viljoh9

Soinin elämäntyö: Se oli siinä

Hallituspohja meni uusiksi, kun Kokoomus ja Keskusta eivät hyväksyneet Halla-ahon johtamia perussuomalaisia jatkamaan hallituksessa. Taustalla ovat yleiset syyt, eli EU ja suhtautuminen ihmisoikeuksiin. Esteenä ei ole Perussuomalaisten puolueohjelma eikä hallitusohjelma, johon Perussuomalaiset – myös Halla-aho – ovat sitoutuneet.

Se vain ei riitä. Pitäisi olla luottamus, että Perussuomalaiset sitoutuvat yleiseen eurooppalaiseen käytäntöön ihmisarvon kunnioittamisessa ja siihen, etteivät he hallituspuolueena sittenkin aja Suomen irtautumista EU:n jäsenyydestä ja eurosta. Sampo Terho, vaikka syrjäytyikin, ainakin on ajanut kansanäänestystä EU-jäsenyydestä vielä puoluekokouksen jälkeenkin.

Perussuomalaisten taival puolueena, jollaiseksi Soini sen loi, on mennyttä. Jokohan lie Vennamon slogan ”Unohdetun kansan puolesta!” on kokonaan unohtunut. Soinille se vielä kelpasi ja sen päälle hän loi uusia kuhunkin ajankohtaan sopivia sanontoja, kuten sekin, ettei sama lippis sovi omenalle ja melonille.

Etusijalla nyt on maahanmuutto, joka Halla-ahon, mukaan pahentaa kaikkia ongelmia ja aiheuttaa niitä lisää sekä EU:n vastustus tilanteessa, jossa EU:n sisäistä yhteistyötä pitää vahvistaa ja sitä tarvitaan entistä enemmän. Siinä työssä Suomi on tiiviisti mukana.

Soini oli kaavaillut, että Perussuomalaiset jatkaa hallituksessa ja hän ulkoministerinä hallituskauden loppuun. Tämän hallituksen päivät ovat juuri päättymässä. Tuskin Keskustalla ja Kokoomuksella on intressiä antaa Soinin olla paikallaan. Kovasti outoa se olisi, joskaan ei ennen kuulumatonta. Olihan Suomessa Kekkosen aikaan tarvittaessa ”puolueettomia” ministereitä ja ns. ottopoikia. En usko, että sellaiseen demokratian alennustilaan  enää mennään.

On Soinilla vielä yksi valtti. Se on hänen jytkyn jälkeen luomansa säätiö ja sen varat. En tunne säätiön sääntöjä, mutta kovin typerästi ne on laadittu, jos Halla-aho senkin perii. No, ei Soinille kovin huonosti käy. Hän saa joka tapauksessa kansanedustajakaudenn jälkeen reilun eläkkeen tekemästään ja nyt hukkaan valuneesta työstään.

Nähtäväksi jää, hajoaako Perussuomalaiset, kuten SMP aikoinaan, vai jatkaako se ulospäin yhtenä puolueena. Kannatustakin on lähes mahdotonta ennustaa. Voi olla, että sopiva uhriutuminen tuo ainakin alkuun lisää kannatusta, mutta kaikkiin perussuomalaisiin se ei kohdennu. Eristymisestä seuraa myös vetoa muihin puolueisiin. Kuusi on kaatunut, vuorossa ovat oksien ottajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

SKYP II voi jatkaa hallituksessa, Soini mukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Soini tulee (vähintäänkin) olemaan edelleen kansanedustaja. On vaikea nähdä, että hän jatkaisi niiden "natsien" kanssa samassa ryhmässä. Ja hänen kansaan lähtee moni muu. Terho vaan jää ikävästi harmaalle alueelle, tuo puolue-eliitin suosikki, mutta silti halla-aholaisten hyväksymä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä tietenkin. Eläkeaika koittaa tämän eduskuntakauden päätyttyä. Tuskin Soini enää ehdolle asettuu. Mukavamminkin voi aikansa käyttää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämä mahdollinen Soinin uusi SMP tulisi olemaan samanlainen eläkeläispuolue kuin SDP.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Terho mokasi, minun silmissäni puhumalla Eu erosta ministeriaitiossa. Sai mitä tilasi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei Terhon voitto siihen kaatunut.... mahdollisuuksia ei ollut alkujaankaan... Soini olisi hävinnyt Halla-Aholle myös. Se oli Soinin oma valinta ottaa nuivat valtaamaan puolueensa (ei hän sitä tajunnut mutta moni muu sen kyllä jo vuosikausia sitten näki).

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Se vain ei riitä. Pitäisi olla luottamus, että Perussuomalaiset sitoutuvat yleiseen eurooppalaiseen käytäntöön ihmisarvon kunnioittamisessa ja siihen, etteivät he hallituspuolueena sittenkin aja Suomen irtautumista EU:n jäsenyydestä ja eurosta. "

Olet asian ytimessä. Luottamus on se mitä hallituksessa tarvitaan. Nuiviin ei voi luottaa, juurikin syistä joita erittelit.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Jäätteenmäki joutui eromaan, kun menetti luottamuksensa. Halla-aholla ja hänen joukoillaan luottamusta ei ole koskaan ollutkaan muuta kuin omassa piirissään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun seurasi eduskunnasta lähetettyjä lähetyksiä, kuten kyselytunteja, pisti ainakin minun silmiini Soinin ylimielinen, joskus jopa ivaallinen käytös edustajatovereitaan kohtaan. Soinille selvästikin tuli yllätyksenä Halla-ahon vahva kannatus puolueessa, Soinihan unohti puoluekentän kiertäessään maailmalla kaikiken maailman kissanristiäisissä ja antoi näin tilaisuuden Halla-aholaisille vallata puolue.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Soini oli se ainoa, joka olisi voinut estää nuivien puoluevaltauksen. Sitä hän ei tehnyt. Niin makaa kuin petaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset