viljoh9

Missä seuraavat uhrit?

USA käy kummallista sotaa terrorismia vastaan. Asevoimia varustetaan, joukkoja lisätään ja maahantuloa rajoitetaan, mutta terrorismi sen kuin kukoistaa. Valittu keino ei toimi maailmalla eikä Amerikassa. Lisäksi tapahtuu joukkoampumisia, joita ei terrorismiksi lasketa, vaikka ne ovat hyvin tuhoisia.

Viimeisin isku tapahtui kirkossa Texasin Sutherland Springsissä. Siinä kuoli 26 ihmistä ja haavoittui 20. Teon taustalla on tutkimusten mukaan perheriita. Ampujalla on mukanaan laillisesti hankittu rynnäkkökivääri ja kaksi pistoolia. Sen ei pitänyt olla mahdollista. Texasissa hänelle ei ollut annettu aseenkantolupaa.

Valvonta ontuu. Aseita saa kuka tahansa USA:ssa asuva aivan liian helposti. Sitä kuvaa hyvin se, että lähistöllä asuva mies ryhtyi ampumaan hyökkääjää omalla rynnäkkökiväärillään, joka tuskin on metsästysase. Mies pakeni, mutta löytyi takaa-ajon päätteeksi kuolleena.

Jos asekauppaa valvottaisiin edes sen verran, ettei aseita myydä henkilöille, joilla ei ole aseenkantolupaa, ainakin se vaikeuttaisi tappamisvälineiden hankintaa. Toisaalta ilman asetta häntä ei olisi niin nopeasti tavoitettu.

Kysymys tältä osin kuuluukin, onko tappajan nopea kiinni saanti elävänä tai kuolleena se tärkein asia, vai sen valvonta, ettei aseita myydä vaarallisiksi tiedetyille henkilöillä. Ampuja oli juuri sellainen. Hänet oli erotettu ilmavoimista vaimonsa ja lastensa pahoinpitelyn vuoksi.

Presidentti Trump on kommentoinut tapausta siten, etteivät aseet olleet syynä joukkomurhaan, vaan henkilön häiriintynyt mielentila. Lausunto merkitsee, ettei aseiden saatavuutta vieläkään rajoiteta, ei ainakaan USA:n hallituksen toimin. Se merkitsee myös sitä, että ampumiset jatkuvat. Kysymys on vain siitä, missä odottaa seuraava kohde.

Kun ampumistapaukset eristetään yhteiskunnasta ja rajataan yksittäisiksi häiriköinniksi tai terroriteoksi, ei asia ytimeen edes yritetä päästä. Silloin ei myöskään tarvitse vastata hankalaan kysymykseen, mikä on vialla, kun tappaminen on kuin kansantauti, johon ei lääkettä ole.

Selitykseksi ei kelpaa sekään, että ihmisiä tapetaan Mexikossa vielä enemmän huumejengien välien selvittelyissä. Siellä sentään tiedetään, mihin toimet pitää kohdentaa. Amerikassa keinot ovat täysin hakusalla ja niin on myös kansalaisten turvallisuus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Väkivalta on vanhaa lännen perinnettä. Erimielisyydet selvitetään nyrkkejä heiluttamalla ja seuraavaksi tulevat aseet. Pääosa maailman väkivaltaviihteestä tulee USAsta. Se kertoo kulttuurista, jossa hormonit hyrräävät uroilla, jotka syövät hormonilihaa.

Mielestöni USAn väkivaltaongelma ei ratkea aseenkantolupia valvomalla. Miksei?

Syynä on väkivaltakulttuurin lisäksi ihmisten henkinen tila. Merkittävä joukko jenkkejä syö psyykenlääkkeitä nuoresta asti ja käyttää runsaasti viinaa sekä huumeita. Liian moni häiriintynyt ja aggressiivinen ihminen on liikkeellä joka päivä kaikkialla elämässä. He ovat käveleviä aikapommeja.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Aseiden saantirajoitukset ovat vain yksi keino. Keskeisin ongelma on tuo, minkä tuot esille:

"Merkittävä joukko jenkkejä syö psyykenlääkkeitä nuoresta asti ja käyttää runsaasti viinaa sekä huumeita. Liian moni häiriintynyt ja aggressiivinen ihminen on liikkeellä joka päivä kaikkialla elämässä. He ovat käveleviä aikapommeja."

Miten puututaan liikaan lääkkeiden ja huumeiden käyttöön sekä juopotteluun. Ongelma ei ratkea siten, että pysytellään vain yksilötasolla. Yksilöitä pitää auttaa, mutta samalla pitää muuttaa yhteiskunnan rakenteita ja asenteita, jotta syrjäytyneisyys saadaan vähenemään. Siihen ei Amerikassa selvästikään ole valmuitta - vielä.

Sitä voi kysellä, miten paljon pahaa pitää tapahtua ennen kuin ongelmaan puututaan yhteiskunnallisena ilmiönä, eikä vain yksilöiden ongelmana.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niinhän ne aseälyköt sanovat; ase ei tapa vaan ihminen. Nyt maailma odottaa tarkkaa tieteellistä tutkimusta siitä, miten aseeton ihminen ampuu.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Joka haluaa tehdä joukkomurhan, hän sen tekee aseiden saatavuudesta tai ei-saatavuudesta huolimatta. Esim. Auvinen, Saari, Breivik. Ei siinä vapaat aselait tai kiellot sitä estä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Niin..... kuinkahan tuo lienee. Vesurilla, kirveellä, rautakangella, lekalla tehdyt joukkomurhat jäisivät vähiin.

Jos ei ole asetta, ei voi ampua.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #7

Siis sen ampuma-aseen saa joukkomurhaaja aina tarvittaessa jostakin.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #7

Niinpä niin...Mites nää Turun puukotukset? Ja tekijät? Unohditko nämä vahingossa? Ja entäs sitten Scaniat ym.raskaat autot,joilla näitä joukkomurhia nykyään tekevät.
Ainakin EUroopassa,
Ei siinä ampuma asetta tarvita,kun väkijoukkoon,10 pyöräisellä vetonupilla kaahaa.
Jälki on kamalaa ja tekoa on millään mittarilla mahdoton hyväksyä.
Ei,edes islamin nimissä,siihen vedoten,ja allahua huutaen.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Kaikilla kolmella oli lailliset aseet.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Pitää tutkia Yhdysvaltoja ja Yhdysvaltoja. Tämän molopään ase oli luvaton. Sellaisen saa aina. Puolessa tunnissa ostat sen Kurvista. Vaikka Texas onkin yksi aseliberaaleimmista osavaltioista, tähän asti se ei edes ole ollut murhatilastoissa kovin korkealla. Ei kyllä matalallakaan.

Kulttuurivaikutteet ja sosiaalinen status tuntuvat olevan suuressa roolissa. Minnesotassa aseet ovat etupäässä metsästysaseita, ja niitä säilytetään kuten Pohjoismaissa, metsästysmajoilla ja asekaapeissa. Minnesotassa aseella tehdyt väkivallanteot ovat Pohjoismaiden tasoa.

Louisianassa asetta käytetää jo kymmenen kertaa enemmän. Köyhät mustat tappelevat keskenään ja tappavat toisiaan.

Joukkoampumiset ovat oma ilmiönsä. Tehokkaat aseet ja hullu ovat paha yhdistelmä. Joissakin osavaltioissa voi ostaa sarjatuliaseita ja luonnollisesti sellaisia on myös saatavilla laittomasti. Yhdistelmässä täytyy kuitenkin miettiä, mitä siellä maassa on tapahtunut, kun tällainen joukkomurhapiikki alkoi alle 20 vuotta sitten.

Tähän asti on ollut yksi yhteinen nimittäjä aseen lisäksi: jokainen on käyttänyt näitä Suomessakin aivan liikaa tyrkytettäviä vitutuspillereitä.

Jokainen amerikkalainen näkee televisiosta 15 000 fiktiivistä murhaa ennen kuin täyttää 14 vuotta. Samaan suuntaanhan mekin olemme menneet, kiitos kaupallisen television ja kaikki ö-luokan perverssit ohjelmat.

Pitäisikö puhua näistäkin?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

>Tähän asti on ollut yksi yhteinen nimittäjä aseen lisäksi: jokainen on käyttänyt näitä Suomessakin aivan liikaa tyrkytettäviä v-pillereitä.

ooo

Asia josta aika tehokkaasti vaietaan, mutta kun kohta koko kansa kulkee mömmöpäissään....

(Lyhensin vähän tuota yltiöpsykologista termiä :-) )

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Koska autojen saatavuutta rajoitetaan?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Autojen saantirajoitukset eivät ole tarpeen. Sen sijaan aukioille ja ja muille vaarallisille paikoilla pitää laittaa ajoesteitä. Niin on tehtykin. Ne estävät joukkomurhia, mutta eivät yksittäisen ihmisen tai pienen tiiviin ryhmän päälleajoa.

Kaikkia hörhöjä ei voi millään valvoa, eikä asehankintoja lainsäädännöllä estää, mutta nykyistä paremmin voidaan kyllä toimia. Pahasta on myös liika valvonta. Kyllä kauppaan ja kioskille pitää päästä ilman turvatarkastusta. Totaaliin valvontaan mitkään määrärahat riitä ja vaikka riittäisikin, kaikkia murhatöitä voi mitenkään ennalta estää.

Jaakko Paasonen

Ei tullut Viljolle mieleen,että tekemällä sellaista politiikkaa jonka enemmistö kansasta hyväksyy,niin ehkä myös nämä joukkomurhatkin vähenevät.

Vitutukseen kun ei auta pillerit,varsinkin jos sen syytä ei tiedetä tai vielä pahempaa,ei edes haluta tietää tai siihen vaikuttaa.

Toisaalla näitä " hörhöjä" tulee,rajavalvonnan puuttuessa, Suomeen kymmenittäin joka päivä,pOrpon tänne jo v.2015 päästämien,40000 muslimi/sotilas karkurin lisäksi.
Tämä on asia,johon voitaisiin vaikuttaa ja jolla on suora vaikutus,kaikkien rikosten ennaltaehkäisyyn,tulevina aikoina.

Vaan eipä tunnu Sipilän,orpon ja soinin hallitusta sekä eduskuntaa kiinnostavan.

Edesvastuutonta ja v....maisen mielenkiintoista.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #15

#15

Eipäs unohdeta Suomen omia murhamiehiä. Heitä on keskuudessamme muutama sata, osa jo rangaistuksensa kärsineitä, osa ei ole (vielä) jäänyt kiinni.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #22
Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #22

Eivät he unohdu,koska he ovat aina olleet keskuudessamme.
mutta,eipäs sensijaan unohdeta,näitä mahdhollisesti tulevia murhamiehiä,joita edelleen käppäilee Ruotsin kautta Suomeen..ilman papereita.
Täällä jo olevien,40000 ählämin joukkopn,jotka kokoomusministeri,pOrpo -15 Suomeen päästi,ja joita tänne nyt kuskaa,pRisikko,samasta puolueesta.
ja kaikki tämä,kepuli Sipilän ja sinttuSoinin sekä melkein kaikkien "oppositiossa" olevien hyväksyminä.
Eikä pidä unohtaa,tolkun suvakki presidenttiä/
mmekään,joka ei,kuten näemme,ota minkäänlaista vastuuta mistään.
Kuten ei nimittämänsä Sipilän hallituskaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #15

Et ole lukenut aiempaa kommenttiani. Mielestäni kiinnitän siinä huomiota nimenomaan yhteiskuntaan, joka lisää eriarvoisuutta ja syrjäyttää osan kansalaisista. Kun lääkkeiden, huumeiden ja alkoholin liikakäyttöä pidetään vain yksilöden ongelmana, silloin sivuutetaan tarve muuttaa yhteiskunnan rakenteita ja asenteita, jotta syrjäytyminen vähenee. Siihen ei Amerikassa selvästikään ole valmuitta - vielä.

Sitä voi kysellä, miten paljon pahaa pitää tapahtua ennen kuin ongelmaan puututaan yhteiskunnallisena ilmiönä, eikä vain yksilöiden ongelmana.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Oletko, Timo, huomannut sellaisen seikan kuin ajokortin? Turvavyöt ovat pakollisia. Sen jälkeen kun valtakunnalliset nopeusrajoitukset tulivat, liikennekuolemat ovat pudonneet neljännekseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Niinhän se on, että aseiden saatavuus on kertaluokkia helpompi keino ampumisten estämiseen, kun mielenterveysongelmien hoitaminen pois päiväjärjestyksestä.

Mitä taas tulee ihmisen aggressiivisuuuteen, niin se ei ole jälkibreshneviläisesti ajattelevien demonisoiman Yhdysvaltojen, "Pahan Valtakunnan" yksinomaisuutta. Psykiatri Hannu Lauerma on jo tuon todennut, että ihminen on aggressiivinen otus.
http://www.ekumenia.fi/sen_toimii/etiikka_yhteisku...
Lauerma: "Väkivaltaan suhtaudutaan usein kaksinaismoralistisesti: yhtäältä väkivalta tuomitaan mutta sitä myös janotaan – väkivalta myy ja viehättää kirjoissa ja elokuvissa. Näin on aina ollut."

Ihminen voi toteuttaa tätä puolta itsestään, murhanälkäänsä, vaikkapa lukemalla tai katsomalla TV:stä "hienostuneesti" Agatha Christien dekkareita. Hollywoodin väkivaltaelokuvat kelpaavat kansalaisille ympäri maailman.
Suomessakin tappoja ja murhia tapahtuu, esim. päihteiden vaikutuksen alaisena.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Nykyään kansakunnan henkistä tilaa, ehkä sivistystasoakin voi tarkastella katsomalla mitä televisiosta tulee.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

TV:n roskaohjelmistojen yksi peruste kuulemma on, että pitää tavoitella "nuoria yleisöjä".

Painottaisin vielä Lauerman toteamusta väkivallan viehätyksestä: "Näin on aina ollut".

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Suomessa tehdään n. 2 henkirikosta 100 000 asukasta kohden vuodessa. Yhdysvalloissa luku on 4.5/100 000 henkeä. Jos tarkastellaan lähemmin ketkä murhia tekevät, niin Afroamerikkalaiset syyllistyvät 11 henkirikokseen per satatuhatta, kun taas Eurooppalaislähtöiset amerikkalaiset vain 1.6 murhaan per satatuhatta. Jälkimmäinen luku on pienempi kuin Suomen tilastot. Aasialaistaustaiset syyllistyvät vain 0.6 murhaan per satatuhatta kansalaista, joten ryhmien välillä on erittäin suuret erot murhissa, joista valta osa tehdään aseilla.

Yhdysvaltojen suuret murha- ja rikosluvut eivät johdu aseiden määrästä, kuolemanrangaistuksesta tai kovemmista rangaistuksista ylipäätänsä, vaan Afroamerikkalaisten valtavasta rikollisesta yliedustuksesta.

Jaakko Paasonen

HirveänKauheeta kuinka rasistinen kommentti..joka kuitenkin on tosi.
Kuten sekin,että totuuden sanomisesta voi nykyään saada vankeustuomion. Asia joka on täysin käsittämätön,niin kanta,rivi,kuin perusSuomalaisille,siis puolueeseen katsomatta. Luulisin.
No,kaiken lisäksi se on EUn/komission vaatima..tämä
kiihotuslaki,ja täysi torso,joka on täysin Sipilän hallituksen käsissä ja aikaansaannos,ja jota kannattaa,jumankauta,suuri osa,ns.oppositiotakin.
Joten.terveisiä vaan,kokoomus Sintuille sekä keskusettajille,ym.Suvakeille, sinne hallitukseen ja eduskuntaan.
ps.Vaaleja odotellessa siirryn tästä,MVlehden(VK) sivuille,hakemaan hieman kontrastia nykyuutisointiin.;-)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kannattaisi varmaan pohtia myös sitä, miten Afrikasta tuotuja orjia ja heidän jälkeläisiään on Amerikassa kohdeltu. Kyllä se on ollut erittäin väkivaltaista. Sama linja jatkuu vieläkin. Valkoiset poliisit ovat tappaneet virantoimituksessa tavallaan kuin sivutyönään afrikkalaisperäisiä amerikkalaisia. Miten siinä ympäristössä voi muuta olettaakaan kuin, että oikeutta haetaan väkivallalla? Se pitää yllä väkivallan kierrettä, eikä nopeaa irtipääsyä tästä prerinteestä ole.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #25

Kannattaisi pohtia joo. Kannattaisiko pohtia myös sitä ,että Suomeen päästetään/ tuotetaan ihmisiä mm Afrikasta ja sellaisista kulttuureista,jotka tutkitusti eivät sopeudu yhteiskuntaan..Ja jotka käyttäytyvät väkivaltaisesti,tai muuten vain ylimielisesti kantaväestöä kohtaan,heti ns.kättelyssä..tai sen jälkeen.

Ja kaikki tämä,kansalta mitään kysymättä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #25

Poliisin tappamat mustaihoiset ovat vain pieni prosentti suhteutettuna murhattuihin mustaihoisiin, joiden surmaaja on lähes aina toinen mustaihoinen. Lisäksi osa poliiseista on myös mustaihoisia. Aseettomina ammuttuja on muutamia kymmiä per vuosi, kun taas mustat surmaavat tuhansia ihmisiä joka vuosi.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Rikollinen yliedustus johtunee taas slummien "gangland"-alueista. Niistä syistä, jotka ajavat ihmisiä rikollisuuden ja päihteiden käytön tielle. Puutteellinen kasvatus ja koulutus, väärät esikuvat.

Johannes Hissa

Vuonna 2015 Suomessa surmattiin kuolemansyytietojen mukaan 70 ihmistä eli 1,28 henkirikosta 100 000 asukasta kohti, joten myös Yhdysvaltojen eurooppalaistaustaisten 1,6 henkirikosta 100 000 kohti on korkeampi kuin Suomen luku. Myöskin itsemurhissa Yhdysvallat on ohittanut Suomen, sillä vuonna 2015 Suomessa tehtiin 731 itsemurhaa eli 13,3 itsemurhaa 100 000 asukasta kohti kun luku Yhdysvallloissa tehtiin 44 193 itsemurhaa eli 13,8 itsemurhaa 100 000 asukasta kohti ja Yhdysvalloissa puolet itsemurhista tehdään ampumalla. Tänä vuonna Yhdysvalloissa on eiliseen mennessä ammuttu hengiltä 13 202 ihmistä eli melkein 43 ihmistä päivässä ja joukkoampumisia on ollut tänä vuonna jo 307 eli melkein yksi päivässä, joten jos tahti jatkuu samana niin tästä vuodesta tulee verisin tällä vuosituhannella.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Luvut vaihtelevat vuodesta toiseen. Sanomani luvut olivat muistaakseni vuodelta 2013 tai 2014. Suhdeluvuissa on kuitenkin selvä ero, joka oli pointtini. En viitsinyt enää kirjoittaa asiaa monimutkaisemmin, mutta Yhdysvaltojen valkoinen-tilastoihin lasketaan jostain syystä myös latinot mukaan tuossa murhatilasto-asiassa. Tästä voi vetää selvän johtopäätöksen, että Eurooppalaislähtöisten lukema on huomattavasti matalampi kuin 1.6. Jos kaukoaasialaisilla se on 0.6, niin voidaan epäillä, että Eurooppalaisilla se on lähellä tai alle 1 (keskimäärin). Suomenkin tilastoissa on ainakin yksi ryhmä, joka säännöllisesti nostaa lukemia suhteutettuna heidän kokoonsa maan väestöstä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Entä millainen on suhde jos sosioekonominen asema vakioidaan?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Toisin kuin voisi kuvitella, niin väkivaltarikollisuuden ja sosioekonoomisella asemalla ei ole suoraa yhtäläisyyttä. Tosin, on myös ongelmallinen tilanne esim. huumekauppias, jolla voi olla satojen tuhansien auto ja käteistä kotona, että mikä on hänen oikea sosioekonominen asema. Köyhä hän ei kuitenkaan ole.

Yhdysvalloissa suuren laman aikana 1920-30 luvuilla ei ollut mitään piikkiä rikollisuudessa, koska Eurooppalaislähtöiset eivät ryhdy väkivaltaiseksi edes suurtyöttömyyden ja nälänhädän aikana. Yhdysvalloissa oli erittäin vähäiset murhaluvut II maailmansodan jälkeen, mutta ne nousivat 60-luvulta lähtien, kun mustaihoiset muuttivat joukolla kaupunkeihin työn perässä.

Paljon Afrikkalaislähtöisiä lähiöissä -> ghetto -> paljon rikollisuutta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Näinhän tuo on nähtävä. Kaikki Chicagon ja New Yorkin italialaislähtöiset viettivät koko 20- ja 30-luvut peiton alla rukoillen Neitsyt Mariaa lopettamaan tuon somalien harjoittaman viina- ja huumekaupan.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #37

Niin ja yllättäen ganstereiden aika oli rauhallista. Pahin veriteko, jonka johdosta rikollisjärjestöjä alettiin jahtamaan, oli puolen tusinan vastustajan murhaaminen. Nykyisin tuo on normaalia näissä värillisten jengitaisteluissa. Rikolisillakin on eroa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Onhan alkuperäisväestökin ghetoissa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Venäjällä jossa kaikki on hyvää ja suurta, henkirikoksiin kuolleiden määrä oli 14,9 100 000 asukasta kohti vuodessa. Tiedot perustuvat pääosin WHO:n kuolemansyytilastoihin. Kunkin maan osalta on käytetty viiden viimeisen saatavilla olleen vuoden keskitasoa (useimpien kohdalla vuosia (2008–2012).

Lähde:
KATSAUKSIA 1/2015 HENKIRIKOSKATSAUS 2015
MARTTI LEHTI
HELSINGIN YLIOPISTO
VALTIOTIETEELLINEN TIEDEKUNTA
KRIMINOLOGIAN JA OIKEUSPOLITIIKAN INSTITUUTTI
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/1...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Ja Etelä-Afrikkassa luku on yli 30 100 000 asukasta kohden vuodessa.

Kari Heimola

Kyllähän niitä aseita saa jos oikein haluaa, totta.
Ja Kovin päättäväinen Massamurhaaja kyllä keinot keksii.

Mutta se että jokaisella on rynkky takakontissa saattaa laukaista sellaisia murhia jotka voisivat jäädä tekemättä, kun aseen hankkimiseen menisi sen verran aikaa/energiaa että voi ehtiä mielikin siinä vähän rauhoittua.

Nyt kun jokaisella on rynkky kontissa, niin pienikin vitutus vai laukaista jotain peruuttamatonta, jota saattaa ampujakin tunnin päästä jo katua ....ja uhrin omaiset itkeä

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä tilasto on aika yksiselitteinen. Yhdysvaltain käsittämätön joukkoampujien määrä on pystyakselilla ja yhtä käsittämätön aseiden määrä vaaka-akselilla:

https://www.nytimes.com/2017/11/07/world/americas/...?

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Suurin osa näistä joukkoampumisista on jengien välien selvittelyä ja tekijöinä on afroamerikkalaisia ja latinoita. Nämä valkoisten tekemät massamurhat ovat yksittäisiä, mielenterveysongelmaisten kujajuoksuja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yhdysvalloissa on 4,4% maailman väestöstä, mutta 42% maailman aseista. Koko maailman viimeisen puolen vuosisadan joukkomurhaajista kolmasosa on amerikkalaisia, ylivoimainen enemmistö valkoihoisia.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #38

Luin tuon jutun kokonaan ja tämä on ainakin valhe:

"Racial diversity or other factors associated with social cohesion also show little correlation with gun deaths."

Kertomani tilastojen pohjalta afroamerikkalaisilla on huomattava yliedustus ampumisissa, sekä niissä joissa kukaan ei loukkaannu, loukkaantuu tai kuolee. Yllättäen tässä kohdassa ei jutussa löytynyt linkkiä, josta voisi tarkoittaa mitä "little correlation" tarkoittaa kuten yleensä. Jos 700% yliedutus rikollisuudessa on "little", niin sitten...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #38

No, niin löytyihän se totuus heti kuin vain etsi. Vuoden 1982 - 2017 välillä 51 valkoista on syyllistynyt massa-ampumiseen, 15 mustaihoista ja 7 latinoa ja 7 aasialaista (osa muslimeita). Yhdysvaltojen populaatiosta on kuitenkin 74% valkoisia, 12% mustia ja alle 5% aasialaisia ja latinoita. Ei varmasti tarvitse laskea nähdäkseen, että suhdeluvut ovat valkoihoisille tässäkin tilastossa suotuisat:

https://www.statista.com/statistics/476456/mass-sh...

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #41

Vuoden 2015 väestölaskennan mukaan ei latino valkoisten osuus oli enään 61,8 %, latinoja oli jo 17,8 %, mustaihoisia 13,2 % ja aasialaisia 5,3 %.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen Vastaus kommenttiin #42

Siinä onkin ongelmia sitten tiedossa, mutta jos katsotaan tuon yli 20 vuoden aikaväliä, niin sanomani luvut ovat hyvin lähellä keskiarvoa. Mustaihoisia on kuitenkin alle neljäkertaa vähemmän ja he tekevät suhteellisesti enemmän massamurhistakin, puhumattakaan yksittäisistä ampumisista. Nuoret, mustat miehet tekevät puolet Yhdysvalloissa tehtävistä murhista, vaikka heitä on väestöstä alle 5%.

Johannes Hissa Vastaus kommenttiin #43

Tuo sinun 74 % sisältää myös latinoja eli valkoisia ja latinoja on yhteensä noin 78 %, mikä on aika lähellä myös nykyistä yhteismäärää, sillä latinojen osuus valkoisista on tilastollisesti kasvanut reilusti eli yhä usempi valkoinen myöntää olevansa myös latino. Valkoiset ja latinot tekivät siis 72,5 % massamurhista, mustat 18,75 % ja aasialaiset 8,75 %.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Missä seuraavat uhrit?"

Vanhaa runoa mukaellakseni:

"Ensin he tulivat hakemaan kommunistit, mutta en siitä välittänyt, koska en ollut kommunisti... Lopuksi he tulivat hakemaan sosialidemokraatit, ja silloin ei enää ollut ketään, joka olisi puolustanut minua."

Kas, tässähän se on:

"First they came for the Socialists, and I did not speak out—
Because I was not a Socialist.

Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
Because I was not a Trade Unionist.

Then they came for the Jews, and I did not speak out—
Because I was not a Jew.

Then they came for me—and there was no one left to speak for me."

https://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came_...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset