viljoh9

Hallituksen taival yhtä Pokka pitää -farssia

On se vain kummallista, miten Sipilä onnistuukin hoitamaan kaikki eteen tulevat ongelmat farssin omaisesti. Ratkaisut ovat alkuun olevinaan yksinkertaisia ja nopeasti toimeen pantavia, mutta aiheuttavat samalla kasan uusia ongelmia ja ennen kaikkea syövät hallituksen luottamusta. Tällä kaavalla Sipilä hoiti myös Perussuomalaisten henkilövalinnoista syntyneen hallituskriisin.

Hallituksen tohelointi muistuttaa yhä enemmän ja enemmän paljon suosiota saavuttaneen brittikomedian Pokka pitää -tapahtumia. Toheloija vain on pääministeri eikä Hyasintti. Yhteistä heille on tilannetajun puute ja siitä kumpuava tahaton musta huumori.

Ratkaisu oli yksinkertainen ja nopea. Hallitus jatkaa ilman mitään toimenpiteitä. Vain sen tausta eli kolmannen osapuolen kokoonpano on muuttunut. Se koostuu nyt Perussuomalaisista irtautuneesta 20 henkilön eduskuntaryhmästä. Sipilä meni tieten tahtoen siitä, missä aita oli matalin. Hänelle ei ilmeisesti tullut mieleenkään, miltä tällainen oikaisu yleisesti näyttää.

Suurin haloo on noussut siitä, valmisteltiinko uutta tilannetta ja miten siltä varalta, ettei eliitin suosikista Sampo Terhosta tulekaan Perussuomalaisten puheenjohtajaa. Ihan varmasti keskusteluja oli käyty ja niistä Sipilänkin on täytynyt olla tietoinen. Kysymys on vain siitä, mitä keskusteluiksi myönnetään. Tämänkin Sipilä on ratkaissut tyylinsä mukaisesti tyypillisen suoraviivaisesti ja leimannut epäilyt pelkästään mielikuvituksen tuotteiksi.

Jos kaikki väitetyt valmistelut ovat olleet vain mielikuvia, niin kumman lähelle siitä, mitä on toteutunut, toimittaja Nurmi osui kesäkuun alussa julkaistussa artikkelissaan. Sipilän olisi kannattanut miettiä kahteen kertaan, miten kriisi tyylikkäästi hoidetaan. Nyt yleinen mielikuva on, että hän vain toimeenpani ripeästi suunnitelman, kun varmistui, että riittävän suuri ryhmä perussuomalaisia irtautuu puolueesta hallituksen taakse.

Kaiken tuon hän olisi voinut tehdä senkin jälkeen, kun olisi ensin jättänyt presidentille hallituksensa eronpyynnön. Hän olisi myös voinut käydä tunnustelevan neuvottelukierroksen KD:n ja RKP:n edustajien kanssa. Siitä olisi voitu joustavasti siirtyä neuvottelemaan vaihtoehto -ryhmän kanssa, jolloin olisi selvinnyt hallituksen jatkomahdollisuus tämän ryhmän kanssa.

Sipilä ei olisi menettänyt mitään, jos hän olisi myöntänyt keskustelleensa hallitusratkaisusta useampien tahojen kanssa, kuten hän oli tehnytkin. Suurin osa kansalaisista ei yksinkertaisesti usko, että hallituksen jatko varmistui pelkän pikainspiraation tuloksena valmistelematta. Eikä se mahdollista olekaan. Jostakin on perussuomalaisista erkaantuneella ryhmälle täytynyt tulla tieto, että 20 henkilön ero eduskuntaryhmästä ja ilmoittautuminen hallituksen kannattajiksi riittää kriisin ratkaisuksi.

Aika erikoinen, mutta toisaalta tilanteeseen sopiva, on Timo Soinin toiminta. Hän kielsi jyrkästi Nurmen artikkelin julkaisun jälkeen, että olisi eroamassa puolueestaan. Nyt hän kuitenkin on se luuseri, joka loikkasi puolueestaan siitä eronneeseen ryhmään ja vielä enemmänkin. Hän oli uuden ryhmän aktiivinen perustaja, vaikka tietystä sen kiistää ja vakuuttaa olevansa vain rivijäsen, joka ei kommentoi. Parempi onkin, jotta valheiden ketju ei jatku ja paisu entistä suuremmaksi.

Tänään sitten uusi/vanha hallitus saa eduskunnalta luottamuksen ja jatkaa kaventuneella, mutta aiempaa vahvemmalla pohjalla. Kun uuden ryhmän joka viides jäsen on ministeri, kyllä se kummasti takaa toiminnan jatkumisen aiempaa vakaampana. Hallitukselle se onkin tärkeintä, jotta Sipilä saa maakuntauudistuksensa ja Kokoomus soten valinnanvapauden, jonka toimeenpanossa saattaa tulla perustuslaillisia vaikeuksia. No, sittenhän nähdään, mitä mutkia Sipilä taas kerran vetää suoriksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Hallitus on osittain saanut taloutta raiteilleen ja yrittää saada kehityksen kestäväksi palveluiden rahoittamiseksi. Asian varmistamiseksi rasistit heitettiin ulos. Mikä siinä on "farssia". Farssia on tällainen hurskasteleva jauhaminen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tämän halliytuksen toimet kiky mukaan lettuna eivät vielä ole enättäneet vaikuttaa talouteen. Talouden kohenemisen taustalla ovat edellisen hallituksen toimet ja suhdanteet, jotka ovat nyt nousussa.Talous on kohentunut tämän hallituksen aikana, mutta enemmänkin siitä huolimatta, eikä ainakaan ansiosta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sipilä toimii kuin liikemies yritysmaailmassa. Häneltä puuttuu poliittisen maailman ja osaamisen tuntemus. Siksi jälki on tämän näköistä. Lisäksi hän näyttää olevan luonteeltaan hosuja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Teki Sipilä niin tai näin, niin aina oppositio huutaa naama punaisena. Kumpi siinä sitten esittää farssia?

Mitä hyvää sitä olisi saavutettu sillä, että oltaisiin käyty viikko kaksi näennäisneuvotteluita median ja opposition iloksi, ilman että lopputulos olisi ollut toinen? Ja samaan aikaan, opposition iloksi tietenkin, asiat seisovat eduskunnan valiokunnissa...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On hyvä palauttaa mieleen vuoden -87 tapahtumat. Väyrysen johdolla, laadittiin pres. Koiviston selän takana ns."kassakaappisopimus" jonka tarkoitus oli, mikäli vaalitulos antaa myöden muodostaa porvarihallitus, Kesk, Kok ja Rkp:n kesken pääministerinä toimisi Väyrynen. Koivisto käytti valtaoikeuksiaan ja nimitti Holkeri hallitustunnustelijaksi jonka seurauksena syntyi sinipuna hallitus ja kepu jäi oppositioon. Keskustan taholta alkoi hirvittävä huuto kuinka pres. Koivisto polki demokratiaa vaikka Koivisto toimi presidentille annetuilla valtaoikeuksilla. Ei ole siis ensimmäinen kerta, kun kepu suhmuroi ja vetää mutkat suoriksi. Sipilä toimi juridisesti oikein, ei siinä mitään, mutta Sipilän ja Orpon muka tietämättömyys Soinin valmistelemasta operaatiosta, siihen ei usko kukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset