Kiihkeitä luentoja ja sekavaa päälle puhumista

Katsoin eilen MTV:n järjestämän puolueiden puheenjohtajien vaalitentin. Eipä siinä mikään selvinnyt. Hallituspuolueet kehuivat etenkin sotesta laittaneensa jo kaiken kuntoon. Opposition edustajat väittivät hallituksen tehnen vain kosmeettisia muutoksia ja ennustivat koko rakennelman kaatuvan kustannuksiin, joita ei ole osattu ennakoida.

Sama koski kaikkea mutakin: koulutusleikkauksia, lasten varhaiskasvatusta ja pääkaupunkiseudun asuntopulan ratkaisua. Siinä hallituksen rivit hajosivat. Keskusta ja Perussuomalaiset olivat yhdessä Kokoomusta vastaan. Kokoomus rakentaisi Malmin lentokentän alueelle asuntoja. Keskusta ja Perussuomalaiset säilyttäisivät lentokentän historiallisesti arvokkaana alueena, jossa voitaisiin pitää lentonäytöksiä.

Tuollainen säilytysasenne on vastuuttomuutta. Malmin lähiseudun asukkaat kärsivät jatkuvasta lentomelusta. Säilyttämällä lentokenttä ja rakentamalla sen lähialueelle suhteellisen tiiviisti, lentomelun piiriin saadaan jopa tuplasti väkeä. Mikä siinä itähelsinkiläisten asumisviihtyisyyttä kohentaa? Lentokentän lopetus ja harrasteilmailun siirtäminen etäämmäksi Helsingin keskustasta vaikkapa Nurmijärvelle kohentaa tilannetta välittömästi.

Surkuhupaisa oli väittely varhaiskasvatuksesta. Siinä kunnostautui etenkin Soini myötäilijänään Sipilä. Vastassa oli koko oppositio etenkin Ville Niinistö ja Li Andersson sekä osaltaan myös Antti Rinne. Soinin väite, että äiti ja isä ovat lapsen parhaat kasvattajat, on asenteellista uskomuspohjaista valehtelua.

Vain harvoin vanhemmat ovat saaneet mitään koulutusta lasten kasvatuksesta. Lähinnä he siirtävät asenteitaan oikeita tai vääriä jälkikasvulleen. Kotikasvatus, joka sitoo naiset lieden äärelle, antaa elämälle paljon kapeamman pohjan kuin hyvin järjestetty kouluttautuneiden ammattikasvattajien antama varhaiskasvatus. Esimerkiksi kieliopinnot voidaan leikkeihin liitettynä aloittaa jo päiväkodissa. Siihen eivät vanhemmat pysty eivätkä jaksa.

Vähintäänkin kummallinen oli Petteri Orpon väite, että valinnanvapauteen pitää mennä, jotta terveydenhuollossa saadaan aikaan säästöjä ja hoitojen tavoitettavuus kohenee. Miten väestökeskuksissa mitään säästyy, kun terveydenhuolto pirstoutuu yhä useamman tarjoajan kesken? Miksi hallitukselle ei kelpaa nykyisen järjestelmän kehittäminen ja siihen liitettynä ostopalveluiden lisääminen tarpeen mukaan?

Miten palvelut muka monipuolistuvat harvaan asutulla maaseudulla, kun siellä ei ole tarpeeksi rahastettavia, jotta yksityinen terveysbisnes kannattaisi? Yritystä siirtää pikkukuntien terveyspalvelut kansainvälisille toimijoille on toisaalta havaittavissa.

Esimerkiksi alan toimija Coronaria on tehnyt Kinnulan kunnalle ilmaisen esiselvityksen. Parhaillaan käynnissä on 20 000 euroa maksava tarjousvalmistelu Kinnulan sosiaali- ja terveydenhuollon siirtämiseksi yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Nähtäväksi jää, miten hanke etenee ja miten se soveltuu maakuntahallinnon raameihin.

Olennaisinta koko tenttitilaisuudelle olivat asiasisällöltään ohuet kiihkeät luennot ja jatkuva päälle puhuminen. Siihen syyllistyivät jopa keskustelua johdattelevat toimittajat mutta etenkin Ville Niinistö ja Li Andersson. Sipilän vetoomukset, että puhuttaisiin yksi kerrallaan, eivät tehonneet mitenkään. Olihan se oiva näyte Suomen poliittisen huipun keskustelutaidottomuudesta.

 

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu