Tulos tai ulos on muuttunut muotoon: Tulos ja ulos

Juha Sipilä toitotti hallituskautensa alussa, miten hän joukkoineen laittaa maan asiat kuntoon. Iskulauseena oli Suomi nousuun; tulos tai ulos. Suomi on kyllä taloudellisesti nousussa, mutta enemmän suhdannekäänteen kuin hallituksen toimien ansiosta. Talous kohenee hallituksen toimista huolimatta.

Kaikkein suurin urakka, sote, on vielä kesken. Mitä paikattavaa vielä löytyykään perustuslakivaliokunnan käsittelyssä? Maakuntavaalit ainakin siirtyvät myöhemmäksi, jos toteutuvat lainkaan. Sipilä itse on vielä toiveikas ja pitää vaalien siirtymistä vain teknisenä asiana. On se sitäkin, mutta ennen kaikkea se on yksi osoitus hallituksen hosuvasta toimintatavasta. Aikatauluja lyödään kiinni ja muutellaan jatkuvasti. Toiminnan laatu on sivuseikka, vaikka juuri sen pitäisi olla etusijalla.

Sipilä on menettänyt kansalaisten luottamuksen. Samalla Keskustan kannatus on vajonnut 15 prosenttiyksikön tasolle. SDP on nyt mielipidemittausten ykkönen. Kannatus lähenee 22 prosentin tasoa. Kokoomuskin on vajonnut alle 20 prosentin. Vaikka vaalit vasta näyttävät puolueiden todellisen kannatuksen, on suunta jokseenkin selvä. Hallitus voidaan hyvinkin rakentaa SDP:n, Kokoomuksen ja Vihreiden voimin.

Sipilä voi kehua tuloksiaan miten haluaa, kannatuspisteitä ei heru. On meno sen verran ollut eriarvoisuutta lisäävää hulivilitasoa, että Keskusta on ulkona seuraavasta hallituksesta. Sotestakin on tulossa kaikkien aikojen puhallus valtiolta yksityiselle sektorille. SDP on puheenjohtajansa Rinteen johdolla irtisanoutunut moisesta ja ilmoittanut muuttavansa suuntausta niin, että julkisella sektorilla on edelleen terveydenhoidon päävastuu, jota täydennetään yksityisen sektorin ostopalveluilla.

Kaikki on kuitenkin auki, kunnes seuraavien eduskuntavaalien tulos on vahvistettu. Vaaliasetelma näyttää kuitenkin jo nyt harvinaisen selvältä. Keskusta panostaa maakuntauudistukseen ja Kokoomus valinnanvapauteen. Kumpikaan ei tuo tavalliselle kasasalaisille kuin lisää maksuja.

Maakuntien myötä Suomeen luodaan kolmiportainen hallintohimmeli. Voittajia ovat keskustalaiset kuntapoliitikot, jotka pääsevät maakunnan virkoihin. Kenelläkään ei kuitenkaan ole kokemusta maakuntahallinnosta. Niinpä he toimivat mitä suurimmassa määrän valtion ohjauksessa ja hallinto etääntyy kansalaisista, kun aidon demokratiakehityksen pitäisi mennä toiseen suuntaan.

Kokoomuksen hellimä valinnanvapaus taas on tyhjä sana, jonka sisällöstä ei ole mitään tietoa. Olennaisin sisältö on siinä, että yksityiselle sektorille luodaan yhteiskunnan tukemat riskittömät markkinat. Käytännössä kysymyksessä on tulonsiirto valtiolta terveysalan suuryrityksille.

Seuraavat eduskuntavaalit ratkaisevat Suomen suunnan joko yksityisen pääoman voitontavoittelun hyväksi tai sitten kansalaisten parhaaksi. Se on jakolinja ja sen vuoksi Sipilä on jo nyt ajanut itsensä ja puoleensa tilanteeseen jota parhaiten voi luonnehtia kolmella sanalla: Tulos ja ulos.

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu