Kokoomus hakee kansalle eliittiehdokkaita

Eilisiltana (20.11.) TV:sa käsiteltiin puolueiden ehdokasasettelua ja hankintaparusteita. Määrällisesti parhaissa asemissa ovat Perussuomalaiset ja SDP. Molemmilta puuttuu vain noin 30 ehdokasta. jotta lista on täysi. Ehdokkaiden saannissa ei kummallakaan ole vaikeuksia. Ehdokkaaksi pääsyn molemmissa puolueissa vahvistavat piirikokoukset, eikä ehdokaille erillisiä tenttejä järjestetä. 

Sen tiedän, että ehdolle pääsy edellyttää SDP:ssä tunnettavuutta omassa piirissään ja taustalla pitää olla mukana oloa politisessa toiminnassa kunnallistasolla tai sitä vastaavaa toimintaa jossakin järjestössä. Voi joukossa olla joitakin julkkiksia, mutta ei heitä varsinaisesti suosita. Vaikuttaa, että perussuomalaiset hankkivat ehdokkaansa jokseenkin samoin, mutta pääsykriteerit ovat väljemmät.

Keskustalla on oma koettu tapansa. Eroa entiseen on nyt lähinnä siitä että ehdokaat ovat aiempaa nuoempia noin keskimäärin. Syykin on selvä. Moni konkari jää pois. Luontevinta on tarjota tilalle nuoria aktiiveja.

Kokoomuksella on ihan oma menetelmänsä, Ehdokkaat saavat täytettäväkseen kyselylomakkeen, jolla selvitetän ehdokkaaksi haluavan todellinen halu ja myös taloudelliset mahdollisuudet huolehtia mainonnastaan. Samalla ehdokkaan pitää laatia itselleen toimintasuunnitelma, jonka ehdokkaaksi päästyään toteuttaa. Millään muulla puolueella ei vastavaa kirjallista tenttiä ole.

Kokoomus hakee ehdokkaikseen selvästi eliitin edustajia, joilla on valmiudet kirjalliseen ja suulliseen esiintymiseen ja joilla on myös rahoitus kunnossa. Kyllä siten listalle saadaan varmasti keskimäärää edustavampia henkilöitä, mutta kovin kaukana he tavallisesta kansasta ovat. Sikäli, kun he tulevat vaalaissa valituiksi, eivät he oikeita kansanedustajia ole. He eivät edusta kansaa, vaan hyvinvoivimpaa osaa kansasta.

Varmasti tuo mnetelmä ja tavoite sopii hyvin Kokoomukselle. Puolue saa näköisiään ehdokkaita. Ongelma on etäisyys kansasta. Ehdokkaat hakevat kansalaisilta valtakirjaa päästä edustamaan heitä, vaikka omakohtaista kokemusta, mitä on elää normaalia ja varsinkaan köyhän ihmisen elämää ei heillä ole. 

Ihmisissä köyhisskin on kuitenkin paljon niitä, jotka haluavat itselleen esikuvan menestyvästä kansalaisesta. Kokoomuksen ehdokkaissa näitä on varmasti eniten, joten ei tuollainen kapea ja tiukka ehdokasvalinta mikään ylilyönti ole. Se on kokoomuslainen tapa päästä ohjamaan kansaa. Lopputulos nähdään valeissa. 

Vaalitulokseen vaikuttavat ehdokkaiden näkyvyyden ja edustavuuden lisäksi puolueiden ohjelmalliset tavoitteet. Niistä ykkössijalla on varmaankin tulonjako. Kokonaiskakku on viime vuosina kasvanut, mutta sen jako on ollut kovin epätsasaista ja hyvätuloisia suosivaa. Ilmasto ja yleinen rauhantila ovat aiheina kiinnostavia, mutta tuskin jakavat puolueita paljoakaan. Kaikki haluavat olla mukana ilmastotalkoissa ja rauhantilan turvaamisessa. Eroja syntyy, kun ryhdytään määrittämään keinoja. 

Oma alueensa ovat pakolaiset, joita mailmassa on nyt enemmän kuin koskaan ennen. Siinä jakolinja asettuu pakolaisten tulon tiukan vastustamisen ja yleisen humanismin väliin. Perussuomalaiset varmasti vetävät puoleensa tiukan linjan kannattajia, mutta  muutoin vaihtehtojen kirjo on laaja. Suomi tarvitsee ainakin työperäista maahan muuttoa, mutta miten se pidetään erillään pakolaisuudesta, kun toisaalta heistäkin saa hyvää työvoimaa, kunhan heitä ei tule liian nopeasti ja liian paljon kerralla. Täyttä sulkua kannattavat vain perussuomalaiset.

Työeölämä on muutoksessa auromaatrion ja digitalisaation vuoksi. Tästä on laaja yjteinen näkemys, mutta jaälleen kerran jakolinja on keinoissa, miten muuttuviin olosuhteisiin pitää vastata. Annetaanko kaupallisen voitontavoittelun ohjata kehitystä, vai olisiko yhteiskunnallakin siihen jotain sanottavaa. Miten esimerkiksi hoidetaan vanhukset: Lisää hoivatyövoimaa vai robotteja vai molempia.

Näistä ja paljosta muusta on vaaleissa kyse. Aika harvoin äänestäkjillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa niin moniin heitä iseään koskevaan tärkeään asiaan. Luulisi ainakin, että äänestysaktiivisuus nousee. Se kuitenkin takaa parhaiten sen, miten hyvin varsinaista kansaa tulevat kansanedustajat kansaa edustavat.

 

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu