viljoh9

Kansalaisaloite roskaamista vastaan

Katselin tänä aamuna (3.6.) koulujen päättäjäisjuhlien jälkiä. Uutistern mukaan nuoret olivat juhlineet iloisesti, jopa riehakkaasti, mutta tappeluita tai ilkivaltaa oli hyvin vähän. Osaavat näköjään käyttäytyä. Yksi asia uutiskuvissa kuitenkin pisti silmään. Se oli valtava katuroskien määrä.

Vaikuttaa siltä, ettei kaupungeissa ole roskien keräyssäkkejä tai niitä ei käytetä. Roskat pudotetaan tai heitetään mihin sattuu, mutta ei varsinaisiin roskiksiin. Koulujen päättäjäiset liene niitä lievimpiä roskaamistapahtumia. Ei vedä lähellekään vertoja taiteiden yön roskamäärälle, joka jää kaupungin työntekijöiden siivottavaksi.

Se on täysin turhaa työtä, joka voitaisiin välttää sillä, että ihmiset opetettaisiin keräämään roskansa ja viemään omiin roskiksiinsa tai kaupungin yleisiin roska-astioihin. Taitaa olla vain niin, etteivät julkiset roska-astiat riitä sille roskamäärälle, jota ihmiset tuovat mukanaan eri juhliin.

Esitän, että aktiivikansalaiset tekevät eduskunta-aloitteen roskaamisen lopettamiseksi koko maassa. Erityisen tehokkaasti pitäisi valvoa retkikohteita ja kaikkia juhlia Ruisrokista alkaen. Roskaajalle pitää määrätä tuntuva sakko, vähintäänkin tuollaista sadan euron tasoa, jonka voisi välttää osallistumalla roskaamansa alueen siivoukseen.

Aika harvoin roskaajalla on aikaa siivoustyöhön ja sakotkin jäävät useimmiten maksamatta, eikä siitä nykyisellään seuraa mitään muuta, korkeintaan ehdollista eli käytännössä ei mitään. Sakotuskäytäntöä ollaan nyt muuttamassa ja maksamattomista sakoista voidaan valmisteilla olevan lakiesityksen mukaan tuomita vankeuteen. Sama menettely, mikä kohdentuu lähinnä näpistelijöihin, pitää ulottaa myös roskaajiin.

Vähintäänkin Suomessa pitää saada aikaan kansanliike roskaamista vastaan saman tyyliin kuin mee too- kampanja väkivaltaa vastaan. Ympäristön roskaaminen on kanssaihmisten kiusaamista, joka kaiken päälle aiheuttaa yhteiskunnalle melkoisen kuluerän. Se kaikki on vältettävissä paremmalla kansalaiskasvatuksella ja tiukemmilla siisteyssäännöillä.

Kun jokainen pitää lähiympäristönsä siistinä, eikä kuljeta ja levitä jätöksiään leiripaikoille eikä maastoon, on jokaisen mukavampi elää. Ihanne on kaikilla tasoilla siisti ja luonnonmukainen ympäristö kaikkien iloksi. Hyvät luontoihmiset ja poliittisten järjestöjen nuoret yhtykää. Tehkää kansalaisaloite siisteyden puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hollannissa kuukausi sitten käyneenä Amsterdamissa keskustassa, niin joka aamu oli aivan paljon roskia joka puolella ja joka aamu oli roskiensiivoojat paikalla korjaamassa pois. On ainakin työpaikkoja. Miksei meilläkin voisi olla, josta maksettaisiin palkkaa?

Amsterdamissa hotellin lähellä aukiolla oli monta roskakoripaikkoja, mutta ne oli joka kerta aina täynnä.

Ehkä kaupungissa pitäisi olla enemmän roskakoripaikkoja. Jos ne eivät ole täynnä, niin sakko olisi perusteltua.

Uudessa-Seelannissa roskaamisesta seuraa 200 dollarin sakko.

Italiassa pienetkin roskaamiset isompiin tuottaa 30-300 euron sakot.

Ruotsissa tyhjän tölkin viskaamisesta kadulle tuottaa 90 euron sakon.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Singaporessa on erittäin tiukat lait kun puhutaan roskaamisesta, kadulle räkimisestä, tupakoinnista yleisellä paikalla ja tumppien viskaaminen jalkakäytävälle ja mm yleisen vessan käyttäminen huuhtelematta.

http://www.xchangehousing.com/singapore-laws-you-s...

Suomi olsi velaton alta aikayksikön jos ruvettaisiin sakottamaan ihmisiä Singaporen mallien mukaan. Tosin kaikki yritykset jotka saavat liikevaihonsa kansalaisten kulutuksesta näivettyisivät kuoliiaaksi ennekuin suomalaiset olisivat oppineet olemaan roskaamatta ja räkimättä kaduille eivätkä enää joutuisi maksamaan kaikki rahansa roskaamissakkoihin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suomessa on näköjään käytössä Hollannin malli eli ihmiset roskaavat ja kaupungin tai kuntien työntekijöät siivoavat. No, työtahän siinä riittää, mutta miksi ihmisiä pitää työllistää ihan vain toisten siivotomuuden vuoksi? Kyllä parempiakin työllistämiskeinoja pitää löytyä. Miksi maksamme toiminnasta, jota ei tarvittaisi lainkaan, kun ihmiset vain opetettaisiin ja osin pakotettaisiin sakkojärjestelmällä paremmille tavoille.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Syytä siihen en tiedä muuta kuin sen, että ehkä peruskouluissa pitäisi iskostaa oppilaiden päähän luonnon pitämisestä siistinä ja esittää konkreettisia syitä, että miksi ei saa roskata. Siitä se muutos tulee.

Minä pidän jokaista ammattia arvokkaana, josta maksetaan palkkaa mutta en arvosta sellaisia töitä, jossa pitää tehdä ilmaiseksi tai vastineena jostakin tuista.

Ihmisillä kuten kaikilla eloperäisillä, tulee aina kulumia ja niin tapahtuu myös työkaluissakin, mikään ei ole kestävää ja siksi niissä pitää aina rahaa investoida jotakin kuten palkkana.

Minä en ole roskannut lapsuuden jälkeen mitään, kun jo kotona opetettiin maaseudulla roskaamisen kiellosta ja niihin liittyvistä syistä.

Peruskoulussa on ehkä syytä kiinnittää enemmän huomiota.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Pitää puolustaa nyt Hollantilaisia. Tässä suhtessa Amsterdam nimittäin poikkeaa kovasti muusta Hollannista. Kun katselee niiden kylien ja pikkukaupunkien kynsisksilla leikattuja nurmikoita, on turha kuvitella näkevänsä roskia edes huoltoasemien pihalla. Ei meidän ehkä aivan sinne asti tarvitse mennä, mutta monta askelta siihen suuntaan kyllä on aihellista ottaa. Kohtuullinen 100 - 150 euron rikesakko roskaamisesta olisi kyllä paikallaan. Paha vain, että nämä kaupunkien roskaajat julistautuvat pääsääntöisesti varattomiksi ja tienvarsien roskaajia ei tavoiteta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Siinä ylempänä yritin kirjoittaa, että roskasäiliöt olivat aina täynnä joka aamu, kun siinä hotellin aukiolla katselin ja ei se ihmekään ole, jos siinä aukion ympärillä on paljon ravintoloita ja muita pikaruokaloita.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Topi Rantakivi, olen samaa mieltä. Kodin ja koulun valistus on parasta työtä siisteyden hyväksi. Sitä olen pitkään ihnetellyt, etteivät siistinkään kodin lapset välitä tuon taivaallsta siiteydestä, kun ovat kdin ulkopuolella.

Pitää lähteä siltä pohjalta, että lähiympäristömme ja luonto kokonaisuudessaan on meidän kaikkien yhteinen olohuone, jota ei roskata. Ei siiteys sen kummempaa ohjetta tarvitse. Se säilyy itsetään, kun emme levitä roskia ympäristöömme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset