viljoh9

Voi sitä itsekehun ja uhon määrää

Juha Sipilä näytti puluekokouksessa pitämässään linjapuheessaan todellisen karvansa. Ei sen puoleen, kyllä se teoissa ja sanonnoissa on tullut selväksi pitkin matkaa. Päällimmäisenä lienee vatulointi ja toinen ilmaisu" Onhan tässä jappastu."  Molempia on Suomen hallitus Sipillän johdolla harrastanyt runsaasti yli tarpeen.

Kaiken tämän päälle  tulee ylimielisyys ja perusteeton omakehu. On totta, että suomen talous on Sipilän aikana noussut alhostaan, mutta ei suinkaan Sipilän ansiosta, vaikka hän kaiken omiikin. Eniten Suomea on auttanut kohentuneen suhdanteet ja siinä taustalla on EU:n vakautustoimet ja laaja elvytysohjelma.

Katteeton omakehu tuli oikein hyvin esille Terrafamen pelastamisessa. Se on muka Sipilän ansiota kaikkineen. Ei ole. Sosialidemokraatit ja henkilönä Laari Ihalainen tekivät ennen Sipilää lujasti töitä kaivoksen ja sen nikkelituotannon pelastamiseksi. Terrafame on valtakunnallinen hanke, jonka onnistumisesta vain osakunnia kuuluu Sipilälle. Pohjaa nousulle on antanut nikkelin hinnan nousu, joka on suhdanteen, eikä suomalaisten aikaan sannosta.

Nyt on kysymys jo siitä, onnistuuko Sipilä vatuloinnillaan estämään tai vähintäänkin heikentämään myönteistä kehitystä. Turha hänen on syytellä demareita ja pelotella, ettei hän missään oloissa hyväksy työnsä tulosten turmelemiseta. Se puoli on täysin äänestäjien suosion tai sen puutteen takana. Vaaleihin on enää vajaa vuosi. Siinä ajassa  tämäkään hallitus ei pysty taloutta taannuttamaan.

Sipilän pakomielteisesti ajama maakuntauudistus on siinä hilkulla toteutuuko vai ei. Toivottavasti ei. Suomi ei tarvitse kallista hallinnon lisähimmelliä kuntien ja valtion väliin, mutta keskusta tarvitsee ennen kaikkea siksi, että siten saadaan keskustalaisille kuntapoliitikoilla lisää virkoja ja edustuspaikkoja. 18 maakunnan malli on suunniteltu nimenomaan niin, että keskustalaiset saavat sitä kautta paikallisesti lisää valtaa.

Hanke viedään Sipilän mukan maaliin bolsevistisella tyyneydellä. Onhan sekin vertaus. Tietääkö Sipilä mitä kaikkea pahaa bolsevikit saivat valtaan noustessaan ja valtaan päästyään aikaan. No kuvaahan vertaus ainakin sitä valtavaa poliittisen uhon määrää, johon Sipilä voimansa panostaa. Totean tuohon vain Tuntemattoman Lahtisen sanoin. "Vähempikin into riittää."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä. Maakuntauudistus on keskustalle elämän ja kuoleman kysysmys.
Siellä tiedostetaan että hillopurkille ei ole hetkeen asiaa ja nyt täytyy kaapia kaikki kotiin mikä irti lähtee.

Jos tässä ei onnistuta niin keskustan toimijat alkavat kurkkia vieraisiin pöytiin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Lääneistähän luovutiin turhina jäänteinä. Nyt palataan siis takaisin lähtöruutuun.

Olis nyt hallitus vaan keskittynyt olennaiseen ja ajanut kuntien määrän pienemmäksi, luoden samalla isommille kunnille paremman mahdollisuuden toimia luonnollisina alueellisina hallintokeskuksina. Paljon olis tuossa säästynyt rahaa ja turhaa duunia. Voidaan vaan kuvitella, paljonko mm ssa uuden uljaan hallintoportaan IT - järjestelmien hankinnalla ja implementoinnilla tullaan tekemään rahaa. Hallintouudistuksessa on jäänyt oikeinvähälle huomiolle se, että kunnilla on kuitenkin edelleen omat tehtävänsä, vastuunsa ja virkamiesarmeijansa.

No, pääasiahan on, että Kepulit uskovat saavansa hallintoon omat miehensä ja naisensa suojatyöpaikkohin läsimään ja käsiensä päälä istumaan.

Hallintoa ja lisäoksia lisäämällä ei Suomen julkista sektoria tulla pienemmäksi saamaan. ( oma arvaus )

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuosta Terrafamesta sen verran että Antti Rinne piti sitä surullisena tapauksena 25.5.2016 Aamulehden artikkelissa tämä plagioitun toisen plogin kommentista.
Mitä tulee maakuntauudistukseen taitaapi olla niin että Keskustalta menee päätäntävaltaa pois päinvastoin kuin luullaan.
On se nyt kummaa kun ei saa tosiasioita sanoa kun nyt Suomi on nousun tiellä tämän hallituksen ansiosta.
Antti Rintellä on kova paikka pakittaa tämän hallituksen hyvät aikaan saannot kuten työllisyyskin pitää huonontaa edellisen hallituksen tasolle tosin tämä saattaa olla vain Rinteen slougania.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuota on keskustalaisten vaikea ymmärtä ja hyväksyä, että vaikka talousnousu sattuu tämän hallituksen ajalle, ei se olen sen ansiota, vaan edelisen halltuksen pohjustamaa ja suhdannekäänteen seurausta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bolshevistinen tyyneys ei voi tarkoittaa muuta kuin tunteettoman väkivallan käyttämistä päämäärän saavuttamiseksi kustannuksista piittaamatta. Mitä muuta se historian perspektiiviä ajatellen voisi tarkoittaa?

Maakuntauudistus on torpattava kaikkien muiden puolueiden taholta ehdottomasti ja kompromissitta. Kaikesta muusta voidaan neuvotella.

Sipilän hallitus on kyllä saanut aikaiseksi joitakin hyviä asioita niin sanotuissa normin purkutalkoissa. Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, alkoholilakiuudistus, taksiliikenteen vapauttaminen kilpailulle, toimeentulotuen siirtäminen kelalle, kikysopimus, varhennettu osittainen vanhuuseläke ... joitakin mainitakseni.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Maakuntauudistusta tämä yhteiskunta tarvitsee sen sanoo myös Antti Rinne joka ei vastusta sitä. Kun me Suomessa olemme OECD maiden kärkimaa 57,1 miljardia julkisten menojen kuluissa suhteessa kansantuloon verraten niin on epäisänmaallista vastustaa uudistuksia.

Mitä tulee uuteen sotemalliin sekin on tervetullutta uudistusta sillä kun koko maa saatetaan yhdenvertaiseen monen palvelutuottajan sotekeskus toimijaan on sekin parannusta nyky julkisen monopolin konseptiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Seppo Simonen, on silkkaa toiveajattelua, että koko maa tulee yhdenvertaisten palvelusten piiriin. Se on mahdotonta jo senkin vuoksi, että suunnitellut maakunnat ovat kovin erikokoisia ja voimavaroiltaan eri tasoisia. Vaikka ne ulkoisesti saatetaan saman keskusjohdon alaisuuteen, ei sitä kautta, ilman merkittävää tulojen siirtojärjstelmää pystytä joka puolella Suomea tarjoamaan saman tasoisia palveluja, eikä edes kannata, vaan vaikeimmat tapukset ohjataan muutamiin keskuksiin. Siinä sitä sitten ollaan. Jo pelkästään hoitomatkoissa on suuri paikallisia eroja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juuri siksi pitää vastustaa menoja lisääviä byrokraattisia rakenteita, kuten maakuntauudistus.

Mutta tuo julkisten menojen suhde BKT:hen on epärelevantti mittari, koska yksityisten menojen suhde BKT:hen oli reippaasti yli sata prosenttia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihmettelisin, jos pääministeri ja puolueen johtaja ei hieman hehkuttelisi puoluekokouksessa. Antti Rinnehän voi sitten näyttää esimerkkiä, jos sattuu pääsemään seuraavaksi pääministeriksi.

Hän voi sitten SDP:n puoluekokouksessa kertoa, miten kaikki asiat ovat, jotka ovat menneet pain persettä, ovat SDP:n syytä, ja vastaavasti kaikki hyvät asiat ovat edellisen hallituksen ansiota. Sitä odotellessa.

Ihmettelisin myös, jos puolueen puheenjohtaja jo vuotta ennen vaaleja toteaisi, että meillä ei ole mitään saumaa kärkipaikoille.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Happamia tuntuvat olevan pihlajanmarjat demareille. On se kuitenkin luijan lykky (ei hallituksen), että viimein on Suomikin päässyt kasvuun mukaan ja keräämään "jakovaraa". Sen jakamista SDP on jo aloittelemassakin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä noinkin, mutta vähempikin tohina, itsekehu ja uho riittäisi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos jakovaraa on, pitää sitä käyttää lähinnä pienituloisimpien hyväksi. Siten siitä hyötyy myös yhteiskunta kaikkein eniten. Pienitoisimpien lisätulot näkyvävät lähes välittömästi kulutuskysynnän kasvuna. Se piristää taloutta.

Tietysti ensin pitää syntyä jaettavaa. Sen vuoksi pitää tehdä kaikki mahdollinen viennin edistämiseksi. Sitä kautta Suomeen saadaan lisää tuloja. Ei asia niin ole, että demarit suunnittelevat vain jakovaran käyttöä. Etusijalla pitää olla kokonaistalouden vahvistaminen. Siihen kaavaan maakuntauudistus ja valinnanvapaus sopivat huonosti. Kas, kun molemmista aiheutuu lisäkuluja.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

18 sotekuntaa verotusoikeudella ei aiheuta kuluja tai lisää byrokratiaa. 18 maakuntaa ilman verotusoikeutta lisää kuluja sekä byrokratiaa.

Onkohan tässä nyt taustalla jotakin syvällisen korkeaa sosialidemokraattista logiikkaa joka ei tällaiselle typerälle kepulaiselle avaudu.

Muutoin olen kyllä sitä kieltä, että verotusoikeus on maakuntauudistuksen looginen seuraava askel, mutta kuten joku viisas loihe lausumaan, elefantti syödään pieninä palasina.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Heinonen taitaa olla kovin kateellinen Juha Sipilän johtaman hallituksen toiminnan tuloksellisuudesta. Viljo on tainnut unohtaa täysin, miten puolueensa puheenjohtaja Antti Rinne on hehkuttanut (kehunut) estottomasti omia lupauksiaan ja saavutuksia oppositiossa ollessaan. Niitähän voi tietenkin kehua koska ei ole mitään vastuuta mistään ja ehtiihän ne sitten unohtaa, mikäli kansalaiset tyhmyyksissään alkavat kysellä lupausten perään.
Toivossa on tietenkin hyvä elää ja uskotella itselleen, kyllä Antti Rinne valtaan päästyään ainakin kaikkia pienituloisia muistaa ainakin 100 euron korotuksella parin kolmen vaalikauden aikana.
Viljo, yön yli nukuttuasi sinäkin saatat muuttaa mielesi ja hyväksyä Juha Sipilän ansaitsemat omakehut.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Rinne on luvannut korottaa kaikkein pienimpiä eläkkeitä sitten, kun siihen on varaa. Samoin hän on luvannut purkaa kaikkein epäoikeudenmukasimmat sote-säädökset, jos pääsee pääministeriksi. Demareiden maakunta ja soten valinnanvapaus -vastaisuuden syynä ovat pitkälle samat asiat, joita Helsingin pormestari Vapaavuori on pitänyt esilä. Kysymyksessä on perustavaa laatua oleva näkemysero nykyhallituksen esitykseen. Samalla se on yksi tulevien eduskuntavaalien jakolinja. Uskon, että suomalaisten enemmistö on Vapaavuoren ja demareiden linjoilla.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Heinonen, olisiko kannattanut nukkua kuitenkin yön yli. Kommenttisi kahdessa ensimmäisessä lauseessa kirjoitat juuri sitä, mitä Rinteen oppositiosta käsin on erittäin helppo luvata ja luottaa siihen, että nyt annetut katteettomat lupaukset unohtuvat. Muistat varmaan, mitä Urpilainen lupasi ennen 2011 pidettyjä eduskuntavaaleja ja miten niiden lupausten kanssa kävi. Rinne noudattaa juuri samaa taktiikkaa uskoen sillä saavansa todellisen jytkyn. Saattaa käydä niin, että toive ei toteudukaan 2019.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset