viljoh9

Theresa Mayn tarjous: Vakautta ilman mahdollisuuksia

Britannia konservatiivit ovat hävinneet vaalit ja saanevat parlamentin alahuoneeseen 318 paikkaa, kun pienin yksinkertainen enemmistö on 326 paikkaa edustajahuoneen 650 paikasta. Puuttumaan jäi 8 paikkaa, elleivät vielä laskematta olevat äänet tuo muutosta tilanteeseen. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corby on vaatinut Mayn eroa. May taas haluaa jatkaa ja on vedonnut siihen, Että maa tarvitsee vakautta.

Tällainen vetoomus, osoittaa heikkoa tilannetajua. May itse halusi vaalit saadakseen itselleen vahvemman mandaatin kovin ehdoin toteutettavasta EU-erosta. Mitä nuo kovat ehdot olisivat olleet, se ei ole koskaan selvinnyt. Vaikka Britannia on kansakuntana iso, ei se voi kansallisilla päätöksillään sanella EU:lle lähtönsä ehtoja. Kovimmillaan ne olisivat sellaiset, että Britannia säilyttää EU-maihin nähden nykyiset oikeutensa ilman jäsenmaksuja ja jäsenyyden vastavuoroisuutta.

Tuohon ei usko May itsekään. May korosti aamuyön puheessaan, että Britannia tarvitsee nyt ennen kaikkea vakautta. Sitä ei ainakaan hänen johdollaan ole luvassa, sillä vaalituloksen perusteella vakaan hallituksen muodostaminen on vaikeaa. Brittipolitiikan ailahtelevaisuus heijastuu myös edessä oleviin EU-eroneuvotteluihin, joista jo alun perinkin on ennakoitu äärimmäisen vaikeita.

Teresa May saattaa Pohjois-Irlannin unionistien tuella pysyä vallassa, mutta hänellä ei ole enää sitä neuvotteluasetelmaa, joka konservatiiveilla oli vielä ennen vaaleja. Brittiäänestäjät eivät jälleen kerran toimineet odotetusti. Uudessa poliittisessa ympäristössä ei kannata olla liian voitonvarma tai ylimielinen. Siitä äänestäjät eivät pidä.

Jeremy Corbynin johtama Labour nosti kannatustaan. Se on nyt yli 40%, mutta hallitusta hän ei pysty muodostamaan. Se edellyttäisi, että kaikki Britannian pienpuolueet siirtyisivät hänen taakseen konservatiiveja vastaan. Onhan se teoriassa mahdollista, mutta tuskin konservatiivit ihan niin paljoa ovat luottamustaan menettäneet. Jeromy Corby voitti, mutta ei tarpeeksi. Silti hän yllätti kaikki ja teki sen, minkä ei pitänyt olla mahdollista

Konservatiiveilla on edessään uuden puheenjohtajan valinta ja briteillä uudet vaalit. Vaikka May saisi hallituksen pystyyn ”jämäpuolueiden” kanssa, sen valta olisi äärimmäisen kapealla pohjalla. Sen varaan ei brexit-neuvotteluja ole vara jättää.

Kuningaskunta on nyt tuuliajolla. Tulevaisuus on usvan peitossa. Siihen sen ajoi Teresa May katteettomalla kunnianhimollaan. Niin arvovalta; Se on sitä, mitä joku luuli kerran itsellään olevan, kunnes hän yritti käyttää sitä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuo Labourin ultravasemmistolainen Corbyn lupasi kansalle täysin ilmaisen päivähoidon kaikille lapsille, ilmaisen koulutuksen yliopistoissa sun muuta makeaa hunajaa, ja kaikki on kustannettavissa parempituloisten veronkorotuksin.

Corbynia ei voi ainakaan syyttää liiallisesta matemaattisesta älykkyydestä jos nyt edes reaaliteeteista konsanaan populistisisssa haaveissaan.

Vastaavavia aivopieruja on nähty aiemmin mm. Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa huonoin tuloksin.

Millä ihmeellä saataisiin nämä vasemmistopopulistit vastuullisemmalle linjoille valtapyrkimyksissään ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kunhan edes vallassa olijat eli Britanniassa konservatiivit saataisiin toimimaan jotensakin realistisesti, ei tulisi sellaisia suurmokia kuten brexit-äänestys eikä ihan itse aiheutettuja vaalitappioita.

Onhan näitä muitakin varottavia esimerkkejä kuten Trump USA:ssa, Erdogan Turkissa sekä Euroopassa mm. Puolan ja Unkarin hallitukset.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viljo nyt ottaa esille yhtäläisyydet kaikkiin suuntiin, joissa sosiaalidemokratia ja vasemmistolaisuus kyseenalaistetaan järkisyin.

Brittien Labour teki maalle tuhotyön 1970-luvulla, joka on edelleenkin hyvin muistossa vanhemmille äänestäjille.

Ei kuitenkaan uskaltanut nostaa nimeä Putin listan kärkeen .

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #4

Putin on oma tapauksensa. Hän on tavallaan Venäjän tämän päivän tsaari, joka ylläpitää oligarkkijärjestelmää ja siihen liittyvää korruptiota, mutta samaan sarjaan Trumpin kanssa hän ei kuulu. Hänellä on tietoa ja kokemusta paljon enemmän. Putin on nyt näennäisesti vahvoilla toisin kuin Trump, mutta miten kauan. Venäjäkin muuttuu Putinista huolimatta ja osin hänen toimestaan, mutta ei varmuudella hänen edukseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomessakin keskustellaan maksuttomasta päivähoidosta, maksuton koulutushan kouluruokineen meillä jo on ollut pitkään ja en ole kuullut, että esim kok. jota tuota maksutonta päivähoitoa myös suosittaa olisi vasemmistopopulistiseksi puolueeksi muuttunut, vai onko?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset