viljoh9

Yhtiöittäminen estäisi terveyshuollon demokraattisen valvonnan

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen ja hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kummastelevat Sipilän hallituksen päätöstä maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämisestä. Sote-palveluja siirretään nyt markkinavoimien armoille EU-korttia käyttämällä – vaikka siihen ei olisi mitään pakkoa.

Sipilän hallitus esittää milloin mitäkin, mutta sote-sekasorto jatkuu. Nyt myös maakuntien palvelutuotantoa on tarkoitus yhtiöittää. Suomalaisen kunta- ja hallintojuridiikan ykkösketjun edustajat ihmettelevät, miksi Sipilän hallitus on tekemässä vallankumousta sosiaali- ja terveysalan palveluissa.

Linjaus, että että kaikki valinnanvapauden piiriin tulevat maakunnalliset sosiaali- ja terveyspalvelut yhtiöitetään, on suoraviivainen, dramaattinen ja vallankumouksellinen muutos. Enää pohditaan vain, miten markkinat tuodaan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Yhtiöittäminen on tietoinen poliittinen valinta.

Perustelu, että EU pakottaa yhtiöittämiseen, ei pidä paikkaansa. Sulosen mukaan EU-lainsäädäntö ei vaadi Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden yhtiöittämistä ja markkinoille vientiä. Olli Mäenpää on samaa mieltä ja toteaa monen poliitikon pelottelevan kansaa EU-peikolla, jota ei ole olemassa. 

Jos ja kun maakunnat perustavat osakeyhtiöitä, silloin sote-asioissa pelataan osakeyhtiölain säännöillä – ei kuntalain mukaan. Markkinaehtoinen toiminta on markkinaehtoista toimintaa, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen huokaa lakonisesti.

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajilleen. Voitontavoittelu sopii huonosti yhteiskunnalliseen palvelutuotantoon. Päätavoitteen pitää olla palvelujen tuottaminen. Voiton tavoittelusta ei saa ottaa perimmäiseksi tarkoitukseksi.

Markkinavoimat toimivat kuten markkinavoimat toimivat. Isot ostavat pienet ja vastassamme on pian veroparatiisiyhtiöiden kartelli. Jonkinlainen kartelli – tai joka tapauksessa isoja yhtiöitä siellä sitten on. Ovatko ne veroparatiisiyhtiöitä vai ovatko ne amerikkalaisia eläkerahastoja, sitä voimme tässä vain arvailla.

Linkin takaa löytyy alkuperäinen artikkeli:

http://yle.fi/uutiset/oikeusoppineet_sipilan_porvarihallitus_on_tehnyt_s...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

No sehän on koko muutoksen tarkoituskin, demokratisen valvonnan ja kaiken läpinäkyvyyden poistaminen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hämäräksi menee, kun terveydenhuollon järjestelyt siirtyvät liikesalaisuuksin piiriin. Liikesalaisuus on nykyajan alttari. Onko meidän pakko hyväksyä, että sille uhrataan keskeiset hyvinvoitipalvelumme?

Seppo Korppoo

Viljolla on taas sosialistin ketunhäntä kainalossaan.

Sosialistien ajama keskitetty talousjärjestelmä on populistista lume-demokratiaa, joka tunnetusti johti ihmisten hirveisiin kärsimyksiin ja konkurssiin.

Tällaiset kokeet pitää tehdä rotilla, ei suomalaisilla ihmisillä.

Kunnan tai valtion omistama osakeyhtiö on demokraattisesti valvottu, taloudellisin ja tehokkain organisaatio-tyyppi, jossa taloudenhoito ja vastuut ovat selkeästi määritelty.

Suomen terveydenhoito ansaitsee sellaisen juuri nyt.

Kyllä kaikkien Viljojen jo kannattaisi tulla tälle vuosisadalle ja lopettaa marxilainen haikailu, joka ei ole ollut, eikä tule olemaan Suomen tie.

Suomen tien tulevat rakentamaan nuoret ja ketterät pk-yritykset, jotka ottavat mitaleja globaaleissa talous-olympialaisissa, ilman marxilaista huijaus-dopingia.

Seppo Korppoo
Pk-yrittäjä ja taloussodan eturintamataistelija

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Seppo Korppoo sotkee tahallaan tai tietämättömyyttään kommunistien toteuttaman reaalisosialismin ja sosialidemokraattien ajaman demokraattisen sosialismin keskenään. Reaalisosialismi kaatui mahdottomuuteensa eli siihen, että tuotantotavoitteet asetettiin ylhäältä.

Se oli sosialistista dememokratiaa, jossa paino oli sanalla sosialismi. Kuka senkin tietää, mitä sillä lopulta kussakin tilanteessa tarkoitettiin. Sosialidemokkraattien tavoitteena on demokraattinen sosialismi eli hyvinvoitivaltio, jossa paino on sanalla demokratia. Ehkä Ruotsissa ja yleensä Pohjoismasa päästiin siinä pisimmälle.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Kunnan tai valtion omistama osakeyhtiö on demokraattisesti valvottu, taloudellisin ja tehokkain organisaatio-tyyppi, jossa taloudenhoito ja vastuut ovat selkeästi määritelty. Suomen terveydenhoito ansaitsee sellaisen juuri nyt."

Jos ja kun terveydenhoitoyritykset ja itseasiassa kaikki kunnallinen yritystoiminta saatetaan julkisuuslain piiriin ja yhtiöjärjestyksessä määritetään, miten voitot eli taloudellinen ylijäämä käytetään, ei ole syytä huoleen.

Olennainen kysymys on sen jälkeen siinä, miten valvonta järjestetään, jotta yhtiö toimii, kuten on tarkoitettu, eikä siellä ole sisäistä varojen väärinkäyttöä.

Hyvä esimerkki siitä, miten pitäisi toimia, on Tampereelle juuri valmistunut maantietunneli. Se valmistui etuajassa ja kustannusarvio alittui. Huono esimerkki on Länsimetro. Valmistuminen viivästyy ja hinta nousee yli arvioiden. Sekin valmistuu aikanaan, mutta kustannukset selviävät vasta jälkikäteen, jos selviävät.

Terveysalan yritys voisi taloudelliselta perustaltaan toimia, kuten kunnallinen vesilaitos. Sen tulot kertyisivät asikasmaksuista ja yhteiskunnan tuesta eli siltä osin veronmaksajien varoista.

Olisi ehdottomasti väärin, että verovaroista kertyvää liikevoittoa, voisi vapaasti sijoittaa miten tahansa tai vaikka siirtää veroparatiiseihin. Se on suunnattava tarvikehankintoihin ja rakennusten ylläpitoon. Voitollista eli ylijäämäistä toiminnan pitää ollakin, mutta ylijäämän käytön pitää olla ohjattua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seppo Korppoo, onko sinullakin Attendon osakkeita ?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Blogisti sanoo:

"Jos ja kun maakunnat perustavat osakeyhtiöitä, silloin sote-asioissa pelataan osakeyhtiölain säännöillä – ei kuntalain mukaan."

"Päätavoitteen pitää olla palvelujen tuottaminen."

Yksi mahdollisuus olisi järjestää sote osakeyhtiöiden sijaan henkilöyrityksinä. Apteekkipuolella tämä toimii - jopa liiankin hyvin, väitetään, mutta palvelujen toimivuudesta ei valita kukaan. Siitä vaan paluuta kunnanlääkärijärjestelmään lupamenettelyineen, jolloin valvonta kyllä toimisi. Yhtä henkilöä lienee helpompi valvoa kuin osakeyhtiötä?

Lääkärijohtoisuus takaisi systeemin lääketieteellisen kehittämisen, koska tällainen lupa tietysti annettaisiin kokeneelle ja näkemystä omaavalle lääkärille - ei ekonomille.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Korjasin linkin. Nyt toimii. Kiitos huomiosta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Valtio, tai maakunnat eivät sotepalvelutuotannosta omista yhtään mitään. Kunnat omistavat sairaanhoitopiirit, sairaalat, sairaalakiinteistöt, terveyskeskukset ja koko palveluntuotannon, myös laitteiston. Kunnille on tulossa aikamoinen rahapotti, jos maakunnat tai niistä muodostettavat terveyspalveluyritykset ostavat miljardiomaisuuden käyttöönsä. Jos tuo miljardiomaisuus keplotellaan pakkolunastustyyppisesti, muodostettavien yritysten taseet tekevät niistä taatusti kiinnostavia ostokohteita pörsseissä.

Jotta palvelut voivat pysyä maakunnassa, on päätöksenteon säilyttävä maakunnan omissa käsissä. Jos terveyspalvelutoiminta laitoksineen, kiinteistöineen ja varusteineen siirretään pörssiyhtiöihin, yritystoiminnan lainsäädännöt purisivat melko pian: yritystoiminta siirtyisi samoihin käsiin, fuusioitaisiin. Palveluita ei tarjottaisi maakunnan, vaan yritystoiminnan hyötyä ajatellen. Hajautetun maakuntamallin sijaan saisimme muutamien erikoissairaaloiden verkon ja maakunnan tarvitsemia terveyspalveluja olisi pian saatavana naapurimaakunnasta - parhaassa tapauksessa. Huonoimmassa versiossa yhtiöt fuusioituisivat niin, että Etelä-Karjalan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntien terveyspalvelut olisivat samalla omistajataholla ja toimintoja suunniteltaisiin näiden kesken.

En kylläkään sano, etteikö yritystoiminnasta saatava taloudellinen hyöty voisi olla myös maakunnan ja ennenkaikkea veronmaksajan etu. Voisi se olla myös potilaankin etu.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei ole mitään taetta, että se omaisuus, mikä kunnilla nyt on tervydenhuollossa kiinni, on kirjanpitoarvoltaan oikea ja että siitä saadaan oikeudenmukainen korvaus. Monissa kunnissa on ainakin kiinteistöjen poistoja siirretty, jotta talousarvio on saatu kauniimmaksi. Samalla se on merkinnyt korjausrästin kasvua. Tämä koskee myös sairaala- ja terveyskeskuskiinteistöjä.

Bluffi paljastuu viimeistään, kun omaisuus siirtyy makunnalle. Kun yliarvotetut kiinteistöt siirretään maakunnalle niiden reaalihintaan, kirjanpitokikkailulla syntyneet yliarvostukset jäävät kuntien tappioiksi. Se merkitsee näiden kuntien osalta velkojen lisääntymistä ja kunnallisveron nousua, joka ilmenee siten, ettei verotus laske lainkaan siinä suhteessa kuin talousvastuita terveydenhuollon puolelta poistuu.

Seppo Korppoo

Ainakaan minua Viljo ei pystyy hämäämän sanakieroilullaan: "Sosialidemokkraattien tavoitteena on demokraattinen sosialismi eli hyvinvoitivaltio, jossa paino on sanalla demokratia."

Mielestäni suomaliset tarvitsevat hyvän ja tehokkaan terveydenhuollon, ilman minkäänlaista sosialismia.

Pysynkin kannassani: "Kunnan tai valtion omistama osakeyhtiö on demokraattisesti valvottu, taloudellisin ja tehokkain organisaatio-tyyppi, jossa taloudenhoito ja vastuut ovat selkeästi määritelty."

Julkisomisteisten yhtiöiden lisäksi, yksityinen sektori voi monessa tapauksessa tarjota erilaisia tarpeellisia erikoispalveluja, joita julkinen sektori ei jostain syystä tarjoa.

Kannattaa myös pitää mielessä se, että nykyinen ay-sosialistien ylläpitämä verotusjärjestelmämme ja maailman jäykimmät työmarkkinamme antavat kansainvälisille veroparatiisi-yhtiöille merkittävän kilpailuedun.

Tämä tilanne on koko kansantaloutemme kannalta kestämätön!

Kaikkien sosialisti-Viljojen kannattaisikin sanakieroilun sijaan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja remontoida varsinkin pk-sektorimme toimintaolosuhteet kansainvälisesti kilpailukykyiseen kuntoon.

Muutoin ulkomaiset veroparatiisi-yhtiöt valtaavat markkinamme ja ajavat suomaiset konkurssiin...

Silloin suuri osa kansasta saa heittää lusikan nurkkaan, tai ainakin joutuvat leipäjonon jatkeeksi, sosialistiseen tyyliin...

Seppo Korppoo
Pk-vientiyrittäjä 20+ vuotta

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Mielestäni suomaliset tarvitsevat hyvän ja tehokkaan terveydenhuollon, ilman minkäänlaista sosialismia.

SE luotiin jo -60 luvulla Hyvä ja tehokas,Kekkosen aikana. Sodanjälkeen vielä vähillä verovaroilla.
Luojana oli Silloinen vasemmistoenemmistö:
Multa-Kepu,MSP,Sdp,Krst,Komm. /porvareita oli vain kok ja Rkp.

Kekkosen maalaispuolueet ja demarit johti hallituksia vuorotellen.

Alasajo alkoi Holkerista kun Kok vihdoin Urkin kuoltua pääsi hallitukseen.
Vihr.porvarit tuli-95
Multa-Alkio kepusta tuli porvari -87
Msp Porvari PS-03
Krst.porvari-03

-03-19 kepu,kok,rkp,krst,vihr,Ps porvaripuolueita 6-2 sdp,vas.

Kepu 16v,Kok 8v ,rkp20v

-07-19 Vanhasen tilaama USA konsulttifirma (hallitusohjelmat) McKinseyn !

Muuten, ehkä kiinnostavinta raportissa on
-vaatimus kansalaisten asenteiden muokkaamisesta.
- Raportissa ehdotetaankin ihmisten ”totuttujen ajatusmallien” muuttamista siten, että he jatkossa suostuisivat
- pysymään työelämässä yli 65-vuotiaaksi
- hankkimaan yksityisen eläkevakuutuksen
- maksamaan enemmän julkisten terveyspalvelujen käytöstä
(jotka on ulkoistettu pörssiyhtiöille) jep,jep. 30% nousi NYT.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Toimiva terveydenhuolto oli vuosikymmeniä.Maailmallakin ihailtu.Kuinka verovaroilla on järjestetty tasapuolisesti kaikille hyvät palvelut.

Mikä meni pieleen ? Syntyi jonot,kansa nurisi. Niin sen piti käydäkkin.

-Jo EU -94 oli päätetty vapautta kuntien ja valtion palveluita ulkomaalaisille yrityksille.Kilpailu.

-Miten se tehtiin.Ensin roimilla leikkauksilla -91-95 aikana valtion kuntien osuuksia.
-Joka vuosi aina vähemmän rahaa kunnille tuottaa palveluita.
Kansa hankki vakuutuksia,
-käytti yksityisiä terveyspalveluita.
(vakuutusyhtiöt ja "Attendot" taputti karvaisia käsiään innoissaan)
Nyt sitten viimeistellä asia loppuun.

-Kunnat on ulkoistanut palvellut,kela maksaa verovaroista,
Attendon tulos nousi 30%-15
Pihlajalinnan 50%-15
Molemmat pörssiyrityksiä .Osakkeenomistajat kuorivat kermat,kuntien "vähistä" rahoista.
Väki vanhenee (isoikäpolvi),sairastaa ja kassa kilisee.

JK. Kaikki muut häviää tuossa pelissä paitsi edm.yritysten osakkeenomistajat.(veikkaan että porvaripuoluelaisilla niitä on aika tavalla,joila on osakesalkussa edm.osakkeita.
Tätä vartenhan M.Gusenina syötiin pois,estämästä Bisnestä verovaroilla)

Entä nyt sitten? Onko pörssiyhtiöillä vaitiolovelvollisuus potilaan tiedoista?
Kuka sitä valvoo? Kunnilla oli ja Stvm/Valvira valvoi.

Entä mitä jos pörsiyhtiö päättää nostaa hintoja mielensä mukaan ? Sanooko kunnat sille ettei se käy? Millä harteilla?

Entä kun on kupattu tarpeeksi ja "kultakaivos" näyttää kuivumisen merkkejä yritykset tekee "Nokiat" ja siirtyy paremmille apajille?

Miksi kansan verovaroilla kustantamat sairaalat,terveyskeskukset,välineet annetaan pörssiyhtiöille bisneksentekoon ?
Miksi verot noille? Kun ne kuntien tuottamana olisi kiertänyt kunnille takaisin veronmaksajien hyödyksi. Nyt Panamatileille .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Eikä tarvitse edes olla sossu tai kepulainen.Riittää kun ymmärtää bisnestä ja miten rahaa tehdään .

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Osakeyhtiölain ensimmäisen luvun viidennen pykälän mukaan yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Kieltääkö hallitus tämän mahdollisuuden?
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/2006062...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.

Globaali markkintalous tärkein sääntö no I
"Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille"!

Sama tapahtui
Nokiassa
UPM
Microsoftissa

Uskon että kok E.Lehti ,Kepun Bisnesenkeli,sijoittaja varmasti tietää sen . Siksipä se on ollut kepu ,kok kärkihanke EU-sopimuksesta lähtien.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kalevi Kämäräinen

Niin. Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Jos ei tuota, yhtiö menee konkurssiin, henkilökunta irtisanotaan, palvelutarjonta päättyy, yhtiöveron ja ansiotuloveron tuotto loppuu, työttömyyskorvauket laukeavat ja omistajat menettävät sijoituksensa.

Mielestäni osakeyhtiölain ensimmäisen luvun viides pykälä on perusteltu.

Kunnat ovat merkittävä veronsaajaryhmä, kunnallisveron jako-osuus on noin 60 prosenttia tuloveroista ja yhteisöveroistakin kunnille ohjautuu noin 30 prosenttia. Kunnat ovat lisäksi ainoat veronsaajat kiinteistöverosta.

Miten kävisi, jos voittoa tuottavia yksityisiä yrityksiä ei olisi ? Tavallisten Viljojen verotusta olisi nostettava n. 30 prosentilla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ei ole tainnut kumpikaan kommentaattori ymmärtää tuota pykälän sisältöä, siispä hiukan rautalankaa (s. 39):
"Jos tarkoitus ei ole voiton tuottaminen, se voi esimerkiksi olla yleishyödyllinen, kuten tietyn yhdistyksen tai säätiön toiminnan tukeminen. On myös olemassa yhtiöitä, jotka eivät pyri tuottamaan voittoa yhtiölle itselleen, vaan toimivat niin sanotusti omakustannusperiaatteella tavoitteenaan edullisten tuotannontekijöiden takaaminen osakkeen omistajille. Yhtiöjärjestyksessä voidaan myös määrätä, että yhtiön voittovarat jaetaan muille kuin osakkeenomistajille. Tällöinkin johdon tulee lähtökohtaisesti pyrkiä tuottamaan mahdollisimman suuri taloudellinen ylijäämä."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Onko tarkoitus, ettei mahdollisuutta sovellettaisi kunnallisiin soteyhtiöihin? Ainakin julkisuuden pitäisi niihin päteä.
http://yle.fi/uutiset/sote-yhtiot_julkisuuslain_pi...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #17

Kalevi Kämäräinen

Olet oikeassa, mutta yleishyödyllisiin yhtiöihin ja säätiöiden toimintaan ei sovelleta osakeyhtiölakia johon kuitenkin viittasit.

Kunnallisissa ja valtiollisissa yrityksissä puhutaan toiminnan yli- ja alijäämästä joka on sama kuin voitto tai tappio.

Kunnat eivät maksa veroja, eivät tavoittele voittoa eivätkä jaa osinkoja. Kuntatalous on luonteeltaan tasapainotaloutta. Pitkällä aikavälillä kuntien pitäisi pystyä kattamaan vuosittaisella tulorahoituksellaan käyttötalousmenot ja investoinnit. Tosiasia on, että kuntien vuosikate ja ylijäämät eivät riitä investointeihin. Kunnat joutuvat jatkuvasti ottamaan lisää velkaa, mikä kertoo talouden kasvavasta epätasapainosta

Kuntien ja kuntayhtymien lainakanta on liki kolminkertaistunut 2000-luvun aikana. Tämän vuoden lopulla lainakanta kohoaa lähes 15 miljardiin euroon. Kuntien yhtiöiden lainat eivät ole summassa mukana.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #19

Jos kysymyksessä on osakeyhtiömuoto, siihen sovelletaan siteeraamaani osakeyhtiölakia (joka sallii myös olla tavoittelematta voittoa).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos voitollista yritystoimintaa ei ole, ei silloin ole muutakaan toimintaa. Talkoilla yteiskunnan antamien ja kuntalaisten tervitsemien palveluiden järjestäminen ei onnistu. Siinä tilanteessa ei auta kuntalaisten verotuksen kiristäminenkään, kun heillä ei verotettavaa tuloa ole.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä tämä maailma pyörii paljon muullakin kuin yritysvoittojen verottamisella.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

lainaus:
Kyllä tämä maailma pyörii paljon muullakin kuin yritysvoittojen verottamisella.

Näkyy pyörivän . 5,6 mrd velalla jo -08 lähtien.

n.½ miljoonan palkkaverot pois kirstusta. Elätettäviä vain tulee lisää,meidän isonikäluokan lisäksi.
Kun verovapauksia jaetaan eikä kirstuun tule mistään lisää käy kuten :
"Huittisen hullumies söi enemmän kuin tienasi"!
Tämähän on Kepu,kok hallitusten tapa ollut -03-19.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

JK.
Pyörii niin hyvin että Sipilän oman ilmoituksen jälkeen Nordean verottomiin kuoriin on 1 vuodessa tullut jo 25,4 Mrd.
KL

Nordea avannut Panamaan 500 veronkiertotiliä.
STT

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Viimeisin tieto terveydenhoidon yhtiöittämisestä on, että ministeriö on siirtämässä alan yritykset julkisuuslain piiriin Ruotsin mallin mukaisesti. Vaikuttaa, että kritiikki on mennyt perille. Tulos nähdään aikanaan. Julkisuus ja avoimuus eivät estä voitollista toimintaa ja voitollista sen pitää olla. Muuten toiminta ei kannata ja se loppuu.

Se on sitten toinen asia, miten kustannusten jako toteutuu. Joka tapauksessa terveydenhoitoyritysten tulot tulevat sekä palvelumaksuina että yhteiskunnan tukena, jonka veronmaksajat maksavat.

Seppo Korppoo

Osakeyhtiön toimintaa säätelevät vuosisatojen aikana kehitetyt, hyviksi todetut lait ja asetukset.

Osakeyhtiön tulee toimia yhtiöjärjestyksen mukaisesti tehokkaasti, taloudellisesti, ja sen hallinto on niin järjestetty, että vastuut ja velvollisuudet ovat selvästi määritellyt. Esimerkiksi toimitusjohtaja saa välittömästi kenkää, jos tekee pahan virheen...

Sanalla sanoen, osakeyhtiö on kaikenlaisen toiminnan paras organisaatiomalli.

Jos sitä vertaa esimerkiksi Hallintolakiin, ero on kuin yöllä ja päivällä.

Hallintolaissa päättäjä (allekirjoitatja) EI VASTAA MISTÄÄN, vaan vastuu on ESITTELEVÄLLÄ VIRKAMIEHELLÄ.

Ennekuin virkamies jonkin asian esitelee, hän tavallisesti pyytää lausunnot kymmeniltä, jopa sadoilta tahoilta. Sitten vaan jäädään odottelemaan näitä lausuntoja....

Kun lausunnot lopulta on saatu ja analysoitu, virkamies esittelee asian päätettäväksi.

Sitten päätöksestä tietenkin voi alkaa vuosiakin kestävä valitusrumba.

Jos virkamies tekee virheen, häntä ei käytännössä siitä saa millään vastuuseen.

Virkamies on käytännössä erottamaton, mikä juontaa niiltä ajoilta, kun Suomi oli autonominen Venäjän vallan alla. Silloin koetettiin turvata oma päätösvalta tekemällä virkamiehestä erottamaton...

Tähän verratuna osakeyhtiömalli on aivan fantastisen hyvä systeemi!

Seppo Korppoo, kolmen osakeyhtiön toimitusjohtaja

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset