viljoh9

Työväen valepresidentti

Nyt se on nähty. Sauli Niinistö paljasti todellisen luonteensa hyväksyessään pikavauhtia työttömien etuja leikkaavan aktiivimallin, jotta se saatiin mahdollisimman nopeasti voimaan. Vaikka presidentillä ei sisäpolitiikassa lopullista valtaa olekaan, olisi hän voinut ilmaista oman kantansa myös siten, että olisi vaatinut malliin tarkennuksia. Sitä hän ei tehnyt. Se osoittaa lähes täydellistä piittaamattomuutta työttömien toimeentulosta.

Kun puhe ei auta, eikä väkivaltaa saa käyttää, ei työväestölle jäänyt muuta mahdollisuutta kuin painaa perseet penkkiin. Ensimmäisenä ovat vuorossa rakennus- ja kuljetusala. Liitot ilmoittivat vuorokauden mittaisesta lakosta perjantaina 2. helmikuuta. Samana päivänä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjestää Helsingin Senaatintorilla mielenosoituksen, jolla vastustetaan vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia.

Asia nousi esille viimeisimmässä vaalitentissä, kun Haavisto vaati Niinistöltä tarkennusta, miksi hän piti lain hyväksymiseen puuttumista naurettavana. Haavisto sanoi ajattelevansa työttömiä, joihin aktiivimalli koskee. Mikä siinä on naurettavaa? Niinistö piti kysymystä puheenvuoronsa vääristelynä ja tivasi Haavistolta, miksi tämä muuntelee hänen puheitaan.

Niinistö oli Kallion kirkossa pidetyssä ehdokastentissä lausunut sanatarkasti.”Jo eduskunta lausui, että on vaarassa, ettei tämä toteudu kaikkialla ja siksi haluaa seurata asiaa. Ja siksi minä en viitsinyt kirjoittaa uudestaan samaa lausumaa, se olisi ollut naurettavaa suoraan sanottuna.”

Kummallinen vetoomus. Mikä velvoite presidentillä on kirjoittaa eduskunnan lausuma uudelleen, kun olisi voinut ja vieläpä perustellusti todeta, että pitää lakia heikosti valmisteltuna ja työttömiä epätasa-arvoistavana ja esittää sen vuoksi lakiin tarkennuksia.

Vuoden alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyyskorvausta 4,65 prosenttia siinä tapauksessa, että työtön ei ole kolmen kuukauden aikana tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Lain pullonkaula on siinä, ettei kaikkialla Suomessa ole saatavissa samoja työvoimapalveluja, kun voimavaroja ei ole, eikä myöskään työpaikkoja. Osa työttömistä joutuu olosuhteiden uhriksi, kun heillä ei ole edellytyksiä täyttää lain vaatimia ehtoja työttömyyskorvauksen pitämiseksi ennallaan, puhumattakaan siitä, että voisivat kotipaikkakunnallaan aidosti työllistyä.

Rangaistuksen sijasta panostusta olisi pitänyt lisätä koulutukseen ja työvoiman liikkuvuuteen, jotta useammalla olisi mahdollisuus muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle. Siihen tarvittaisiin muuttoavustuksia ja ennen kaikkea asuntoja siellä, missä töitä on. Ratkaisumallin voisi kopioida, vaikka Uudestakaupungista, jossa autiotehtaan laajennuksen vuoksi lisätyövoimalle on rakennettu väliaikaisia asuntoja.

Olennaista presidentin vaalien kannalta tässä on Niinistön paljastuminen perusporvariksi, jolle edellisissä vaaleissa pyrkimys työväen presidentiksi oli vain vaalitaktiikkaa. Se naula ei enää vedä. Niinistö rajautuu oikeiston ehdokkaaksi, jolla toki on laaja kannatus, mutta tuskin riittävä yhden kierroksen vaaliin. Mielenkiintoista tässä on, onko hänellä toisella vaalikierroksella vastaehdokkaana Haavisto vai Väyrynen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Jocke Rantanen

Sauli Niinistö hyväksyi 2014 myös rajavartiolain muutoksen joka koski rajojen tilapäistä sulkemista erityistilanteissa:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140749

Rajat olisi siis voitu sulkea syksyllä 2015.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Nykyinen passiivimalli on suorastaan ihmisvihamielinen. Sillä saadaan tehokkaasti etenkin nuoret jumittumaan pleikkarin ääreen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sanohan onko tuossa aktiivimallissa järkeä? Teen palkallista duunia vaikka 30 tuntia kuukaudessa, ja saisin palkkaa sanotaan 200€.. Niin kela vie siitä suurimman osan, sit menee verot jne.. Mitään jää käteen.. Ainut vaan että matkustamiseen saattaa mennä enemmän rahaa, ja ruokaan koska kulutat enemmän!! Huomioiko kela/Sosku tälläistä? NO EI!

Tuohon kun lisätään vielä ne kaikenlaiset paska paperisodat jne.. Huomaat että oletkin kohta masentunut, ja burnoutissa kun kaikki painaa päälle..

Ja vielä yksi asia tusota aktiivimallista, ET LÖYDÄ SUOMESTA TÖITÄ JOITA VOIT TEHDÄ 18 tuntia KUUKAUDESSA! YRITTÄJÄNÄ sinulla ei ole oikeutta mihinkään turviin!!

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Pitäisi huomioida. Pienituloisten kannustinloukut ovat valtava ongelma. Ja ylettävät ne tänne keskituloisiin saakka.

Kun reaaliaikainen tulorekisteri tulee käyttöön, voimme korjata varmasti useita ongelmia. Ensiksi se että sosiaalietuuksien maksuun ei tule mitään katkoksia ja että jokaisesta eurosta jää vähintään puolet käteen nettona. Myös työstä aiheutuvat kulut pitää pystyä huomioimaan täysimääräisenä sosiaalietuuksissa.

Tässä on nyt monella puolella isoja ongelmia eivätkä ihmiset katso sitä kuin yhdestä suunnasta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #4

Pitäisi ja pitäisi. Mutta kun ei huomioida. Ei siinä jossittelu auta.

Niin, ja kaikki nuo hienot rekisterit ja muut sähläykset... Suunniteltu valmistuminen 2022, todellinen valmistuminen (enimmät bugit korjattu) ehkä 2027. Jos niitä on edes alettu harkita. Onko?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #4

Niin pitäisi eka ottaa nuo kannustinloukut pois jne. Ja sitten vasta tämä aktiivimalli.. Ei näinpäin miten nyt tehdään.. Itsekin lähtisin jakamaan mainoksia jos saisin pitää ne rahat itselläni n.100€kk.. Mutta kun Suomessa on päättäjät mitä on (ahneita porvaireita) niin minkäs sille mahtaa..

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ennen kaikkea tarvitaan työpaikkoja, joihin työttömiä voidaan ohjata joko suoraan töihin tai koulutukseen. Työnantajat tarvitsevat osaavaa työvoimaa, ei pelkästään henkilöitä, ei varsinkaan tehtaväänsä sopimattomia.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Kiitos hyvästä kirjoituksesta Viljo Heinonen. Punamulta yhteistyön kannattajille nykykeskusta on ollut suuri pettymys, siitä on tullut oikeistoliberaalinen "iso kokoomus".
Tämän toisen kansalaisaloitteen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810 allekirjoittajat myös vaativat HE 124/2017 kumoamista ja esittävät sen tilalle tilalle "aidosti palkitsevaa aktiivimallia", joka antaisi 4,65 prosenttia lisäyksenä aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvausta korottaen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön tai muuten osoittaa aktiivisuuttaan.

Hallituksen aktiivimalli HE 124/2017 vp ja tulossa oleva "sinun on lähetettävä vähintään yksi työhakemus viikossa" malli on laadittu siinä tarkoituksessa, että työttömyystilastoja saadaan kaunistettua. Mikä oikea työllinen se sellainen on, joka tekee pari tuntia työtä viikossa aktiivimallin ehdot ja työttömyysturvan 4,65 %:n leikkausuhan täyttääkseen.

Pääministeri Juha Sipilän toiminta on alkanut entistä enemmän tympimään. Pääministerin haastattelutunnilla Sipilä nimitteli yrittäjiä lampaiksi. Tämän tempun jälkeen joutuu harkitsemaan, että ketä tai mitä puoluetta tässä enää voi äänestää.
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801162200671517...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olennaista presidentin vaalien kannalta tässä on Niinistön paljastuminen perusporvariksi, jolle edellisissä vaaleissa pyrkimys työväen presidentiksi oli vain vaalitaktiikkaa."

Sehän on selvä että näin on. Kokoomus on vale työväenpuolue ja Niinistö on vale- työväen presidentti. Asia ei muutu sillä että tämä "vale" on saanut monet työläiset äänestämään kokoomusta ja Niinistöä.

---------------------

Mitä taas tulee tähän aktiivimalliin, niin valitettava totuus on että osa nuorista ja osa työttömistä tarvitsee potkua perseelle, aktivoituakseen työnhakuun. En ota sen kummemmin kantaa lain sisältöön, mutta minusta ei näytä siltä että siinä annettaisiin keppiä liikaa.

Myös keppiä siis tarvitaan, mutta missä ovat porkkanat ja ne kaikki muut, paljon tärkeämmät rakenneuudistukset, jotta asiat saataisiin kuntoon.

Aktiivisuusmalli ei siis missään tapauksessa riitä mihinkään, vaikka se onkin positiivinen. Tarvitaan vähintään kymmenen samanarvoista lakia tai uudistusta jotta työelämä saataisiin kuntoon.

Todennäköistä on kuitenkin se että jokainen niistä kymmenestä tarvittavasta uudistuksesta herättää samanlaisen vastareaktion kuin tämä, joten siihen pitää varautua että jos Suomen työelämää halutaan panna kuntoon, se aiheuttaa ennennäkemätöntä vastarintaa, oikuttelua, älämölöä ja itkupotkuraivareita.

Jocke Rantanen

Tämä kävi selväksi kun kirjoitin blogini.
Vain kaikkia mahdollisia verukkeita miksi tällaista "aktiivimallia" ei pitäisi olla. Vaikka en edes ottanut kantaa puolesta tai vastaan. Kysyin vain että onko hyvä vai huono.
Tuosta laista puuttuvat porkkanat jos sellaiseksi ei katsota että täytettyjen ehtojen jälkeen tilanne säilyy entinenä.

Tanskassa esim. tehty työtunti jatkaa ansiosidonnaista kaksinkertaisen ajan. Jos onnistuu työskentelemään kuukauden, ansiosidonnaisuus jatkuu kaksi kuukautta.

Meillä vaditaan muutosta mutta kun sitten joku yrittää aikaansaada muutosta niin koko porukka tulee nyrkit pystyssä vastaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#6. Onko "työväen valepresidentistä" S. Niinistöstä enää jatkossa koko kansan presidentiksi, kun hän onkin paljastunut perusporvariksi ja vain oikeiston presidentiksi?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuskin Niinistö koko kansan presidentiksi enää pyrkiikään. Hän saa kuuden vuoden jatkokauden oikeiston presidenttinä. Se häneltä sujuu luontevasti. Ei Saulilta ole mitään syytä muuta odottakaan. Hänen itsensäkin kannalta on parempi kuulua rehellisesti omiensa joukkoon niin Suomen presidentti kuin hän onkin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Toivottavasti ammattiyhdistysliike ei lähde pakkotoimiin sellaisia jäseniään vastaan, jotka vastustavat liiton linjaa ja menevät töihin työnseisauspäivinä.

Itse en aio suostua jäämään palkattomasti pois töistä vastustaakseni aktiivimallia. Jos liitto päätyy erottamaan minut siitä hyvästä, se on heidän päätöksensä.

Neljän kympin menetys kuukaudessa maksimissaan kolmen kuukauden ajalta ei ole tämänkaltaisen voimannäytön arvoinen. Lisäksi on muistettava, että aktiivimallin tarkoitus ja lähtöajatus on helppo allekirjoittaa. Työttömiä on aktivoitava. SDP vastustaa hallituksen esitystä, muttei pysty osoittamaan yhtään keinoa, miten aktivointi pitäisi sitten tehdä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Yhdyn kyllä siihen mitä moni liitto on sanonut. Että esimerkiksi omaehtoinen opiskelu pitäisi laskea aktiivisuuden osoitukseksi. Samoin kuin ainakin jossain määrin vapaaehtoistyö.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minäkin voisin yhtyä tuollaiseen lain tulkintaan. Ei minun lakkoon silti tarvitse ryhtyä, vaikka osa liittojen vaatimuksista on perusteltuja.

Laki on tullut voimaan vasta äskettäin. Lakia voidaan perustelluista syistä muuttaa, kun vaikutukset ovat selvillä. Koko lain vastustaminen muutamien yksityiskohtien hiomisen tarpeesta on ylimitoitettua.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #16

Ne "muutamat yksityiskohdat" ovat ongelmallisia perustuslain kannalta.
Niemeläinen kannattaa "perinteiden" jatkamista?
https://yle.fi/uutiset/3-9611721
https://yle.fi/uutiset/3-9777010
https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/paakirjoi...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Yhdessäkään linkkaamassasi kirjoituksessa ei ole viitattu aktiivimallilainsäädäntöön.

Perustuslain mukaan mikään laki ei voi tulla perustuslain vastaisena eduskunnan käsittelyn läpi.

Linkkaamissasi kirjoituksissa viitattiin lakeihin, jotka ovat tulleet eduskunnan käsittelyssä joko torpatuiksi tai muutetuiksi. Näistä viime hetken käsittelyvaiheiden muutoksista kärsii koko kirjoitettu laki. Muutokset eivät ole vastanneet lain valmistelun tarkoitusta. Laki on tuotu tuolloin keskeneräisenä käsiteltäväksi.

Aktiivimallilainsäädäntö meni eduskuntakäsittelystä ripeästi läpi. Sen osalta ei tällaista valmisteluvirhettä oltu tehty.

EDIT: Kirjoitin: "Perustuslain mukaan mikään laki ei voi tulla perustuslain vastaisena eduskunnan käsittelyn läpi."
Selitän lauseeni, etten joudu vastaamaan inttämisiin:
Perustuslakivaliokunta on perustuslain mukaan ylin perustuslakia tulkitseva elin. Jos tämä Suomen ylin perustuslakituomioistuin katsoo, ettei perustuslakia ole rikottu, laki on perustuslain mukainen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan toimittaessa ei ikinä voida tehdä lakia, joka olisi perustuslain vastainen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #24

Aktiivimallilaki onkin tuore esimerkki linkeissä mainituista sairauksista (jotka sinulle tuntuvat sopivan).
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Sivut/P...

Täältä tähän.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #27

"Perustuslakivaliokunta esittää,
että lakiehdotukset voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä."

Näin se on perustuslaillisesti selvitetty.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #28

Ja ongelmakohdat todettu, joihin hallitus ei vaivautunut korjauksia tekemään - huonoa lainsäädäntöä siis.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #30

Perustuslaillista estettä ei ole todettu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #31

Se on eri asia kuin huono lainsäädäntö (mikä siis mitä ilmeisimmin Niemeläisellekin kelpaa).

Täältä tähän.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #41

Puhuit perustuslain vastaisesta. Nyt puhut huonosta lainsäädännöstä.

Maalisi liikkuu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #43

Maalini ei liiku, vaikka ensimmäinen kommenttini (24.1.2018 11:59) on hiukan huonosti kirjoitettu. Itse nostan omassa tekstissäni esiin perustuslailliset kysymykset, vaikka linkeissä selvästi puhutaan myös huonosta lainsäädännöstä. Ehkä et ole tutustunut linkkien sisältöön?
https://yle.fi/uutiset/3-9611721
https://yle.fi/uutiset/3-9777010

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #44

Takerruin vastakommenteissani tuohon sinun perustuslakia koskeneeseen väittämääsi. Olen perustellut toistuvasti juuri tuota perustuslakia koskenutta väitettäsi. Linkkisi ei väitettäsi kuvannut ollenkaan.

Joudun toistamaan itseäni:
"Perustuslakivaliokunta on perustuslain mukaan ylin perustuslakia tulkitseva elin. Jos tämä Suomen ylin perustuslakituomioistuin katsoo, ettei perustuslakia ole rikottu, laki on perustuslain mukainen."

Kuten presidentti Niinistö eilen totesi, perustuslakivaliokunnan antama lausunto oli nk."puhdas lausunto". Se tarkoittaa sitä, että laki voitiin hyväksyä normaalissa lain säätämisjärjestyksessä. Perustuslaillista ongelmaa ei ollut.

Perustuslaillisen kysymyksen pohtiminen on tässä tapauksessa ohitettu pysyvästi. Ihan samalla tavoin kuin KKO:n päätöksessä lain ylin tulkinta on lain veroisena käytäntönä voimassa, perustuslakivaliokunnan mietinnön jälkeen perustuslainmukaisuus on täysin selvitetty. Lausunnon pohdiskelevat osuudet antavat toki ristiriitaisen kuvan, mutta päätelmä on ainoa mikä asiassa merkitsee. Kyseessä oli "puhdas lausunto". Laki voitiin antaa normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä, joten laki ei ole "perustuslain kannalta ongelmallinen".

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #45

Kuten myönnät, takerrut vain yhteen huonon lainsäädännön osa-alueeseen, vaikka omaa kommenttiani selvensin (ja joka olisi pitänyt olla käsitettävissä linkkeihini perehtymällä). Jos haluat jatkaa itse esiin ottamaasi inttämistä, ole hyvä vain. Minä lopetan tähän.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #46

Liikutit maalin ottamalla puheeksi puutteellisesta lain valmistelusta kirjoitetut lehtiuutiset, vaikka väitit aktiivimallilakia samassa kommentissa nimenomaan perustuslain kannalta ongelmalliseksi.

Olen toistuvasti kertonut, ettei perustuslaillista ongelmaa ole ollut. Et ole suostunut sitä vieläkään myöntämään.

Linkeissäsi puhutaan nimenomaan sellaisista laeista, jotka ovat eduskunnan valiokunnissa takertuneet ja joita on eduskunnan käsittelyn aikana muutettu. Lainsäädännöllisen ongelman osalta aktiivimallilaki meni läpi eduskunnassa muutoksitta.

Aktiivimallia koskevan lainvalmistelun puutteista saamme varmasti aikanaan kattavan selvityksen jossain vaiheessa. Kämäräinen ei puuttellisuuksista ole onnistunut ainakaan minua vakuuttamaan. Odotellaan.

Aktiivimallia koskevassa laissa ole ollut perustuslain osalta minkäänlaista ongelmaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Joku viisas on määrittänyt, että tie helvettiin on reunustettu hyvillä tarkoituksilla. Hyvä tarkoitus ei riitä perusteeksi millekään lain säädännölle. Lain pitää olla sellainen, etä sen tarkoitus toteutuu, ei sellainen jossa hyvää tarkoitusta käytetään verhona erilaisille rangaistuksille.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

En jaksa uskoa, että tässä on taustalla hyvä tarkoitus. Jos tarkoitus olisi hyvä, laki valmisteltaisiin kunnolla ja huolehdittaisiin sen onnistumisen edellytyksistä.

Eiköhän tässä ole kyse ihan pahasta tarkoituksesta. Kun Niinistöllä ja hänen puolueellaan on vain niin huonot arvot, ei heidän arvojohtajansa kykene tällaisiin ottamaan kantaa. Tarkoitus on koko ajan ollutkin kiusata työttömiä. Se vaihtoehtohan olisi ollut tutkia miksi meillä on ongelma työllisyydesä ja sen pohdiskelun juurisyynä olisi ollut oikeistolaisen talouspolitiikan typeryys. Ennemmin siis potkitaaan työttömiä, kuin keskustellaan hallituksen omista epäonnistumisista talouspolitiikassa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tasavallan presidentti Niinistö olisi voinut myös jättää allekirjoittamatta "aktiivimallilain", jolloin se olisi palautunut Eduskunnan käsittelyyn. Sitten olisi otettu mittaa siitä haluaako kyseinen elin todella hyväksyä perustuslain kannalta ongelmallisia kohtia sisältävän lain vaiko ei (lainsäädännön kehnosta tasostahan on puhuttu jo pitkään). Tähän ei juristi-Niinistö ryhtynyt.
http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?nodeid=44821

Suosittelen edelleen kansalaisaloitteen allekirjoittamista.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toivottavasti Niinistön ylimielisyys kostautuu huonona menestyksenä vaaleissa. Niinistö on pitänyt hyvää julkisuuskuvaa mutta samanlainen sydämetön hyvinvointivaltion tuhoaja hän taitaa olla edelleen, kuten muissa tehtävissään aiemmin. Hän on nyt niin varma voitostaan, että voi paljastaa todellisen asenteensa kansaa kohtaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä Viljo.
Duunarit vastustavat mallia ja ovat valmiita jopa lakkoilemaan oikeuksiensa puolesta.

Entäpä demarit?
He piirtelevät äänestyskopissa ympäripyöreitä.
Kaksin kappalein.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä en ole valmis lakkoilemaan. Älä yleistä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Et vaan edusta muuta kuin itseäsi. Muutama tuhat duunaria käsittääkseni on.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #26

Olisit sitten kirjoittanut "Duunareista osa..." sen sijaan että käytit termiä "duunarit", joka viittaa kaikkiin. Oikeimmin toki olisi ollut sanoa "duunareiden ammattiyhdistysjohto" tai "demarijohto".

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksi SAK on juuttunut poteroihinsa tuomatta omaa malliaan ajoissa esille.

... ja miksi SAK ei itse osallistu työllisyyden kehittämiseen muuten kuin panemalla perseet penkkiin, joka jarruttaa jo sinänsä työllisyyden kehittämistä.
Surkeaa porukkaa ja osaamista omissa poteroissaan, jossa demarien ikivanha kaarti SAK:ssa ei saa mitään uutta aikaan.

https://demokraatti.fi/sakn-oma-aktiivimalli-karen...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä ne poteroihin juuttuneet löytyvät ministeriön virkamiehistä, joiden kosketuspinta työelämään on ohut, jopa olematon. Etelärannassa istuvat EK:n edunvalvojat eivät myöskään ymmärrä modernin johtamisesta yhtään mitään, heidät olisi syytä lähettää opintomatkalle Ruotsiin jossa on ymmärretty, että porkkana on aina keppiä kannustavampi malli. Niinistö on vaalirahoituksensa vuoksi vuorineuvosten ja elinkeinoelämän panttivanki seuraavat kuusi vuotta, sen tulemme näkemään, ei sieltä suunnalta palkansaajia kohtaan ymmärrystä tule löytymään.

Knippe Jonisson

Kuinka monta uutta työpaikkaa syntyy ko lakolla? Sehän se on jos kieltäydytään sopimuksen mukaisesta työnteosta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Alkavatko lopultakin valheellisen "työväenpuolue" kokoomuksen etsikkoajat lähestyä ja avautua koko kansalle?

"Työväenpuolue" kokoomuksesta on tullut varsinainen iltalypsypuolue ja median suosikki" , kertoo sinisen tulevaisuuspuolueen puheenjohtaja ja eurooppa-,kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho blogissaan ja Hesarissa 24.1.2018. - Valtiovarainministeri "Orpoon ei mikään lika tartu", vaan pääministeri Sipilä joutuu kaikessa syntipukiksi. Tarkoitus on kaata hallitus ja saada "työväenpuolue" kokoomuksesta pääministeripuolue ja keskusta oppositioon. Mutta haluaisiko mikään puolue nähdyn jälkeen siihen hallitukseen?

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005536328.html

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Saarijärven aktiivinen eläkeläinen, oletko todella sitä mieltä ettei työttömän tarvitse tehdä tai yrittää tehdä edes jotain oman tilanteensa parantamiseksi työttömyyden sijaan. Oman elämänkokemukseni perusteella uskallan väittää, että tänä päivänäkin ihminen saa työtä, jos sitä vain oikeasti haluaa. Jos ei aina omaa koulutusta vastaavaa niin sitten jotain muuta. Itse vaatimattomissa oloissa kasvaneena suurperheen lapsena sain huomata, että vain työtä tekemällä ja opiskelemalla voi päästä elämässä eteenpäin, ei mitenkään muuten. Itse piti hakea työtä omalta paikkakunnaltani tai Jyväskylän seudulta. Kun työpaikan sai niin palkkaan sai olla tyytyväinen vaikkei se suuri ollutkaan. Näin toimimalla opin arvostamaan työtä kuin työtä ja ihan kohtuullisesti olen pärjännyt ja perheeni osaltani elättänyt. Työttömänä ei tarvinnut olla päivääkään! Tämä sama toimintatapa pätee tänäkin päivänä. Tietenkin se vaatii ihmiseltä itseltään päättäväisyyttä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä kommentti. Taustamme ovat jokseenkin samanlaiset. Jostain syystä sinä vain et ymmärrä, etteivät kaikki voi tuosta vaan työn perässä toiselle paikkakunnalle muuttaa. Minä muutin aikoinani Saarijärveltä Helsinkiin. Samalla siinä muuttui ammatti hitsaajasta toimittajaksi. Kokemuksesta tiedän, että ammattia voi vaihtaa, mutta tiedän myös sen, että ememmistölle ihmisistä muutosprosessi on hyvin vaikea.

Jocke Rantanen

Kuka on koskaan edes päiväunissaan uskonut etä Kokoomus tai Sauli Niinistö olisivat työväen asioiden ajajia?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mene ja kysy ihmisiltä. Kyllä senkin sortin uskovaisia riittää.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Heinonen, kuten itsekin kerrot olet lähtenyt Saarijärveltä Helsinkiin työn perässä ilmeisesti 60-luvulla. Kun vertaat sitä tähän aikaan eikö se ollut huomattavasti vaikeampaa. Eipä muuttoon saanut mitään tukia ja itse piti olla todella aktiivinen työtä hakiessaan. Sen ymmärrän, että 50 - 60 vuotiaille muutto on ison kynnyksen takana, mutta nuoremmille muuton ei pitäisi olla vaikeaa, kun vaakakupissa on kaksi vaihtoehtoa, jatkaa "joutenoloa" yhteiskunnan tukien varassa ja syrjäytyä pikku hiljaa vai muuttaa työn perässä sinne missä työtä varmasti löytyy ja kokea itsensä tarpeelliseksi yhteiskuntamme jäseneksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ilmeisesti minulle olisi Saarijärvelläkin töitä riittänyt, mutta kaipasin itsenäisyyttä, jota ei tehdastyössä ollut. Olin monitaitoinen. Siinä ympäristössä se johti vain siihen, että olin yhden lajin heittomies. Työnjohto määritti tehtäväni kulloisenkin tarpeen mukaan. Ympäristö tavallaan saneli työtehtävät. Itsenäisyyttä siinä oli vain se varsinainen suorittaminen. Halusin enemmän. Opiskelun ja sattumusten kautta päädyin toimittajaksi. Työnä se oli hyvin itsenäistä. Työmarkkinatoimittajana tiesin kokemuspohjalta, mistä kirjoitin. En ole lopettanut vieläkään.

Ainoa tuki, mitä olen yhteiskunnalta saanut, on lapsilisä ja tietysti se tuki ja avustukset, joita ammattiyhdistysliikkeeltä sain opiskeluuni.

Toimituksen poiminnat