Diivailuksi meni

Presidentti Niinistö ilmoitti tänään lähtevänsä ehdolle seuraavalle presidenttikaudelle, kun sitä varten perustetaan valitsijamiesyhdistys, jonka ehdokkaaksi hän voi asettua. Niinistö ei halua minkään puolueen, vaan tavallaan kansanliikkeen ehdokkaaksi. No, onhan se yhden lajin itsekorostusta.

Ilmeisesti Niinistö on laskenut saavansa niin laajan tuen, että valinta varmentuu jo ensimmäisellä vaalikierroksella. Jos ei varmennu, saa hän kuitenkin niin ison osan äänistä, ettei muilla ehdokkailla ole toisella kierroksella mahdollisuuksia hänen ohittamiseensa.

Tällainen vaaliasetelman rakentelu selittyy parhaiten Niinistön persoonan kautta. Hän haluaa itselleen erityiskohtelun ja asetelman, jossa häntä ei voi osoittaa vain Kokoomuksen ehdokkaaksi. Siten hän olisi heti toisen kauden alussa koko kansan presidentti.

Aika turhaa on tuollaiseen asemaan pyrky. Vaikka presidentin sisäpoliittinen valta on rajallinen, vaikuttaa hän silti kannanotoillaan. Niiden kautta heijastuu se, miten laajasti hänet omaksi koetaan. Jos vertaa kahta edellistä presidenttiä, Mauno Koivisto oli koko kansan Manu, mutta Tarja Halonen ei siihen asemaan yltänyt. Hän oli sosialidemokraattien ehdokas, jolla oli laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Niinistön hyväksyntä koko kansan kannattamaksi johtajaksi selviää vasta jossain vaiheessa toisen presidenttikauden aikana tai sitten ei. Edellytykset siihen toki ovat olemassa, mutta jo tämä erityinen häntä varten rakennettava valintaprosessi etäännyttää hänet ainakin osasta kansaa.

Itse olen pienessä piirissä esittänyt, että SDP:n pitäisi pyytää Niinistöä ehdokkaaksi ja voisihan siinä mukana olla edustajia myös kaikista muista puolueista, jotka eivät omaa presidenttiehdokasta aseta. En esitä enää. Kyllä SDP:llä on asettaa useitakin mitat täyttäviä ehdokkaita. Henkilö selviää syksyyn mennessä.

Yksi arvio, jonka olen kuullut Niinistön ilmoituksen jälkeen, on se, että tässä on syntymässä asetelma, jossa urheilutermillä ilmaistuna on maajoukkueen ehdokas ja sitä vastaan muutama seuratason ehdokas ja heti lähtötilanteessa etu on maajoukkueen ehdokkaalla. Voi olla tai sitten ei. Se nähdään vaalien jälkeen. Odotan tasokasta vaalityötä jokaiselta ehdokkaalta.

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu