viljoh9

Karmeaa kyytiä koko vasemmistolle

Jos hallitus muodostettaisiin nyt, olisi se selvä kolmen kauppa: Kokoomus, Vihreät ja Keskusta. Näiden puolueiden yhteiskannatus on YLEn tutkimuksen mukaan nyt 55,7 prosenttia. Vastaavasti nykyhallituksella on vain 38,7 prosentin kannatus. Suurin syy tähän on Sinisen vaihtoehdon vain 1,6 prosentin kannatus.

Kaikkein surkeimmin menee koko vasemmistolla. SDP:n ja Vasemmiston yhteiskannatus on vain 23,6 prosenttia. SDP menetti kannatustaan 2,6 ja vasemmisto 1,5 prosenttiyksikköä eli yhteensä 4.1 prosenttiyksikköä. Se on paljon. SDP:n kannatuksen lasku ei selity Antti Rinteellä. Onhan Vasemmistolla uusi tuore puheenjohtaja Li Andersson. Silti kannatus viime mittauksessa aleni 1,5 prosenttiyksikköä.

Suomessa vallitsee porvarillinen hegemonia suhteella 76,4 – 23,6. Luvut ovat niin murskaavat, ettei se selity millään muulla kuin sillä, että ihmiset ovat nykyajan huuhaan perään. Vihreys vetää, vaikka sen politiikan sisällöstä ei ole mitään tietoa.

Merkille pantavaa on sekin, että Perussuomalaiset ovat hieman kohentaneet kannatustaan. Yhdessä Sinisen tulevaisuuden kanssa heillä on 10,4 prosentin kannatus. EU-kriittisyydellä ja maahanmuuttovastaisuudella on vakiintunut kannatuspohja.

Kokoomus jatkaa selvässä johdossa ja jopa lisäsi kannatustaan 0,4 prosenttiyksikköä. Puolueella on vankka kannatuspohja ja Kokoomus on onnistunut ohjaaman hallitusta kannattajiensa toivomaan suuntaan ja se riittää. On aivan eri asia, miten Suomi ja suomalaiset tästä hyötyvät vai peräti menettävät. Sitä ei kannatuskyselyssä mitata.

Näillä lukemilla SDP:llä ei ole asiaa seuraavaan hallitukseen. Näköpiirissä ei myöskään ole mitään, joka johtaisi SDP:n kannatuksen nousuun. Vihreä huuhaa kiinnostaa ja ehkä yllättäen myös Perussuomalaiset. Halla-ahon selkeille näkemyksille on vastakaikua, eikä siinäkään ole lainkaan kysymys siitä, miten niillä ajatuksilla voidaan yhteiskuntaa rakentaa.

Vaaleihin on vajaa kaksi vuotta. Suuntaus on selvä. Vihreillä on mahdollisuus mennä Kokoomuksen ohi. Sen jälkeen, vaikka Vihreiden tavoite ei täysin toteutuisikaan, Suomi ei ole enää entisensä. Paljon puhutaan vihervasemmistosta. Käytännössä sitä ei ole. Sen tilalle on kehittynyt viheroikeisto. Moni on mielissään. Yhtä moni pelkää. Ajat ovat mielenkiintoiset.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Olen niin nuori (nelikymppinen) etten ole koskaan oikein sisäistänyt tätä puhetta porvareista, mutta ehkä näistä wikipedian määritelmistä tuo viimeinen on ymmärrettävin ja täten itsekin olen ollut aina porvari, vaikka olen ihan tavallinen työläinen ollut koko elämäni:

"porvari, porvariston eli historiallisen kauppiassäädyn tai siitä kehittyneen kapitalistiluokan jäsen"

"porvari, marxilaisessa yhteiskuntatieteessä porvaristoon kuuluva henkilö. Puhekielessä sanalla viitataan usein rikkaaseen henkilöön."

"porvari, poliittiselta kannaltaan ei-vasemmistolainen henkilö, oikeiston tai keskustan kannattaja"

Mutta asiasta sen verran, että gallupissa kantansa kertoi 59% kun vaaleissa äänensä antaa n. 70%, eli 300 000 ääntä on nukkuvissa suhteessa jopa edellisiin vaaleihin. Keskikokoisen puolueen verran.

En kuitenkaan usko että vasemmisto näistä nukkuvista hirveästi hyötyy, mutta se on varmaa että pienempi äänestys/vastausprosentti hyödyttää aina RKP:tä ja kokoomusta. Aina kaikki 100% jaetaan vaikka vastaajia olisi vähempi ja noiden puolueiden kannattajat ovat uskollisimpia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Halla-ahon johdolla Persut kasvavat Suomen suurimmaksi puolueeksi. Haluaako SDP samaan hallitukseen ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli PS korvaamaan RKP kepu,kok hallituksissa?

Kallis lasku veronmaksajille Vihreät. Ajaa EU Pa-kaivo,tuulivoimala,Rikki-direktiivit,Bioenergia ym..
Kepu ja kok kerää tuet veronmaksajien taskuilta..

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Persut ei taida löytää hallituskumppaneita vaikka se olisi suurin puolue. Ikuinen oppositio odottaa ainakin koko Halla-ahon kauden ajan.

Marko Parkkola

Parempi sekin kuin olla vastuussa Suomen tuhoamisesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #39

Mites siellä oppositiossa, sitä asiaa sitten ajetaan?

Puheilla ja metelillä ei paljon Suomen linja muutu, ja sen kannattajatkin sitten huomaavat. Asiallinen linja voi toimia, mutta se nyt ei Halla-Aholle ja kumppaneille kelvannut.

Mietippä tkeekö seuraava hallitus löysempää turvapaikkapolitiikkaa kuin Soinin persut?

Tulee vielä Soinia porukalla ikävä. :)

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #49

Samaa mieltä. Asiallinen hallitusohjelma ei kelvannut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"SDP:n ja Vasemmiston yhteiskannatus on vain 23,6 prosenttia."

Muistanet ajat 50-70 -luvuilta, kun vaalituloksia tarkasteltiin akselin sosialistit/ei-sosialistit pohjalta. Ja silloin tällöin sosialistit vetivät pitemmän korren.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan Suomi oli käytännössä sosialistinen maa. Vaalitulos ei politiikkaan vaikuttanut, mutta kun 80-luvulla saimme sosialistisen presidentin, alkoi siirtyminen markkinatalouden ja kapitalismin suuntaan. Sosialistinen pääministeri Lipponen viimeisteli tämän kehityksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Valtionyhtiöillä raskaassa teollisuudessa oli niihin aikoihin todellakin merkittävämpi rooli kuin nykyään ja Kekkonen miellettiin niiden ylimmäksi johtajaksi.

Kun valtionyhtiöiden välille sukeutui kiistaa (esimerkiksi erikoinen kissanhännänveto ammoniakkitehtaan rakentajasta Nesteen, Rikkihappo Oy:n ja Typpi Oy:n välillä), Kekkosta pyydettiin suoraan ratkaisemaan asia omalla päätöksellään. Suomen valtio oli siis päättänyt rakentaa ammoniakkitehtaan ja kiista käytiin valtion omien yhtiöiden välillä siitä kuka projektin saa. Siinä mielessä tyypillista suunnitelmataloutta.

Niin ikään 70-luvulla Suomen valtio sai kuningasajatuksen perustaa väri-TV:n kuvaputkia tuottavan tehtaan, ja se perustettiin, Saloran ollessa teknologisena experttinä mukana hankkeessa.

Y.m. y.m. ...

Mutta kyllä Suomi koko ajan on ruohonjuuritasolla ollut markkinatalousmaa silloinkin eikä kaikki suurteollisuuskaan ollut valtio-omisteista, vaikkakin pienen maan pienissä piireissä yksityisenkin teollisuuden porhot pitivät läheisiä suhteita valtiojohtoon. Valtio-omisteisuus ei siis niinkään ammentanut kasvualustaansa ideologiasta, vaan pragmaattisuudesta pääomaköyhässä maassa.

Sosialismilla niihin aikoihin tarkoitettiin ennemminkin neuvostotyylistä totalitarismia, jota puolet kansaa pelkäsi aidosti.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #12

"Mutta kyllä Suomi koko ajan on ruohonjuuritasolla ollut markkinatalousmaa"

Ehkä ruohonjuuritasolla Kekkosen aikaan Suomessa markkinatalous toimi jopa paremmin kuin nykyään, jos vertailukohdaksi otetaan kotimaassa valmistettujen kuluttajatuotteiden määrä.

"Sosialismilla niihin aikoihin tarkoitettiin ennemminkin neuvostotyylistä totalitarismia, jota puolet kansaa pelkäsi aidosti."

Pitää paikkansa, sosialismilla ja kommunismilla usein tarkoitettiin samaa asiaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Toisaalta, vaikka kuvaputkitehdas menikin puihin, sen myötä kehittyi esimerkiksi Rosenlew Automation, myöhempi Cimcorp ja huomattava määrä robottiautomaation osaamista. Vaikea sanoa, mikä Valcon merkitys tuossa kaikkiaan oli ja mitä olisi kehittynyt muutenkin, mutta joka tapauksessa huonosta kuningasajatuksesta tuli jotain hyvääkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ota huomioon tuolloin oli vain Rkp ja kok ei-sosialistit.

Liituraitaan vaihtoi:
Multa-kepu-87
Krst-03
MSP/Ps-03
Vihreät tuli-95

-03-19 vas,sdp 2-6 porvaripuoluetta. Näillä mennään tästä eteenkin päin.
EU/EK/porvaripuolueet.
vas,sdp ei mitään mahkuja 101 edustajaan.Enemmistöksi

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tiedonvälityksessä sosialistisiksi puolueiksi määriteltiin silloin vain SKDL (sis. kommunistit), SDP sekä TPSL. Kaikki loput olivat "ei-sosialistisia".

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Ja Kekkosen ajanko maata johti sdp ja vas,komm?

Jo Paasikivestä lähtien maata "johti " kepu Kekkonen -82 asti.
pääministerinä,presitenttinä jolloin edm oli myös eduskunnanpuh.mies ja pääministeri.
St:nan tunarit" ja koko eduskunta hajoitettiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

"Ja Kekkosen ajanko maata johti sdp ja vas,komm?"

Miksi kysyt minulta tuolla tavalla?

Siksikö, että toinen kommentaattori kirjoitti:

"Kekkosen aikaan Suomi oli käytännössä sosialistinen maa."

Pyrin hänelle osoitetussa vastauskommentissani tavallaan kumoamaan tuon väittämän.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #15

#15
Ei hallitus hajonnut kun Kekkonen sanoi tämän saatanan tunarit. Kekkonen myllykirjeessään tarkoitti näillä s-tunareilla muutamaa oikeistolaista poliittista vaikuttajaa, kun he olivat julkisesti arvostelleet Kekkosen harjoittamaa idän politiikkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

En ymmärtänyt vastaamassasi kommentissa ollutta mainintaa "saatanan tunarit" siten, että siinä olisi väitetty Kekkosen käyttäneen sitä ilmaisua hajottaesaaan eduskunnan. Se oli pikemminkin tehosteena ilmentämään Kekkosen puhe- ja toimintatapaa samassa lauseessa, jossa viitattiin eduskunnan hajottamiseen.

Mutta Kekkonen ei myöskään käyttänyt sitä ilmaisua idänpolitiikan vastustajia kohtaan, vaan kyse oli tilanteesta, jossa oltiin valitsemassa Kymen läänin maaherraa. Kokoomuslaisen ehdokkaan taakse oli ryhmittynyt joukko merkkihenkilöitä ja he pukkasivat julkisuuteen kannanoton hänen puolesta.

Kekkonen mielsi tämän turhaksi painostamiseksi tilanteessa, jossa hän oli de facto jo päättänyt aiemmin, että kokoomus saa tällä kertaa tuon maaherran pestin. Siksi hän kirjoitti kyseiselle tukiryhmälle kirjeen ja sanoi, että jos te "saatanan tunarit" ette olisi moista menneet julkistamaan, niin Kymen läänin maaherrana istuisi jo nyt kokoomuksen ehdokas. Nyt sen sijaan myöhemmin tekemäni nimitys tulkitaan antautumiseksi poliittisen painostuksen edessä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #22

Saatanan tunarit tosin liittyi poliittisten virkanimitysten kritiikkiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos Vihreiden poliittinen ohjelma on vielä epäselvä, niin lue https://www.vihreat.fi/asiat/vihrea-politiikka

Siellä on rautalangasta väännettynä ne arvot, joilla tehdään vihreää politiikkaa.

Ja aika monta konkreettista asiaa löytyy https://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_oh...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mahtuisikovat Vihreät Persujen kanssa samaan hallitukseen ?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tosiaan on vähän masentavaa lukea kuinka huonosti jotkut vanhemman polven poliittisista toimijoista tuntevat puoluekenttäämme ja puolueiden ohjelmia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jos ohjelmat ja järkevä toiminta ovat keskenään ristiriidassa, ohjelmat väistykööt." - Mauno Koivisto (1923-2017).

Älä masennu, Marko!

Marko Parkkola

Olen täysin samaa mieltä. Perussuomalaisia väitetään rasistiseksi puolueeksi, mutta puolueohjelmassa ei puhuta sanallakaan rotusorrosta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

Parkkola, kaikkea ei lue puolueohjelmassa. PS ei ole koskaan irtisanoutunut äärinationalististen ryhmien toiminnasta, vaan on näiden väkivaltaisuuksiin syyllistyessään tuonut esiin "molempien ryhmien väkivallan", kaikki väkivallanteot samanlaisina ja samanarvoisina.

Jos fasistisia tai rasistisia mielenosoituksia vastustetaan ja ajaudutaan konfliktiin valkoista ylivaltaa kannattavien ryhmien kanssa, PS tuomitsee molemmat ryhmät yhtäläisesti. Ja niin kuin nähdään Suomen Sisu- ja FDL-aktiivit tukevat tätä linjaa.

Mieleen tulee PS:n johdon ihannoiman presidentti Donald Trumpin viimeaikainen toiminta. Trumphan halusi kertoa, että valkoista ylivaltaa vastustavien mielenosoitukseen osallistuminen ja käsirysy valkoista ylivaltaa kannattavien kanssa olisi ollut samanarvoista ja samalla tavalla tuomittavaa.

Ja ihan samalla tavoin kuin Parkkola antaa varauksettoman tukensa PS:lle, myös Ku Klux Klanin johtaja ilmaisi varauksettoman tukensa presidentti Trumpin toiminnalle.

On muuten merkittävää, että Ranskan äärioikeisto irtisanoutui Trumpin toiminnasta. Tuki presidentti Trumpille, avoimen rasistisia toimijoita lukuunottamatta, tuntuu koko ajan murenevan.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #76

Äläs ala puhumaan läpiä päähäsi. Perussuomalaiset olivat ainut puolue, joka irtisanoutui kaikesta syrjinnästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #93

"Perussuomalaiset irtisanoutuvat äärioikeistolaisesta syrjinnästä samalla tavoin kuin kaikesta mahdollisesta syrjinnästä" on lause, jolla rinnastetaan äärioikeistolainen syrjintä kaikkiin mahdollisiin, vähämerkityksisempiin "syrjimisiin", jopa siihen ruotsinkielisten oppilaitosten koulutuspaikkajakoon, jota PS pitää syrjivänä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Ulotetaan syöttötariffi myös pienimuotoiseen uusiutuvaan energiaan sekä poistetaan tuulivoimahankkeiden byrokraattisia esteitä."

Jo yksin tämän tavoitteen vuoksi Vihreät ovat vaarallisia. Heidän ideologiansa toteuttaminen tule Suomelle todella kalliiksi.

Tuulivoiman suora tuki ja syöttötariffi ovat tehneet tuulivoimasta rasitteen Suomen taloudelle. Kun yhdelle energin tuotantomuodolle laaditaan erityisolosuhteet, se vääristää kilpailua. Mikä tahansa toimintas on yksikkötasolla kannattavaa, kun sitä yhteiskunnan taholta vain riittävästi tuetaan.

Yhteiskunta ei kuitenkaan kestä sitä, että tuettua tuotantoa on enemmän kuin aidosti kannattavaa, josta kertyy yhteiskunnalle tuloja. Tuettu tuotanto syö kaiken toimeliaisuuden mahdollisuuksia, kun kannattavan tuotannon tuotoilla yllä pidetään kannattamatonta, jopa haitallista tuotantoa ja siitä tuulivoima on oikein klouluesimerkki, Mutta ei se mitään. Riittää,kun usko on vahva, kunnes rahat loppuvat.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vielä kun huomaat, ettei meillä ole oikeastaan yhtään tukematonta tuotantomuotoa. Ensikuulemalla vesi- ja ydinvoimaa voisi pitää sellaisina, mutta vesivoimassa on ulkoistettu luonnonhaittoja ja ydinvoimassa onnettomuusriskiä. Tuulivoimatukien tasoa on muuten kritisoitu vihreiden johtoa myöten, mutta jos tarkkaan katsot, niin huomaat, että se on kepun lempilapsi tuon hölmön puunpolton lisäksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #58

"Tuulivoimatukien tasoa on muuten kritisoitu vihreiden johtoa myöten..."
Siis oppositiossa ja jälkikäteen tuen täytyttyä, hallituksessa puolsivat.
Lisäksi Ville Niinistö on paheksunut uutta suunniteltua tukea liian alhaisena.

Useimmat energiatuotantomuodot eivät saa tukea vaan päinvastoin, ne maksavat veroa. Tuo väite on vihreiden lempilapsi ja ujutettu ministeriön raporttiin Ville Niinistön ministeriaikana, sitä nyt toistellaan kuin mantraa.

Jos vihreät ovat seuraavassa hallituksessa, Suomen tuulivoimayhdistyksen toimistolla juodaan skumppaa ainakin viikko.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #60

Janne, käytännössä kaikki kaupallinen toiminta yhteiskunnassa on verotettua, energiasektorilla kuitenkin on suurimmat alennukset tähän verotukseen. De facto tämä on markkinoita vääristävä tuki. Lisäksi käytännössä kaikilla energiantuotantomuodoilla on ulkoistettuja haittoja joista maksumiehenä on niin ympäristö kuin me tavalliset ihmiset. Joissain tapauksissa ne ovat vähäisiä, mutta usein eivät.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #71

Dieselin bensiiniä alhaisempi verotus ja kasvihuoneiden verohelpotukset siis lasketaan energiatueksi joka oli (ulkomuistista) luokkaa 800 miljoonaa.Myös maksuton työpaikkapysäköinti tai juurikäävän torjunta oli haitallisia tukia, Niinistön ministeriön laskelmissa. Jostain syystä tuulivoimatuotannon hiiltä alempaa verotusta ei lasketa tuulivoimatueksi.

Energiaintensiivisen teollisuuden verotuki lasketaan pelkästään fossiilisten tueksi eikä uusiutuvien, vaikka tosiasiassa 40 prosenttia energian loppukäytöstä on tuotettu uusiutuvilla. Korjaa jos olen väärässä tässä?

Jne.

Mikä on esimerkiksi ydinvoimassa se "ulkoistettu haitta"? Olen lukenut jotain sensuuntaista että koska ydinvoimala ei joudu maksamaan vakuutuksia sen varalle että koko maa muuttuu asuinkelvottomaksi, erotus on ydinvoimalan saama tuki. Näin vähän kärjistettynä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #79

#79: Oikea termi on "ulkoishaitta" ("negative externality"). Ydinvoiman kohdalla tämä olisi esim. uraanin louhintaan ja rikastamiseen liittyvät maisema- ja korvauskynnyksen alle jäävät vesistöhaitat, joita ei yleensä hinnoitella millään tavalla toimintaan tai tuotteeseen. Tietty vaikka tuulivoimallakin on ulkoishaittoja.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Ken elää saanee nähdä tuleeko joskus sellainen aika että ihmisiä ei jaotella porvareihin ja vasemmistolaisiin. Hienoa se olisi jos yksissä tuumin ilman menneisyyden painolastia ja kateuden häivää pohdittaisiin miten kasvattaa kakkua ja miten sitä jakaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuotannon rattaat pyörivät täysillä. Tuotteet käyvät käyvät kaupaksi. Yritysten omistajat korjaavat kiitettävää satoa. Heidän palkkaamansa yritysjohtajat palkitaan ruhtinaallisesti. Samaan aikaan suorittavalta portaalta (ruohonjuuritason puurtajat) vaaditaan suurempaa työpanosta (pidempää työaikaa) ja heikennyksiä (so. malttia) ansiotasoon. Sekä vaaditaan sivistyneen yhteiskunnan merkin sopimusjärjestelmän (ammattiyhdistysliike/työnantajajärjestöt) alasajoa.,
Nehän ovat juuri niitä elimiä, joissa pohditaan miten kakkua kasvatetaan ja miten sitä jaetaan.
Onko kateutta se, että suorittava porraskin haluaa palansa kasvavasta kakusta? Minusta ei. Se on oikeudenmukaista sivistysvaltiossa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

No onhan se selvää että suorittava porras haluaa palan yteisestä kakusta, ihan kaikki haluavat, hekin jotka eivät suoria mutta miten on mielenkiinnon kanssa kakun kasvattamiseksi?

Niko Sillanpää

Olisikin todella toivottavaa, että puoluekenttä liikahtaisi vastaamaan nykymaailman poliittista todellisuutta, eli vihreistä "globaalin vastuun" ja muun muodikkaan intersektionaalisen moraalisössötyksen puolue, kokoomuksesta suurpääoma-, federalismi- ja libertaaripuolue, demarit, persut, UV ja osa kepua muodostaisivat kansallisen edun keskiluokkapuolueen vaikka nimellä sosiaaliliberaalinen puolue, sosialistit ja kommunistit konsolidoituvat vasemmistoliittoon ja pääosa kepua palaisi juurilleen eli muun kuin ruuhka-Suomen intressipuolueeksi. KD jatkaisi uskonnolliskonservatiivisena puolueena ja RKP kieli-intressipuolueena.

Mutta valitettavasti tässä on kyseessä vain gallupien bandwagon effect, joka jatkunee presidentinvaaleihin asti. Saattaa tosin tarkoittaa Rinteelle kenkää.

Hannu Töyri

PS ei ole maahanmuutonvastainen vaan maahanmuuttokriittinen puolue.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eikä se ole ihmisvastainen vaan ihmiskriittinen puolue.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh vain Janne, mutta etkös sinäkin ole ihmisvastainen tai ihmiskriittinen, ihan kuinka vain? Ainakin tuollaisen käsityksen saa kommenteistasi persuja kohtaan. Anteeksi suorapuheisuuteni. Tokikaan et ole ainoa tuossa suhteessa.

Minusta olisi reilumpaa ja oikeudenmukaisempaa, kun kritisoitaisiin poliittisia tekoja tai ohjelmia, ei ihmisiä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #29

Myönnän olevani perus-kriittinen.
"Persujen poliittiset teot" on aika ohut kirjanen, mutta joidenkin johtohahmojen puhumiset ja teot antavat aihetta kritiikkiin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #29

Rölli-Trulli koukkunokka akat lentävät luudillaan nykyään vapaasti ja ainoa mikä ne karkoittaa on yhä kokko, tuli, perussuomalainen järjen valo. Ei tule tuhlata aikaa ja vaivaa Trullien jahtaamiseen vaan kokon suurentamiseen, valon kirkastamiseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #32

Voihan kuitenkin välillä ystävällisesti huomautella omista käyttäytymisistä ja sanomisista. ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vihreä liike edustaa ikuista nuoruutta, vapautta ja aurinko-ja tuulivoimaa, polkupyörä-Suomea ja vihreää kesää.

Mielikuvahöttö saa arkielämään väsyneet kansalaiset hakeutumaan lähteelle, josta viriili Touko Saari ammentaa elämänvettä jokaisen raskautetun henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Kansankirkko on korvautumassa uskolla ja lujalla luottamuksella vihreisiin arvoihin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Toukosta en tiedä,mutta sosialismissa seksi oli parempaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Todellakin , sekoitin entisen pornotähden Henry Saaren ja viriilin puheenjohtajan Touko Aallon keskenään.

P.S. Nyt en osaa sanoa kummalta pitäisi pyytää enemmän anteeksi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Demareilta puuttuu dynaamisuus ja muutoskyky eikä muutoshalustakaan aina ole tietoa, vaikka nämä ovat Suomen tulevaisuuden kannalta aivan ratkaisevia asioita.

Niko Sillanpää

Toivottavasti demareille tuli nyt viimeistään selväksi, että "lisää feminismiä", "lisää multikulturalismia" ja "lisää sosialismia" eivät ole toimivia strategioita.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Toivottavasti Antti Rinne ja Li Andersson jatkavat puolueidensa johdossa ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yhdyn toki toivomukseesi. Silti realisti sisälläni kuiskuttaa, ettei Rinne ole puheenjohtaja enää ensi kevään presidentinvaalien aikaan.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Missä vaiheessa vihervasemmistosta tuli oikeistoa? Siinä vaiheessa kun tuli menestystä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Missä vaiheessa vihervasemmistosta tuli oikeistoa?

Samoin kuin "työväenpuolue" PS .
-Yleenä näin tapahtuu jos on kepu,kok hallituksessa.
Jos yksi puolue vastustaa hallituksen esityksiä hallitus kaatuu.Oppositiolle on silloin enemmistö eikä hallitus nauti eduskunnan enemmistön luottamusta.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Persut nyt söi sanansa, ne kaikki. Mutta mitä vihreät ovat tehneet,'että ne vaihdettiin mielikuvissa oikeistoksi. En keksi muuta kuin sen,'että vasemmistolainen ei voi menestyä.

On mielestäni vihreät enempi vasemmistoliiton ja sdp:n kaltainen, kuin kokoomuksen tai keskustan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #52

Totta tuokin.
Mitähän kikkaa vihreät käyttää nyt oppositiossa? Oikein.Samaa kuin
"työväen-koko-kansan" puolue Persutkin -03-15

Olis monen syytä lukea eduskunnan sivuilta
-miten eduskunta toimii,
-miten lait syntyy
-ja ketkä niistä päättää.

Suomessa ei ole koskaan hallituksessa ollut vain yhtä puoluetta. Hallituksessa päätetään yksimielisesti aloitteesta Jos se on kaikkien hallituspuolueiden hyväksymä hallitusneuvotteluissa.
Yksi puolue,yksi vaaliehdokas ei voi luvata siksi mitään .

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #59

Kyse oli nyt siitä, että vasemmisto kuihtuu koska vihreät menestyy, näin vihreät eivät voi olla vasemmistoa. Sen on pakko olla siis oikeistoa.
Enne vihreiden harppausta isojen liigaan, se oli niputettu vasemmistoliiton kanssa punavihreän kuplan sisään. On kupla vihdoin puhkaistu,'se taisi olla vain ilkkujien mielikuvissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #62

Onko "sattumaa" että 2 vasemmistopuoluetta on kuihtunut EU jälkeen -91 lähtien?
Ruokkiiko media mielikuvia esim.Kepu,kok ylivoimaisesti suosituimmat puolueet.esim.-03-19.

Nyt vihreistä jotka on varma kepu,kok politiikan taakse.
Vihreät on ollut pois hallituksista vain -03-07 ja -15-19 sitten -95 jälkeen kun ne pääsi Lipposen hallitukseen uutena puolueena.
Rkp vain -15-19.

"Kansa haluaa Sipilästä pääministeri.Kansa sai Sipilästä pääministeri.
"Kansa haluaa PS ja Timo Soinin hallitukseen"! Kansa sai edm.hallitukseen.
Luki vaaleja ennen joka iltapäivälehdessä ja muussa mediassa. Kepulla jopa 26% kannatus PS toisena.

Antti Lehto

"Luvut ovat niin murskaavat, ettei se selity millään muulla kuin sillä, että ihmiset ovat nykyajan huuhaan perään. Vihreys vetää, vaikka sen politiikan sisällöstä ei ole mitään tietoa."

Tai se selittyy sillä, että vasemmiston ratkaisut, tai ratkaisujen puute on nähty. Ihmiset eivät usko että vasemmisto pystyy ratkaisemaan niitä rakenneongelmia joissa Suomi tällä hetkellä painii.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

eivät usko että vasemmisto pystyy ratkaisemaan niitä rakenneongelmia joissa Suomi tällä hetkellä painii.

sdp,vas yht. 48-152 muut puolueet -15-19
Sama on jatkunut -87 lähtien. Enemmistön kanta voittaa Perustuslainkin mukaan.
Niin hallituksessa kuin eduskunnassa .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kaikki hallitukset käy EK/EU jos vain porvaripuolueet on enemmistönä ja kepu tai kok pääministeripuolue.

-03-07 kepu,rkp 63-53 sdp
-11-15 kok,vihr,rkp,krst 69-56 vas,sdp
-15-19 kepu,kok 87 -Ps 39

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eli SDP on puolue vailla valtaa ja vastuuta. Moinen turhakepuolue joutaakin kuihtua pois.
Vassut taas jatkaa räksyttäjänä, mutta koska sen poliittinen agenda on täysin realismille vieras, ei siitä ole enää jytkyjen tekijäksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli vassut on kuten persutkin 12 vuotta.
-Kunnes kansa antoi vallan päättää puolestaan -15 toiseksi suurempana puolueena Kepun jälkeen.
Hyvinkö meni?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vanhanen II oli Suomen viimeinen kohtuullisen toimintakykyinen hallitus. Siinä mielessä vihreiden, kokoomuksen ja kepun hallitus ei tunnu ihan niin pahalta. Kokoomus on kuitenkin petollinen puolue ja ajaa epäoikeudenmukaista politiikkaa, jossa leikataan vähäosaisilta, tuhotaan hyvinvointivaltiota ja pumpataan rahaa kaverikapitalismiin ja veroparatiiseihin.

Suomen kannalta olisi parasta, että vihreistä tulisi pääministeripuolue. Silloin demareillakin olisi hyvä tilaisuus päästä hallitukseen. Valitettavasti Rinne on kuitenkin jo hyvissä ajoin alkanut kehräämään kokoomuksen kyljessä ja pitää kokoomusta ensisijaisena hallituskumppanina https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Antti Rinne kokoomus yhteistyo-53032. Ainoa keino estää kokoomuksen kelvottoman politiikan jatkuminen on siis äänestää vihreitä pääministeripuolueeksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vanhanen II oli Suomen viimeinen kohtuullisen toimintakykyinen hallitus.
aloitti-07 perinöllä:
Velkaa vain 54 mrd
Ylijäämää 3 Mrd
Mikä meni pieleen?
-08 velkaa
-10 velkaa esim.Kreikan vippiin 1,6 mrd
hukattu 3 mrd= Sari-sairaanhoitajille/julkisenpuolen palkankorotuksiin?
Kreikka,Islanti,Irlanti,Portugali vipit-09 sopimus. Samassa ERVV/EVM-sopimus.
Kreikalle vippejä 2018 asti.

Lyhyt on muisti äänestäjillä?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, mikähän silloin meni pieleen :D Olisiko ollut tämä koko EU:ta koetellut loputtomalta tuntuva talouskriisi? Hallitus ei ole mikään taikureiden paja, joka voi muuttaa todellisuutta ja ulkopuolisia tapahtumia miten vain tahtonsa mukaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Ei eikä jo sopimus kun on EU tehty -09 voi perua yksi puolue ei edes sdp VM-Urpilainen.
Sopimukset tekee pääministeri hallituspuolueiden valtakirjalla (on eduskunnan enemmistö) EU-valtio Suomen sopimana 26 muun EU-maan kanssa.
Kansa antoi edm.vaaleissa valtakirjan .

Mutta jos rahaa oli oliko pakko jakaa se heti vaikka nuo oli kyllä tiedossa jo ennen -07?
Samoin oli tiedossa oventakana oleva pakolaisaalto jo-07.
Jos VM täältä oli EU huomauttanut pankkien ylikuumenimisesta jo -03?

IL Vanhanen:" Silloin Uskoimme? että lama kestää vain hetken".

Vaikka pankkeja kaatui kuin keiloja EU, USA asuntokupla,niin se ei vaikuta meihin.
Saatiin "niskalenkki" lamasta ja Suomi tekee rahaa Kreikan vipeillä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

" Kokoomus on kuitenkin petollinen puolue ja ajaa epäoikeudenmukaista politiikkaa, jossa leikataan vähäosaisilta, tuhotaan hyvinvointivaltiota"

Olisiko todella noin että noin 20 % änestäjistä haluavat tuhota hyvinvointivaltion?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikös se Kepun Sipilä esitellyt leikkauslistaansa jo -14 oppositiosta?
Iski rätingit pöytään hallitusneuvottelussa:Ota tai jätä.
Oli ehto hallitukseen pääsystä. PS ja KOK otti.

JK.Kataisen kok hallitus korotti ensimmäisen kerran -94 jälkeen köyhimpien toimeentulotukea. Sitä saa nyt 150 000 kotitaloutta. Pudotti eläkeläisten omavastuu osuutta asumistuista.
Vasemmiston aloite= Vastalahjaksi kepu,kok,rkp ALV 25% .Urpilainen tinkasi 24%.
Olikin ainut mitä Kok porvaripuolueilta herui.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ehkä vielä useampi tai sitten harvempi. Kokoomuksen äänestäminen ei tarkoita, että haluaa niitä huonoja päätöksiä ja kelvotonta politiikkaa, jota puolue harjoittaa. Se tarkoittaa, että on vaalien alla syöty pullaa väärässä seurassa ja uskotaan sitä hienosti pukeutunutta rouvaa tai herraa. Ihmiset tekevät usein tuhoisia päätöksiä tietämättömyyttään. Kun katsoo sitä velkaantumisen määrää ja kansantalouden alasajoa, joka on seurannut kokoomuksen pääsystä hallitukseen 1980-luvun lopulla, ei voi kuin ihmetellä tuota kannatusta. Mainokset, median hallinta ja vaalirahat vievät pitkälle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #55

Ja uskottu yhä että miljonäärin johtama Kepu on yhä Alkio-puolue joka ajaa köyhien ja pienviljelijöiden asiaa.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Vihreitten poliittiset linjaukset ovat huomattavasti lähempänä vasemmistoliittoa kuin kokoomusta joten voinet laskea sen ihan vaan vasemmistopuolueeksi.

Marko Parkkola

Demareiden on leimattava vihreät oikeispuolueeksi. Vasemmalla heidän kanssaan kilpailu olisi liian kovaa ja takuuvarma häviö.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pääsikö Vanhasen II-porvarihallitukseen luikertamaan "vasem.-vihreät vahingossa?
Kepu,kok,rkp kanssa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aki Kivirinnalla on oikeus mielipiteeseensä, kuten minullakin. Vihreissä on kyllä joitakin henkilöitä, joilla on vasemmistolaisia ajatuksia, mutta se ei ole puolueen valtavirta, joka on yltiövapaamielisyyttä ja vihreisen arvojen, kuten tuulivoiman ja bioenergian tuotannon korostamista. Kokonaisuutena se on suurta harhaa.

Tuulivoimaa Suomessa olisi todella vähän, jos sitä ei massiivisesti tuettaisi ja bioenergia taas aiheuttaa kansainvälisesti sellaisen ongelman, että ruuan hinta nousee, kun sitä kannattaan paremmin tuottaa polttoaineiden raaka-aineeksi kuin jakaa köyhille, joilla ei ole maksukykyä. Tutonto pyörii maksukykyisen kysynnän varassa, ei suoraan ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Don Quijote se jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Kyllä se on ainakin nelikenttää seuraten aivan punainen puolue, jopa enemmän vasemmalla kuin SDP. Siellä on kyllä muutamia henkilöitä ihan johtoasemissa jotka ovat hyvinkin markkinamyönteisiä/liberaaleja, mutta pääosa puolueen kannattajista ja jäsenistöstä on punaisempia kuin joulupukin nuttu. Se etteivät he pidä huumausainelainsäädännöstä tai alkon monopolista tai kannattavat yritystukia tuulivoimalle ei tee puolueesta vielä markkinaehtoista, jälkimmäinen oikeastaan päinvastoin.

Kepuhan sitä bioenergiaa ajaa, ei vihreät. Tottapuhuen sitä ei taida muut ajaakaan kuin Suomen metsäteollisuus ja kepu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä anna hämätä "koijärviläisyydellä" vaikka yksi vihr.asuukin kommuunissa. Taustat kertoo useammalla aivan muuta kuin vasemmistolaisuudesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En oo koskaan vihreitä äänestäny, mutta se tekee politiikalle erittäin hyvää, että vihreät nyt nousevat. Saman tien olisi suurimman puolueen paikka tarjolla, mutta sen taitaa viedä kyllä kokoomus.

Nytän sitten näemme ensimääisen kerran, millaista Suomea vihreät lähtevät kehittämään, jos tämä tulos toteutuisi, sitten ei kelpaa enää se vakioselitys, että emme olleet hallituksessa sellaisessa asemassa, että emme voineet vaikuttaa kaikkeen.

Nyt on se näytön paikka tulossa, ja kyllä minä sen hyväksyn.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Vihreiden periaateohjelma on täynnä epärealistisia tavoitteita, osa täysin irrallaan todellisuudesta.

"Vihreät on olemassa turvatakseen tulevaisuuden. Haluamme pelastaa ympäristön: lajien kirjon, luonnon kauneuden, ilman ja vesien puhtauden. Haluamme pelastaa ihmiset: poistaa kurjuuden, saavuttaa todellisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, antaa kaikille vapauden elää omana itsenään. Haluamme pelastaa politiikan: antaa ihmisten päättää itse, lopettaa korruption, sallia mielipiteiden kirjon."

Vihreät ovat tehneet kaikkensa estääkseen varsinkin vapaan ajattelun.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Mitä tapahtui punavihreälle kuplalle?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Demarien ongelma on Rinne, sitten on Rinne ja lopuksi on puolueen ohjelma. SAK-vetoinen ay-höttö ei uppoa suomalaisiin. Jatkuva tuen osoittaminen ay-väen vaatimuksiin vie uskottavuutta ja luottamusta.

Li Anderssonin ongelma on Vihreät, joille poliittinen painoarvo on siirtynyt. Kyllähän Li on valovoimaisempi persoonana kuin Rinne, mutta Vasemmistoliitto puolueena jää täysin Vihreiden jalkarätiksi. Molempien poliittinen linja on myös hyvin samankaltainen, joten äänten luisuminen Vasemmistoliitolta Vihreille on hyvin luonnollista.

Demarijohtajaa ei voi kannattaa pääministeriksi eikä Demarien politiikka ei tuo mitään vaihtoehtoja nykymenolle. Tässä kaksi perustavaa syytä, miksi SDP sukeltaa. Pohjaa ei tunnu löytyvän.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä on juuri kiteytettynä vasemmiston ongelmat. Omituisinta on, että he kieltävät nämä ongelmat järjestelmällisesti, vaikka kaikki muut sen huomaavat, ja kannatus alenee koko ajan

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Soma Li johtaa Vasemmistoliittoa, joka maahanmuuttopolitiikallaan kannattaa suomalaisten työläisten vaihtamista halpamaahantuontiin. Eipä näyttäisi vetoavan äänestäjäkuntaan. Rinteen Antilla on ehkä samaa vikaa, kun ei oppositiossakaan saa kannatusta nousuun.
Vihreilä on toki sama maahanmuuttopolitiikan linja, muttei sen äänestäjäkunta ilmeisestikään niin paljon tai jo näkyvästi ole menettämässä tästä syystä.
Toki niitä on muitakin vaikuttavia tekijöitä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ikävää tässä on, että Vihreiden unelmahöttöä päästään (joudutaan) nauttimaan vasta seuraavan hallituksen aikaan. Useimmille se ei maistu, mutta muutakaan ei tarjolla ole, tai on Kokoomuksen talousliberalismia, jossa jokainen on oman onnensa seppä, eikä siihen yhteiskunnalla tietenkaan ole mitään osuutta, ei perintöosuuksilla, eikä varakkaita ja pääomien kasaantumista suosivalla lansäädännöllä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo on niin tyhmää selitystä ainaisesta unelmahötöstä, ihan sitä samaa höttö tarjoavat kaikki puolueet ohjelmissaan, kuten pienipalkkaiselle tukea, köyhyys pois jne.

Demarit ei herää, vaikka lekalla löisi, aina vika on muualla. Rinne on ollut kuollut poliitikko jo muutaman vuoden, ja kuolleen poliitikon te silti valitsitte johtoon.

Aika kuluu, ja jollei jotain isoa kohta tehdä, pohjaa ei näy.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

SDP:n ay-höttö koetaan vanhanaikaiseksi ja yhteiskunnan kannalta turmiolliseksi. Ja eihän paperimies suostu siihen, että pienipalkkaisia tuetaan heidän rahoillaan. SDP ei siis voi muuttaa politiikan linjaa kovinkaan merkittävästi mihinkään suuntaan. Ylimmän desiilin kuppaaminen ei juuri vetoa: vaikka nostaisit tuon ryhmän verotusta 10 %, ei jaettavaa jää. Progressio on jo käytetty.

Ainoa keino kasvun vauhdittamiseen on panostaminen keskituloisiin. Siellä tuntuvat häärivän Kokoomus, Keskusta ja Vihreät. Sininen tulevaisuus on tulossa tuon ryhmän edunvalvontaan mukaan.

Oletko, Viljo, kanssani eri mieltä siinä, että SDP unohti liian pitkäksi aikaa vahvimman pelikenttänsä (keskituloiset) ja keskittyi ay-johtoon eikä sen jäseniin? Minusta tuon karkean unohduksen seurauksia nautitaan tällä hetkellä.

Tuen osoittaminen veturimiesten lakkoilulle oli vain yksi esimerkki tästä hölmöilystä. Jos mietimme rautatieliikennettä ja sen käyttäjiä, useampi toimija on parempi kuin yksi. Kilpailun saaminen rautatielle on työtä tekevän keskiluokan etu, potentiaalisen SDP-kannattajan etu. Tai siis nykyisen entisen SDP-kannattajan etu.

Jos Rinne ei vaihdu keulasta, mikään ei muutu. Sukellus jatkuu. Mutta eihän, Viljo, tuen osoituksellasi ole suurtakaan merkitystä. Rinne savustetaan pihalle ennen ensi kevättä. Luvut ovat niin karmeita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Rinne minun puolestani joutaa lähteä. Siitä ei puolueella vahinkoa ole. Teknisesti asia on vain niin, että varsinaiseen puoluekokoukseen on niin pitkä aika, että eduskuntavaalit ehtivät väliin. Tarvittaisiin siis ylimääräinen puoluekokous puheenjohtajan vaihtoa varten. Sellaisen valmistelusta en ole mitään kuullut, joten Rinne jatkaa seuraavaan varsinaiseen puoluekokoukseen saakka. Rinteen pitäisi nyt vetäytyä aidosti sivummalle ja puoluesihteerin nousta enemmän esille ja hänen lisäkseen koko johtokaartin. Sanna Marin ei siihen yksin riitä.

Käyttäjän JanneLaaksonen kuva
Janne Laaksonen

SPD on menossa sinne minne Rinne heitä johtaa. Vihreät kiittää.

SDP suurimmat viimeaikaiset ulostulot ovat olleet Kiljusen ulostuloa, ja entisten isojen poikien Niinistö ihailua. Omat koirat puree minkä ehtivät.
Mielestäni SDP:stä on tulossa vielä isohko puolue, eläkeläisten ja vanhojen etujen säilyttämisen jarrutuspuolue. Kyllä sillä muutamat eduskuntavaalit vetää.

Euroopassa "hyväksyttävä" populismi on ollut voittoisa taktiikka viime vuosina, ja tämän on taitanut moni muu puolue paremmin kuin vasemmisto, vihreitä lukuunottamatta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vihreä utopia perustuloineen on hyvä ja houkutteleva vaihtoehto, mutta toteutuessaan se houkuttelisi Suomeen lisää maahanmuuttajia ja utopia muuttuisi painajaiseksi. Niinpä vihreää utopiaa pitäisi suojella Halla-aholaisella rajavalvonnalla. Mutta kuten Börje tuolla ylempänä lakoonisesti totesi, Vihreät ja Persut eivät ikinä istu samassa hallituksessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Perustuloa toki maksettaisiin vain Suomen kansalaisille ja sellaisiahan niin vihreät kuin monet muutkin tahot haluavat saada Suomeen lisää. Se ei vaadi rajavalvonnan tehostamista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ilman rajavalvontaa vaarana on, että Suomen populaatio jakaantuu etuoikeutettuihin kansalaisiin ja muihin täällä oleskeleviin. Vihreän utopian kannalta se ei olisi kestävä ratkaisu.

Tietysti jos vihreä utopia toteutuisi globaalisti, niin rajavalvontaa ei tarvittaisi. Ilmastosopimus on hyvä askel siihen suuntaan, seuraavaksi voitaisiin alkaa harkitsemaan globaalia perustuloa. Kehitysapu ei toimi, toimisiko globaali perustulo ?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #82

Oikeastaan asiaa kun tarkemmin miettii, niin monet vihreiden teemat ovat globaaleja. Ennen sosialistien teemat olivat globaaleja, silloin internationaalin ja työväenluokan solidaarisuuden aikaan. Nykyään vasemmisto näpertelee kansallisten kysymysten parissa ja ainoa kansainvälisyys on pakolaisten vastaanotto; ideologia on hukassa. Globalisaatio on nykyinen megatrendi ja vasemmisto ei osaa olla siinä mukana, joten hyvin odotettavaa, että vasemmistolaisia valuu vihreisiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepu,kok,vihr,rkp=
Perustulo nyt : Tuloja saaville veroton tulonsiirto,yhteisistä varoista.
Työttömälle= vähennetään muista tuista=Perustulo Työvelvoitetta vastaan.

Viher hipit tehtailee myös yrityksille ilmaisia työntekijöitä veronmaksajien piikkiin.
Lisää löytyy edm.Kelan sivuilta Työttömät/Perustulo-17

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Vihreiden kannatuksen nousu on kyllä ymmärrettävää sillä heillä on puolueessa useita oppineita, nuoria ja itseään esille tuovia ihmisiä. Aktiiviset ja hyvin toimeentulevat sekä mediaa seuraavat äänestäjät hakeutuvat helposti äänestämään puoluetta, joka on oikeistolainen ja moneen puolueeseen. Ja onhan mukava olla menestyjien joukossa. Todennäköisesti perussuomalaisista, kokoomuksesta ja sdp:stä tulee Vihreiden kannattajia äänestyspäivänä.

SDP:n kannatuksen lasku on mysteeri. Tilanteen mukaan oikeistoon taipuvat sosiaalidemokraatitkin luulisivat pitäneen kannatuksensa tai jopa nostaneen sitä. Siis työläiset. Kun presidenttivaalien kampanjat alkavat olen ounastellut, että SDP nostaaa kannatustaan sillä Maarit Feld-Ranta on taitava ja hyvin perusteleva ja nopea väittelijä. Samoin Tuula Haatainen muistetaan kovana väittelijänä sotesta Juha Rehulan kanssa. Se tapahtui Susanna Päivvärinnan viimeisessä A-studiossa.

Vasemmistoliiton kannatus on jollain tapaa ymmärrettävää. Äänestäjät joiden puolesta he puhuvat eivät istu netissä saamassa intohimoja sieltä. Asiallisuus ja ihmisarvotyö sekä työttömien puolustaminen eivät nosta kannatusta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Tuulivoimavastustuksesta tämän verran:

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241205...

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Voidaan katsoa peiliin."

Oppositiossa täytyy olla hyvin aktiivinen. Kyllä Antti Rinteellä on työtä jos hän aikoo tehdä saman kuin Paavo Väyrynen aikoinaan. Riitta Väyrynen kiersi Väyrysen kanssa viidessä päivässä 25 kaupunkia vuonna 2004 europarlamentaarikkoehdokkaana. 7000 ääntä tuli silloin. Kannatus ei nouse ilman näkyvyyttä ja sanomaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten Väyrynen keräsi kerää yhä sillä että vastustaa kaikkia sopimuksia ja päätöksiä nyt mitä itse oli päättämässä Kepu-hallituksessa.
1)EU/EMU Värysen ääni ratkaisi .
2) Tuli EU jakaamaan Kreikka-vippejä -07 Vanhasen hallitukseen.
3)-Oli mukana päättämässä Aho/viinasen leikkaukset palkansaajilta,eläkeläisiltä ja köyhiltä.

Aivan kun T.Sonikin käänsi takkinsa siitä mitä puhui-03-15
kunnes pääsi hallitukseen.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Siis Riitta Väisänen, hevosyrittäjä, Miss Eurooppa, joka ei lähtenyt mallintöihin Pariisiin aikoinaan.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

No lähinnä tarkoitin sitä, että Antti Rinteellä ja koko puolueella on tekemistä, että tukisiva tulevaa presidentinvaaliehdokastaan kuten Väyrynen bruukaa.

Mahdollisuuksia näillä suurilla puolueillä on: tottunut koneisto takana ja rahaa myös. Muistan kun Sauli Niinistö brändättiin presidentiksi. Koko Porin eteläranta oli täynnä Niinistön kuvia: Työväen presidentti.

Kansalaispuolueen vaalikampanja alkoi jo. Olivat ottaneet saman agendan kuin persutkin, oikeastaan kaksikin. Jos näillä teemoilla pärjätään, silloin äänestäjillä on äimistys kuka on oikeassa esim. luomisesta tai Darwinin teoriasta.

Tosiasia on, että me olevaiset olemme täällä maapallolla eikä tämä oleminen ole kuin paratiisissa. Olisi kunnon tekemistäkin eikä tyhjän vänkäämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset