viljoh9

Kiihkeitä luentoja ja sekavaa päälle puhumista

Katsoin eilen MTV:n järjestämän puolueiden puheenjohtajien vaalitentin. Eipä siinä mikään selvinnyt. Hallituspuolueet kehuivat etenkin sotesta laittaneensa jo kaiken kuntoon. Opposition edustajat väittivät hallituksen tehnen vain kosmeettisia muutoksia ja ennustivat koko rakennelman kaatuvan kustannuksiin, joita ei ole osattu ennakoida.

Sama koski kaikkea mutakin: koulutusleikkauksia, lasten varhaiskasvatusta ja pääkaupunkiseudun asuntopulan ratkaisua. Siinä hallituksen rivit hajosivat. Keskusta ja Perussuomalaiset olivat yhdessä Kokoomusta vastaan. Kokoomus rakentaisi Malmin lentokentän alueelle asuntoja. Keskusta ja Perussuomalaiset säilyttäisivät lentokentän historiallisesti arvokkaana alueena, jossa voitaisiin pitää lentonäytöksiä.

Tuollainen säilytysasenne on vastuuttomuutta. Malmin lähiseudun asukkaat kärsivät jatkuvasta lentomelusta. Säilyttämällä lentokenttä ja rakentamalla sen lähialueelle suhteellisen tiiviisti, lentomelun piiriin saadaan jopa tuplasti väkeä. Mikä siinä itähelsinkiläisten asumisviihtyisyyttä kohentaa? Lentokentän lopetus ja harrasteilmailun siirtäminen etäämmäksi Helsingin keskustasta vaikkapa Nurmijärvelle kohentaa tilannetta välittömästi.

Surkuhupaisa oli väittely varhaiskasvatuksesta. Siinä kunnostautui etenkin Soini myötäilijänään Sipilä. Vastassa oli koko oppositio etenkin Ville Niinistö ja Li Andersson sekä osaltaan myös Antti Rinne. Soinin väite, että äiti ja isä ovat lapsen parhaat kasvattajat, on asenteellista uskomuspohjaista valehtelua.

Vain harvoin vanhemmat ovat saaneet mitään koulutusta lasten kasvatuksesta. Lähinnä he siirtävät asenteitaan oikeita tai vääriä jälkikasvulleen. Kotikasvatus, joka sitoo naiset lieden äärelle, antaa elämälle paljon kapeamman pohjan kuin hyvin järjestetty kouluttautuneiden ammattikasvattajien antama varhaiskasvatus. Esimerkiksi kieliopinnot voidaan leikkeihin liitettynä aloittaa jo päiväkodissa. Siihen eivät vanhemmat pysty eivätkä jaksa.

Vähintäänkin kummallinen oli Petteri Orpon väite, että valinnanvapauteen pitää mennä, jotta terveydenhuollossa saadaan aikaan säästöjä ja hoitojen tavoitettavuus kohenee. Miten väestökeskuksissa mitään säästyy, kun terveydenhuolto pirstoutuu yhä useamman tarjoajan kesken? Miksi hallitukselle ei kelpaa nykyisen järjestelmän kehittäminen ja siihen liitettynä ostopalveluiden lisääminen tarpeen mukaan?

Miten palvelut muka monipuolistuvat harvaan asutulla maaseudulla, kun siellä ei ole tarpeeksi rahastettavia, jotta yksityinen terveysbisnes kannattaisi? Yritystä siirtää pikkukuntien terveyspalvelut kansainvälisille toimijoille on toisaalta havaittavissa.

Esimerkiksi alan toimija Coronaria on tehnyt Kinnulan kunnalle ilmaisen esiselvityksen. Parhaillaan käynnissä on 20 000 euroa maksava tarjousvalmistelu Kinnulan sosiaali- ja terveydenhuollon siirtämiseksi yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Nähtäväksi jää, miten hanke etenee ja miten se soveltuu maakuntahallinnon raameihin.

Olennaisinta koko tenttitilaisuudelle olivat asiasisällöltään ohuet kiihkeät luennot ja jatkuva päälle puhuminen. Siihen syyllistyivät jopa keskustelua johdattelevat toimittajat mutta etenkin Ville Niinistö ja Li Andersson. Sipilän vetoomukset, että puhuttaisiin yksi kerrallaan, eivät tehonneet mitenkään. Olihan se oiva näyte Suomen poliittisen huipun keskustelutaidottomuudesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ottamatta muuten kantaa niin kysyn, että onko keskustelu nähtävissä uusintana Katsomosta?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

En tiedä uusintakatsomisen mahdollisuuksista. Itse en sellaista hölinäkeskustelua kaipaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kuka kärsii Malmin lentomelusta- muutama harva ja harvoin. Tuttujani asuu aivan lähellä ja Malmi ei häiritse mitenkään.
Sensijaan E4 moottoritie kyllä. Vasuutonta politiikkaa purkaan maailmanperintökohdetta: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/malmin-lentoasem...
Helsingillä on varaa tiivistää ja rakentaa vaikka kuinka paljon muin keinoin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tämä. Blogisti syyttää puheenjohtajia valehtelusta mutta itse puhuu Malmin kentästä näköjään pelkällä mututuntumalla. Tässäkin blogialustassa on rivitolkulla selityksiä siitä, miksi Malmin kenttä on säilyttämisen arvoinen ja miksi sinne rakentaminen on varsin typerää ja kallista.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse asuin Malmin hautausmaan vierellä Pihlajamäessä kymmenisen vuotta ja täytyy myöntää, että ajoittain tuo lentomelu oli todella häiritsevää. Nykyään, koska olen muuttanut alueelta pois on koko kysymys itselleni vähemmän tärkeä, mutta en todellakaan vähättelisi lentomelun vaikutusta. Tosi uskoisin, että mm lentokorkeuksia säätämällä voitaisiin sitä selkeästi vähentää, sillä yleensä ne pahimmat melulähteet olivat aika matalalla lentäviä pienkoneita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Heikki Karjalaiselle ja Aleksi Parkkiselle. Malmin lentokentästä olemme eri mieltä. Minä en näe alueella ja sen rakennuksilla olevan mitään korvaamattomia museoinmtiarvoja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Johtava eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti näkevät asian toisin, koska valitsivat Malmin lentokentän Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon.

Mutta tuhottinhan sitä 60- ja 70-luvullakin meidän arvokasta rakennusperintöämme Suomen eduskunnan ensimmäisestä istuntopaikasta, Heimolan talosta alkaen, kun ei nähty niiden arvoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset