viljoh9

Diivailuksi meni

Presidentti Niinistö ilmoitti tänään lähtevänsä ehdolle seuraavalle presidenttikaudelle, kun sitä varten perustetaan valitsijamiesyhdistys, jonka ehdokkaaksi hän voi asettua. Niinistö ei halua minkään puolueen, vaan tavallaan kansanliikkeen ehdokkaaksi. No, onhan se yhden lajin itsekorostusta.

Ilmeisesti Niinistö on laskenut saavansa niin laajan tuen, että valinta varmentuu jo ensimmäisellä vaalikierroksella. Jos ei varmennu, saa hän kuitenkin niin ison osan äänistä, ettei muilla ehdokkailla ole toisella kierroksella mahdollisuuksia hänen ohittamiseensa.

Tällainen vaaliasetelman rakentelu selittyy parhaiten Niinistön persoonan kautta. Hän haluaa itselleen erityiskohtelun ja asetelman, jossa häntä ei voi osoittaa vain Kokoomuksen ehdokkaaksi. Siten hän olisi heti toisen kauden alussa koko kansan presidentti.

Aika turhaa on tuollaiseen asemaan pyrky. Vaikka presidentin sisäpoliittinen valta on rajallinen, vaikuttaa hän silti kannanotoillaan. Niiden kautta heijastuu se, miten laajasti hänet omaksi koetaan. Jos vertaa kahta edellistä presidenttiä, Mauno Koivisto oli koko kansan Manu, mutta Tarja Halonen ei siihen asemaan yltänyt. Hän oli sosialidemokraattien ehdokas, jolla oli laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Niinistön hyväksyntä koko kansan kannattamaksi johtajaksi selviää vasta jossain vaiheessa toisen presidenttikauden aikana tai sitten ei. Edellytykset siihen toki ovat olemassa, mutta jo tämä erityinen häntä varten rakennettava valintaprosessi etäännyttää hänet ainakin osasta kansaa.

Itse olen pienessä piirissä esittänyt, että SDP:n pitäisi pyytää Niinistöä ehdokkaaksi ja voisihan siinä mukana olla edustajia myös kaikista muista puolueista, jotka eivät omaa presidenttiehdokasta aseta. En esitä enää. Kyllä SDP:llä on asettaa useitakin mitat täyttäviä ehdokkaita. Henkilö selviää syksyyn mennessä.

Yksi arvio, jonka olen kuullut Niinistön ilmoituksen jälkeen, on se, että tässä on syntymässä asetelma, jossa urheilutermillä ilmaistuna on maajoukkueen ehdokas ja sitä vastaan muutama seuratason ehdokas ja heti lähtötilanteessa etu on maajoukkueen ehdokkaalla. Voi olla tai sitten ei. Se nähdään vaalien jälkeen. Odotan tasokasta vaalityötä jokaiselta ehdokkaalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nythän löytyi SDP:llekin sitten ehdokas? ... Ei Viljon mielestä kumminkaan, kun tarkemmin luin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näyttäisi tuossa olevan pieni dilemma. Ehdokas on oikea, mutta tapa väärä.

Käyttäjän amgs kuva

Risto, Viljo ei ole tuossa asiassa yksin.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Onhan SDP:n mahdollista asettaa ehdokkaaksi Paavo Lipponen, todellinen ääniharava. Lasse Lehtinen olisi viime vaaleissa vielä ollut hyvä ehdokas, nyt taitaa jo ikä painaa. Muita hyviä ei löydy.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä miten, mutta ainakin Niinistö on minun pressani ollut, vaikka inhoan Kokoomusta.. Hyvää työtä on tehnyt, ja varmasti valitaan toiselle kierokselle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ai demari-Viljolla ottaa noin lujille?

Kuule: sellaista esimiestä/urheiluvalmentajaa/päällikköä/valtiojohtajaa ei olekaan, joka ei ennemmin tai myöhemmin vetoaisi tiiminsä yhtenäisyyteen, ja odottaisi "alaisiltaan" riidatonta työtä kokonaisuuden eteen.

Presidentti tavoittelee tätä asetelmaa tekemällä konkreettisen irtioton puolueestaan. Diivailua?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Viljoa taitaa harmittaa se, että Eero Heinäluoman uus-startti jäi telineisiin, kun Sauli Niinistö antoi lupauksensa mukaisesti vastauksensa "kevään kuluessa", ja kevään viimeinen hetki olisi ollut 31.5.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keskustan ja vihreiden etuajassa tekemät ehdokasvalinnat osoittautuvat näin oikein hyviksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vaalit on jo käyty. Vastaehdoksta joka oikeasti voisi Niinitön haastaa ei ole. Ellei joku trendikas alle 50 vuotias lähde ehdokkaaksi. Sitä epäilen vahvasti.

Itse en Saulia tule äänestämään, enkä viimeksikään äänestänyt.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Miksi sinä Viljo tuolla tavalla????

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ehkä siksi että demareilta ei ole ainakaan vielä löytynyt omaa ehdokasta:

Suomi tarvitsee sosialidemokraattisen presidenttiehdokkaan

Toivon että kaikki, myös jo kerran kieltäytyneet, ovat valmiita ehdokkuuteen.
Olisi omituista, ellemme nyt pysty hoitamaan omaa ehdokasta ja kunnollista kampanjaa. Toivon edelleen, että puolueelta paljon saaneet valtiomiehet ja naiset olisivat käytettävissä vaaleissa. Toivon että kaikki, myös jo kerran kieltäytyneet, ovat valmiita ehdokkuuteen. Se on kunniakas tehtävä Suomen ja sosialidemokraattisten arvojen puolesta.

https://demokraatti.fi/suomi-tarvitsee-sosialidemo...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kaksi edellistä presidenttiä olivat muistaakseni Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari. Unohditko Maran tarkoituksella, vai tarkoititko mahdollisesti kahta edellistä toiselle kaudelle pyrkinyttä presidenttiä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Marahan se vasta "koko kansan demari" olikin jos kuka.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistaakseni niin koko kansan mies, ettei puolue-eliittii tykännyt lainkaan, vaan aikoi nöryyttää istuvaa pressaa esivaalilla. Halusivat ilmeisesti ehdokkaakseen aidon demarin, niin kuin sitten tapahtuikin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

En unohtanut Marttia. Hän oli yhden kauden presidetti ja hyvä sellainen, mutta ahkerasta maakuntamatkustelustaan huolimatta kansalle melko etäinen. Rauhan mies hän ennen kaikia oli ja on edelleen. Hän on nobelinsa ansainnut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Arvaisin, että jäi etäiseksi lähinnä demarien piirissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ahtisaari matkusteli myös maailmalla ahkerasti. Hän teki siis presidentin työtä juuri niin kuin sitä pohjimmiltaan pitääkin tehdä Suomen kaltaisen maan kohdalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllähän tuo Niinistöltä aikamoista kekkostelua on. Nyt sitten odotetaan demarien kukkaislähetystöä presidentin luo kuten huhtikuussa 1975.

"Presidentinvaalit" 1978 olivatkin sitten melkoinen farssi. Mutta suomalaiset ansaitsevat itsevaltiaansa, se on peruja armollisen tsaarin ajalta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tulivat vain mieleen Kekkosen elkeet. Hänet valittiin kerran jatkokaudelle poikkeuslailla ja kerran monen puoleen yhteisehdokkaana. Ne valinnat olisi pitänyt jättää tekemättä. Toisaalta Kekkosen ylipitkä kausi lisäsi Koiviston mahdollisuuksia hänen työnsä jatkajaksi. Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tulivat vain mieleen Kekkosen elkeet. Hänet valittiin kerran jatkokaudelle poikkeuslailla ja kerran monen puoleen yhteisehdokkaana."

Mitä yhteistä mainitsemillasi on siihen että Niinistö kerää kannattajakortteja?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yhteistä on ehdokkaan vaatima erityiskohtelu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Kannattajakortit ovat täysin vapaaehtoisia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Minusta Niinistö tekee oikein, kun pitää etäisyyttä Kokoomukseen ja haluaa kansanvaltaisemman listan. Hänhän on luovuttanut jäsenkirjansa ja Kokoomus ei ole pyytänyt häntä ehdokkaaksi julkisesti, joten olisiko Viljolle mieluisempaa, että Sauli anelisi Kokoomukseen ehdokkaaksi?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Niinistö on monissa asioissa nuiva päinvastoin kuin kokoomus.

Monikulttuurisuus, Seta ja Euro ovat kysymyksiä joissa Niinistöllä ja Kokoomuksella on rajusti erilaiset näkemykset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vai erityiskohtelua? Ei Niinistö kuitenkaan Kekkosen tapaan vaatinut poikkeuslakia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Kekkonenkaan vielä toiselle kaudelleen asettuessaan sitä vaatinut. Silloin hän pärjäsi noottikriisillä. ;)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sama se. Mutta poikkeuslaki kuitenkin säädettiin. Aivan Kekkosen tarkoitusperien mukaisesti. Muuten se säädettiin vasta vuonna 1973.
http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002752028.html

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Poikkeuslaki säädettiin vasta neljännelle kaudelle, kun Kekkonen oli ilmoittanut, ettei suostu enää niin repivään vaalitaistoon kuin hän joutui kokemaan kolmannelle kaudelle ehdokkaana ollessaan.

Mutta yllättäen hän sitten suostui kuitenkin ehdokkaaksi viidennelle kaudelle. Vastaehdokkaat olivat kaliiberiltaan kuitenkin sen verran vähäisiä, että ei aiheuttanut päänsärkyä (perustuslaillinen, kristillinen ja Vennamo).

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kekkosen itsensä suunnittelema ja tilaama kriisi se noottikriisi oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Ilmaisin juuri saman asian sillä hymiöllä kommenttini perässä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Huomioikaamme:

Presidentin symbolinen asema ja merkit:

”Ryhtyessään toimeensa Suomen tasavallan presidentti antaa juhlallisen vakuutuksen:

”Minä --, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

Presidentin elinikäisen arvon henkilö saa astuessaan tasavallan presidentin toimeen.
Tasavallan presidentin odotetaan toimivan arvovaltaisena välittäjänä puolueiden välillä. Tämän takia presidentillä on ollut tapana luovuttaa puolueensa jäsenkirja valituksi tultuaan.”

Lähde: Wikipedia https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_tasavallan_pr...
*

Aivan kuten edeltäjänsä Sauli Niinistö palautti Kokoomuksen jäsenkirjan Kokoomuksen puoluetoimistoon tultuaan valituksi tasavallan presidentiksi.

Näin ollen hän ei enää valintansa jälkeen ole "Kokoomuksen mies",
eikä ole tähän nähden lainkaan erikoista, että hänen ehdolleasettajansa ei tule olemaan Kokoomuspuolue, vaan valitsijamiesyhdistys – vai pitäisikö nykyaikaisittaisesti sanoa ”valitsijahenkilöyhdistys”!

Tyylikäs ratkaisu.
*

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Aivan kuten edeltäjänsä Sauli Niinistö palautti Kokoomuksen jäsenkirjan Kokoomuksen puoluetoimistoon"

Palauttiko hänen edeltäjänsäkin Kokoomuksen jäsenkirjan Kokoomuksen puoluetoimistoon? ;)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sen mäkin olisin halunnut nähdä..;-

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yhdistys-käsite levisi aivan käsiin jo Niinistön infossa. Ensin presidentti käytti asianmukaista muotoa "valitsijayhdistys", mutta hetken kuluttua jo vanhan presidentinvaalitavan mieleensä assosioimaa sekamuotoa "valitsijamiesyhdistys".

Seuraavia Ylen radiouutisia lukiessaan Petteri Löppönen oli jo pudonnut samaan kuoppaan, ja puhui valitsijamiesyhdistyksestä. Ja tämä on vasta ensimmäinen iltapäivä jälkeen Niinistön ilmoituksen!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Joukkoon on liittynyt ainakin keskustan Suomenmaa vaikka sielläkin tiedettäneen mistä on kyse:

Niinistö ei lähtenyt suoraan kokoomuksen ehdokkaaksi – pyrkii jatkokaudelle valit­si­ja­mie­syh­dis­tyksen kautta

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/niinisto-ei-lahten...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tottakai Niinistön tyyli ottaa demareiden hermoon, onhan se ymmärrettävää, väärin asetuttu ehdokkaaksi, sepä on juuri demareiden suuhun sopiva lausunto.

Ja harmittahan se vielä enemmän, jos ja kun se oma ehdokas jää selvästi alle kymmenen prosentin, se on se varma kohtalo jälleen kerran.

Kannattaisi Heinäluomalle ilmoittaa, että älä viitsi lähteä, menee taas maine, sekä sinulta, että koko demarikentältä.

Kyllä taas on presidentinvaalien jälkeen hauska katsoa noita prosentteja, antaakohan se jonkinlaista osviittaa tulevien eduskuntavaalien kannatuksesta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Itse olen pienessä piirissä esittänyt, että SDP:n pitäisi pyytää Niinistöä ehdokkaaksi ...

No nythän SDP voi mennä mukaan Niinistön valitsijayhdistykseen!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei siihen yhdistykseen puolueita hyväksytä, aunoastaan kansalaisia puoluekannasta riippumatta. Ei Niinistö ole lähdossä minkään puolueen, vaan valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi. Sitä varten pitää kerätä vähintään 20 000 nimeä. En lähde kerääjäksi, enkä liity yhdistykseen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"En lähde kerääjäksi, enkä liity yhdistykseen."

- Älä nyt hyvä mies leikistä suutu!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"En lähde kerääjäksi, enkä liity yhdistykseen."

Minunko se sitten on tehtävä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #37

Niin varmaan ja netissähän se käy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Käykö? Luulin että niiden pitää nimenomaan olla fyysisiä dokumentteja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Ehkä netistä voi tulostaa, mutta eiköhän siihen paperi tarvita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"En lähde kerääjäksi, enkä liity yhdistykseen."

Viljo vie lelunsa hiekkalaatikosta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Valitsijayhdistys;
"Valitsijayhdistys on yhteisö, jonka tarkoituksena on asettaa ehdokas vaaleihin. Valitsijayhdistykset ovat harvinaisempi tapa asettua ehdokkaaksi poliittisiin vaaleihin. Suurimman osan ehdokkaista asettavat puoluerekisterissä olevat rekisteröityneet puolueet.

Valitsijayhdistykset voivat asettaa ehdokkaita kaikkiin Suomessa järjestettäviin poliittisiin vaaleihin. Eri vaaleissa vaaditaan valitsijayhdistykseltä eri määrä ehdokkaan kannattajia:

PRESIDENTINVAALI: 20 000 äänioikeutettua henkilöä"

Lähde: Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Valitsijayhdistys

*

Haluan ymmärtää blogistin näkemystä, mutta kyllä minun täytyy sanoa, että minun on hyvin vaikea nähdä tässä valitsijayhdistys-hommassa minkäänlaista diivailua.

Pikemminkin aika harvinaista nöyryyttä ja "kansalaisnäkökulmaa", ottaen huomioon puolueiden yleisen imagon ja jollain lailla karsinoivan (ei sentään karsinogeenisen) ominaisuuden..

BTW;
Onkohan maailmassa ollut yhtään istuvaa presidenttiä, joka lähtisi aidosti tälle tielle: takana ei minkäänlaista identifioitua puoluetta, puoluekollaasia tai "ohjattua puoluetta" (joka olisi perustettu presidentin uudelleenvalintaa varten, ja vain sitä)?

Taidettiin tehdä Suomessa historiaa

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kekkosen valintemenettelyjen toistoa tämä on, ei historiallista omaperäisyyttä. Sauli haluaa jättää puumerkkinsä toisen kautensa valintatapaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin haluan, eli missä niitä kortteja saa allekirjoittaa? Lähden heti mukaan valitsemaan Saulia Suomen presidentiksi ja vieläpä näin juhlavuonna.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Niinistö on hoitanut presidentin virkaa hyvin. Hänellä on sen verran kannatusta että on varaa antaa lähtötilanteessa tasoitusta muille.

Asetun kyllä kannattajaksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Niin tai näin, aina demarin mielestä väärin päin. Mutta tiedotustilaisuudessa selvästi hienoin hetki oli se, kun Niinistö sanoi että "Minä rakastan tätä maata" ja selkeästi liikuttui. Hyvä pressa ja hienoa että piruili kokoomuksellekin sanomalla että hänen puolestaan Kokoomus voi laittaa oman ehdokkaan jos haluaa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Onhan se omalla tavallaan diivailua. Lähes kaikilla muilla puolueilla on ehdokkaat jo nimettynä, mutta uudelle Kekkoselle ei kelpaa kuin koko kansan kannatus.

Keskustalla on Vanhanen, joten on vaikea nähdä, että keskustalaiset lähtisivät kirjoittamaan nimeä kannatuslistaan. Myös Vasemmisto on nimennyt ehdokkaansa, joka saattaakin ainoana naisena olla vaalien yllättäjä. Ruotsalaiset valitsevat omansa, koska on tärkeä, että mukana on yksi aidosti ruotsinkielinen ehdoka.

Kyllä se Heinäluomakin vielä ehdokkaaksi lähtee. Jos ei muuten, niin torjuaksen Rinteen ehdokkuuden. Myös Perussuomalaisten uuden puheenjohtajan on lähdettävä ehdokkaaksi.

Siis keneltä niitä kannattajakortteja kerätään - kokoomuslaisilta, jotka jäävät tässä taistossa ilman omaa ehdokasta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

20 000 nimeä on pieni määrä, kun keräyskohteita on monta miljoonaa. Se ei tässä ongelma ole. Korostipa Sauli vain pikumaisuuttaan, kun ryhtyi sanelemaan valintatapansa. Se koko kansan Saulin aseman saavuttaminen, jota Niinistö tavoittelee, ei riipu mitenkään siitä, onko valitsijayhdistyksen vai Kokoomuksen ehdokas. Sen ratkaisee tuleva toiminta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Nyt kun presidentinvaaleihin näytetään käyttettävän aitoa demokraattista ahdistavasta puoluepolitiikasta riippumatonta tapaa, niin siitä ollaan tietysti tekemässä diivailua.

Nyt presidentti Sauli Niinistö on ottanut selvän eron puoluepolitiikasta asettautumalla ehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta. Suomessa presidentti-instituutio on poliittisesti riippumaton.

Demarit saavat nyt jännittää viikon Heinäluoman aatoksia siitä onko suruaika lopullisesti ohi.

Sdp:n Heinäluoma: En ryhdy presidenttiehdokkaaksi

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002907181.html

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Niinistöltä oli aivan oikea ratkaisu lähteä presidentin vaaleihin valitsijayhdistyksen tuella.
Se on enemmän kansakuntaa yhdistävä teko kuin mikään mitä tähän mennessä on tehty tällä vuosikymmenellä. Ja se nähdään tammikuussa 2018. Vaikka olenkin itse, joskus miettinyt sitä miksi eläkeikäisten ihmisten pitäisi vielä olla mukana, niin sallittakoon se pienillä varauksilla, kaikille niille jotka pystyvät huolehtimaan terveydestään ja mielenvirkeydestään ja puhuuhan se kokemus sitten puolestaan. Niinistö tiesi mitä teki ja siinä on järkeä.

Harmittaahan se valitsijayhdistyksen valinta niitä, jotka eivät saa ollakaan vetovankkurien vetäjä, jossa oma nimi kirkkaimpana loistaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n pitäisi löytää kunnon punatukkainen tantta ehdokkaaksi, jota myös kokoomuksenkin lisäksi myös kaikki Lars Levin kumartajat uskoisivat. Tarja Halponen käänsi Kokoomuksen naiset päät kahdesti, joka on jo kummallista tai sittern kertonee Kokoomukesta enemmän, kuin Me Naiset näinä vuosina.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos vielä Vihreiden ehdokkaana on Ville Niinistö ja meidän Perussuomalaisten Jussi Niinistö, niin lähes kaikki äänet menevät Niinistölle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen tietyllä tapaa Viljon kanssa samaa mieltä. Olisi hienoa saada aikaan kunnollinen presidentinvaalikamppailu, paljon hyviä ehdokkaita ja kunnollista keskustelua ja haastamista ulko- ja turvallisuuspolitiikassa erityisesti.

Hissuttelun ja suomettumisen ilmapiirin soisin loppuvan. Tohtori Väyrynen voisi lähteä haastamaan Niinistöä. Vaikka hän veisi tuon suomettumispyrkimyksen ihan uudelle tasolle, hän taatusti jättäisi hissuttelun vähemmälle.

Olisi perin onnetonta, jos Niinistö valittaisiin ensimmäisellä kierroksella. Siksi jokaisen itseään kunnioittavan puolueen tulisi valita oma ehdokas vaaleihin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Olisi perin onnetonta, jos Niinistö valittaisiin ensimmäisellä kierroksella."
Olisikohan? Ei Suomesta mitään totalitarismia siitä seuraisi, ei edes kekkoslovakiaa enää. Miksi puolueille pitäisi antaa henkilövaaleisssa ollenkaan roolia? Jokainen ehdokas nyt saa kumminkin kertaalleen sen asiansa sanottua, jos sitä on.

Oma käsitykseni Sauli Niinistöstä on, että hänellä saattaa olla takanaan veriruskeita syntejä poliitikkona, mutta pressan pestin hoidossa ei ole valittamista. On ehkä oppinnut virheistään?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikään ei estä blogisti Viljo Heinosta (sd.) äänestämästä seuraavissa presidentinvaaleissa protestina vaikka SDP:n presidenttiehdokasta , jos jo nyt noin kovasti kiukuttaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Niinistöä tuetaan kyllä laajalla rintamalla, mutta jos tehdään valitsijayhdistys, jonka johtoon kokoomuslainen. Eikö valitsijayhdistyksestä olisi kannattanut tehdä neutraali ja vetäjäksi kenties sitoutumaton tai ei ainakaan kokoomuspoliitikkoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niinistöä tuetaan kyllä laajalla rintamalla, mutta jos tehdään valitsijayhdistys, jonka johtoon kokoomuslainen."

Tuo virke on jäänyt kesken. Pisteen sijalla olisi pitänyt olla pilkku ja virkkeen olisi pitänyt jatkua esimerkiksi "niin" -sanalla alkavalla sivulauseella. Tuollaisenaan virke on käsittämätön.

"Eikö valitsijayhdistyksestä olisi kannattanut tehdä neutraali ja vetäjäksi kenties sitoutumaton tai ei ainakaan kokoomuspoliitikkoa."

Eihän sitä valitsijamiesyhdistystä vielä ole olemassakaan. Kuka on kertonut, että sen vetäjäksi tulee kokoomuslainen? Ja vaikka tulisikin, niin sehän vain pehmentäisi kovalta näyttävää Niinistön ratkaisua sanoutua "irti" kokoomuksen ehdokkuudesta, juurikin sopivalla tavalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #60

Klikinsäästäjähengessä selvennys pelkkään linkkiin. Tehtävään on tarjoutunut Heikki A Ollila, vanha kansanedustaja ja kokoomusvaikuttaja Kangasalta. Ollila on toiminut aiemminkin Niinistön aseenkantajana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset