viljoh9

Yle näennäisuudistaa uutisia ja ajanohtaisohjelmiaan

Yle on viimeksi esitellyt näyttävästi uutisstudion remonttia ja tulevaa kotisohvaohjelmaa, jossa eduskuntavaliehdokkat vierailevat "tavallisissa" kodeissa ja keskustelevat asukkaiden kanssa heidän ehdoillaan. Pitkitetty remonttiuutinen oli selvästi täytemateriaalia, jotta uutisille varattu aika saatiin kulumaan. Mitään kansalaisille tärkeää tietoa siinä ei ollut. 

Tuollaiset uuditukset ovat käärepaperia sisällyksettömyydelle. Touhotetaan muutoksen ympärillä, kun pitäisi keskittyä uutisointiin - siis oikeisiin tapahtumiin. Suunta on ollut aivan toinen. Käänne ajoittuu vuodelle 2016. Ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen lähti Ylestä pari vuotta sitten. Toimintarajoitusten vuoksi hän ei enää pystynyt tekemään työtään omien arvojensa ja juornalistin ohjeiden mukaan.  

Erosta ja hänen tiimiään oli pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvaa paljastusjournalismia. Se ei hänelle sopinut. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Erokirjeessään, joka on päivätty 14 joulukuuta 2016 Eronen totesi mm.: "Vallanpitäjien kriittisen tarkastelun pitäisi olla keskeisimpiä Ylen tehtäviä, mutta päätoimittajan tiiviissä käsiohjauksessa toimitus kohtelee juuri poliitikkoja - etenkin pääministeriä - kaikkein varovaisimmin. Tilanne on Yle-veroa maksavan yleisön kannalta sietämätön. Mitä merkittävämpi vaikuttaja, sitä tarkemmin Ylen tulisi asioita tutkia.

Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa on nyt painostava tunnelma. Osa toimittajista on lannistettu tekemään omasta mielestään merkityksetöntä, vallanpitäjien kannalta harmitonta journalismia. Monet ovat hiljaa ja pelkäävät työpaikkojensa puolesta.

Ajankohtaistiimini neljäätoista taitavaa, sinnikästä ja rohkeaa toimittajaa tulee toki ikävä, samoin A-studion huippujuontajia ja kaikkia journalismin tosissaan ottavia tekijöitä. Heistä moni on uskaltanut puhua Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vakavista ongelmista ääneen."

Ensi keväänä se nähdään, miten rajoittuneisuus toimii ennakkoon mainostetussa uuden tyyppisessä tosi-TV-ohjelmassa. Rajata sitä pitää ja rankasti. Lähtysaikaa on sittenkin aika vähän. Jos sitä olisi paljon, ihmiset varmasti kyllästyisivät itseään toistavaan ohjelmaan ja sen näennäiskriittisyyteen.

Sopii olettaa, että ohjelma antaa tilaa hallituspuolueiden edustajille, joskin  mausteeksi otetaan mukaan joku vaaraton opposition edustaja. Miten ohjelmassa esiintyvät perheet valitaan, se on oma mysteerinsä, mutta sattuman varaan sitä ei ainakaan jätetä. Se on ennakkoon jokseenkin varmaa, ettei esille tule mitään, joka ei jo ennestään tiedossa olisi. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

27.12. Yle olisi voinut uutisoida Donald Trumpin Irakissa esittämistä merkittävistä linjanvetopuheista, mutta ei kai voinut sitä tehdä, koska Trumpista on uutisoitava aina jotain kielteistä eikä UPI:n asiatuntijaa tai vastaavaa saatu ajoissa uutisstudioon selittämään asioita Trumpille negatiivisessa valossa. On vaikea esittää rauhan edistämistä negatiivisessa valossa ja sellaisen kertomuksen laatiminen vie aikaa ja on sovitettava yhteen Ylen omaksumien yleisten doktriinien kanssa. Niinpä päädyttiin uutisoimaan uutisstudion remontista ja muusta joutavasta. Tärkeistä asioista kertomatta jättäminen ja siirtyminen jonninjoutavaan lässytykseen on tietenkin Ylelle hyvin tyypilinen tapa toteuttaa agendaansa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Viljolta hyvää pohdintaa ylen uutistoiminnasta. Onhan taso aivan olematon, kun puhutaan todellisista uutisista maailman laajuisesti, eikä vain sellainen kotoperäinen uutisointi, joilla ei ole laajemmalle kansanjoukolle mitään merkitystä. Luulisi, että myös ylellä olisi halu uutisoida enemmän vaikkapa eu:n toiminnasta, mutta kyllä vähäiseksi on tuokin jäänyt, vaikka kansalaisille olisi suurikin merkitys. Ehkäpä syy onkin juuri tuossa ettei kansalaisille voi totuutta kertoa. Uutisohjelman ajan lisäykseen toivoisi kiinnitettävän huomiota.

Paljon katson itse ulkomaisten mediatalojen uutisointeja ja kyllä niiden tuottamat uutisoinnit erilaisista tapahtumista ovat paljon laajemman perspektiivin sisältöisiä kuin mihin yksikään ylen uutisanti on kyennyt. Tätä ylen maailman laajuisen uutisoinnin köyhyyttä on tarkasteltava siltäkin kantilta kuinka paljon ylellä onkaan toimittajia ympäri maailman eri kolkilla ja vähän on uutisointeja.

Oikeastaan ainoaa uutisointia on ollut maahanmuuttoon liittyvä uutisointi Irakista ja Syyriasta keskittyen ihmisten haastatteluihin, jota itse pidän pitkälti mielipidemuokkauksena.

Nähtäväksi jää tuleeko ylen uutisointi paranemaan tasollisesti merkittäviin uutisiin, joista esitetään syvempää tarkastelua ilman väritystä suuntaan tai toiseen. Viime päivinä olen itse katsellut ranskalaista englanninkielistä uutiskanavaa ja olen todennut sen annin moninverroin paremmaksi kuin mihin yle on koskaan kyennyt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ylestä katsotaan kuitenkin merkittävä määrä juuri Suomea koskevaa sisältöä.

Ulkomaisista lähteistä vain pieni osa etsii uutisia.

Yleen on kansalaiset pitkälti tyytyväisiä, ja siihen sitten on tyytyminen, ja luottamus ylen uutisointiin on vahvaa.

Tavallista kansalaista kiinnostaa juuri kotimaan asiat, ulkomaan asiat tulevat vasta sen jölkeen.

Netti on mainio paikka etsiä lähteitä, mutta todellisuudessa melko pieni osa niin tekee, joten siksipä yle on varmaan se yleisin paikka hakea uutisia.

+60 ikäisistä varmaa valtaosa ei muualta uutisia edes hae, ja tuossa ikäryhmässä äänestysaktiivisuuskin on huippuluokkaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitokset hyvistä kommenteista. Näkemykseni on, että nykyinen Ylen poliittinen ohjaus näivettää uutisointia ja ajankohtaisohjelmia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joulunseudussa tapahtui paljon kansainvälisiä uutisarvoisia juttuja, joilla on pidemmät seuraukset kuin vain yksittäisen teon jäljet.
Tällaisia olivat tuon edellämainitun Trumpin Irak-vierailun (sammutetuin lyhdyin/ ei tavannut isäntämaan edustajaa), lisäksi mm. Gatwickin lentoaseman mystiset häirinnät ja sitä seurannut aseman myyminen. Samoin Putinin näyttävästi spektaakkelisoima Avangarden koeammunta. Näissä olisi ollut uutispurtavaa jonninjoutavan studiohymistelyn sijasta.
Täysin yhdyn Viljon näkemyksiin!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Oishan se hienoa jos yle tekisi ohjelman jossa Sdp/vasemmistolainen joutuisi päiväks vaikka persujen äänestäjän kotiin juttelemaan/näkemään arkea. Sanon tuon esimerkin koska tuossa on isoin ero mielipiteissä. Voihan sinne mennä kok. Sdp:een jne..

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petteri Ritala voisi pitää monologin antikvariaattinsa kirjahyllyjen välissä ja pohtia muutostaan äänestäjänä :

Tieni ja takinkääntämiseni perussuomalaisesta vasemmistoliittolaiseksi näiden seinien sisällä.

P.S. Lupaan katsoa ohjelman, jos Ylen sohvatiimi päättää vierailla Ritalan kotona.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset