viljoh9

Rinteen neuvottelumalli paras mahdollinen

Varmasti kaikki ovat panneet merkille hallitusneuvotteluissa sen valtavan eron, mikä on Sipilän prosessikaavioiden esittelyn ja Rinteen tavoiteasettelun välillä. Rinne laittoi neuvottelijat ensin pohtimaan ilman raharajoitteita, mitä kullekin yhteiskunnalliselle ilmiölle pitää tehdä, jotta tilanne saadaan paremmaksi.

Tältä pohjalta kukin ryhmä laati kuvan (utopian) ihannetilanteesta, johon pitää pyrkiä. Sen jälkeen palattiin maan pinnalle tarkastelemaan, mikä todella on mahdollista. Se, että suunnitelmia laaditaan nyt reaalisten mahdollisuuksien rajoissa, ei poista tulevaisuuden unelmien merkitystä. Ne ovat olemassa ja niitä kohti pyritään, mutta käytännön toimet on pakko määrittää tasolle, joka nyt ja tässä on mahdollista.

Toteutukseen tarvitaan varmasti myös prosessikaaviota, jonka mukaan kussakin asiassa edetään. Tärkeää on se ettei kaavio ole itseistarkoitus, mitä se näytti Sipilälle olevan, vaan keino selkeyttää etenemismahdollisuuksia.

Kun tuleva hallitus päättää hoitajamitoituksesta, teiden ja rautateiden kunnostusohjelmasta, koulutuksesta, perhevapaista ja kaikesta muustakin eteen tulevasta, on olennaista tiedostaa, mihin pyritään (ihannetila) ja mikä tässä tilanteessa on mahdollista.

Toiminta on kaksitasoista. Se on jatkuvaa ihannekuvan tarkentamista ja toisaalta tiukan realistista päätöksentekoa, sitä kohti. Yhteiskunnassa pitää olla unelmia, joita kohti mennään. Toisaalta toimet on pakkokin rajata siihen, mikä on mahdollista. Se on sitä mahdollisuuksien taidetta, jolla koko ajan päästään lähemmäksi tavoitetta.

Koskaan sitä ei saavuteta, sillä siitä, miten asiat ovat, ei ole pääteltävissä, miten niiden pitää olla. Tämän ristiriidan nosti esille yksi valistusajan merkittävistä filosofeista, David Hume. Tuon ristiriidan kanssa on pakko elää.

Toisaalta meillä pitää olla unelmia, jotka auttavat meitä jaksamaan ja toki muuttuvathan asiat hyväänkin suuntaan. Sitä varten Rinteen johdolla parhaillaan laaditaan hallitusohjelmaa, joka ottaa pienituloiset ja kaikki heikommassa asemassa olevat huomioon toisin kuin Sipilän hallitus.

Lopuksi tuli mieleen, että onhan meillä ihan kotimainen ja vähemmän filosofinen Fredin esittämä kuvaus siitä, miten olosuhteet kehittyvät: ”Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Miten hyvä neuvottelumalli loppujen lopuksi on, alkaa näkymään muutaman viikon kuluessa ja tarkentuu kunhan hallitus alkaa laatia ensi vuoden budjettia. Elinkeinoelämän luottamus pitäisi pystyä säilyttämään. Logistiikkaan liittyvän infran parantaminen on ihan hyvä asia. Mutta vielä tärkeämpää on mahdollistaa, että väylillä kulkee tavaraa maailman markkinoille.

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276038...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Infran parantamisen lopputulos onkin kiinnostava. Viedäänkö esimerkiksi ratahankkeita eteen päin faktojen vaiko lobbauksen perusteella; SDP:ssäkin kun on vahvoja lobbaustaipumuksia tässä suhteessa:
"Hanke saadaan käyntiin, jos SDP on vaalien jälkeen hallituksessa."
https://twitter.com/nasimarazmyar/status/105498657...
https://demokraatti.fi/eveliina-heinaluoma-on-pisa...
https://yle.fi/uutiset/3-10776091

Järjen luulisi lisäksi sanovan, että olemassa olevasta kannattaisi huolehtia ennen uusia kalliita hankkeita. Ja hyvä, kun päättäjillä vielä olisi tietoa asioista...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

X

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Kalevi olen kanssasi samaa mieltä . Ainakin siinä että mitään kuokkaa ,ei radoille ,ei maanteille ,ei meriliikenne väyliä , ei sisävesiväyliä tai lentokenttiä . -Ennen kuin viiden liikennemuodon ( https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2... ja https://ec.europa.eu/transport/modes_en ) käsittävät uudet tutkimukset niin viennistä kuin tuonnista tehdään ,nyt voimassa olevien perusteiden -neljälle liikennemuodolle tehdyn sijaan.

Samoin oikeuskanslerin takavarikoimia varoja ei tule vapauttaa ennen kuin em tutkimukset ovat tehdyt .

Ongelma on sen sijaan todella suuri koska vuoden 2011 jälkeen maassa ei ole suoritettu viiden liikennemuodon kokonaisvaltaisia liikenne infra tutkimuksia.

mm Korjausvelasta puhutaan paljon ja se on jatkuvasti mediassa ilman kokonaisvaltaista taustoitusta.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #59

Hesarikin jo pääkirjoittelee ikävistä totuuksista infrahankkeiden kanssa. Vesiväyliä tosin ei mainita.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000610952...

X

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivotaan, että hallitus saadaan kasaan, se olisi pienituloisen, eläkeläisen, ja työttömän eduksi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

p.r:"Toivotaan, että hallitus saadaan kasaan, se olisi pienituloisen, eläkeläisen, ja työttömän eduksi."

Aika kovasydäminen ihminen. Etkö ole ollenkaan huolissasi esim. Jarpan hankkeista, kun ne taitavat loppua isommalti siinä kohtaa kun uudet ministerit tulee töihin.
__________________

Voidaan toki sanoa että Rinteen malli olisi hyväksi, mutta ihan varma ole siitä mitä toimittaa jos kaikki toteaa ensin että "maa saatava kuntoon ja kaikille riittävä toimeentulo". Sitten herätään arkeen ja huomataan että pikkasen pitäisi taas nipistää, jos ei leikata, tahi uudistaa, tahi jotain muuta vastaavaa. Lopputulos se, että isompi osa kansasta fattan luukulla ja puliveivarit avaa uusia pankkitilejä kun entisiin ei enää fyffet mahdu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

se on sinun mielipiteesi, arvoa sillä ei ole sen enempää kuin muillakaan ennustajilla. :)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

petteri ritala

Nyt hallitusneuvotteluissa on polttavana tavoitteena tunnin junat Helsingistä Turkuun, Tampereelle ja johonkin itäsuomeen.

Nyt on unohdettu sotet, köyhät, lapsiperheet ja eläkeläiset. Rinne laittaa tovereidensa kanssa 11 miljardia ratahankkeisiin jotta junat kulkevat Helsinkiin.

Näissä junissa kulkee parituhatta kiireistä päivässä Helsinkiin ja takaisin sinne mistä aamulla lähtivät. Kyllä talous ja työllisyys nousee kohisten ja kestävyysvajeesta ei enää huolta.

Tunnin junan liput maksavat sitten sen verran, että eläkeläisille ja köyhille on tarjolla sitten vain paikallisjuna !

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hämeenlinnan rautatieasema voidaan sulkea. Pari bussia päivässä riittää työliikenteelle, toinen Tampereelle ja toinen Helsinkiin. Meno-paluu.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Oikeastaan tästä voisi aloittaa.
Aamun hesarista luin että ratahanke H:ki - Kouvola maksaisi vajaat 2 mrd. Sillä lyhennettäisiin kuopioon menijöiden matka- aikaa 15 minuuttia, siis 15 minuuttia. Mitä järkeä?
Samalla ei niin kauan sitten rakennettu ”oikorata” Lahteen jäisi käyttämättömäksi, vain paikallisliikenteen käyttöön, no olisihan se Skinnarin yksityinen rata.
Rinne ja Vasemmistoliitto eivät keksi muuta kuin sen saman mitä tehtiin jo 1860-luvulla kun maassa tarvittiin työtä ilmastonmuutoksen takia. :-)
Nyt kuuluu kummia muutoinkin. SAK:n johtaja sanoi eilen uutisissa että he (siis”me”) valmistaudumme tulevaan hallituskauteen. Siis SAK?

Nyt meillä erilaiset ryhmät tekevät hallitusohjelmaa johon jokainen pyrkii saamaan oman sisältönsä.
Minkähänlaista ohjelmaa Dan Koivulaakso ajaa?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kannattaa katsoa Areenasta eilinen A-talk. Entisen budjettipåållikön sanomiset ovat mielenkiintoisia, kannattaa kuunnella ja ajatella. Mm tuosta tunninjunasta Turkuun: suunnilleen näin: Ai , että syömään Turkuun ja sitten takaisin....

Ekonomisti samassa ohjelmassa: nyt pitää kerätä puskureita ja edessäolevan laman aikana käynnistää ratahankkeet. Samoin se Carina Jutila oli hyvin "kärryillä" mielipiteineen. Harvinaisen hyvä miehitys Ljungerista huolimatta.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

"Näissä junissa kulkee parituhatta kiireistä päivässä Helsinkiin ja takaisin sinne mistä aamulla lähtivät."

Helsingin ja Tampereen välillä tehdään nykyään 5 miljoonaa junamatkaa vuodessa ja on arvioitu matkustusmäärän kasvavan 40 % lähivuosina.
Nykyisin nopeimmillaan junamatka kestää 1 tunti ja 33 minuuttia. Junat voisivat kulkea välillä jopa 200 km tunnissa, mutta nykyisen radan huono kunto korjausmäärärahojen puuteen vuoksi estää sen. Kannattaisiko korjata nykyinen rata ensin, niin aikataulu nopeutuisi noin tuntiin? Uuden tunnin radan rakentaminen tulee sen sijaan maksamaan noin 5 miljardia euroa. Kannattaako vain sen takia, että päästäisin 33 minuuttia nopeammin pääkaupunkiin? Sitä paitsi 200 km tunnissa liikkuvat junat alkavat olla kohta museotavaraa, maailmalla on jo ja rakennetaan lisää 350 km/h ratoja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #52

Veli-Matti Vanhanen

VR tietojen mukaan Turun ja Helsingin välillä pendelöi 3 000 työmatkoja tekevää henkeä päivässä. 1 500 suuntaansa. He eivät kaiketi samassa junassa kulje. Lähtöjä on tunnin välein.

Nyt on tarkoitus, että nämä junat pysähtyvät vain Pasilassa ja Kupittaalla ennen määränpäätä ?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Tuppurainen on Tappuraisen takuumiehenä", sanottiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ainakaan vielä ei ole tullut esille mitään, joka viittaisi siihen, ettei Rinteen johdolla nyt neuvottelujen allan oleva hallitusohjelma toimi myös käytännössä. Orpo oli kyllä alkuvaiheessa kovin huolissaan siitä, ettei liikkeelle lähdetty taloudesta, vaan unelmista ja tavoitteista, joihin pyritään.

Se on vain niin, että jos aina ja kaikessa on talous mielessä ensimmäisenä, kyllä siihen kehitysideat lopahtavat. Peruskoulukin olisi saattanut jäädä vain puhetasolle. Milloinkaan ei tule tilannetta, että välttämättömäänkään uudistukseen, vaikkapa nyt ajankohtiasiin perhevapaisiin ja koulutuksen kehittämiseen, olisi rahaa tuosta vaan otettavaksi. Yhteiskunnan kehitämiseksi pitää olla ideoita. Niitä ei synny pelkästään rahapussiin tuijottamalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mihin tarvitaan hallitusneuvottelujen alussa utopistisia unelmien toteuttamisia joihin ei ole taloudessa varaa? Unelmointiin käytetty aika on ns. hukkaan heitettyä. Omna käsityksenä on se, että suunnitellaan talouden raameissa mihin on varaa ja ennen kaikkea mistä on eniten hyötyä. Onkin kysyttävä minkälainen hyöty on saatavissa Rinteen tunnin junista eteläiseen Suomeen? Kustannus näistä ja paljonko tulee maksamaan kuluttajalle? Kannattaako näin suuret unelmainvestoinnit, kun vähemmälläkin pääsisi. Varmasti löytyy tärkeämpiäkin investointikohteita ja hyödyissä mitattuna.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomalainen infra on alasajettu ja tiet näyttävät samalta kuin venäläisessä Karjalassa.

On korkea aika panostaa maamme teiden kunnossapitoon.

Mihin lienevätkään viime hallituskaudella infran ylläpitoon tarkoitetut miljoonat kadonneet?

Konsulttipalkkioihinko?

On myös korkea aika aloittaa ratahankkeet, joiden avulla työmatkojen etäisyydet lyhenevät.

Samalla työllsyys nousee. Työtä on paljon, niin perusinfrassa, kuin alihankkijoiden työllistymisessä.

Kyllä, kuulit oikein. Valtio työllistää.

Huonoina aikoina, valtion roolin vahvistuminen, on koko kansan etu.

Yksityistäminen on tuhonnut jo tiestöjemme kunnossapidon, vanhustenhoidon, lastenhoidon, vammaistenhoidon, kuljetuspalvelut jne.

Pienessä Suomessamme, jossa olemme eläneet työn ja yrittämisen voimin, on tapahtunut murros, jonka selvittely kestänee vielä kymmeniä, ellei satojavuosia.

Kyse on ollut poliittisista väännöistä, jotka ovat tuhonneet niin kansakuntamme mielialat, kuin oikeudet.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #53

Muutoin aika lailla samaa mieltä mutta en kaikissa noissa ratahankkeissa.
Päärataa ja mahdollisesti Turun rataa pitää parantaa ja ainaki pääradan kapasiteettia lisätä.
Kouvolan ratahanke on sitävastoin älytön.
2 mrd. siksi että junamatgka Mikkeliin lyhenee 15 minuuttia?

Samalla Lahden oikorata jää käyttämättömäksi, vain Lahden - Helsingin paikallisliikennettä varten.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #57

On hyvä, että nyt puhutaan asioista, joilla on aidosti merkitystä kansalliselle toimivuudellemme.

Radat ovat osa infraa, jotka on hyvä toteuttaa siinä vaiheessa, kun alavireisyys yhteiskunnan taloudessa alkaa.

Suomalainen yhteiskunta rakentui sodan jälkeen pääosin työllä, joka kohdentui paperi- ja kemianteollisuuteen sekä tiestöjen rakentamiseen.

Olemme nyt samankaltaisessa pattitilanteessa, jossa työn ja tuottavuuden merkitys on kadotettu.

Vain ja ainoastaan, valtion tukitoimin, valtakuntamme työllisyys saadaan korjaantumaan.

Samalla kansalaisten elintaso nousee, ostovoima kohenee ja mielialat kohenevat alhosta iloon.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Yhteiskunnassa pitää olla unelmia, joita kohti mennään"
"Yhteiskunnan kehitämiseksi pitää olla ideoita."

Sinun vai minun unelmia?
Sinun vai minun ideoita?

Niin mitäs se Suomen valtionvelka olikaan...?
(road to hell is paved with good intentions)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Rinteestä tulee heikko pääministeri. Henkinen kapasiteetti ei riitä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rinteen henkisestä kapasiteetista en tiedä, mutta on sitä usein Tes-neuvotteluissa mitattu ja aika vahvaksi havaittu. Sipilältä se kuitenkin loppui kesken, osoituksena tästä mm. lapsellinen kiukuttelu Yle:n kanssa.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Verovelkahallitus ei mairittele äänestäjiä, mutta SAKta tietysti.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä tuo hallituksen rakentamisen kuvio tuntuu oikean suuntaiselta. Sillä voidaan päästä toivoa antavaan näkymään, vaikka rahaa ei ole jakaa juuri sen enempää kuin ennenkään. Edellinen hallitus ja sitäkin edellinen lähtivät liikkeelle ja toimivat enemmän kieltojen ja pakkojen keinoin. Toivoa me aina tarvitaan ja hallituksen tulee kantaa huolta kansalaisten tulevaisuuden toivosta puutteenkin keskellä.

Kaarina Leinonen

Viljo Heinonen puhuu järjen äänellä olen samaa mieltä. Päällimmäinen asia suomessa on pidettävä "alkuperäiskansasta" eli kantasuomalaisista hyvää huolta . Jos se huolenpito jäisi elinkeinoelämän kontolle silloin hukka perii. Oma rahansaanti menee heidän kohdallaan vähemmän ansaitsevien kansalaisten edun edelle. Ymmärtääkö joku muukin tämän tosiasian josta ei päästä irti niin millään. Sehän tiedetään että maahanmuuttajat maksavat suomalaisille "hunajaa" ja kun eivät vielä kaiken lisäksi halua tehdä töitä. Kaikki tämä "hyväksi käyttö ikävyys" vielä suomalaisten niskaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sen jälkeen, kun vuoden 2015 pakolaisaalto satiin hallintaan, pakolaisuus on suhteellisen pieni ongelma. On otettava huomioon sekin, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Muuten täällä ei riitä työvoimaa nykyisen elinkeinoelämän pyörittämiseen saati sen kasvuun.

Minä en tiedä, miten Suomessa voidaan pitää huolta vain kantasuomalaisten hyvinvoinnista. Silloin pitää rikkoa kansainvälisiä sopimuksia ja alistaa pysyvästi maahanmuuttajat suomalaisia heikompaan asemaan. Siinä minä en ole mukana.

Käyttäjän JanneRantala kuva
Janne Rantala

Niin no jos sinusta reilu 3 miljardia vuodessa on pieni ongelma mikäs siinä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #27

Ilmoitatko kommentillasi, että pakolaiset maksavat Suomelle 3 miljardia vuositasolla? Onko sinulla tarkistettavia facktoja tuon irtotiedon tueksi?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Muutama unelma:

Suomi
- hoitaa koko maailman pakolaiset
- puhdistaa koko maailman ilmaston
- kouluttaa koko maailman nuorison
- hoitaa kaikki maailman sairaat

Suomi
- lopettaa metsien hakkuut
- syö vain vegaani ruokaa, jos sitäkään
- lopettaa autoilun
- lopettaa lentämisen
- teurastaa kaikki lehmät, jne, jne

Unelmia piisaa

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Rinteen lähetymistapa muistutta hyvin paljon mm. Pariisin ilmastokokouksessa käytettyä käytäntöä. Siinä tuodaan kaikki mahdolliset toiveet, tavoitteet ja vaatimukset heti pöydälle. Sen jälkeen katsotaan mitä yhdistävää osapuolilla on ja mitä eroavaisuuksia, silloin ei käytetä turhaa aikaa mahdottomiin yhtälöihin. Seuraavassa vaiheessa katsotaan mitkä asiat mahdollisia toteuttaa ja mitkä ovat yhteiset tavoitteet. Sen jälkeen asiat siirretään eteenpäin. Lopulta viimeisessä pöydässä yhdistetään kaikki toiveet, tavoitteet ja vaatimukset. Sitten meillä onkin hallitusohjelma

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jopa on hieno neuvottelumalli Rinteellä !

Ensiksi unelmoidaan kaksi viikkoa, ilman talouden resurssien antamia määrääviä rajoja ruusuisista hankkeista, sitten tarjotaan veronkorotuksia jo ennestään maailman korkeinpaan verotukseen unelmahötön muka toteuttamiseksi huolimatta alijäämistä tai rakenteellisista uudistuksista.

Pitää kyllä olla varsin paatunut sosialisti, jos tätä nimitetään hyväksi ja erinomaiseksi neuvottelumalliksi.

Velanotto = aina 100 %:sesti veronkorotus tuleville sukupolville ja pois näiden elämänlaadusta.

Lieneekö maailmassa vastenmielisempää ilmiötä, kun SAK:n verovapain rahoin ja median manipuloinnein saatu vasemmistojohtoinen hallituksen muodostus kokonaisin 26,02 % kannatuksin ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ottamatta kantaa siihen mitä mieltä olen todennäköisestä hallitusohjelmasta tai siitä kuinka hyvin blogikirjoituksesi todellisuudessa luonnehti Rinteen hallitusneuvottelujen kulkua voin todeta kuitenkin, että tämä kirjoitus oli hyvin laadittu, viestiltään selkeä ja looginen.

Korostan vielä uudelleen, että ylläoleva kehumiseni ei tarkoita sitä, että olisin vakuuttunut tulevan hallituksen ohjelman siunauksellisuudesta suomalaisille.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ne voisivat julkistaa ne kuvat (utopiat) ihannetilanteesta, jotta voisi kertoa, mitä epäkohtia niihin sisältyy. Olen vähän skeptinen tämän hallituspohjan suhteen, koska Vasemmistoliitolla on hallitusyhteistyön tiellä isoja periaatteellisia kysymyksiä ja Vihreät ehkä tekevät suuren numeron asioista, jotka eivät muuten niin isoja olisi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Sotamies Honkajoki rakentelee puupalikoista ikiliikkujaa Tuntemattomassa sotilaassa. Siinä ”jousipyssymies” ei onnistu, mutta nämä nykyiset ”jousipyssymiehet” ovatkin onnistuneet. Valtion velasta on tullut ”ikiliikkuja.” Uutta velkaa otetaan ja vanhaa maksetaan pois kokonaisvelan juuri vähentymättä. Valtiokonttorin sivuilta voi lukea, että tänäkin vuonna lainanottotarve on 15,3 miljardia euroa ja velkaa oli huhtikuussa yli 103 miljardia euroa.
On hyvä muistaa, että yksi miljardi on vertauskuvallisesti yksi kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Normaalisti aina otetaan ensin selvää, mihin rahat riittävät eikä ryhdytä ”taivaanrannan maalaukseen.” Näin toimitaan yrityksissä. Valtio ei ole liikeyritys muutoin kuin siihen rajaan asti, kunnes troikka (EU, EKP, IMF) laittaa ”lapun luukulle.”
Kirjoitin tämän lehden kommentissa 17.6.2011 ”Suomen tie on Kreikan tie”. Tällä tiellä Suomi-neito kulkee ja sen tien loppupäässä on odottamassa ja tervehtimässä troikka (EU, EKP, IMF).

Rinteen neuvottelumallin voi pelkistää sanoihin ”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.”

https://www.valtionvelka.fi/fi-FI

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkinen velka on nyt yli 140 miljardia euroa ja on nyt tarkalleen kasvu-ja vakaussopimuksen 60 % tasossa. Rinne on siis valmis rikkomaan Suomen kansainvälisesti sopimat sitovat sopimukset ja syömään sanansa ?

Miten olisi ay-businesten verokohtelu muiden vastaavaan tapaan ?

Lähde: EKP ja EU:n komissio.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuosta liikkuu monenlaista, milloin kuinkakin.
Tarkoitetaanko julkisella velalla valtionvelkaa vai sekä valtion että muiden julkisyhteisöjen velkaa?
Toinen asia on se että kuinka tuo 60 % lasketaan kun Suomessa bkt:n lasketaan myös julkinen puoli jota monessa muussa EU-maassa ei lasketa?
Eli kuinka suuri on Suomen valtionvelka suhteessa bkt:n jos bkt:stä poistetaan julkinen ja velka olisi vain valtion velka?

Ja jos tuo julkinen puoli lasketaan mukaan bkt:n niin bkt nousee kun valtio ottaa lainaa ja käyttää sitä kulujen maksamiseen?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #46

Julkinen velka on valtion ja kuntien velkaa, joka on EKP:n mukaan 01.01.2019 140,4 miljaria euroa. Summa on jokseenkin tarkasti 60 % suhteessa 2018 vuoden kansantuotteeseen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Erittäin huolestuttavia uutisia hallitusrintamalta. Ollaan menossa kohti 70-luvun jakopolitiikkaa, jossa valtiojohtoisesti vedetään (väylä)hankkeita.

Tämä ei ole parasta elvytystä. Todellakaan.

Työllisyyden kannalta päästäisiin paljon parempaan tulokseen kun pidettäisiin huolta pienistä yrityksistä. Jos pienet yritykset työllistäisivät kaikki yhden hengen lisää sillä on paljon suurempi vaikutus kuin syytää valtion rahaa isojen yhtiöiden kautta valtiojohtoisiin investointeihin.

Toki näitäkin tarvitaan, mutta kyllä jokin tasapaino pitäisi löytää.

Lisäksi pelkään, että pekasta tulee ulkoministeri ja sen jälkeen meidän veroeurot valuvat gepardihatuille uusiin mersuihin. Jotkut puhuvat tästä korruptoituneiden johtajien tukemisesta häveliäästi "kehitysapuna".

Naivisteja ei pitäisi päästää valtaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vanha suomalainen sanonta kuuluu: "Keskeneräistä työta ei pidä näyttää herroille eikä narreille." Rinteenkin arvion mukaan valmista tulee vasta ensi viiko lopulla. Siten kaikki spekuloinnit, miten nyt verotus nousee ja kansan tulevaisuus tuhotaan, ovat kovasti ennenaikaisia.

Spekulointi on yhden lajin viihdettä, joka pääosin tarkoittaa vajaita ja harhaisilla tiedoilla laadittuja kirjoituksia. Valitettavasti tässä nykyisessä totuuden jälkeisessä ajassa tällainen harhautus kuuluu systeemiin. Kansalaisten kannalta siitä on vain haittaa, kun pitävää otetta ei mihinkään tietoon saa, jos siinä tiedon jakamiseta on kysymyskään. Tärkeintä on kasata kaikki mahdolliset kivet tulevan hallituksen tielle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei siinä toisaalta mitään pahaa ole, jos kansalaiskeskustelu jo neuvottelujen aikanakin osaltaan vaikuttaa tulokseen. Muutoin kyse olisi vain mustasta laatikosta, jota kypsytetään kuoren alla, kunnes tulos julkaistaan tyyliin "pulinat pois". On hyvä, että neuvotteluosapuolet saavat näkemystä myös ulkopuolisista kannanotoista.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

En ole herra enkä narri. Matemaattiset luvut eivät ole spekulointia ja tämä tulee ilmi Valtiokonttorin sivuilta. Edesmennyt isäni antoi aikanaan neuvon minulle ”Ota kynä käteen ja laske.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sen verran komppaan Viljon sanomaa tässä blogissa, että eihän hän ole ollut kyseenalaistamassa tuota "ota kynä käteen ja laske" -periaatetta, vaan kuvaili vain kuinka ensin on tarpeen saada selville mitä halutaan, jotta sen jälkeen voisi kynällä laskea mitä kaikkea siitä voi toteuttaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #26

"ota kynä käteen ja laske"- vaihe alkaa viimeistään heti vaalien jälkeen.

Kun puolueet istuvat neuvottelupöytään, vaalit on käyty ja jokaisen puolueen "unelmat" ovat äänestäjien hyväksymät (tai mylkäämät). Neuvottelut lähtevät tästä. Äänestystuloksia ei, ainakaan länsimaisen demokratian mukaan, enää peukaloida. Antti Rinne ja SAK saavat tyytyä siihen mitä kansa on sanonut. Jos tämä ei kelpaa, niin uudet vaalit.

En ymmärrä kuinka demarit, jotka voittivat vaalit muutamalla tuhannella äänellä, voisivat hallita diktaattorin ottein (ts. olla huomioimatta kansan enemmistö) ja runnoa hallitusohjelman omien "unelmiensa" pohjalata.

Viljo, unelmista ja ideoista ei ole puutetta!! - puute on rahasta.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä Vastaus kommenttiin #61

Auttaa ymmärtämään, kun hiffaa, että naruja vetelee SAK.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #66

SAK, ym labbareiden laskeminen neuvotteluihin on yksi selvä osoitus järjestlmän korruptoituneisuudesta. SAK ei tietääkseni saanut yhtään ääntä vaaleissa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #67

Se kertoo myös siitä että itse poliitikot eivät ymmärrä asioista yhtään mitään. He vain puhuvat ja lupaavat "ummet ja lammet". Sitä mikä kuulostaa hyvältä. Kuten Rinteen eläkesatanen. Saas nähdä mitä siitä jää käteen?
Orpo puhuu "arvoista", sehän kuulostaa hienolta. Vihreäöt siitä ja Vasemmistoliito tuosta.
Vain yteatteria saadakseen äänestäjät vakuuttuneiksi siitä että juuri hän on se paras ratakaisu.

Kun sitten vaalit on "voitettu" niin otetaan lobbarit mukaan tekemään se varsinainen poliitkon työ.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

En pyri kommentoimaan utopioiden taloudellista toteuttamiskelpoisuutta tai yleensä makrotaloutta ja talouspolitiikkaa vaan niiden sisältöä sillä oletuksella, että niihin sisältyy myös vakavaa vikaa ja että ne eivät ole kaikilta osiltaan omiaan edistämään niitä tavoitteita joihin niillä pyritään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varteenotettava näkökohta. On siis syytä myös kyseenalaistaa ovatko valitut unelmat "oikeita" eikä vain tutkia asiaa siltä pohjalta kuinka niitä missäkin määrin pystytään toteuttamaan.

Ongelma on vain siinä, että ei ole ketään kuningas Salomonia, jolta kysyttäisiin neuvoa, vaan unelmat ovat pelkästään kansan vaaliuurnilla valitsemien tahojen ideoinnista repäistyjä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Unelmia pitää olla, Kari Kairamokin unelmoi Nokian puhelinbisnekseen menosta ja toteuttu tuon unelmansa Ilman unelmia ja uusia innovaatioita jatkamme täällä Suomessa pelkästään investointitavaroiden viemistä maailmalle ja kärvistelemme aina kun kv.lama käy kimppuumme. Ja muuten Hankkeen tunnin junista laittoi liikkeelle jo edellinen Sipilän hallitus ja niiden tarpeellisuudesta kaikki eduskuntapuolueet olivat varsin yksimielisä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SAK-Rinteen mielenkiinto ei taida riittää kestävyysvajeen hallintaan ja pakollisiin rakenneuudistuksiin ja ikävät asiat kliffan velkarahan jaon sijaan jää tehtäväksi seuraavalle kaudelle, joka saattaa jo olla kovin myöhäistä.

Mielenkiinnolla seurailen Suomen luottoluokituksen kehittymistä jatkossa. Nyt luokitus on AA, joka on pohjoismaisittain huono, mutta neljän vuoden kuluttua se voi olla jo joku B - luokista.

Standard & Poor`s kertoi pari kuukautta takaperin, että jo rakenteellisiin uudistuksiin ei ryhdytä, luottoluokitus muuttuu huonommaksi. Myös valtiovarainministeriö on huolissaan kehityksestä, mutta Rinne ei välitä kuullakkaan kamreerien mielipiteitä lainkaan muka ilonpilaajina.

https://yle.fi/uutiset/3-10692701

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Juha Kuikka on yksi harvoista, jotka ovat ymmärtäneet kirjoitukseni tarkoituksen. Unelmia siitä, mikä olisi ihannetilanne, pitää olla. Muuten olemme tuuliajolla, ei menossa minnekään. Se on sitten toisen tason asia, mihin on varaa ja miten nopeasti kohti unelmaa ja unelmia on vara liikkua. Pitää ehdottomasti pystyä erottamaan toisistaan, mikä pitkän ajan tavoitteet ja mitkä ovat tämän hetken mahdollisuudet.

Ilman määrittelyä siitä, mikä on tavoite, asioita ratkotaan yksi kerrallaan ilman suuntaa mihinkään. Kyllä tietoisuus siitä, mitä varten uusia lakeja säädetään, pitää olla olemassa. Muuten ei ole mitään kuvaa tulevaisuudesta. Tokihan niitä on ja monenlaisia. Taitaa olla jokaisella omansa. Hallituksen pitää ensin selvittää, mikä on kansakunnan tahtotila ja pyrkimys ja kirjata kokonaisuus hallitusohjelmaksi. Täydellistä se ei koskaan ole, mikä pelkistyy Humen giljotiinissa: "Siitä, miten asiat ovat, ei voi päätella, miten niiden pitää olla."

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kai sitä nyt hyvänen aika on viisasta tunnustaa olemassa olevat reaaliteettit lähtökohtaisesti vastuullisen politiikan tekemiseksi.

Suomessa näitä ovat viennin romahdus, alijäämät, väestön ikääntyminen, syntyvyyden romahdus, kestävyysvaje, liian suuri julkinen sektori, suuret julkiset menot, velkaantuminen, eläkevastuut, työttömyys, yksityisrahoitteisten työpaikkojen puute, investointien alhaisuus, täysin tekemättömät rakenneuudistukset, maahanmuuton ongelmat ja koulutettujen aivovuoto ulkomaille näin muutamia tässä mainiten.

Kansakunnan tahtotila on aina se sama, eli enemmän rahaa ja mukavuuksia edelleen tavalla tai toisella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lauri Kiiski, kommentissasi esittelet vain uhkia, jotka ovat todellisia, mutta on Suomella vahvuutensakin: suhteellisen puhdas luonto, hyvin koulutettu väestö, toimiva infastrutktuuri, joskin siinä on parannettavaa, keskimäärin hyvin hoidetut ja tuottoisat metsät ja metsätalouteen liittyvä teollisuus. Maataloudenkin lasken vahvuuksiimme. Siinä vain pitää erikoistua kuten vaikkapa kauran ja kuminan viljelyyn. Hamppukin voi olla tulevaisuuden tuote.

Kurjuus ja pelko eivät saa ihmisiä toimimaan, vaan tieto paremmasta ja halu muuttaa olosuhteita paremmiksi. Nykyisen tietotekniikan nahdollisuudet ovat vielä suurimmalta osin hyödyntämättä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #40

Viljo Heinonen, uhkakuvien huomiointi on aivan varmasti viisauden alku. Jos nyt maailmantalouden suhdannehuipulla julkinen talous ja maan kauppatase ovat pahasti miinuksella, niin miten on sitten, kun seuraava taantuma on väistämättä todellinen.

Rinne totesi juuri, ettei ole olemassa mitään talouden uhkakuvia. SAK:n talousnerotko ovat tätä mieltä ja Rinteelle näin kertoneet ?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #40

Mielestäni Kiiski ei luettele uhkakuvia vaan realiteetteja.
Elämmekö sitten "puhtaasta luonnosta, koulutetusta väestä, infrastruktuurista, kauran ja hampun viljelystä,(kuinka se voi olla kannattavampaa täällä kuin lämpimimmillä alueila?), tuottoista metsistä joita ei saa hakata?"

Emme elä, me elämme työstä ja kauoasta. Emme unelmista ja kauniista luonnosta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Hallituksen pitää ensin selvittää, mikä on kansakunnan tahtotila ja pyrkimys ja kirjata kokonaisuus hallitusohjelmaksi." Minä en ainakaan ymmärrä, - vanhan vai tulevan hallituksen? Tällä hetkellä ei ole toimivaa hallitusta?

Eikös ne vaalit juuri käyty senvuoksi, että kansakunnan tahtolita ja pyrkimys olisi puolueille selvillä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuo voitaisiin suomentaa niin että selvitetään millä tavoin kansalle syötetään mitä luvattiin mutta jätetään toteuttamatta ja vastaavasti kuinka selitetään se että tehdään jotain aivan muuta kuin mitä luvattiin.

Näin on saatu kansan tahtotila määriteltyä ja kerrottua se kansalle.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Odotellaan nyt hallituskausi loppuun, ja tehdään sitten arvio hallitustyön onnistumisesta ml. hallitusneuvottelut.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Täysin käsittämätöntä on Kepun lähteminen sossujen, kommareiden ja vihervassareiden rinkiin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Keskustan takinkääntö tassä tilanteessa on hyvinkin ymmärrettävä. Jatkamalla Sipilän politiikkaa puolue häviäisi kartalta kokonaan. Paluu alkiolaisille juurille, jossa otetaan huomioon myös köyhät ja syrjäytyvät on osoitus oikeasta tilannetajusta. Vaikka Sipilä nimellisesti on vielä puheenjohtaja, ei puolue enää ole hänen takanaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

On täysin ennen aikaista puhua mistään ”takinkäännöstä.” Hallitusneuvottelut näyttäisivät olevan vielä unelmointiasteella ja vasta Sipilän tämän päivän ulostulo antaa jotain viitteitä tulevaisuudesta. Keskustan aikaisempiin vastauksiin Rinteelle viitaten näyttäisi siltä, että hallituksen syntyminen on vielä ison kiven takana.

Edesmennyt Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn on sanonut: ”Älä kysy mitä maa voi tehdä puolestasi vaan kysy, mitä sinä voit tehdä maasi puolesta.” Tämä tekeminen tuskin tarkoittanee tekemistä ”hinnalla millä hyvänsä.” Talouden realiteetit on pakko ottaa huomioon.

Vasemmistoliiton Li Anderssonin ulostulot näyttäisivät olevan valovuosien päässä Sipilän ajattelusta.

Valtiovarainministeriön virkamiehet tekevät työtään virkavastuulla ja siihen eivät kuulu ”saatanalliset säkeet.” Ihmettelen sitä, jos Vasemmistoliitto ja Kepu tulevat olemaan samassa hallituksessa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#42 Takinkäännös on höpöhöpö puhetta.

Juuri Sipilän hallitus teki suuren palveluksen "köyhille ja syrjäytyneolle". Ilman sen tekemiä leikkauksia, taloutta ei olisi saatu kuntoon ja jaettavaa hyvinvointivaltion tarpeisiin olisi paljon vähemmän.

Keskusta ja Sipilä haluavat tulevan hallituksen jatkavan tällä terveellä talouslinjalla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #64

Mahtaakohan tuo olla kovin tervettä meininkin niiden mielestä, joiden etuja on leikattu. Siinä mallissa julkisen rahoituksen osuus vähenee ja siirtyy yksilöiden maksettavaksi ja sitä suuremmalla siuhteellisella osuudella, mitä heikommin on tullut toimeen. En käsitä, mitä jaloa siinä on, että ehdoin tahdoin luodaan väestöryhmiä, jotka eivät tule palkallaan tai eläkkeellään toimeen ja tilanne vain huononee, kun sairastuu tai joutuu työttömäksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #70

Viljo Heinonen

Suomessa on sosiaaliturvajärjestelmä joka arvioi jokaisen henkilökohtaisen avun tai tuen tarpeen. Järjestelmä suodattaa pois ne jotka tulevat toimeen omillaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #75

Ilkka Varsio: Tuo pitää paikkansa minimien osalta, mutta ei päde ansiosidonnaisiin etuihin. Ne määrittyvät ansiotason, ei minimitarpeiden mukaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #79

Juu... On reilua veronmaksajille, kun asfalttityöntekijä on ansiosidonnaisella normisäännöin 3.000 euron kuukausituloin 9 kk vuodesa ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihmetyttää vain tuo SAK:n hallitusneuvotteluihin tuoma veropaketti, joka on nyt ilmiselvästi Rinteen hallitusneuvotteluiden tavoitteena.

Suomi tarvitsee todella kipeästi lisää yrittäjyyttä, yksityisrahoitteisia työpaikkoja ja vientiä kroonistuneiden alijäämien saattamiseksi paremmalle tolalle, sekä hyvinvoinnin turvaamiseksi myös vuosikymmenen kuluttua.

Miten nämä tärkeät tavoitteet onnistuvat, jos yrittäjiä lyödään märällä rätillä kasvoihin järjettömin suurin veronkiristyksin ?

Ei vain ymmärrä ei.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eipä tuosta veropaketista tarvitse muuta ymmärtääkään kuin se, että sillä saadaan veronkiertäjät maksamaan osuutensa. Kaikki yritystoiminta on verotuksellisti saatava samalla viivalle. Se on sitten toisen messun asia, miten pienyrittäjän sopimusturvaa, ja sosiaaliturvaa eläkkeet mukaan lukien, parannetaan

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Yritä ymmärtää että kaikki verot maksaa aina se viimeinen eli kuluttaja.
Kaikki verot ja maksut siirtyvät aina tuotteen hintaan oli sitten kysymyksessä mikä tuote tahansa.

Pienenä esimerkkinä vuokrat: Jokainen kiinteistöihin kohdistuva veron tai maksun korotus siirtyy suoraan vuokraan eikä se siirry 1:1 vaan vuokranantaja ottaa pienen osan siitä myös itselleen.
Tarkastelet mitä tahansa tuotetta tai hyödykettä niin näin se toimii.

Tuotteiden ja hyödykkeiden hintaa sääntelee vain ja ainoastaan alan kilpailu.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #50

Kuluttaja on todellakin kaikessa se viimeinen maksaja. Yritykset ovat verojen ja maksujen kerääjiä. Ratkaisuksi olen esittänyt, että yritysten verotuksesta luovutaan kokomaa. Silloin niitä kukaan ei voi kiertääkää. Verotuksen rakennetta on muutettava siten, että jokaisen kansalaisen (vauvasta vaariin) kakki tulot lasketaan yhteen ja progressiivinen verotus kohdennetaan tuohon kokonaistuloon. Silloin loppuisi sekin narina, että osa yrityksista saa verohelpotuksia ja toiset eivät.

Valmisteverot ja arvonlisäverot pitää säilyttää. Niihin voi kyllä liittää ilmasto- ja muita maksuja, jotka kastsotaan hyödyllisiksi ja kulutusta ohjaaviksi terveellisempään suuntaan. Henkilöverotus, johon sisältyvät työttömyysturva- ja eläkemaksut sekä sairausvakuutusmaksu pitää säätää sille tasolle, jolla kuluista selvitään. Jos toimitaan järkervästi ja tehokkaasti tämä veromalli ei hintoja nosta, mutta voi nostaakin, jos joku yhteiskunnan palvelu on niin haluttu ja välttämätön, että kansalaiset ovat siitä valmiita maksamaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #69

Taidat nähdä unia.

Suomen vienti oli miinuksella 2.4 miljardia euroa v, 2018.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #69

Ensimmäinen kerta minun elinaikanani ja muistini mukaan kun "työväenpuolueita" edustava ja kannattava porukka kannattaa ja hyväksyy ilman mitään narinoita uusia verolajeja.
Aina ennen nämä puolueet ovat kynsin hampain vastustaneet kun valtio on keksinyt uusia veroja.
Näyttäisi jollain tavoin siltä että pyörä on pyörähtänyt 180 astetta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Kaikki yritystoiminta on verotuksellisti saatava samalla viivalle."

Mitähän tuo nyt sitten tarkoittaa ?

"Se on sitten toisen messun asia, miten pienyrittäjän sopimusturvaa, ja sosiaaliturvaa eläkkeet mukaan lukien, parannetaan"

Rajuin veronkiristyksinhän se yrittäjien olematon sosiaaliturva paranee entisestään ... ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uutisten mukaan Keskustan kenttä on nyt koventanut otettaan ja Rinteen hallitustunnustelu saa nolon lopun.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Keskustan koventelut eivät kolise. Noloa loppua odotellessasi, voit olla huoleton! Sitä ei tule.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lue Mikkolan kommentti edeltä. Keskustan päättäjät piiritasolla taitavat nyt olla toista mieltä eivätkä lämpene Rinteen SAK- virityksille.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Rinteen neuvottelumalli on hyvin tuttu luovasta yritysmaailmasta. Asetettaan perusraamit, mihin pyritään.
Pidetään hyvin väljä ideariihi sopivalla monialaisella porukalla, jonka tarkoitus on tuottaa uusia ideoita ja ratkaisumalleja.
Valikoidaan riihen jälkeen kourallinen parhaita esim. SWOT- analysoitaviksi. Sen perusteella jatkokehittelyyn eri organisaatioissa.
Lopuksi tuloksena saadaan toimintasuunnitelma ja budjetit.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

SWOT -analyysi, eli nelikenttä toimii myös parisuhdenneuvonnassa! Tällä menetelmällä saadaan paras kuva siitä, mitkä asiat hiertävät, mitkä toimivat. Näin jää turhat sanailut pois ja voidaan tarttua ongelmia aiheuttaviin kohtiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Orpo oli sen verran realisti ettei lähtenyt lainkaan kapteeni Rinteen romantica-risteilylle.

Pelimiehenä Sipilä ajoitti oivaan paikkaan viestin, joka lisäsi Rinteen paineita, ja jonka turvin liukas Sipilä jo valmistautuu loikkaamaan Rinteen luhistuvan korttitalon alta: "Kello käy, muta Hakulista ei näy".

Lopputulos ratkaisee.
Kyllä se on ollut jo maaliskuusta lähtien, viimeistään, nähtävissä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen aikaisemmin kommentoinut, että Rinteen hallitukseen tulee ay mukaan ”äänettömänä yhtiömiehenä” ja näyttää vahvasti siltä, että näin tulee käymään.

Demokratian kannalta on kummallista, että ei tarvitse osallistua edes eduskuntavaaleihin, mutta pääsee kuitenkin vaikuttamaan hallitukseen jo hallitusohjelman tekovaiheesta lähtien.

Unelmointiin liittyen tuleva hallitus, mikäli se toteutuu, tulee olemaan unelmahallitus isoille ammattiliitoille.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinne ei ole oppinut 2 viikon sydänkohtauksen koomasta huolimatata jättämään edes tupakointa pois, vaikka järkisyyt näin voisivat antaa syytä ja sijaa.

Verenkierron toimiessa osittain vaaditaan yrittäjille lisäveroja, vaikka tilanne on jo muutoinkin huonohko.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lauri Kiiski

Kaikki tupakoitsijat ova vaarassa sairastua parantumattomaan keuhkoahtaumatautiin. Edes tupakoinnin lopettaminen ei paranna jo syntynyttä tautia.

https://hengitys.fi/keuhkoahtaumatauti-oireet-tunn...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Itse tupakoin 40 vuotta ja lopetin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #84

Onnittelut sinulle. Itse lopetin noin 10v sitten ja sitä ennen poltin suunnilleen saman verta kuin sinäkin. Kyllä se onnistuu, jos tahtoa on.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ottamatta kantaa Sipilän kakkaramalliin, Rinteen lähestymistapa ei vaikuta parhaalta mahdolliselta. Nyt kun pöydät ovat täynnä toiveita, on entistä tuskallisempaa alkaa karsia niitä budjettirajoitteen mukaisesti. Olisi ollut parempi ottaa realismi peliin heti. Lehtitiedot vahvistavat, että nykyvaihe on neuvottelijoille vaikea.

Mutta Rinteen lausunnoista on jo aikaisemmin käynyt ilmi, että ei se velka niin paha asia ole. Tunnetusti velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taisi Keskustan kenttä laittaa suitset Sipilän ja tenavien suihin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olisihan mukavaa, jos ihmiset olisivat niin valistuneita ja viisaita, että aina osattasisiin ottaa realismi peliin heti alussa. Kun ihmiset ovat mitä ovat, se ei ole mahdollista. Toisen realismi on toiselle utopiaaa tai tuhon tie vähintäänkin, niin tai onnela, johon on nopeasti päästävä. Kun joukolla neuvotellaan, kyllä siinä on pakko ensin selvittää käsitteet ja itse kunkin ryhmän aidot tavoitteet. Realismiin, siihen mikä on mahdollista voidaan päästä vasta sen jälkeen, kun kustakin asiasta on ensin päästy yhteisen näkemykseen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Tämä nyt on eri asiaa kuin se, mistä edellä kirjoitin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinnehän valitsi jo maksajat, eli yrittäjät haaveilulleen. Turha realismia on pyöritellä kuuman perunan tapaan suussa sen kummemmin.

Maahan tarvitaan ykstyisrahoitteisia uusoa työpaikkoja, mutta Rinteen SAK-kähmintä ei ikävä kyllä niitä mahdollista.

Missä muualla ay-liike on päässyt näin näkyvästi edustuksellisen parlamentarismin edelle ?

Suomessa taitaa olla aivan turha käyttää äänioikeuttaan.

Sitten tätä kieroutunutta toimintakulttuuria vieläpä ihastellaan Viljon tavoin.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Alkaa totuus paljastumaan:
- eläkkeellä oleva budjettipäällikkö Erkki Virtanen totesi TV:ssä "viikko meni lörpötellessä"
- ”Rinne omien neuvottelujensa suurin sabotööri” https://www.is.fi/politiikka/art-2000006114592.html

Ja tämä oli siis parasta mihin SDP pystyy??

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset