viljoh9

Ohjelmatyö ei nosta demareita kannatusalhosta

Rinne valtasi puoluejohtajan paikan Urpilaiselta niukasti toukokuussa 2014. Lähes ensi töinään Rinne torjui Urpilaisen valinnan SDP:n eduskuntaryhmän johtoon. Paikka annettiin Antti Lindtmanille. Se oli hyvä valinta sinällään, mutta samalla se lisäsi Rinteen ja Urpilaisen ja heidän kannattajiensa välistä jännitettä.

Seuraavissa eduskuntavaaleissa tuli häviö. Syystä tai syyttä se kaadettiin hyvin pitkälti Antti Rinteen niskaan. Eduskuntakeskustelussa Rinteellä on ollut vaikeuksia nousta oppositiojohtajaksi. SDP:n kärkiesiintyjiä ovat olleet ryhmäjohtaja Lindtman ja Heinäluoma. SDP:n nousua Rinteen aikana kesti syksystä 2015 alkutalveen 2016, jolloin SDP oli suosituin puolue lähes 23 prosentin kannatuksellaan.

Vatulointi pudotti Sipilän

Rinteen nousun myötä Juha Sipilän suosio hiipui. Menoleikkaukset ja hankala kikysopimus söivät pääministerin kannatusta. Loppuvuodesta 2016 Sipilä riitautui Ylen kanssa. Mukavan miehen maine oli mennyttä. Tämän jälkeen Sipilän alamäki on tarttunut entistä tiukemmin myös keskustan kannatukseen.

Viime kevään kuntavaalien alle 18 prosentin tulos oli pettymys keskustalle ja vakava muistutus Sipilälle. Kuntavaalien jälkeen keskustan kannatus on edelleen pudonnut ja hieman yli 16 prosentin lukemat liikkuvat nyt samalla tasolla kuin ennen Sipilän puheenjohtaja-aikaa.

SDP:n vaihtoehdot hakusalla

Rinne yritettiin syrjäyttää tämän vuoden helmikuun puoluekokouksessa. Ei onnistunut. Haastajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen jäivät toiseksi heti ensimmäisessä äänestyksessä. Antti Lindtman ei päässyt edes kilpaan mukaan.

Rinteellä on nyt jatkovaltakirja yli seuraavien eduskuntavaalien, eikä hän ole luopumassa paikastaan. Paine kuitenkin kasvaa. SDP:n kannatus on nyt alle viime eduskuntavaalien tuloksen eli samoissa 15 prosentin lukemissa kuin keväällä 2014, kun Rinne haastoi Urpilaisen. Rinteen ja SDP:n tuskaa lisää se, että vihreät on karannut suosituimmaksi oppositiopuolueeksi.

Aktiivit ohjelmatyöhön

SDP:n kannatus pitää saada nousuun. Niinpä puoluejohto käynnistää ohjelmatyön. Tämä toimintamalli, jos mikä, todistaa SDP:n juuttuneen menneisyyteen. Tulevaisuuteen tähtäävä puolueen ohjelmatyö ei auta nyt ja tässä. Ohjelmallisia ratkaisuja haetaan seuraaviin ongelmiin:

1. Teknologinen kehitys ja työn murros
2. Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle
3. Demokratian ja osallisuuden tulevaisuus
4. Kansainvälisen politiikan uusjako
5. Talous ja eriarvoistuminen
6. Rakennemuutos ja kaupungistuminen

Perustettavat työryhmät jaetaan näiden kuuden muutoshaasteen alle. Tarkoituksena on selkeyttää ja jäntevöittää poliittista ohjelmatyötä, joka muodostaa pohjan laajan poliittisen ohjelman valmistelulle tulevaan puoluekokoukseen. Tulevaisuutta varten se onkin tarpeen, mutta ei anna apua tähän päivään.

Työryhmiä perustetaan noin 30. Jokaiseen työryhmään noin 10-20 ohjelmatyöhön sitoutunutta jäsentä. Lisäksi asetetaan tarpeen mukaan väliaikaisia työryhmiä sekä rajatumpiin kysymyksiin perehtyviä jaostoja sekä selvityshenkilöitä.

Toimintaohjelmia ja ohjeita tarvitaan juuri nyt, kun profiilia pitää kirkastaa. Tulevaisuuteen tähtäävällä ohjelmatyöllä ei ole tähän hetkeen mitään vaikutusta tai on se, että ohjelmatyöhön sitoutuminen vie tarmon tulevaisuushaaveisiin ja se on pois tämän hetken käytännön toiminnasta.

Pelkään pahoin myös sitä, että ohjelmatyöhön saadaan sidottua parhaiten ne vanhoilliset puolueuskolliset, joilla ei uusia ajatuksia ole. Jos puoluejohdolla ei ole toimivaa visiota, miten tämän hetken kannatusalhosta päästään, ei sitä ole ohjelmien tekijöilläkään, eikä sen puoleen, ei sillä keinolla ketään saada sitoutumaan puolueeseen. Se on jo puolueeseen sitoutuneiden sisäpiiritoimintaa toimintaa. Se ei näy ulos päin, eikä ainakaan nopeasti nosta SDP:n kannatusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös Rinne yrittänyt paikkailla tuota Urpilaisen syrjäyttämistä eduskuntaryhmyrin paikalta myöhemmin sillä, että antoi oman SP:n valvojan paikan Urpilaiselle? Tuo siinä toivossa, että puolueessa ei olisi jännitteitä vaan eipäs sillä tainnut olla näkyvää tulosta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä kai. Paikkailu on osoitus vain siitä, ettei alkuperäinen päätös toiminut toivotusti. Vatulointi ei ole yksin Sipilän ominaisuus.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Korjaan, tietenkin kyse on SP:n pankkivaltuutetusta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Pankkivaltuutetun ja ryhmän johtajan tehtävässä on se tarkoituksenmukainen ero, että valtuutetun tehtävät eivät näy ulos päin. Lisäksi ne mieluummin etäännyttävät ryhmästä ja sehän sopi Antille erityisen hyvin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuosta ohjelmatyöstä tuli mieleen se Jacob Södermannin sanomus hänen katsellessaan ilta-auringon säteitä Airistolla: "Ei tätä ainakaan mikään kunnallisjärjestö ole aikaansaanut". Ohjelmatyö sinällään voi olla joskus tärkeä asia, jos puolueen ajatus ja fokus tuntuu olevan hukassa. Tämän päivän SDP:llä näin tuntuisi valitettavasti olevan. Mutta jos toimintatavaksi valitaan tuo Södermannin letkauttama kunnallisjärjestötyö, mennään kyllä ojasta allikkoon. Ottamalla mukaan vähän kaikkien ryhmien suosikkiaiheita ja kutsumalla mukaan kaikki kiinnostuneet ja kynnelle kykenevät, varmistetaan fokuksen katoaminen, jos siitä vielä on jotakin ollut jäljellä. Tämän päivän tärkeät teemat voidaan tiivistää kolmeen T-hen, jota ovat Talous, Työllisyys ja Turvallisuus. Kun niihin on tarjota uskottava ja toimiva resepti, menestystäkin on lupa odottaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Taitaa olla niin, että moni demarinuori on siirtynyt gallup-mittauksista päätellen vihreiden ”lihapatojen” ääreen. Molemmille kansanliikkeille tuntuu olevan ominaista se, että ei kanneta huolta siitä, mistä raha tulee, vaan siitä, mihin raha saadaan menemään. Siirtyminen jo tätä taustaa vasten on luonnollista.

Vihreiden ”rynnistyksessä” on se hyvä puoli, että se nopeuttaa troikan tuloa Suomeen. Tätä nykykehitystä ei saada valitettavasti enää korjattua demokraattisilla keinoilla. Se vaatii epädemokraattisen eli EU:n, EKP:n ja IMF:n yhdessä muodostaman troikan. Näin tulee tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin. Orastavan talouskasvun varaan ei kannata paljoa laskea. Se tuo tullessaan syksyllä vaikeammaksi muuttuvat työehtosopimusneuvottelut monissa liitoissa. JHL antoi siitä vähän esimakua aamu-tv:ssä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei tuon gallupin varaan kannata paljon satsata. Kyselivät vääriltä henkilöiltä tai siihen vastaajat "heittelivät" vastauksiaan "mutulonkalta". Hah.

Täytyy alkaa seurailemaan tulevia työehtoneuvotteluja ja niiden tuomia vaikutuksia "työkansan" toimintoihin ja mielialoihin. Ja sitä kautta demarien kannatukseen.
Luultavasti melkoinen osa siitä kansanosasta vielä tiedostaa "paikkansa auringossa". Ja vaatii oikeudenmukaista osuutta antamastaan työpanoksesta.
Jota asiaa m.m demarit pääsääntöisesti ovat olleet ay-liikkeessäkin ajamassa.

Kannattaisi pitää tämä Suomikin sivistyksellisenä kollektiivisena sopimusyhteiskuntana. Käskyttävää ja pakottavaa "orjavaltiomentaliteettia" ei varmaan kukaan sivistynyt ihminen halua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nykyään politiikassa mennään pitkälti puheenjohtajan karisman kautta. Tottakai linja on tärkeä, mutta kaatunutta maitoa ei oikein kannattaisi surra.

Rinne ei vetoa enää oikein kehenkään, ja hän on oman imagonsa vanki. Lehdistö ja kilpailijat odottavat haaskan lailla aina kun hän avaa suunsa.

Taitava poliitikko hän voi olla, mutta ulospäin se ei kyllä näy. Nuo ohjelmamuutokset mistä kirjoitit ovat varmaan ihan hyviä ajatuksia, mutta totta on se, että tämänhetkiseen kannatukseen ne eivät kyllä vaikuta.

Pahalta näyttää, kun Rinne ei itse huomaa missä mennään, äänestäjä ei odota, ja vaarana on oikeasti luisuminen sinne vasemmistoliiton kaveriksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ohjelmatyöhön valittujen aiheiden luettelohan on sinänsä ihan hyvä osoitus siitä, että johdossa on ajankohtaista realismia.

Kannatusalho on sitten toinen juttu. Itse kuitenkin tulkitsisin uusinta mittausta optimistisemmin:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242479-e...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitä mahtaa olla ne demareilta vaaditut uudet ajatukset? Esim.luopuminen ay-liikkeessä toimiminen? Tai jos siellä toimivat, niin yhteistyökykyisenä työnteettäjän edustajien kanssa rakentamassa Suomeenkin
"alemman kerroksen" eli palvelijoiden nälkäpalkka-armeijan.
Niin että yhteiskunta maksaisi veroeuroista (toisilta palkkatyöntekijöiltä pääosin perittäviltä)elämisen ylläpitoon edellyttävän osan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos olisit lukenut alustuksen ennen kuin kommentoit, olisit huomannut nuo aiheet, joista ohjelmia ruvetaan tekemään:

1. Teknologinen kehitys ja työn murros
2. Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle
3. Demokratian ja osallisuuden tulevaisuus
4. Kansainvälisen politiikan uusjako
5. Talous ja eriarvoistuminen
6. Rakennemuutos ja kaupungistuminen

Epäilemättä oikeistopuolueissa joku on vaatimassa demareilta nälkäpalkka-armeijaan suostumistakin. Miksi se pitäisi vakavasti ottaa: energiaa ei kannata hukata itsestäänselvyyksiin.

Nykyäänestäjät elävät kuitenkin Maapallolla eivätkä tehtaassa tai pellolla. Puolueella on oltava oma sanottavansa tärkeistä ongelmista. Ammattiyhdistysliike kyllä hoitaa omat hommansa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ohjelmatyö on tarpeellista ja arvokasta jokaisella puolueelle. Sen pitää olla jatkuvaa. Muuten puoleen toiminta ja tavoitteet eivät pysy ajan tasalla. SDP:lle selkeitä perusarvoja ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja ihmisten perusoikeudet, joka sisältää tasaisemman tulojaon ja samanlaiset mahdollisuudet kaikilla tuloista ja omaisuuksista riippumatta.

Ohjelmatyöllä ei voi paikata puoluetyötä, jonka pitää olla linjassa asetettujen tavoitteiden kanssa. Ne ovat eri asioita, jotka parhaimmillaan tukevat toisiaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n kannatusalho on seurausta huonosta oppositiopolitiikasta, joka on asiasisällöltään huuhaata ja esitystavaltaan räksytystä. Uskottavuus on koetuksella nykyhallituksen viimein saatua maan talouden viimein hennolle kasvu-uralle.

SDP:n kädenjälki edellisessä hallituksessa on todella onnetonta Suomen kannalta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
nykyhallituksen viimein saatua maan talouden viimein hennolle kasvu-uralle.

hiuksenhienolle alulle.Joka johtuu edel.hallituksen tekemistä päätöksistä.Talouden kohentumisen EU ja USA . Mutta vain hetkellisesti. Korttitalo voi kaatua jo ensivuonna.
Korot nousee-18
USA/P-Korea?
Italian pankkien velat
Uusi pakolaisaalto tulossa

SDP kuten muidenkin politiikkaa ohjaa EU päätökset .Täällä EK/porvarienemmistö eduskunta.
EU
Palkat alas
AY-valta alas
Työttömät sosiaaliturvaa vastaan töihin
Eläkkeet EU yhtenäiset
samoin sosiaaliturva
Eurooppa 2020-sopimus .Kepu,kok,vihr,Rkp -07-11

JK. ja yritykset on saanut mitä on halunnut.
Köyhät on saatu kyykkyyn.
Palkansaajilta viety se mitä on vielä pystytty viemään.
AY kiristettyä heikenneksiä palkkoihin,työehtoihin ja työttömyysturvaan.
Uhkaamalla leikata lisää eläkeläisiltä,lapsiperheiltä,työttömiltä ja köyhiltä.

Kilpailukyky sopimuksenhan teki EU Pm Mari Kiviniemi (kesk) Brysselin huippukokuksessa 20pv maaliskuuta -11.
5 muuta EU maata jäi pois sopimuksesta .Esim.Ruotsi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Laittakaa niihin ryhmiin vaikka 40-vuoden yläikäraja, niin jotain tähän päivään sopivaa voisi tulla ulos. Vaan onko puolueella 30*20=600 noin nuorta aktiivijäsentä? Pitäisikö vähentää työryhmien määrää ja kokoa? Saisitteko vaikka parikymmentä henkeä kasaan?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Oman kokemukseni perusteella pienet 3 ja enintään 5 jäsenen ryhmät ovat tehokkaimpia. Ryhmien lukumäärätavoite ei ole tärkeä. Jos samaa asiaa käsitteleviä ryhmiä on paljon, syntyy kyllä paljon tekstiä, mutta niiden käyttöarvo laskee. Optimi ehkä olisi 5 ryhmää jokaista eri kysymystä käsittlemään. Tässä ratkaisee laatu, ei määrä.

Toinen puoli asiaa on se, että ohjelmatyöhön osallistuminen sitouttaa ihmisiä ja aktivoi heitä toimimaan. Hyvä niinkin, mutta silloin päätäavoite ei ole toimivien ohjelmien laadinta, vaan ihmisten sitouttaminen puolueeseen. Siinä ohjelmatyö on väline, jolta ei sen suurempaa kannata odottaakaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisi hyvä huomata myös se mitä tuli perintönä hallitukselta. Mitä lakialoitteita ,toimia oli jo tehty alulle.Jotka vasta lähti lausuntakierrokselle ja palasi Kataisen/Stubin hallitukselle.
Niitähän oli tekemässä Kok,rkp ja vihreät edellisessä hallituksessa.Jatkoivat Kataisen hallituksessa.

Samoin Kepu/kok leikkauslista -11-15 hallituskaudelle.Tehty helmikuu-11
lähde:
"Leikkauslista"! Sav.sanomat-11
Ei niitä suotta VM virkamiehet ollut laskeskellut velkoja varten ellei niitä toteutettaisi seuraavalla kaudella.

SDP 42 ei paljon hallituksessa päätetä .

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minä ainakaan en saa näistä Kalkelan sekavista kommenteista mitään selvää, vaikka kuinka yrittäisin? Johtuu varmaan minun vaatimattomasta aivokapasiteetistani?

Niko Sillanpää

Perinteisessä kansankotisosialidemokratiassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Työ takaisin keskiöön ja joutilaisuusjako-oikeudet, globaali vastuu ja intersektionaalinen feminismi pois. Sillä saatte takaisin vanhat kannattajaryhmänne. En lähtisi metsästämään milleniaaleja, he ovat pääosin "sosiaalisen oikeudenmukaisuuden" identiteettipolitiikalle menetettyä sukupolvea. Ulkomaisten tutkimusten valossa postmilleniaalit ovat palaamassa takaisin hyvinvoinnin lähteille eli sisäryhmän etuun. Jättäkää milleniaalit suosiolla väliin, vaikka tosin heistäkin moni kasvattanee aivot vanhetessaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos joku vakavissaan miettii vaikka tulevia äänestäjäkuntia tosiaan kannattaisi vilkaista edes amerikan juttuja joissa käsitellään milleniaaleja ja nykyteinejä, sukupolvi Z, joka monen hämmästykseksi on kaikkea muuta kuin kuvittelisi, vaikka on syntynyt älyluuri kädessä ei silti ole globaali maailmankansalainen, lyhyesti vihreiden äänestäjä, vaan konservatiivinen, harkitseva sukupovi koko infoähkyn ja somen seurauksena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ai noinko selität Bernie Sandersin suosion nuorten parissa?

Jos palataan vähän lähemmäksi, tässä tositietoa Britanniasta. Lue enemmän, luulet vähemmän:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #22

Huoh. Ei tarvitse olla seurannut kuin jotain päälehteä vuosien varrella, itse yhä jaksan The Timen selailla, niin nämä jutut tulevat esille. Milleniaalit ovat tämä minäminä - sukupolvi kun taas Z:t vaikuttavat kaikelta muulta. Amerikoissa näitä nyt on tutkittu aina tietysti pääfokuksena kulutustottumukset.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #22

https://www.forbes.com/sites/ashleystahl/2017/08/1...

May on kyllä kieltämättä tehnyt Toryista lähes äänestämiskelvottoman puolueen. Mikä on tietty valtava tilaisuus Corbynin laitavasemmistolaiselle populismille. Minkä politiikan ongelmana taas on lyhytnäköisyys, eli nuoretkin vanhenevat ja tulesivat corbyniittisen kuppauksen kohteeksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

En mitenkään salaa, että jos itse saisin valita, vaihtaisin Corbynin vaikka Keir Starmeriin, Chuka Umunnaan tai Daniel Zeichneriin, ja Skotlannissa olisin äänestänyt SNP:tä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vihreillä on sama vika kuin kok,kepulla ja PS .Ne ei mieti mistä tehdään rahat niihin. Käy kuten on käynyt -05 lähtien Hullulle miehelle Huittisista.
Jaettu verovapauksia, erilaisia tukia enemmän kuin on tullut verotuloja .
Se vaje paikataan velalla ,hintojen korotuksilla ja veroja korottamalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
joutilaisuusjako-oikeudet

Jos tarkoitat Kansaneläkelaitos Kelan Etuuksia ,kansan sosiaaliturvaa niin pieni kertaus sen alkuperästä.

Sen teki kaikkia kansalaisia varten Multa-kepu,sdp,MSP,komm.krst. Tuolloin vasemmisto enemmistö -50 luvulta lähtien. (porvareita oli vain kok ja rkp aina -87 asti)
Tukemaan eri elämäntilanteiden aikana kansalaisten elantoa.
Kustannetaan pääosin palkansaajien veroilla.
esim.
Perheen kasvaessa
työttömyyden aikana
työkyvyttömyyden,vammautumisen,sairauden aikana
opiskellessa
vanhuuden turvaksi
varusmiespalveluksessa olevien perheille
leskien elantoa varten.
Kaikille Suomen kansalaiselle yhdenvertaisuuslailla. Kehdosta-hautaan asti.
Miljonääristä-tulottomiin työttömiin asti jokaiselle 5,4 milj.kansalaiselle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Joutilaisuus-jako alkoi närästää vasta kun Ahon porvarihallitus alkoi kiristää tukien ehtoja mutta vain köyhimmiltä.
Ei ole koskettu rikkaiden ja tuloja saavien etuuksiin kertaakaan -94-17 .
Päinvastoin niitä on korotettu joka hallituskaudella.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

En tiedä, mutta mikä demareiden kannatuksen nostaisi? Siinäpä pohtimista vähenevillä kannattajilla ja puolueen jäsenillä.

Asia olisi tarkoin mietittävä koko puolueväen. Sosialidemokratia ei vain näytä käyvän kaupaksi Suomessa. Ei ainakaan suurimmalle osalle äänestäjiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei nosta mikään. Niin kauan kuin on palkansaajia jotka saa palkan toisen kädestä eli työläisiä.Jotka pitää itseään porvarina. Ja luulevat että irtisanomiset,lomautukset,työttömyys,0 eurolla työn teettäminen ei koske heitä.

Niin on lähtenyt Ellopit ja muutkin jotka oli työntekijöitä yritysten omistajien yrityksissä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jokin tässä menee yli ymmärrykseni. Sosialidemokraattien arvot kelpaavat lähes kaikille, mutta ei puolue nimeltään Suomen Sosialidemokraattinen puolue.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sanoppa muuta. Sitä minäkin olen ihmetellyt jo vuosia. Palkansaajia on verotettu jo kipeimmän kautta. Hintoja korotettu jolla katetaan rikkaiden verovapaudet .
Joka ainoa verovapaus ,joka ainoa verohelpotus korvataan aina joko ALV korotuksella hintojen ja verojen korotuksilla. Ja ketkä ne maksaa? Eläkeläiset,lapsiperheet,palkansaajien ja PK-yritysten kotitaloudet.

Leikattiinko nyt hyvätuloisten ja rikkaiden saamia Kela-etuuksia? Ei.Vain työeläkettä saavien eläkkeitä ja lapsiperheiden lapsilisiä.Indeksikorotukset 4vuodeksi.
Leikattiinko johtajilta mitään? Ei vain palkansaajilta.

Miten sdp ja vas tekee toisin? Jakaa yhteistä kakkua tasapuolisemmin .
Joko kompromissilla tai peräksiantamattomuudella.

Köyhimpien tuet ei noussut senttiäkään -95-11 pysyi samana 20 vuotta. Toimeentulotuki. Pitkinhampain kok,vihr,rkp,krst (kepu) myöntyi sen korottamiseen yhdelle 60e ,yksinhuoltajille 140e/kk.
Vastalahjaksi vaadittiin ALV 25%.
-Urpilainen tinkasi sen 24% eikä antanut periksi.
25% ALV -12-17 olisi pitkä euro kaikesta kulutuksesta kukkarosta ollut pois nyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Ketkä maksaa yhä vielä -60 asti johtajien lisäeläkkeet?

Ketkä maksaa sosiaaliturvan ja palvelut?
Oikein .Palkansaajatpa tietenkin .
Ketkä käyttää eniten koulutusta,opintolainoja,terveyspalveluita? Rikkaat ja hyvätuloiset.
Lähde:
Kianderin selvitys -15

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#28:
Hyvä toteamus ja kysymys, joka herättää jatkokysymyksen. Voisiko olla niin, että puolueen ei käytännössä koeta toteuttavan niitä arvoja? Tämä olisi siis se vanha tuttu tilanne, että "hyvä aate, mutta tyypit pilasi".

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

SDP:llä on kolme voimakasta "vihollista": YLE, Sanoma ja Alma vihertoimittajineen. Tilanteen ollessa tämän ei mikään SDP:tä koskeva myönteinen asia saa näiden mediatalojen julkaisussa palstatilaa. Negatiiviset asiat sen sijaan nostetaan erinomaisella tarmokkuudella ja ripeydellä tikunnokkaan unohtamatta puolitotuuksiakaan.

Tästä erinomainen demonstraatio oli YLEn maanantainen A-studio, jossa toimittaja yritti provosoida Tuula Haataista. Haatainen ei provosoitunut vaan vastaili fiksusti.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Paluu duunaripuolueeksi auttaisi. Kuten ylempänäkin todettiin, femakot ja sossutantat pihalle niin eiköhän se siitä.

Ihmisillä on oikeitakin ongelmia, kuten korkeat verot ja niistä seuraava työttömyys, mutta päättäjät jaksavat jauhaa jostain sukupuolien määrästä ja elintasopakolaisten oikeuksista. Demariakat ovat tässä aivan pahimpien joukossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Demari-akat ei yhä ole hallituksessa päättämässä mistään .Hallitus päättää enemmistönä . Kuten ei Lipponenkaan vaikka Kärnä veti taas edm.syypääksi.10 vuotta jo ollut eläkkeellä.

Huvittavinta on se kuinka hyvin on porvari propakanda uponnut moniin.
VVO ja AY jäsenmaksut.

Nuorisosäätiö saa kaikki vuokratulot suoraan verokirstusta .Ei vain asumistukia.
Rakentaa niillä kovanrahan asuntoja Viroon. Eikä toki vähävaraisten nuorten tai veronmaksajien hyödyksi.

Toiseksi Kokoomuslaisen yritysjohtajan perustama Loimaan -kassa.
350 000 jäsentä.
Ei istu neuvottelupöydissa . Edm.jäseniä edustaa Häkämies ja Vartiainen kokoomus ja EK.
(perustettu niitä työläisiä varten jotka ei halua leimautua vasemmistolaisiksi)
Kohdeltiinko ko.kassan jäseniä paremmin kuin SAK/AY palkansaajajäseniä?
No ei. Yhdessä päätettiin hallituksen ja EK kanssa että kummanki kassan jäsenet ja liittoihin kuulumattomat maksaa Kikyä,Työnantajien sosiaaliturvamaksuja (n.870milj./v) ja hintojen korotuksia.
Työläinen on aina työläinen vaikka olisi Loimaan-kassan jäsen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Vartiainen on huomattavasti parempi edunvalvoja duunarille kuin ay-jyrä joka ei näe nenäänsä pidemmälle. Heti perään pitää sanoa että nykyään ay-liikkeissäkin on siellä täällä koulutettua väkeä joka näkee nenäänsä pidemmälle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

lainaus:
ay-liikkeissäkin on siellä täällä koulutettua väkeä joka näkee nenäänsä pidemmälle.

Aivan. Siellä valitseekin johtajansa jäsenet.
Lakoista päättää jäsenet.
Palkoista päättää jäsenet.Hyväksyvätkö EK /hallituksen tarjoamat vai ei.

Jäsenien viesti kertojana on Lylyt,Piiraiset ym.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #39

Kyllä se taitaa olla niin, että entiset johtajat (sisäpiiri) valitsevat uudet tai itsensä ay-liikkeessä. Ihan kuin tuolla itäisessä naapurissa. Vuorottelevat ehkä välillä.

Mitä sitten lakkoihin tulee, niin pitkälti niistä päättänee sisäpiiri. Pro:n osalta lakot loppuivat kuin seinään, kun Rinne jäi pois. Voitte katsoa työtuomioistuimen tuomioita.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Rinteellä on enemmistön kannalta hyvät tavoitteet, mutta huono ulosanti eikä oppositiosta käsin voi tehdä yhtään mitään ja omat joukot sekoilevat pudottaen oman puolueensa kannatusta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hyvä kirjoitus. Komitean suunnittelemasta hevosesta tulee helposti kameli.

SDP:n ongelma on kai pitkälti se, että äänestäjien mielissä entisestä yhteiskunnan uudistajasta on tullut liikaa jopa yhteiskunnan kehityksen jarru, tai ainakin paikalleen jäänyt eläkeikäisten puolue. Esitetty asialista kattaa hyvän joukon oleellisia tulevaisuuden kysymyksiä, mutta ohjelmatyön lopputulos on todennäköisesti kuitenkin vain joukko demarimaisen pyöreitä ja mitäänsanomattomia julistuksia siitä, miten demarit kannattavat kaikkea hyvää kuten aina ennenkin. Uuteen nousuun vaadittaisiin oleellisesti rohkeampaa otetta yhteiskunnan uudistamiseen.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Ilmainen neuvo: Yhteydet ay-liikkeeseen poikki. Sitten alkaa kannatus nousta. Itsenäisiä päätöksiä, ei keskuskomitean ohjausta.

Pekka Iiskonmaki

Demarien politiikka kuppaa duunaria eniten.

- Muuttovero 4%
- Kiinteistövero
- Progressiovero
- Autovero
- Ruuan ALV
- AY -maksut palkasta jne.

Toimituksen poiminnat