viljoh9

Halla-aho olisi Terhoa selkeämpi johtaja Perussuomalaisille

Kannatusluvuissa Perussuomalaiset ovat kutistuneet luonnolliseen kokoonsa. Seuraavissa eduskuntavaaleissa tilanne realisoituu. Tässä kuussa puolueelle valitaan jompikumpi puheenjohtajaksi. Terho on ainakin yrittänyt tehdä itsestään Halla-ahoa laaja-alaisemman henkilökuvan. Hienoinen ero on siinä, ettei hän ole niin maahanmuuttokriittinen kuin Halla-aho. Toisaalta hän EU-äänestyksineen hän ohittaa radikaalisuudessa jopa Halla-ahon.

Terho kauppaa yhä puoluettaan työväenpuolueena ilman sosialismia. Toisaalta hän on ollut täysillä mukana työehtojen ja työttömyysturvan ehtojen heikennyksissä. Ei vaikuta luotettavalta. Toista puhuu ja toista tekee. Halla-aho on selkeämpi. Hän ei lupaa ”joutoväelle” mitään. Hän on selkeästi oikeistolainen. Sinne päin puolue siirtyy, valittiin puheenjohtajaksi kumpi tahansa.

Vahvasti vaikuttaa siltä, että Perussuomalaiset jää marginaalipuolueeksi, joka kilpailee kannatuksesta tasapäin Vasemmiston kanssa alle 10 prosentin ääniosuudella. Se tässä kehityksessä ihmetyttää, ettei perussuomalaisia ole sen enempää siirtynyt demareihin. Eniten kannatustaan ovat kasvattaneet Vihreät ja Kokoomus. Joko perussuomalaisia on valunut sinne tai merkittävä osa on jättäytynyt politiikan ulkopuolelle. He ovat kyllästyneet koko touhuun.

Terhosta Perussuomalaiset saisivat johtajakseen poliittisen pelurin, joskaan ei kovin taitavaa. Halla-aho olisi selkeämpi yhden asian ajaja. Pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka saisi puolueessa nykyistäkin isomman siivun, mutta tuskin muuta kuin puheiden tasolla. Kuitenkin sekin antaisi Suomesta maailmalle vinoutuneen kokonaiskuvan.

Olen vertaillut näitä kahta henkilöä ja päätynyt tulokseen, että Halla-aho olisi Terhoa sopivampi puheenjohtaja Perussuomalaisille. Hän vastaisi paremmin puoleen nykyistä perusjäsentä, jolle tärkeintä on pitää Suomi suomalaisena, mitä se sitten tarkoittaakaan. Muut yhteiskunnalliset asiat ovat alisteisia tälle päälinjalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Kepu pelaa korttinsa Persuille. Kepu lähti vatuloimaan väärillä korteilla.

Jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja, niin hallitus saattaa hajota.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vatulointi on juuri se, mistä Sipilän hallitus jää historiaan

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#2
Olen ruvennut vahvasti epäilemään SOTE:n maaliintuloa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Edustat tervettä epäilystä. Jopa Pariisin ilmastosopimuksesta voidaan irtautua, miksei sitten pikkujutusta nimeltä sote.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tiettyä huvittuneisuutta olen kokenut ulkopuolisten arvioissa, mikä Perussuomalaisille olisi hyväksi.
Tunnustusta Viljolle siitä, että noin minäkin sen näen, että tri Halla-aho tekisi Perussuomalaisista selkeärajaisemman. Samallahan se tarkoittaa helposti myös pienempää puoluetta, joka ei mielestäni ole itsetarkoituksellinen tavoite.

PPP-puolue, eli populistispragmaattinen protestipuolue on väistämättä monenkirjava. Osittain ristiriitaisistakin äänestäjäkuntamme toiveista hallitus ei mitenkään ole voinut ajaa kaikkia. Protesti ei sovi hallituspuolueelle, populismikin ehkä aiempaa vaimeammin. Pragmaattisuus jää.

Leena Meri olisi mielestäni ehdottomasti paras puolueemme puheenjohtaja tässä muutosvaiheessa. Hänet erottaa hyvin Timo Soinista, mutta Leena voisi Soinin tapaan toimia kokoavan voimana.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tiettyä huvittuneisuutta olen kokenut ulkopuolisten arvioissa, mikä Perussuomalaisille olisi hyväksi."

- Tässä tapauksessa bloggaaja on pesunkestävä demari, jolla tietenkin on ketunhäntä kainalossa. Viljo haluaa persuille puheenjohtajan, jonka käsistä kannatus hupenee SDP:n laariin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen vertaillut näitä kahta henkilöä ja päätynyt tulokseen, että Halla-aho olisi Terhoa sopivampi puheenjohtaja Perussuomalaisille. Hän vastaisi paremmin puoleen nykyistä perusjäsentä, jolle tärkeintä on pitää Suomi suomalaisena, mitä se sitten tarkoittaakaan. Muut yhteiskunnalliset asiat ovat alisteisia tälle päälinjalle."

Pääosin samaa mieltä olen minäkin.

Halla-aho olisi selvästi parempi puheenjohtaja persuille. Meille muille selvästi parempi vaihtoehto olisi ilman muuta Terho, mutta mehän emme siitä päätä, eikä meidän mielipiteillämme ole merkitystä persuille, jotka tulevat valitsemaan Halla-ahon.

Yhdessä asiassa Sampo Terho kyllä sopii kuvaan, hän on nimittäin ryhtynyt hiljattain populistiksi. Tähän mennessä populistisuus ei kyllä ole oikein ilmennyt, ei ennenkuin nyt vasta kun Sampo pyrkii tosissaan puheenjohtajaksi.

Eurovastaisuutta ja maahanmuuttokriittisyyttä ei ole ennen ilmennyt fiksun ja pragmaattisen Sampo Terhon puheenvuoroissa muuten kuin minimaalisesti, nyt sitä sen sijaan on roppakaupalla. Se on populismia, koska Sampo-Terho tietää että puolueen jäsenet, ne jotka valinnan tekevät, ovat maahanmuuttokriittisiä ja EU- kriittisiä ja se on heille se kaikkein tärkein asia.

Sampon puheenjohtajuus on puolue- eliitin sanomaton ja sanoiksi puettu toive ja siksi Sampo onkin nyt niin tosissaan pyrkimässä että ottaa populisminki avuksi.

Halla-ahon maahanmuuttokriittisyydestä ei sen sijaan liene epäilystäkään, se ei siis hänen osaltaan oile välttämättä populismia, kuten Sampo Terhon kohdalla, vaan vakaumuksellinen elämänasenne.

Ihmetystä tosin herättää se kuinka hyvin Halla-aho viihtyy Brysselissä, monikansallisessa ympäristössä, kaikkien mamujen ja etelä-eurooppalaisten ja muiden ulkomaalaisten keskellä, eikä hän lupaa palata kotiin, omien perussuomalaistensa pariin, ei vaikka tulisi valittua heidän puheenjohtajakseen.

Toki tähän vaikuttaa se ettei häntä kelpuutettaisi ministeriksi, kuten Sampo Terho kelpuutettiin, mutta silti se ihmetyttää että hän siellä Brysselissä niin hyvin viihtyy, vaikka on niin perussuomalainen että se perussuomalaisuus suorastaan tihkuu ulos hikirauhasistakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Halla-ahon linja edustaa selkeämmin puolueen perusrivijäsenen näkökanoja.

Mutta hänen habituksensa ja taustansa on siitä hiukan kauempana kuin Terhon. Eiralaisella tohtorilla on aika vähän yhteneväisyyttä teuvohakkaraisten kanssa. Lisäksi en ole kovin vakuuttunut Halla-ahon johtajaominaisuuksista yleisesti ottaen. Siis siitä niin sanotusta "leadership" -ulottuvuudesta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Halla-aho on jopa messias tietylle porukalle, mutta ei missään tapauksessa jytky-Soinin tapaan vedä puoleensa puolta miljoonaa äänestäjää.

Pitäisikö minun tarkkailijana kuitenkin jättää takaovi auki siltä varalta, että yhteiskunta on muuttunut enemmän kuin olen ymmärtänytkään? Siispä:

Kun keskustelu ja elämä yleensä on siirtynyt someen, tarvitseeko poliittisen johtajan enää ollakaan mukaansatempaava toriesiintyjä ja karismaattinen kättelijä? Ehkä nettijohtajuus kelpaakin kansalaisille, jotka eivät itsekään vaivaudu kohottamaan katsettaan kännykän ruudusta. Halla-ahon piikikkäät blogit ja näsäviisaat päivitykset saattavat hyvinkin mennä läpi suurillekin äänestäjämassoille. Antaa perinnepuolueiden jaeskella esitteitään räntäsateessa termoskahvin voimin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo edellyttäisi sitä, että kyse ei olisi populaatiosta, jonka luku- ja kirjoitustaito on varsin vajavainen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #11

Juha Kuikka, älä aliarvioi perusperussuomalaista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #12

Viljo Heinonen. Kuka tai mikä on perusperussuomalainen? Vanha SMP:läinen vai ikisoinilainen?
Kumpikaan ei ole osoittautunut poliittisessa elämässä erityisen elinvoimaiseksi vaan nousuhumalaa on pikaisesti seurannut alakuloinen laskuhumala. Ei liene erityisen epäselvää, että SMP -perussuomalaisuutta on käytetty paljon henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen. Niin teki Vennamot ja niin tekee Soini. Soinille nykyinen perussuomalaisten asema on pitkän matkan maali. Soinin hillotolppa on kuohinnut puolueen puudeliksi Sipilän polvelle, mikä näkyy kannatusluvuissa. Muita perussuomalaisia ministereitä ei mikään muu huoleta kuin säilyykö oma hillotolppa vielä pari vuotta.
Ei perussuomalaiset pidä olla hallituspuolue vaan miekka halituksen pään päällä. Oli sen kannatus mitä hyväänsä - paitsi 51 %. Ruotsidemokraatteja pidetään Ruotsin hallituksen ulkopuolella ja tuskin he sinne haluavatkaan. Tällä hetkellä Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena - ja yhä kasvavana puolueena, se panee feministi-demarihallituksen miettimään, mitä voisi tehdä muutakin kuin marssia ulos salista kun joku ruotsidemokraatti aloittaa puheenvuoronsa.
Perussuomalaisille ei ole rakoa perinteisten puolueiden keskellä. Sen pitää hakea kannatuksensa sieltä, mihin muiden puolueiden kantti ei yllä. Aluksi voi olla hiljaista, mutta kun "virallinen totuus" ja kansalaisten havainnot eivät enää sovi yhteen, kannatusluvutkin muuttuvat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"kun "virallinen totuus" ja kansalaisten havainnot eivät enää sovi yhteen, kannatusluvutkin muuttuvat."

Kansalaisten havainnot voivat olla varsin epäselviä ja sumeita ja sen seurauksena voi tulla varsin vääriä valintoja, kuten brexit ja Trump niin hyvin asian todistavat.

Mutta demokratia on sitä että kansa päättää vaikka sumein silmin ja pää täynnä höyryä tai vielä pahempaa.

Kun tehdään vääriä valintoja, tulee myös vääriä päätöksiä, jotka kansalaiset joutuvat itse kärsimäänj ja maksamaan.

Tällaista tämä nyt on, eikä asialle voi ilmeisesti tehdä yhtään mitään.

Sitäpaitsi väärät valinnat vahingoittavat ihmisiä globaalisti, ei vain niitä jotka väärin valitsivat. Jos ilmastonmuutosteoreetikot ovat oikeassa, Trumpin päätöksestä olla noudattamatta Pariisin sopimusta kärsii koko maailman väestö, eikä vain punaniskajenkit.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #14

Arto Vihavainen: "Kansalaisten havainnot voivat olla varsin epäselviä ja sumeita ja sen seurauksena voi tulla varsin vääriä valintoja, kuten brexit ja Trump niin hyvin asian todistavat."
On aivan liian aikaista tuomita brexit ja Trump vääriksi valinnoiksi. Mitä taas tulee Pariisin ilmastosopimukseen, sopimuksesta irtaantuminen ei välttämättä tarkoita irtaantumista ilmaston suojelemisesta. Sopimukset ovat sopimuksia ja teot tekoja. Uskooko kukaa ihan oikeasti, että kiinalaiset merkittävästi vähentävät hiilidioksiidi yms. päästöjään vaikka ovat patsastelleet viime päivät Pariisin sopimuksen kanssa?
Yhdysvaltain irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei välttämättä aiheuta hallaa maapallon ilmastolle vaan niille, jotka ovat onnistuneet pumppaamaan miljoonia itselleen ilmastonsuojelemisen varjolla. Onhan se iso lovi, jos jenkkien lupaamasta 3 miljardista dollarista "kehitysmaille" 2 miljardia jää saamatta. Monta huvipurtta, luxusautoa ja sveitsiläistä tiliä jää saamatta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Yhdysvaltain irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta ei välttämättä aiheuta hallaa maapallon ilmastolle vaan niille, jotka ovat onnistuneet pumppaamaan miljoonia itselleen ilmastonsuojelemisen varjolla. Onhan se iso lovi, jos jenkkien lupaamasta 3 miljardista dollarista "kehitysmaille" 2 miljardia jää saamatta. Monta huvipurtta, luxusautoa ja sveitsiläistä tiliä jää saamatta."

Niin, hyvin todennäköisesti Trumpin irtisanoutuminen Pariisin sopimuksesta oli vain hänen äänestäjilleen tarkoitettu tyhjä ele ja muualla on jo sovittu että tämä tyhjä ele sitten tuomitaan sopivan näyttävällä tavalla, jotta Trumpin äänestäjät olisivat tyytyväisiä ja Trump voisi sanoa pitäneensä lupauksensa.

Mitä tulee niihin huvipursiin ja luksusautoihin, niin eihän se korruptio ole aillä pois suljettu jos Trump nimellisesti torppaa ilmastosopimuksen. Jos Trump kuluttaa 2 miljardia kehitysmaille ilmaston suojelua varten Pariisin sopimuksen purusta huolimatta, korruptio jyllää samalla tavalla kuin jos rahaa siirrettäisiin sopimuksen kanssakin.

Joissakin tapauksissa voiteluraha voi olla välttämätön paha jos aikoo saada jotain aikaan ilmaston suojelun suhteen.

Itse olen skeptikko ilmastonlämpenemisteorioiden suhteen. Koska en ole asiantuntija, en voi kyseenalaistaa tiedemiesten teorioita, mutta epäilen silti. Ei ilmaston suojeluun ja päästöjen rajoittamiseen laitetut rahat silti hukkaan mene, vaikka mitään lämpenemistä ei olisikaan tulossa ja vaikkei ihmisten toimet lämpenemiseen vaikuttaisikaan. Sillä rahalla saadaan nimittäin monta muutakin etua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #13

Enkös minä tuohon kysymykseen jo vastannut? Perusperussuomalainen on henkilö, jolle Suomi ja suomalaisuus on etusijalla. Muu politiikka on alisteista tälle tavoitteelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

"Juha Kuikka, älä aliarvioi perusperussuomalaista."

Ilmaisin tarkoituksellisen kärjekkäästi ajatukseni allaolevasta sitaatista:

"Ehkä nettijohtajuus kelpaakin kansalaisille, jotka eivät itsekään vaivaudu kohottamaan katsettaan kännykän ruudusta. Halla-ahon piikikkäät blogit ja näsäviisaat päivitykset saattavat hyvinkin mennä läpi suurillekin äänestäjämassoille."

Perusperussuomalainen on yleisen käsityksen mukaan juurikin sellainen, jolle pitää esiintyä ja huutaa JYTKY:ä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #15

"Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, hän antanee lähtöpassit ulkoministeri Soinille. Liipaisimella olisi myös Jussi Niinistön puolustusministeriys. Niinistö oli vuoden 2009 eurovaaleissa perussuomalaisten vaalipäällikkö, eikä Halla-ahoa otettu ehdokkaaksi.

Eduskuntaryhmän jakautuessa Soini ja Niinistö voisivat todennäköisesti jatkaa ministereinä, vaikka Halla-aho olisi valittu perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Myös tästä on keskusteltu hallituksessa."

Toinen vaihtoehto on, että perussuomalaiset siirtyy Halla-ahon voiton jälkeen ryhmänä kokonaan oppositioon, mutta samalla suurehko joukko ryhmän jäseniä loikkaa muihin puolueisiin, osa hallituksen riveihin."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituks...

Tällaista spekulointia. Halla-aho heiluttaa jo hallitusta jatkoi se ennallaan tai ei. Yksi erikoisuus Halla-ahon jälkipyykkiin liittyy. Se on Soinin säätiön rahat. Säännön mukaan puolueesta eroavat saavat lähteä tyhjin käsin.

Jos siis terho/soinilaiset erovat puolueesta Halla-ahon tultua puheenjohtajaksi, he eivät saa mukaansa mitään, vaan säätiöpotin perii Halla-aho kannattajineen. Hän ei ainakaan puheenjohtajaksi päästyään puolueesta eroa. Se on sitten eri asia, miten suuren ryhmän hän saa mukaansa. Joka tapauksessa puoluetuki jää varsinaisella puolueelle, jolle puheenjohtaja ensi viikonvaihteena valitaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset