Kansalaisaloite roskaamista vastaan

Katselin tänä aamuna (3.6.) koulujen päättäjäisjuhlien jälkiä. Uutistern mukaan nuoret olivat juhlineet iloisesti, jopa riehakkaasti, mutta tappeluita tai ilkivaltaa oli hyvin vähän. Osaavat näköjään käyttäytyä. Yksi asia uutiskuvissa kuitenkin pisti silmään. Se oli valtava katuroskien määrä.

Vaikuttaa siltä, ettei kaupungeissa ole roskien keräyssäkkejä tai niitä ei käytetä. Roskat pudotetaan tai heitetään mihin sattuu, mutta ei varsinaisiin roskiksiin. Koulujen päättäjäiset liene niitä lievimpiä roskaamistapahtumia. Ei vedä lähellekään vertoja taiteiden yön roskamäärälle, joka jää kaupungin työntekijöiden siivottavaksi.

Se on täysin turhaa työtä, joka voitaisiin välttää sillä, että ihmiset opetettaisiin keräämään roskansa ja viemään omiin roskiksiinsa tai kaupungin yleisiin roska-astioihin. Taitaa olla vain niin, etteivät julkiset roska-astiat riitä sille roskamäärälle, jota ihmiset tuovat mukanaan eri juhliin.

Esitän, että aktiivikansalaiset tekevät eduskunta-aloitteen roskaamisen lopettamiseksi koko maassa. Erityisen tehokkaasti pitäisi valvoa retkikohteita ja kaikkia juhlia Ruisrokista alkaen. Roskaajalle pitää määrätä tuntuva sakko, vähintäänkin tuollaista sadan euron tasoa, jonka voisi välttää osallistumalla roskaamansa alueen siivoukseen.

Aika harvoin roskaajalla on aikaa siivoustyöhön ja sakotkin jäävät useimmiten maksamatta, eikä siitä nykyisellään seuraa mitään muuta, korkeintaan ehdollista eli käytännössä ei mitään. Sakotuskäytäntöä ollaan nyt muuttamassa ja maksamattomista sakoista voidaan valmisteilla olevan lakiesityksen mukaan tuomita vankeuteen. Sama menettely, mikä kohdentuu lähinnä näpistelijöihin, pitää ulottaa myös roskaajiin.

Vähintäänkin Suomessa pitää saada aikaan kansanliike roskaamista vastaan saman tyyliin kuin mee too- kampanja väkivaltaa vastaan. Ympäristön roskaaminen on kanssaihmisten kiusaamista, joka kaiken päälle aiheuttaa yhteiskunnalle melkoisen kuluerän. Se kaikki on vältettävissä paremmalla kansalaiskasvatuksella ja tiukemmilla siisteyssäännöillä.

Kun jokainen pitää lähiympäristönsä siistinä, eikä kuljeta ja levitä jätöksiään leiripaikoille eikä maastoon, on jokaisen mukavampi elää. Ihanne on kaikilla tasoilla siisti ja luonnonmukainen ympäristö kaikkien iloksi. Hyvät luontoihmiset ja poliittisten järjestöjen nuoret yhtykää. Tehkää kansalaisaloite siisteyden puolesta.

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu