Venäjän palkka-armeijat

Venäjä ei tietenkään myönnä, että se on ulkoistanut osan sotatoimistaan mm. Syyriassa ja Itä-Ukrainassa yksityisille palkka-armeijoille. Ehkäpä tunnetuin niistä on Wagner-niminen venäläisyritys, joka tukee Syyrian hallituksen taisteluja kapinallisia vastaan. Useita satoja venäläisiä palkkasotilaita on kuollut amerikkalaisten ilmaiskuissa ja myös taistelutehtävissä

Wagnerilla on ollut Syyriassa 2 500 palkkasotilasta. Kuukausipalkka on ollut 300 000 ruplaa eli noin 5 300 euroa. Palkka-armeijaa on käytetty uhrimäärien ja tappioidensa salaamiseksi. Sotilaslähteiden mukaan Wagnerin sotilaita käytettiin mm. vuoden 2018 maaliskuussa Palmyran kaupungin takaisinvaltauksessa kapinallisilta.

Yhtiö on osallistunut myös Ukrainan sotaan ja joutunut sen takia Yhdysvaltojen pakotelistalle. USA:n valtiovarainministeriön mukaan yrityksen palkkasotilaat osallistuivat Krimin miehitykseen sekä taistelevat separatistien rinnalla Itä-Ukrainassa Wagnerilla on läheiset kytkökset Venäjän hallintoon. Yhtiön perustaja Dimitry Utkin on työskennellyt aiemmin Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:n palkkalistoilla.

Wagnerin arvioidaan olevan GRU:n valvonnassa. Yhtiön rahoittajaksi väitetyllä liikemies Jevgeni Prigozhininilla on puolestaan läheinen suhde Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sekä lukuisia liiketoimia Venäjän puolustusministeriön kanssa. Verkkouutiset on kertonut yrityksen taustoista.

Venäjän sodankäynti on rationalisoitu pitkälle ja Wagnerin tapaiset firmat pitää kaatuneiden tilastot minimissä. Syyriassa koetellaan upseereiden kykyä toimia ja johtaa miehiä sodan keskellä. Jyvät erotetaan akanoista. Myös aseet ja asesysteemit testataan aidoissa olosuhteissa. Syyriaan on onnistuttu kuljettamaan Venäjän sotakalusto ja sotilaat sotimaan kauas oman maan rajojen ulkopuolelle. Vaikuttaa että Venäjä on osallistunut Syyrian sotaan harjoituksena ja esivalmisteluna seuraaviin sotiin kauempana omasta maasta.

Wagnerin palveluksessa olleen Jevgeni Alikovin tarina on tyypillinen. Hän taisteli ensin Ukrainan Luhanskin separatistialueella ja matkasi sitten Syyriaan. Mies ehti sotia aavikolla kaksi kuukautta. Kuolintodistuksen mukaan hän menehtyi ampumahaavaan vatsassa. Alikoville myönnettiin kaksi mitalia palveluksestaan. Mitään valtiollista tunnustusta ei ole kuulunut. Jevgeni Alikov on yksi monista Syyrian sodan vaietuista venäläisuhreista.

Lisää tietoa Venäjän palkka-armeijatoiminnasta löytyy Googlen sivuilta kirjoittamalla hakusanoiksi Venäjän pakka-armeijat

 

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu