viljoh9

Koko Suomi asuttuna: menneitten talvien lumia

Illan (10.4.) kolmosen vaalikeskustelu oli kokonaisuutena pielessä siltä osin, että toimittajat tiukkasivat rajattuihin kysymyksiinsä yksiselitteisiä vastauksia. Kyllähän niitäkin on mutta silloin varsinainen asia jää sivuun. Kukaan ei voi tyhjentävästi yhdellä virkkeellä vastata kaupungistumisen syihin ja seurauksiin, eikä myöskään siihen miten haja-asutusalueiden ja taantuvien paikkakuntien asuntojen alentuneita hintojen pitää korvata niiden omistajille.Minusta ei mitenkään.

Niille vanhuksille, jota sivussa asuvat, eivätkä enää pärjää, pitää korvata muuttokustannukset siirtymisestä vanhuuden palveluyksikköön. Niin käytännössä nytkin tapahtuu. Kun vanhus ei enää pysty asunnossaan omatoimisesti asumaan. Hänet siirretään johonkin palveluasuntolaan. Jos vanhuksella on varallisuutta, peritään kustannukset sitä kautta, ellei ole kustannuksen maksaa kunta.

Suomessa noin 3 miljoonaa ihmistä asuu maaseutualueilla. Mistähän tuokin keskustelijoiden käyttämä tieto on peräisin? Heille keskustelijat tarjosivat parempia liikenneyhteyksiä ja yhtenä yksityiskohtana valtion tukea siirtymisestä öljylämmityksestä vaikkapa maalämpöön.

Linja-autoyhteydet ovat harvaan asutuilla alueilla Keski-Suomessa ja siitä pohjoiseen todella heikot. Nytkö ne pitäisi laittaa kuntoon yhteiskunnan varoin, kun niille ei ole riittävää käyttöä ollut, eikä ole tulossakaan. Yksi ratkaisu olisi samanlainen järjestelmä kuin nyt Kelalla on käytössä. Sairaala- ja tutkimusmatkoihin pääsee kelataksilla yhteen suuntaan 25 euron maksulla ja kun näitä matkoja kertyy 300 euron verran maksaa Kela koko matkan.

Järjestelmän käyttöönottoa varten pitäisi määrittää millaiset matkat olisivat korvauksen piirissä. Esimerkiksi kauppamatka kerran viikossa, kun lähimpään kauppaan on matkaa vähintään 15 km. On sitä kokeiltukin. On järjestetty kimppataksikyytejä kyliltä keskuksiin. Ne ovat pelanneet jonkin aikaa, mutta näivettyneet matkustajien puutteeseen, kun väki kylältä on vähentynyt muutamaan perheeseen. Parempi keino on, rakentaa taajamiin enemmän vanhuksille sopivia asuntoja, jotka täyttäisivät neljän K:n ehdot eli kirkko, kauppa, kapakka, kirjasto ja kuntosali uimahalleineen olisivat rollaattorimatkan päässä.

Aikamoinen hukkainvestointi olisi laittaa valtion rahaa pientalojen lämmitysjärjestelmien muutoksiin, kun niiden käyttö on muutoinkin siinä rajoilla, pystyvätkö asukkaat kotonaan asumaan lämmitysjärjestelmästä riippumatta. Talo ei mene kaupaksi, kun sitä ei kukaan kesäasunnoksekseenkaan halua. Ne, jotka halutaan, ovat jo omistajaa vaihtaneet, eivätkä tukea tarvitse.

Haavistokin oikein innostui puhumaan, miten nykyään digiaikana ihmiset voivat entistä paremmin valita asuinpaikkansa, kun työtä voi tehdä missä tahansa. Niin voivat ne harvat, joiden työväline on tietokone. Tositilanteessa hekään eivät voi hajaantua ihan sattuman kaupalla. Yhteyksien on pelattava ja henkilökohtaisia tapaamisiakin tarvitaan. Kysyn vain, voiko yhteisen aterian korvata videoyhteydellä?

Nykypäättäjien pitää pudottautua pilvestään maan pinnalle kokemaan nykytodellisuuden. Se on lisääntyvää muuttoa syrjästä palvelujen ääreen ja tärkein niistä on kauppa. Aitoja kyläyhteisöjä ei enää ole eikä tule. Tulevaisuuden maaseutu on erilaisia loma- ja huvittelukeskuksia ja entistä suurempia maatiloja harvakseltaan. Tavallaan koko maan alueella asutaan ja etenkin kesällä levittäydytään vesistöjen äärelle, vielä. En jaksa uskoa, että nykynuoret enää kauan maaseudun hiljaisuudessa viihtyvät. Pitää olla toimintaa ja pitää voida osallistua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Koko Euroopan pitäminen asuttuna on yhtä suurta utopiaa kuin pitää koko Suomi jokaista suurta kaupunkia myöten asuttuna. Yhä enemmän painopistw tulee olemaan Euroopan vahvoilla metropolikeskuksilla,jollainen Helsinki ei ole. Siksk muuttoliikkeen cx Helsinki on vain pelkkä ohimenevä hetken lpistava tähti. Nuorten suomalaisten tähtäimessä on muutto Keski-Eurooppaan kuten vaikkapa Brysseliin tai Pariisiin. Suomi on vain syrjäinen Euroopan kaukainen reuna-alue enkä siksi itsekkään näe sillä tulevaisuutta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olen minäkin lukenut lehdistä, miten Espanjassa ja Ranskassa on myytävänä kokonaisia kyliä muutamalla tuhannella eurolla. Kaikki rakennukset ovat huonokuntoisia ja tiet päällystämättömiä uria. Asukkaat ovat lähteneet kaupunkehin lähemmäs ja kauemmaksi sen mukaan kuin ovat töitä saaneet.

Kyliin on tullut tai palannut esimerkiksi erityisviinien valmistajia ja taiteilijoita. Heille tällainen autioitava tai jo autioitunut kylä on exoottinen ja hyvin rauhallinen asuinpaikka. Aika harvalle tällainen ympäristö on haluttu asuinpaikka varsinkin, kun töitä ei ole, ellei ole jotain erityisosaamista, joka ei ole paikkaan sidottua.

Suomessa tällaisia tiiviitä hylättyjä kyliä ei ole. Koulut ja kaupat on suljettu. On vain hajallaan olevia eri tasoisia jo kokoisia asuntoja. Voi niitäkin joku hyödyntää. Yleislinja kuitekin on asumisen tiivistyminen taajamiin ja kaupunkeihin, joissa kaupat ovat kävelymatkan päässä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistaakseni on esitetty raportti siitä, että vuonna 2050 Suomalaiset asuvat pääasiassa Helsingissä, Tirissa ka Tampereella jotka ovat nuorille portteja Keski-Eurooppaan opintojen, työn ja paremman tpimeentulon perässä. On kyseen alaista onko tulevaisuudessa edes enää esimerkiksi järkevää pitää yllä kuihtuvien pikkukaupunkien yleisiä palveluja kuten vaikkapa yliopistoja, keskussairaaloita ja kirjastoja. Se kuitenkin on varmaa ettei nuoret tule jäämään tänne Euroopan syrjäiselle reuna-alueelle keskelle ei mitään. Tämne eivät siis jää muut kuin ikäihmiset ja ne joilla ei ole varaa muuttaa pois maasta. Se on erittäin todennäköistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset