viljoh9

May hakee EU-erosopimukselle käärepaperia

Englannin pääministeri Theresa May on viime  päivinä matkustellut ahkerasti Euroopassa. Tavoittena on saada erorosopimuksen päälle jotain kiiltopaperia, jotta se kelpaisi Britannian alahuoneen kansanedustajille. Menestymisen edellytykset ovat heikot. EU:n muut jäsenmaat ovat jo hyväksyneet varsinaisen sopimuksen, eikä siihen ole tulossa mitään muutosta. 

Sopimuksen muuttaminen joltakin osaltaan merkitsisi sen avaamista kokonaan ja silloin Meiltä katoaisi viimeinenkin toivo sopimuksen mukaiseen eroon. Edessä olisi sopimkseton ero tai vielä hankalampi tie: erohakemuksen peruminen, uusi kansanäänestys ja myös vaalit joilla varmistettaisiin, että Britannia pysyy EU:n jäsenenä.

Se on näillä näkymin mahdotonta.  Enemmistö Britannian kansanedustajista haluaa maalleen täydellistä itsenäisyyttä. Se on kyllä epärealistinen haave.  Sulkemalla itsensä EU:n ulkopuolelle, Britannia ei kuitenkaan pääse eroon Globaalista maailmankaupasta ja kansainvälisistä sopimuksista. Se vain joutuu käymään niistä kahden välisiä neuvotteluja kaikkien niiden maiden kanssa joihin Britanialla on yhteyksiä.

Siirtyminen kahden välisiin sopimuksiin ei  ole mahdotonta, mutta kovan työn takana se on. Viimeistään silloin Britannian poliitikot heräävät siihen tosiasiaan, ettei muu maailma ole heidän määrättävissään. Näennäisen itsenäisyyden hintana  tulee taloudellisia tappioita, kun sopimuksia ei voi enää hoitaa, yksityisiä maita laajempina kokonaisuuksina. Toki sekin on mahdollista. Onhan EU:kin edelleen olemassa ja se voi ja myös varmasti ohjaa jäsenmaitaan yhtenäiseen käyttäytymiseen suhteessa Britanniaan.

Veikkaukseni on, ettei May onnistu saamaan EU-erosopimukselle niin kaunista käärepaperia, että se saisi Britannian kansanedustajien enemmistön kannatuksen. EU:n jäsenyyden kannattajat eivät voi erosopimusta hyväksyä. Eron kannnatajat taas vastustavat erosopimuksen ehtoja eli hakevat erosta hyötyjä, joita ei ole olemassakaan. Lopputulos on kova ero ilman sopimusta ja sittenkin pitää sopia jotain erimerkiksi EU-maiden kansalaisten oleskelusta Britanniassa ja tietysti myös rajamuodollisuuksista. Eivät nämä ole yksin Britannian päätettävissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihan rehellisesti sanottuna, sinun kannattaisi pitäytyä arvioimassa SDP:n asiantuntemuksella vain kotimaan tapahtumia.

Merkittävä osa brittien lauborin kannattajista on brexit kannattajia, eivätkä ymmärrä Corbyn toimia viimeisine remain-takinkääntöineen. Corbyn kannatus ja uskottavuus on huomattavasti kehnommalla tasolla, mitä työjuhta Mayn kannatus on tänäkin päivänä.

Työväestön piirissä vapaata maahanmuuttoa ei ymmärretä ja sitä vastustetaan, mutta Corby suorastaan ilakoi asialla vielä hetken toistaiseksi.

PS. Pienenä vinkkinä Viljolle, se ei ole kaikin puolin taantuva EU muuhun maailmaan nähden, joka määrittelee maailman kaupankäynnin ehdot sen kummemmin nyt, kun jatkossakaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Turha miedän on Brexitistä kiistellä. Ensi vuonna tammikuun loppuun mennessä selviää, mitä Brittien parlamentti asiasta päättää. Paras rarkaisu olisi hyväksyä neuvoteltu sopimus, mutta en minä ainakaan sen puolesta vetoa lyö.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eihän hyvänen aika parlanenti tarvitse päättää May - EU sopimuksesta yhtään mitään. Ei May vie sopimusehdotusta koskaan parlamenti äänestykseen, mikä ei ole varma sen menestyksestä.

Mikäli esitystä ei voida muokata suuntaan, jolloin parlamentin jyrkimmätkin konservatiivit sen hyväksyisivät, niin edessä on väistämättä ero ilman sopimusta.

Jotkin varsin fiksut päät ovat asian näin junailleet jo aiemmin.

PS. Eikö Viljoa askarruta yhtään se, että Ranska n kaduilla on nyt keltatakit, jotka haistattava chaisset koko EU: lla, ammattiliitoilla, demareilla ja kaikella muulla vasemmistolla ja sen lisäksi myös kaikilla muillakin 2000 - luvun vallanpitäjillä Macron mukaan lukien.

Ransakan mielennousua ja sen syotä uutisoidaan kovin vähän ja brexittiä tulee joka tuutista.

Kuitenkin paras ja tärkeä Suomeen tullut uutinen sekamelskan keskeltä Strasbourgista oli liki ensimmäisenä Jyrki Kataisen viesti : olen turvassa.

Entäpä se koko muu Eurooppa ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #3

Noin minäkin arvioin Brexitin kehittyvän. May on kuitekin itse ilmoittanut äänestyspäiväksi 21. tammikuuta 2019. No, eipä tuo olisi kuin toinen kerta, kun hän peruu äänestyksen. Seuraukset vain ovat silloin paljon vaikuttavammat.

Ranskan tapahtumat ovat taas omaa luokkaansa. Syynä on tavallisten kansalaisten varsinkin kuihtuvilla alueilla asuvien elämän vaikeutuminen. Siihen polttoaineiden hinnankorotus ei sopinut lainkaan. Köyhien määrä Ranskassa on lisääntynyt Suomeakin nopeammin. Siinä on mellakoiden perussyy. Sitä kyllä kummeksun, että vasemmisto olisi tähän syypää, eihän se ole Ranskaa enää vuosiin hallinnut. Kyllä syynä on uusliberalistinen talouspolitiikka, joka on syventänyt tuloeroja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #4

Eipä ole Ranskan vasemmisto tehnyt näiden keltaliivien auttamiseksinjuuri muuta, kun paisuttanut kaupunkien valtabien virkakunnan tilipusseja.

Ranskan vasemmisto unohti nämä ihmiset, jotka nyt ovat kaduilla omien pyrkimystensä edistämiseksi.

Asia ei varmasti lopu vielä tähän eivätkä vasemmistotunarit aiempina päättäjinä nyt tässä vastuusta varmaan kovin helposti eroon pääse jatkossakaan.

Valtavat maan velkapanostukset on käytetty jo
ajat vasemmistolaiseen äänten shoppailuun kaupuingeissa ja
jätetty muu osa maasta oman onnensa nojaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Maan itsenäisyyden määritelmiin ei kuulu perinteisesti kaupankäynnin sopimukset. Heinonen ja Vihavainen näyttävät ajattelevan, että se on mahdottoman vaikea paikka, kun Englanti menettää valmiiksi neuvottelut kauppasopimukset.

Lainaus: "Siirtyminen kahden välisiin sopimuksiin ei ole mahdotonta, mutta kovan työn takana se on. Viimeistään silloin Britannian poliitikot heräävät siihen tosiasiaan, ettei muu maailma ole heidän määrättävissään. Näennäisen itsenäisyyden hintana tulee taloudellisia tappioita, kun sopimuksia ei voi enää hoitaa, yksityisiä maita laajempina kokonaisuuksina."

Jos tulee kova Brexit, niin kauppa jatkuu kuin ennenkin, koska Englanti voi ilmoittaa, että he jatkavat EU-maiden kanssa kaupaa ilman tulleja, jos vastavuoroisesti EU-maa ei laita tulleja heidän viennilleen. EU-tietysti tekee yöllisessä kokouksessa päätöksen, että sitä rangaistaan, jos joku yrittää käydä vapaakauppaa Englannin kanssa. Tarvitseeko "itsenäisen" EU-maan taipua tällaiseen painostukseen? Aika näyttää.

Muutama vuosi sitten Suomen vienti euromaihin oli kokonaisviennistä n. 30 %. Ei EU ole koko maailma. Sveitsi neuvotteli vapaakaupan kaikkien EU-maiden kanssa kahdenkesken. Ei siinä paljon palanut tupakkia tai rahaa pieneltä Sveitsiltä.

Jos tulee kova Brexit, niin kuvitteleeko joku, että Suomen hallitus ilmoittaa Englannin hallitukselle, että voi voi, kun ette ole enää EU:sa niin ei me voida enään myydä teille mitään, kun on tuo Brexit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se on ihan sama miten paljon englantilaiset ja näin ollen myös populistiset englantilaiset politikot arvostavat itsenäisyyttä ja vastustavat kauppaliittoja, realiteetit ovat sellaiset ettei tänä päivänä voi käydä kauppaa ellei ole kauppasopimuksia.

Kahdenvälisetkauppasopimukset kauppasopimukset vievät Emglannilta itsenäisyyden yhtä varmasti kuin jokin laajempi järjestely, EU, tai sen kaltainen järjestely.

------------------

Mielestäni koko brexit on hullun hommaa ja aivan turhaa, sillä ei Englanti sopimuksista mihinkään pääse ja sopimuksiin tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta ja sopimuksilla sidotaan Englannin "itsenäinen" päätösvalta.

Toisin sanoen koko "itsenäisyyden" ajatus on pelkkä kaunis unelma. Villissä lännessä oltiin aikoinaan itsenäisiä ja vahvemmat, eli revolverisankarit määräsivät tahdin. Tämän päivän maailmassa Englanti ei voi olla sellainen revolverisankari joka toimii itsenäisesti ja määrää koko muuta maailmaa, eivätkä ennglantilaiset varmasti halua käpertyä omien rajojensa sisälle, kuten joku Pohjois-Korea.

-----------------------
Minun käsitykseni mukaan brexitistä ei voi tulla mitään, mikäli tarkoitus on palauttaa Englannille sen itsenäisyys ja määräämisvalta omista asioistaan.

Määräysvaltaa omiin asioihin englantilaiset eivät tule enää saamaan, se on mennyttä, eikä se palaa vaikka brexit toteutuisi.

-------------------------

Meneillään olevat neuvottelut ovat suurta teatteria, jossa May ja se pieni ryhmä ihmisiä jotka ovat perillä asiosta, se määrä siis joka mahtuu tilataksiin, yrittävät näytelmän avulla saada ihmiset vakuuttuneiksi siitä että kaikki mahdollinen tehdään jotta ihmisten mahdoton tahto toteutuisi.

Lopputulos tulee olemaan se että Englanti joko jää EU:hun, brexit siis perutaan, tai sitten Englanti sitoo itsensä EU:hun tavalla joka vastaa suurinpiirtein EU- jäsenyyttä.

------------------------

Vaikka ei pitäisi veikata mitään, minä veikkaan että vaikka nyt vannotaan ettei EU:n ja Englannoin välillä neuvoteltua paperia brexitistä avata, se avataan kuitenkin ja siihen tehdään niin paljon muutoksia että brittiparlamentti suostuu hyväksymään sopimuksen. May saa sankarin sädekehän, vaikka asiasta on sovittu jo aiemmin, nyt vain pyritään venyttämään asiaa loppuun asti, jotta se saataisiin näyttämään siltä että EU teki May:lle dramaattisia myönnytyksiä.

-------------------------

Vaikka siis veikkaan edellistä ratkaisuvaihtoehtoa, niin monet muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia, mm. se että brexit perutaan. Se mihin ratkaisuun päädytään riippuu tapahtumien kehityksessä brittiparlamentissa ja siitä miten britit asiaan suhtautuvat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Luuletko, että Britannialla olisi vaikeuksia tehdä uusia kauppasopikuksia WTO- katon alla EU: n ulkopuolella ?

Kerroppa nyt tässä aivan nyt, mitä korvaavia tuotteita Britannia ei voisi kaupankäynnein ostaa EU:n ulkopuolelta ?

Tomaatit kasvavat muuallakin ja viiniteollisuus kukoistaa Australiassa ja Etelä - Afrikassa. Autoja osaavat tehdä muutkin, kuin järjestelmällinen päästöhuijari Saksa.

Veikkaanpa, että tarjonta käy jo nyt tänä päivänä kuumana Britannian ja muun kokonaisen maailman välillä.

Usko tai älä, muuallakin maailmalla on älyllistä toimintaa mainion EU:n ulkopuollellakin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Usko tai älä, muuallakin maailmalla on älyllistä toimintaa mainion EU:n ulkopuollellakin."

Jos Britannia haluaa olla mieluimmin riippuvainen muusta maailmasta kuin EU:sta, niin voihan se toki päättää niin. Itsenäisyyttä ei Englannilla ole sen enempää.

Englanti on jokatapauksessa riippuvainen kaupankäynnistä ja olisipa perin tyhmää jos Englanti päättäisi kieltää itseltään mahdollisuuden ostaa volkkareita tai sitikoita ja tulla riippuvaiseksi japanilaisista ja korealaisista autoista, tai että se kieltäytyisi ranskalaisista ja italialaisista viineistä ja päättäisi tulla riippuvaiseksi eteläamerikkalaisista tai austraalialaisista viineistä.

Kanaalin ylitse on lyhyempi matka kuin valtamerten taakse ja sieltä kulkee junakin, sen kanaalin alta.

En usko että Englanti edes oikeasti haluaa tulla itsenäiselsi ja riippumattomaksi Euroopasta, se olisi sulaa hulluutta. Sen takia brexit- hakkeessa ei ole mitään mieltä eikä järkeä.

Tämä on nyt vain sellaista jonkinlaista turhaa kiukuttelua, vähän kuin murkkujen tai uhmaikäisten "kapinaa".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sinun kannattaisi perehtyä numeroihin, ennen kuin teet itsestäsi entistäkin tyhmemmän julkisesti.

Sinun uskoasi tulkinta-asiassa ei tarvitse kukaan

Minä en ole brexitistä mieltä juuta tai jaata, mutta vääristely ja valehtelu on kuitenkin väärin jo omaa EU:n uskottavuutta ja identiteettiä vastaan.

EU:n pitäisi olle tilasssa, jolloin kaikki sen jäsenet arvostavat ja kunnioittavat sitä Suomen lisäksi ?

Mutta mikä onkaan tilanne suurissa jäsenmaissa Ranskassa ja Britanniassa ?

Jos joku nyt haluaisi tehdä Unionista menestystarinaa, on sen toteutus on nyt viime vuosina ollut vuosi vuodelta Saksan johdolla yhä omituisempaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"..brexit- hakkeessa ei ole mitään mieltä eikä järkeä." Olen samaa mieltä, mutta kuka pystyy kertomaan tuon Britannian parlamentissa niin, että häneen uskottaisiin. Tilannehan sillä tavoin oudossa jumissa, että sopimusta vastustavat niin brexitin kannattajat kuin vastustajatkin.

Siitä olen kovinkin samaa mieltä, ettei Britannia noin vain voi siirtää ostojaan Euroopan ulkopuolelle. Kalliimmaksi se ainakin tulee, eikä laatutakeita ole, on vain eri asteisia lupauksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko niitä laatutakeita edes kaikkien saksalalaisten autonvalmistajien päästöhuijatuistata kulkuneuvoista ?

Näitähän löytyy jo uusina Yhdysvaltalaisilta romuttamopelloilta pakettiin menossa useampia miljoonia autoja.

Erossa Britannia voi keskittää hankintansa ja myyntinsä aivan vapaasti kiinnittäen huomion myös laatuun EU:n ulkopuolelle eron jälkeen, eikä sisämarkkinoilla ole eritysasemaa uusissa olosuhteissa.

Britit vain kilpailuttavat mm. saksalaiset autot ja muut, ja tekevät valintansa hiinnan ja laadu suhteen, tai houkuttavat maahan veroeduin maaikman johtavia sähköautovalmistajia mm. Japanista.

Autoteollusuus ei jatkossa ole enää suurten yksiköiden kokoonpanoja, vaan markkinalähtöisempää tuotantoa asiakkaiden ehdoin ja rehellisesti aina niistä ensimmäisistä komponenteista lähtien.

Siihen on vielä mm. Saksalla pitkä matka valheellisine autoineen.

PS. Vuoden 2015 myymätön uusin Mersu on romutavaraa päästöhuijauksen takia Yhdysvalloissa, mutta luxusauto suomalaisen mittapuun mukaan, josta maksetaan hyvinkin neljän vuoden nettopalkka aivan vain naapurin takia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siihen on vielä mm. Saksalla pitkä matka."

Markkinalähtöisyys tarkoittaa sitä että asiakkaat voivat ostaa niitä autoja joita itse haluavat. Toistaiseksi ihmiset ovat halunneet ostaa volkkareita ja sitikoita, japanilaisten ohella, englantilaiset autot eivät jostain syystä ole kelvanneen, eikä amerikkalaisetkaan.

No, se voi tietenkin muuttua mitä halutaan ostaa, mutta Englantilaiset ja Amerikkalaiset tekevät pirun tyhmästi jos ne protektionistisista syistä haluavat katkaista saksalaisten ja ranskalaisten autojen myynnin omissa maissaan. Sehän on sama kuin että se riistää omilta kansalaisiltaan vapauden valita mitä autoa he itse haluavat ajaa.

Kaupanteon ei pitäisi olla mitään politiikkaa, vaan ihmisten vapaata valintaa. Sen takia EU on olemassa että se vapaus olisi olemassa. Nyt englantilaiset näköjään haluavat itse poistaa itseltään sen vapauden.

Täysin päätöntä ja hölmöä siis.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #12

Jos se olisikin pysynyt tuollaisena mutta kun ajavat sitä liittovaltioo joka määrää lähes kaikista asioista.
Englanti ei halua alistua sakemannien tai ranskalaisten alusmaaksi, he haluavat itse päättää asioistaan.

Miksi toi May väkisin yrittää niille syöttää tuota sopimusta kun se kuitenkin tulee hylätyksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #13

Mitä muuta May voi tehdä, kun kerran lähti eroa toteuttamaan. Sitkeä akka täytyy sanoa, vaikka tuloksesta voi ennakoida, että yritystä on, vaan ei toivon häivää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Jos se olisikin pysynyt tuollaisena mutta kun ajavat sitä liittovaltioo joka määrää lähes kaikista asioista."

Mitäs sillä sitten on eroa määrääkö meitä valtio tai liittovaltio? Parempi vain että on kaililla sitten samat säännöt.

"Englanti ei halua alistua sakemannien tai ranskalaisten alusmaaksi, he haluavat itse päättää asioistaan."

Ei alusmaana vaan osavaltiona.

Eikä se alusmaan asemakaan aina niin paha asia välttämättä ole.
Monella Englanninkin entisellä alusmaalla olisi nyt paremmat oltavat jos olisivat pysyneet vain alusmaina, eivätkä niin innokkaasti olisi tavoitelleet sitä itsenäisyyttä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sitkeä akka - mikä on tolkun punikin Viljon nimivaste samalle ilmaisulle noin käytännössä ?

Kuinka monta " sitkeää akkaa " punikit murhasivat 1900 - luvulla kommunistien ja natsien toimin ?

Todellakin olet Viljo aivan oman hiekkalaatikkosi ulkopuolella

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos tarkoitat II maailmansodan aikaa, niin silloin Stalinin vainoisa kuoli satoja tuhansia, ellei miljoonia ihmisiä ja natsit tappoivat juutalaisia noin 5 miljoonaa. Hirveää aikaa.

On syyttömiä tapettu ennenkin, kuten esimerkisi Suomessa itsenäisyyden nimissä, vaikka ei luokkasodalla muuta yhteyttä itsenäisyyteen ollut, kuin saman ajanjakso. Aivan alkuun valkoiset, jotka olivat paremmin organisoituneet, saivat aseistuksensa venäläisiltä varuskunnilta, joita valtasivat. Silloin Suomi jo oli itsenäinen.

Venäläisillä varuskunnilla ei ollut ollut enää kunnon johtoa, eikä yhtenäistä tietoa kumman ryhmittymän puolella olisivat olleet. Pääosin he halusivat pois maasta. Siksi varuskuntien valtaaminen oli sittenkin aika helppoa.

Venäläisistä päästiin eroon helpolla. Ehkä ratkaisevimman avun valkoisille antoi Saksa. Palkkkioiksi se oli sada tänne kuninkaan, mutta hanke tyssäsi Saksan sotahäviöön. Siitä alkoi vuosia kestänyt suomalaisten venäjäterorismi.

Aleksi Mainio on tutkinut asiaa ja kirjoittanut siitä kirjan Terroristien pesä. Sotilaallisen voiton jälkeen alkoi varsinainen punaisten tappaminen ja nälkään näännytys. Eikä valkoisten toiminta Neuvostoliittoon päinkään mitenkään puhtoista ollut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset