Trumpin venäjäkuhertelu ohi

Sitä saa, mitä tilaa. Venäjä on nyt saanut muistutuksen siitä, mihin yritykset vaikuttaa USA:n presidentin vaaleihin on johtanut. Amerikassa on vallassa Venäjän haluama henkilö, joka ei toimikaan sen haluamalla tavalla. Oliko Venäjän vaikutusyrityksillä vaikutusta henkilövalintaan, on ihan oma kysymyksensä.

Itse arvioin, että amerikkalaiset pääsääntöisesti karttavat ulkopuolisten ja etenkin Venäjän vaikutusyrityksiä. Niinpä Trumpin nousu presidentiksi oli selkeästi USA:n sisäinen asia siitä riippumatta, mitä Venäjä on asian ympärillä puuhastellut.

Trump teki sen, mitä häneltä odotettiin. Hän määräsi vastaiskun Syyriaan ja toimi nopeasti. Isku oli tarkasti rajattu sotilaalliseen kohteeseen. Tavoitteena ilmeisesti oli rangaista Syyrian hallintoa kemiallisen aseen käytöstä siviilejä vastaan ja samalla rajata sotilaalliset toimet tähän iskuun.

Realismi on ihan muuta. Isku tehtiin omin päin ja vain ilmoitusasiana Venäjälle. Suuri vaara on siinä, että isku on sodan laajenemisen alku. Viimeisimpien tietojen mukaan kohteessa oli venäläistä henkilökuntaa ja koneita. Jos jotain lämpenemistä maiden välillä ounasteltiin, nyt sille tuli äkkiloppu.

Vaikka Venäjä Euroopassa ja myös Syyriassa sotilaallisesti pullisteleekin, sen asema on tosiasiassa heikentynyt. Venäjän talous ei kestä sotilasmenojen nopeaa kasvua ja nehän kasvatat väistämättä, jos Venäjä ryhtyy vastatoimiin Amerikkaa vastaan. Syyriassa se kävisi luontevimmin, mutta samalla Syyriasta tulisi nykyistäkin laajempi sotilaallisten toimien kohde ja harjoittelukenttä.

Tuskinpa tosiasioiden tunnustaminen Venäjän ja sen johtajan Putinin suunnitelmiin vielä sopivat. Niinpä Venäjän sotatoimet Syyriassa jatkuvat. Venäjä toimii koko ajan rajalla, jonka ylittämistä USA ei salli. Pahin skenaario on se, että USA ja Venäjä ryhtyvät Syyriassa taistelemaan avoimesti toisiaan vastaan. Peitellysti sotatoimet ovat jo käynnissä.

Kun uhka yhteenotosta kasvaa, kasvavat myös rauhan edellytykset. Hinta on Putinille kova. Sen pitää vetäytyä nykyisistä asemistaan ja aloittaa Syyrian jälleenrakentaminen yhteistyössä amerikkalaisten kanssa.

Suuri kysymys on siinä, riittääkö Putinilla viisautta toimia niin, että hänen vallanhalunsa rajautuu, mutta arvovalta kasvaa. Sen hän voi tehdä sopimalla USA:n kanssa aluksi laajasta aselevosta ja sen yhteisestä valvonnasta. Isot ratkaisut ovat usein yksinkertaisia. Syyriasta on mahdollisuus tehdä rauhoitettu jälleenrakennuskohde, jos vain aitoa tahtoa yli määräilyhalun löytyy.  

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu