viljoh9

Trump haluaa ohjata taloutta rangaistusveroilla

USA:n seuraavan presidentin toislaitainen isänmaallisuus on nyt paljastunut odotetulla tavalla. Hän on ilmoittanut tavoitteekseen asettaa 35 prosentin vero yrityksille, jotka siirtävät toimintojaan ulkomaille. Onkohan tuota päätöstä, joka toistaiseksi on vain Trumpin puheita, valmisteltu mitenkään. Tuskin.

Rangaistusvero yritykselle, jonka pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa siirtää toimintojaan ulkomaille, saattaa olla kuolinisku koko yritykselle. Eikö olisi parempi, että yritys toimisi edes ulkomailla kuin, ettei toimi lainkaan. Se saattaa olla Trumpin tavoitekin, sillä siten USA:n oman tuotannon kilpailijat siirtyvät pois markkinoilta.

Trump voi soveltaa verotustaan vain USA:ssa toimiviin yrityksiin, tuskin edes ulkomailla toimiviin amerikkalaisomisteisiin yrityksiin tai niiden tytäryrityksiin. Veropäätöksestä, jos se koskaan toteutuukaan, syntyisi kummallinen tilanne. Osin ulkomailla toimivat yritykset ja niitä on paljon, joutuisivat erilaiseen verokohteluun kuin pelkästään USA:n markkinoilla toimivat.

Tuollainen veropäätös vaatii seurakseen tullipäätöksen eli tietyn suojatullin ulkomailta tuotaville tavaroille. Se koskisi tietysti myös amerikkalaisomisteista ulkomailla tapahtuvaa tuotantoa. Aivan varmasti tuollainen kotiinpäin veto häiritsee markkinoita.

Trumpin ulos hönkäisemä taloustavoite on hänen kampanjansa mukainen, mutta samalla osoitus hänen heikosta taloustietämyksestään. Hän on onnistunut keräämään itselleen omaisuutta, mutta ne keinot, joita hän on omaan toimintaansa soveltanut, sopivat huonosti tai ei lainkaan valtiolle. Odotan mielenkiinnolla talouselämää aidosti tuntevien reagointia.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpin uhkaus koskee erityistä veroa niille tuotteille, joita ulkomailla toimivista amerikkalaisista yrityksistä tuodaan USA:n markkinoille myytäviksi.

Se tarkoittaa toisaalta sitä, että ei-amerikkalaiset tuottajat ovat useinkin ylilyöntiasemassa viedessään tuotteitaan USA:n markkinoille, ellei normaalitullin lisäksi myös niihin kohdenneta tuota 35%:n rangaistusveroa.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Trumpin talouspolitiikka vaikuttaa sellaiselta sekasotkulta, että USA kyllä pidemmällä tähtäimellä varmaan ampuu sillä itseään jalkaan.

Sen sijaan Euroopan taloudelle se voi olla jopa hyvästä. Valtionvelalla rahoitettavat veronalennukset ja investointiohjelmat tulevat ainakin lyhyemmällä aikavälillä lisäämään amerikkalaisten kulutuskykyä ja - halua sekä vahvistamaan dollaria. Dollarin vahvistuminen sekä Amerikkalaisyrityksille lätkäistävät rangaistusverot ja -tullit lisäävät ei-amerikkalaisten yritysten suhteellista kilpailukykyä.

Tämä voi tarjota muun maailman yrityksille parantuneet vientimarkkinat, jotka voisivat antaa ainakin Euroopan taloudelle sitä pitkään kaivattua käynnistysapua.¨

Toki sitten on riski, että Trump aloittaa maailmanlaajuiset kauppasodat ja kaikki ottavat tasapuolisesti turpiinsa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kauppasotaan Trumpin talouspolitiikka, jota vielä ei ole olemassakaan, mitä todennäköisimmin johtaa. Valtionvelalla rahoitettavat veronalennukset ja investointiohjelmat voivat tosiaan lyhellä aikavälillä lisätä kulutuskysyntää ja taloudellista toimeliaisuutta, mutta velat on myös maksettava. Investoinnit voivat olla hyviä tai sitten ei. Se riippuu täysin siitä, miten ne tuottavat hintaansa takaisin.

Valtion velkaantuminen on kovin ristiriitainen tavoite. Toisaalta Trump on korostanut valtion osuuden kaventamista. Siinä on jo kysymys siitä, miten pienellä virkakoneistolla yhteiskunta yleensäkään voi toimia. Pienenevä valtion rooli ei sovi yhteen lisääntyvän velkaisuuden kanssa, vai kuvitteleeko Trump, että yksityiset investoivat tuottavasti, kunhan sinne vain tarjotaan reippaasti löysää rahaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset