Karmeaa kyytiä koko vasemmistolle

Jos hallitus muodostettaisiin nyt, olisi se selvä kolmen kauppa: Kokoomus, Vihreät ja Keskusta. Näiden puolueiden yhteiskannatus on YLEn tutkimuksen mukaan nyt 55,7 prosenttia. Vastaavasti nykyhallituksella on vain 38,7 prosentin kannatus. Suurin syy tähän on Sinisen vaihtoehdon vain 1,6 prosentin kannatus.

Kaikkein surkeimmin menee koko vasemmistolla. SDP:n ja Vasemmiston yhteiskannatus on vain 23,6 prosenttia. SDP menetti kannatustaan 2,6 ja vasemmisto 1,5 prosenttiyksikköä eli yhteensä 4.1 prosenttiyksikköä. Se on paljon. SDP:n kannatuksen lasku ei selity Antti Rinteellä. Onhan Vasemmistolla uusi tuore puheenjohtaja Li Andersson. Silti kannatus viime mittauksessa aleni 1,5 prosenttiyksikköä.

Suomessa vallitsee porvarillinen hegemonia suhteella 76,4 – 23,6. Luvut ovat niin murskaavat, ettei se selity millään muulla kuin sillä, että ihmiset ovat nykyajan huuhaan perään. Vihreys vetää, vaikka sen politiikan sisällöstä ei ole mitään tietoa.

Merkille pantavaa on sekin, että Perussuomalaiset ovat hieman kohentaneet kannatustaan. Yhdessä Sinisen tulevaisuuden kanssa heillä on 10,4 prosentin kannatus. EU-kriittisyydellä ja maahanmuuttovastaisuudella on vakiintunut kannatuspohja.

Kokoomus jatkaa selvässä johdossa ja jopa lisäsi kannatustaan 0,4 prosenttiyksikköä. Puolueella on vankka kannatuspohja ja Kokoomus on onnistunut ohjaaman hallitusta kannattajiensa toivomaan suuntaan ja se riittää. On aivan eri asia, miten Suomi ja suomalaiset tästä hyötyvät vai peräti menettävät. Sitä ei kannatuskyselyssä mitata.

Näillä lukemilla SDP:llä ei ole asiaa seuraavaan hallitukseen. Näköpiirissä ei myöskään ole mitään, joka johtaisi SDP:n kannatuksen nousuun. Vihreä huuhaa kiinnostaa ja ehkä yllättäen myös Perussuomalaiset. Halla-ahon selkeille näkemyksille on vastakaikua, eikä siinäkään ole lainkaan kysymys siitä, miten niillä ajatuksilla voidaan yhteiskuntaa rakentaa.

Vaaleihin on vajaa kaksi vuotta. Suuntaus on selvä. Vihreillä on mahdollisuus mennä Kokoomuksen ohi. Sen jälkeen, vaikka Vihreiden tavoite ei täysin toteutuisikaan, Suomi ei ole enää entisensä. Paljon puhutaan vihervasemmistosta. Käytännössä sitä ei ole. Sen tilalle on kehittynyt viheroikeisto. Moni on mielissään. Yhtä moni pelkää. Ajat ovat mielenkiintoiset.

 

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu