viljoh9

Perussuomalaiset Halla-ahon aikaan

"Olen vertaillut näitä kahta henkilöä ja päätynyt tulokseen, että Halla-aho olisi Terhoa sopivampi puheenjohtaja Perussuomalaisille. Hän vastaisi paremmin puoleen nykyistä perusjäsentä, jolle tärkeintä on pitää Suomi suomalaisena, mitä se sitten tarkoittaakaan. Muut yhteiskunnalliset asiat ovat alisteisia tälle päälinjalle."

Näin kirjoitin blogiini 3. kesäkuuta. Ennakointini toteutui ennakointia reilummin. Kisasta ei tullut ennakoidun tiukkaa, vaan Halla-aho otti koko potin ensi kierroksella yli 300 äänen erolla Terhoon. Muut ehdokkaat saivat vain joitain kymmeniä ääniä ja kaikkineen niin vähän, että Halla-ahon saalis  949 ääntä riitti selvällä enemmistöllä valintaan ensi kierroksella.  Se on siinä ja pulinat pois.

On ennakoitu, minä muiden mukana, että Halla-ahon valinnan myötä Perussuomalaiset kutistuu lopulisesti marginaalipuolueeksi. Halla-ahoa on esitelty yhden asian henkilönä, jolla tärkeintä on maahanmuuton vastustaminen. Heti valintansa jälkeisessä haastattelussa hän osoittautui paljon laajemmin ajattelevaksi.

Toisaalta Halla-aho on edelleen tiukasti maahanmuutoa vastustavalla kannallaan. Sitä hän perusteli hyvin loogisesti. Suomella ei ole yksinkertaisesti resursseja ottaa vastaan ja huolehtia kaikista tänne pyrkivistä. Se on matemaattinen mahdottomuus. Sama tietysti koskee kaikkia muitakin Euroopan maita. 

Tulevaisuutta Halla-aho valotti sen verran, että hän keskustelee ensi töikseen eduskuntaryhmän kanssa tarvittavista muutoksista. Yksi iso asia siinä on Soinin asema. Halla-aho toi selkeästi esille, että entisen puheenjohtajan olisi aika siirtyä tausatalle vanhemmaksi valtiomeiheksi puolueen tukijajksi ja neuvonantajaksi.

Halla-aho vetosi edusjakokoukselta saamaansa selkeään kannatukseen ja arvioi, että jäsenistö on tulevissa muutoksissa laajasti hänen takanaan.  Käytännössä hän korosti omaa johtaja-asemaansa. Niinpä, kun valta on jäsenistöllä, jota nyt edustaa Halla-aho, kellä se silloin on?

Halla-aho korosti myös Perussuomalaisten asemaa yleispuolueena, joka ottaa omilla ehdoillaan kantaa kaikkiin yhteiskunnallisiin asioihin. Hallituksessa kannattaa pysyä, jos siellä voi vaikuttaa, mutta ei ehdoitta. Perussuomalaisille tärkeiden asioiden ajaminen on etusijalla. 

Enää en ole niin varma, että Perussuomalaiset ovat kutistuva puolue. Halla-aho selkeine ajatuksineen voi sittenkin olla vetovoimatekijä, joka johtaa puolueensa kannatuksen nousuun. Se, etten minä voi häntä kannattaa kovinkaan monessa asiassa, ei merkitse, etteikö hänellä ole kannattajakuntaa. Uusiakin on todennäköisesti tulossa. Jos näin käy, Perussuomalaiset syövät etenkin keskustan, sosialidemokraattien ja vihreiden kannatusta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Enää en ole niin varma, että Perussuomalaiset ovat kutistuva puolue. Halla-aho selkeine ajatuksineen voi sittenkin olla vetovoimatekijä, joka johtaa puolueensa kannatuksen nousuun. "
************************************

Voimakkaasti kasvava puolue luultavasti elleivät totaalisesti sählää. Olettaisin että pyyhkäisevät gallupeissa vihreiden ohi jo tämän vuoden aikana.

Tuo johtuu mm. samasta mikä oli ennen jytkyjä eli mikäli puolue saa luotua fiiliksen kannattajilleen tai empiville että "me vastaan muut" ja tarjoutuu ainoaksi vaihtoehdoksi, niin monet ostavat tuollaisen tarjouksen kyllästyttyään normipolitiikkaan. Hallituksessa vaikeampaa toki, mutta Keskusta ja Kokoomus joko tekevät myönnytyksiä perussuomalaisten suuntaan tai hallitus kaatuu ja se niistä Kokoomukselle/Keskustalle tärkeistä hankkeista.

Kun puolue nyt voi profiloitua esim. ainoaksi EU-vastaiseksi ja ainoaksi maahanmuuttovastaiseksi puolueeksi eduskunnassa, niin kannatuspotentiaali on paljon suurempi kuin mitä se gallupeissa viime aikoina on ollut. Soinin johdolla puolue ei ole ollut enää vähään aikaan uskottava noilla linjoilla, joten kannatus romahti gallupeissa. Terho ei olisi ollut tarpeeksi uskottava muutos, jotta kannatus olisi lähtenyt palautumaan, mutta Halla-Aho kaiken median suopeasti antaman julkisuuden jälkeen on.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ramilla on tärkeät pointit hyvin hallussa. 2011 ja 2015 vaaleissa meillä(perhe, tuttavat) oli kasassa melko suuri jengi, joka persuja äänesti ja se jatkumo olisi ollut katkolla seuraavissa eduskuntavaaleissa. Nyt ei ole enää siitä mitään huolta. Persuista tuli kertaheitolla aivan äänestettävä puolue

Meille rittää mainiosti maahanmuuton ja eu/eurostoliiton vastustus agendaksi. Jos Hallis ajaa näitä asioita, on persuilla todella hyvä mahis nousta suurimmaksi puolueeksi 2019-vaaleissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse näen asian hieman toisin. Halla-ahon myötä persut siirtyvät poliittisesti oikealle, sinne mihin se kuuluukin, kun tätä Sipilän palkansaajille vihamielistä politiikkaa on toteuttamassa, "Työvänpuolue ilman sosialismia" tuo slougan kesti kahdet vaalit, mutta Sipilän hallitukseen osallistuminen ja mm. "pakkolakien" ja työttömien kyykyttämisen hyväksymisen myötä puheet "työväenpuolueena" olemisesta . lähinnä huvittaa ja se näkyy nykyisissä kannatusluvuissa. Ns. "perusduunareiden" pako persuista kiihtyy edelleen Halla-ahon valinnan myötä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen yllättynyt, miltei tyrmistynyt, Viljo analyysistäsi. En löydä siitä mitään persufobiaa, mitä nyt muuten näkyy olevan maa täynnänsä. Täytyy olla itsenäisen ajattelun tulosta tuo kirjoitus.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oikeassa olet Risto. Kirjoitin blogin täysin oman päättelyni mukaan. Halla-aho on Perussuomalaisille Terhoa parempi johtaja ja muille puolueille vaikeampi vastus, mihin Terho olisi konsanaan yltänyt. Johtaja-ainesta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uskoisin, että valtaosa demareista halusi juuri Halla-ahon persujen johtoon syystä josta kommentissa 2. kerroin, persujen keinotekoisesti, itseään keskustassa olevaksi puolueeksi joutaa roskakoriin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oikeassa olet, mutta tilanne on vain se, että Halla-aho vetoaa ihmisiin, joille suomalaisuus on kaikessa etusijalla. Toisaalta Halla-aho ohjaa puoluettaan yleispuolueen suuntaan, joten emmeet kannatuksen kasvuun ovat olemasa. Hallituksen kaatoon Halla-aho ei lähde.

Se on eri asia, miten Keskusta ja Kokoomus uuteen tilanteeseen suhtautuvat. Todennäköisesti neuvotteluja käydään ja sitten jatketaan olemassa olevan hallitusohjelman pohjalta. Maakuntauudistus ja soten valinnanvapaus ovat Keskustalle ja Kokoomukselle niin tärkeitä asioita, etteivät ne hallitusta pelkästään Halla-aho-kammon vuoksi kaada.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Enemmän veikkaan että Kokoomuksen IKL-siipi on nyt suurimmassa vaarassa lähteä persujen leiriin. SDP voi toki menettää puolueiden välillä huopaavia kannattajia, mutta ne ovat muutenkin muuttuneet liikkuviksi äänestäjiksi.

Vihreiden kannatusta todennäköisesti tulevat syömään he itse. Emma Karin valinta terävöittäisi puolueen linjaa niin että potentiaaliset kannattajat pakenisivat kauas kun tosiuskovaiset ajaisivat puolueen uudelle selkeälle linjalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ketkä edustavat sitä kokoomuksen IKL-siipeä? Ei tule mieleen ketään. Talouspoliittisesti uusliberaaleja siellä kyllä on, mutta IKL:n agenda oli todella lähellä tänä päivänä uudistunutta perussuomalaista puoluetta.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kyllä niitä löytyy yhä Kokoomuksesta, eivät vain pidä hirveästi meteliä itsestään. Todennäköisesti riittävästi, että sillä vietäisiin Kokoomukselta realistiset mahdollisuudet suurimmaksi puolueeksi, mikäli uhkakuva toteutuu. Enemmän äänestäjiä kuin edustajia valtakunnantasolla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #11

"Enemmän äänestäjiä kuin edustajia valtakunnantasolla." Tuo on itsestään selvyys. Äänestäjiä on aina moninkertaisesti suhteessa ehdokkaisiin, saati valittuihin.

Eikös IKL ollut 30-luvun tuulia, mutta varmaan sen suuntaisesti ajattelevia on keskuudessamme aina ollut. Meinaatko, että nyt he siirtyvät Perussuomalaisiin, kun puolueen linja on kirkastunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset