingoittavaa politiikkaa tehty silloinkin kun demarit ovat Suomen asioista olleet päättämässä.

Peilistä se syyllinen usein löytyy, ei ole mikään puolue synnitön.

Ja siihen tulevaan kommenttiin, että emme ole olleet suurin puolue viime aikoina, niin on pitänyt tehdä kompromisseja, no Hallituksessa ei ole kenenkään pakko olla, sieltä pääsee pois, jos päätökset ovat omaa ideologiaa vastaan, mutta kun se valta sokaisee Suomalaiset poliitikot aina.

Kannatusluvuista se puolueiden uskottavuus sitten aina selviää lopulta, tällä hetkellä julma porvarihallitus Suomessa ja vasemmiston kannatus ei nouse, onkohan silloin vika uskottavuudessa ja vääräässä poliittisessa viestissä kuitenkin, vai onko kansa taas kerran väärässä.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Niinhän se on, että rikkailla ei ole mistä leikata; he eivät saa juurikaan verovaroista kustannettuja tukia joita voisi vähentää.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sinä sanoit saman, jonka ajattelin itse laittaa kommenttiin. Hyvätuloisten verotaakkaakaan kun ei voi nostaa, jolla maksatettaisiin leikkausten tarve. Mihinkäs valuu Suomesta nettomaksut EU:lle? No, niitä maksetaan niille maille, joilla on alhaisempi verotus ja näin tasataan sinne enemmän sosiaalitukea. EU:ssa on menossa solidaarisuuden mukainen tasajako, jota SDP:kin on ollut ajamassa EU:hun liityttäessä, joka tarkoittaa käytännössä sitä että meidänkin kansalaisten on totuttava alhaisempaan elintasoon, joka taas puolestaan tarkoittaa pienempiä sosiaalitukia. Tämä on EU:ta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitokset kommentoijille perustelluista mielipiteistä. Palaan kuitenkin alkuasetelmaan eli eläkkeellä olevien ja etenkin pienillä eläkkeillä kituuttavien asemaan. Se voidaan, jos halutaan korjata nopeastikin palaamalla pakkaindeksiin työeläkkeiden perusteena. Siitä on Kimmo Kiljusen aloitteesta saatu aikaan kansalaisaloite, joka aikanaan tulee eduskunnan käsiteltäväksi.

Indeksin korjauksella pysäytettäsiin työeläkkeellä olevien tulotason jatkuva aleneminen. Korjaus olisi siinäkin mielessä hyvä, ettei se vaadi lainkaan valtion varoja, ainoastaan sen, että pieni siivu työeläkerahastojen voittovaroista ohjattaisiin eläketason yllä pitoon suhteessa ansitasoindeksiin.

Samalla, kun työeläkkeellä olevien tulotaso kohenisi, vähenivät sosiaalimenot vastaavastri, kun eläkeläiset alkaisivat päräöjätä eläkkeillään, eivätkä niin ollen tarvisisi lisätukea ei ainakaan siinä määrin kuin nyt.

Kaikki ei työeläkeindeksin muutoksella korjautuisi. Siitä jäisivät ulos ne, joille ei työeläkettä kerry, mutta kun työeläkkeellä olevien tilanne korjautuisi, varoja riittäisi paremmin muille tarvitseville.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Miksi Sdp ja ay-liike vastustavat jopa 50/50 indeksiin palaamista - puhumattakaan puhtaaseen palkkaindeksiin palaamista?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Noin asia on ainakin ollut, kuten Kankaanniemi kirjoittaa. Taustalla ovat työmarkkinaratkaisut ja pelko eläkevarojen vähenemisestä. Sen voi todeta, että Kaikki Suomen hallitukset ovat sitten 1990 alun laman selvinneet loistavasti kahdesta asiasta: eläkevarantojen kasvatuksesta ja eläkeläisten etujen vähentämisestä. Nyt on kelkankäännön paikka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset