viljoh9

Taakse syöttämällä ei maalipaikkoja tule

Suomen alle 18-vuotiaiden jalkapallojoukkueen piti olla sellaisessa vedossa, että voitto tulee heti komessa ensi ottelussa. Nyt takana on kaksi häviöta. Olen maallikko ja tiedän jalkapaollosta todella vähän. Silti rohkenen väittää, että suurin syy oli valitussa pelitaktiikassa ja tyylissä.

Ensimmäisessä ottelussa suomalaiset hallitsivat palloa hyvin, mutta muuta yritystä ei sitten ollutkaan. Nousut vastustajan maalille olivat harvassa ja lähdöt hitaita. Se oli varman päälle pelamista ja olisi johtanut tasapaliin, ellei vatustajalla olisi ollut sitä yhtä taidokasta onnenkantamoista eli vasemman yläristikon kautta pallo maaliin. Se oli mahdoton torjuttavaksi.

Vähintäänkin silloin joukkueen olisi pitänyt piristyä ja käydä aktiivisti päälle, mutta ei. Sama junnaus jatkui ja maalia kohden koko pelin ainana pallo saatiin potkaistua vain kaksi kertaa. Joukkue esiintyi selvästi alle kykyjensä.

Pelaamiseen herättiin vasta eilisillan Ghana -ottelun toisella jaksolla kahden maalin tappioasemassa. Eikä kovin kauan mennytkään, kun maali syntyi. Tasapeliin oli hyvät mahdollisuudet, mutta räväkämpi pelitapa vähensi tarkkuutta. Sitten maalivahdilla sattui onneton lipsahdus. Kevyeltä näyttävä vapaapotku meni sisään, kun kokonaisuutena loistavasti pelannut maalivahti yritti torjua kierteisen pallon yhdellä kädellä. Sen maalin hän taatusti muistaa pitkään.

Sillä toisen jakson hyökkäävämmällä pelillä suomen joukkue olisi hyvinkin voinut voittaa molemmat ottelut. Nyt herätys oli auttamatta myöhässä. Pelin voittamiseen ei riitä ja se on mahdotontakin, kun syötellään pääosin taakse päin. Siten voidaan kyllä  rakentaa hyökäysten lähtöjä, mutta tällä kertaa ne jäivät kovin vajaiksi. Elisillan toisella jaksolla Suomen joukkue näytti, mihin se pystyy, mutta aika loppui kesken. Yhteen voittoon on sentään vielä mahdollisuus, mutta sillä ei mihinkään nousta. Olisi se silti hyvä kaunistus surkealle palimatkalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Taaksepäin syöttämällä ei tule paitsiota.

Nuoret on nuoria. Itsekkyys ja röyhkeys on vielä kehitysvaiheessa.
Naisten aikuisten maajoukkue Huuhkajat näyttää, missä on pallon paikka!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kyllähän Suomella on vielä mahdollisuus nousta jatkoon, mutta se vaatii jo muiden apua ja tietysti voittoa Uruguaysta. Pakkotilanteessa sai Suomi sen irti, mikä olisi pitänyt saada jo heti alusta lähtien. Naisten puolellahan Huuhkajista kutsutaan nimeä Helmarit (helimipöllöt) ja pikku-Helmarit.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olisivatko Montevideon yöelämä ja paikallisten poikien ruskeat silmät vieneet tyttöjen mehut?

Ainakin vielä 15-vuotiaiden turnausmatkoilla joukkueen huoltajien on vielä katsottava hieman tyttöjen perään. Kaikilla ei tule uni silmään vielä klo 21.00. Ei varsinkaan, jos samassa hotellissa sattuu majoittumaan poikajoukkue.

Tytöt eivät ole ammattilaisia ja heidän mahdollisuutensa tienata jalkapallolla ovat minimaaliset. Tunteet nousevat pintaan monella tavalla. Reissut ovat aina reissuja ja turnaukset pitkiä. Siinä voi tulla äitiä tai poikakaveria ikävä.

Valmentaja on kovilla tunnekuohujen keskellä.

Harvemmin kuulee pojan uhkaavan lopettamisella, jos valmentajan tyyli ei miellytä tai jos tyttökaveri on sitä mieltä, että poika viettää liikaa aikaa treeneissä.

Tytöillä tämä on valitettavan yleistä.

Jos joku muuta väittää, on pölhöpopulisti.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Kyllä pelitapa lähtee valmentajasta, ja nyt oli valittu aivan väärä taktiikka. Uusi Seelanti huomasi, että Suomi ei saa palloa ylöspäin ja siirtyi yhä prässäävämpään pelitapaan. Se tuotti tulosta. Kuka tahansa maallikko havaitsi ongelman jo tuon ottelun ensimmäisellä puoliajalla, mutta valmenaja jatkoi samalla tyylillä. Ghana oli opiskellut Suomen heikkouden ja hyödynsi sitä.

Ei pidä lähteä maailmalle takki auki. Ensin tulokset ja sitten uhoamiset.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Valmentajan ideana kai oli varma puolustus ja sitten tuurilla vastahyökkäykset, joita ei saatu aikaan lainkaan kuin vasta Ghana -ottelun toisella puoliskolla. Tuollaisella taktiikalla pääsee korkeintaan tasapeliin ja sekin menetetään herkästi, kuten kvi molemmissa otteluissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pikkuhelmarit taitavat olla alle 17-vuotiaita tyttöjä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niin ovat ja tietysti noudattivat valmentajan ohjeita, joilla ei voittoja tule kuin todella heikkoa vastustajaa vastaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täysin suhteeton huomio kotimaan mediassa johtaa myös täysin katteettomiin odotuksiin maailmalla pelattaessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset