viljoh9

Venäjän palkka-armeijat

Venäjä ei tietenkään myönnä, että se on ulkoistanut osan sotatoimistaan mm. Syyriassa ja Itä-Ukrainassa yksityisille palkka-armeijoille. Ehkäpä tunnetuin niistä on Wagner-niminen venäläisyritys, joka tukee Syyrian hallituksen taisteluja kapinallisia vastaan. Useita satoja venäläisiä palkkasotilaita on kuollut amerikkalaisten ilmaiskuissa ja myös taistelutehtävissä

Wagnerilla on ollut Syyriassa 2 500 palkkasotilasta. Kuukausipalkka on ollut 300 000 ruplaa eli noin 5 300 euroa. Palkka-armeijaa on käytetty uhrimäärien ja tappioidensa salaamiseksi. Sotilaslähteiden mukaan Wagnerin sotilaita käytettiin mm. vuoden 2018 maaliskuussa Palmyran kaupungin takaisinvaltauksessa kapinallisilta.

Yhtiö on osallistunut myös Ukrainan sotaan ja joutunut sen takia Yhdysvaltojen pakotelistalle. USA:n valtiovarainministeriön mukaan yrityksen palkkasotilaat osallistuivat Krimin miehitykseen sekä taistelevat separatistien rinnalla Itä-Ukrainassa Wagnerilla on läheiset kytkökset Venäjän hallintoon. Yhtiön perustaja Dimitry Utkin on työskennellyt aiemmin Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n palkkalistoilla.

Wagnerin arvioidaan olevan GRU:n valvonnassa. Yhtiön rahoittajaksi väitetyllä liikemies Jevgeni Prigozhininilla on puolestaan läheinen suhde Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sekä lukuisia liiketoimia Venäjän puolustusministeriön kanssa. Verkkouutiset on kertonut yrityksen taustoista.

Venäjän sodankäynti on rationalisoitu pitkälle ja Wagnerin tapaiset firmat pitää kaatuneiden tilastot minimissä. Syyriassa koetellaan upseereiden kykyä toimia ja johtaa miehiä sodan keskellä. Jyvät erotetaan akanoista. Myös aseet ja asesysteemit testataan aidoissa olosuhteissa. Syyriaan on onnistuttu kuljettamaan Venäjän sotakalusto ja sotilaat sotimaan kauas oman maan rajojen ulkopuolelle. Vaikuttaa että Venäjä on osallistunut Syyrian sotaan harjoituksena ja esivalmisteluna seuraaviin sotiin kauempana omasta maasta.

Wagnerin palveluksessa olleen Jevgeni Alikovin tarina on tyypillinen. Hän taisteli ensin Ukrainan Luhanskin separatistialueella ja matkasi sitten Syyriaan. Mies ehti sotia aavikolla kaksi kuukautta. Kuolintodistuksen mukaan hän menehtyi ampumahaavaan vatsassa. Alikoville myönnettiin kaksi mitalia palveluksestaan. Mitään valtiollista tunnustusta ei ole kuulunut. Jevgeni Alikov on yksi monista Syyrian sodan vaietuista venäläisuhreista.

Lisää tietoa Venäjän palkka-armeijatoiminnasta löytyy Googlen sivuilta kirjoittamalla hakusanoiksi Venäjän pakka-armeijat

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei blogissa ainakaan minulle ole mitään sellaista, mitä olisi vaikea uskoa. Kiitos asian esilletuonnista.

Vaan jos tämä uudenlainen palkka-armeijasotiminen olisikin keksitty Venäjällä, niin ei tuossa taida olla mitään, mitä ei voisi kopioida? Jos vaikkapa Euroopassa lainsäädäntö asettaa rajoituksia, niin löytyyhän niitä muualta maita, joissa rahalla rajoitukset poistettua, jos niitä ensinkään on. Siis että saadaan firmalle tukikohta. Toimintaymäristöjän sitten löytynee monestakin paikasta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Samanlaisiahan on myöskin jenkeillä; turvallisuusalan yrityksiä sikäläisittäin nimeltään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Uskookohan Venäjälläkään enää kukaan, etteikö siellä ole yrityspohjaisesti toimivia palkka-armeijoita?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tänään maanantaina TV-uutisissa haastateltiin venäläistä yrityspohjaisen palkkasoturin leskeä, joka aikoo nostaa tämän puheenaiheen julkisuuteen. Saammepa nähdä, pääseekö hän Venäjällä julkisuuteen ja miten hänelle käy julkisuuden ulkopuolella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tuota itse ihmettelen, että mistä kummasta Venäjällä riittää varoja palkkarmeijoiden ylläpitoon. Palkkasotilaiden ansiotasoa on tosin viime eikoina alennettu ja vaihteluväli on suuri. Suurin menoerä kuitenkin on kalusto. Mitähän Venäjä uskoo saavuttavansa jatkuvalla valehtelulla ja väitöksillä, ettei se riko kansainvälisiä sopimuksia?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #4

Palkkasotilaiden käyttäminen antaa mahdollisuuden toimia kohteessa ilman tunnisteita ja siten Venäjä pystyy kiistämään olevansa taistelujen osapuoli. Jos konflikti menee pitkäaikaiseksi tai miestappiot kestämättömän suuriksi, Venäjä pystyy vetäytymään konfliktista menettämättä kasvojaan maailman tai kotoisen yleisön silmissä.

Toinen hyöty on jo aiemmin mainittu miehistötappioiden siirtäminen pois armeijan nuppiluvusta. Venäjä ei kestä suuria miestappioita, koska se saattaisi aiheuttaa suurta levottomuutta kotirintamalla.

Syyriassa Wagner on tehnyt Syyrian hallinon kanssa diilejä, joissa W:n takaisin valtaamien öljylähteiden tuotosta osa on mennyt W:n tilille.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vanhaa sanontaa mukaellen, ainoa hyvä venäläinen palkkasotilas on kuollut venäläinen palkkasotilas. Onneksi noita on aika paljon kuollutkin, mm. silloin kun hyökkäsivät amerikkalaisten kimppuun.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Näränen

Tästä tapauksesta on juuri vuosi. Venäjä menetti 200 sotilasta, ei aiheuttanut suurta protestia. Sotilaat olivat lomilla !!

https://www.youtube.com/watch?v=D0E_kDwFhXE

Vaikea ymmärtää Venäjän strategiaa näistä joukoista, Niitähän voi listiä tarvittaessa joka paikassa, kun siitä ei voi syntyä mitään konfliktia !

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kun yksityisarmeija tai sen osa käy sotasaavutuksilla kauppaa omaan lukuunsa, kuten Wagner Syyriassa on tehnyt, käyvät toiminta ja sen kohteet arvaamattomiksi. He voivat mennä rahan perässä minne vain. Seurannan pitää kohdentua siihen, mikä taho on valmis ostamaan taistelupalveluja. Saa nähdä, miten kauan Venäjällä on varaa toimia sotapalvelujen myynnin taustavoimana. On vaikea uskoa, että sotasaaliit kattavat kustannukset.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jo vuosi sitten spekuloitiin alan piireissä Wagnerin toimista Syyriassa ja sen tappioista, kun vastassa oli amerikkalainen teknologia.
Tilanne oli ristiriitainen. Taistelukentällä Yhdysvaltain iskujoukko taivaalta ja maassa venäläisiä ammattisotilaita with Non Russian Status.
Venäjä ei voinut julkisesti itkeä kaatuneita ja haavoittuneita, koska heitä ei (virallisesti) ollut.
Kertoman mukaan lisää uhreja tuli koska Venäjä ei voinut käyttää virallisen armeijan panssareita ja helikoptereita suojaukseen ja evakuointiin.
Niin ja Yhdysvaltain sanottiin käyttäneen maksimaalisesti tätä varjopeliä hyväkseen.
Haavoittuneita väitettiin kuljetetun Venäjän sotilassairaaloihin, muun muassa Khimkinskin sotilassairaalaan Pietarin lähistölle. Omaisille ei kaatuneita luovutettu. Eläkkeiden kanssa pulmia.
Täällä lisää:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25132...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjän palkka-armeija eroaa USAn vastaavista vain että Wikileaks kertoo vain toisesta osapuolesta.
Hyvä puolustaa Venäjän osaamista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Nythän on ollut uutisia, että näitä venäläisiä palkkasotilaita olisi Maduron palveluksessa Venezuelassa. Vastapalveluksena öljysopimukset.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihan tasapuolisuuden vuoksi (jos sitä nyt sitten kukaan kaipaa) Irakin ja Afganistanin sodissa huomattava osa joukoista oli palkkasotilaita, kuuluisin firma varmaankin ”Blackwater”.

https://www.theatlantic.com/international/archive/...

”Under Obama, more private military contractors have died in Iraq and Afghanistan than all the U.S. troops deployed to those countries.Under Obama, more private military contractors have died in Iraq and Afghanistan than all the U.S. troops deployed to those countries. Between Jan. 1, 2009, and March 31, 2016, 1,540 contractors were killed in Iraq and Afghanistan (176 in Iraq and 1,364 in Afghanistan). During that period, 1,301 U.S. troops were killed in Afghanistan and Iraq (289 in Iraq and 1,012 in Afghanistan). Last year was even more skewed toward contractors than the preceding six years; 58 contractors died in Afghanistan or Iraq, while less than half as many U.S. troops did (27) fighting in either country, including Syria.”

https://foreignpolicy.com/2016/05/18/private-contr...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eikai näissä mitään tasapuolisuuksia ole ennenkään mietitty.

Käytettävät faktat valitaan sen mukaan mitkä puoltaa omaa narratiivia.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ero on siinä, että USA ei mitenkään peitellyt turvafirmojen käyttöä tai yrittänyt firmojen avulla pysyä itse piilossa tapahtumista.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #14

USA ei myöskään toimittanut pyörillä liikkuvia krematorioita konfliktialueille kuten venäläiset Itä-Ukrainaan. Vainajat olivat tunnuksettomia , vihreitä miehiä... Krematorio taisi olla ruotsalainen innovaatio, jota käytetään eläinruhojen tuhoamiseksi tapahtumapaikoilla (karjatilat tms). Kuorma-auto muistuttaa säiliöautoa, lieriömainen uuni, jonka halkaisija sellaiset 140 cm. Näitä "säiliöautoja" taisi olla 5 kpl siinä n.200 kulkumeuvon avustussaattueessa Itä-Ukrainaan. Näin meillä naapurissa!!!!!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tulikohan minusta nytVenäjän-trolli kun uskalsin mainita Yhdysvallat? Huoleni on kuitenkin yksityisarmeijoiden paluu sodankäyntiin ja palkkasoturien käyttö.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Saakohan nämä nykyiset palkkasoturitkin ostettua omalle puolelle ilman taistelua, kuten jotkut skotlantilaiskaartit yms. ennen muinoin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Voisiko Maduron tueksi Venezuelaan lähetetty Wagner-osasto syöstä Maduron vallasta jos maksettaisiin tarpeeksi?

Käyttäjän EsaOlkoniemi11 kuva
Esa Olkoniemi

Suomalaiseen palkka-armeijaan, esim. Afgtanistanissa on valunut jo mirjardi poikineen veronmaksajien rahoja, kun lasketaan Nato-kumppanien aiheuttamat sodat, pakolaisineen yms. voidaan menot suhteuttaa kymmeniin mirjardeihin.

Suomessa on sitten menossa retuperälle, terveydenhoito, vanhustenhoito, työllisyys, syrjääntyneiden nuorten asiat jne. Taitaa siis olla Putinin syytä kaikki.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Max ei ole Venäjä-trolli, mutta ei kauan kestänyt, kun tänne sellainen ilmestyi :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset