Rinteen neuvottelumalli paras mahdollinen

Varmasti kaikki ovat panneet merkille hallitusneuvotteluissa sen valtavan eron, mikä on Sipilän prosessikaavioiden esittelyn ja Rinteen tavoiteasettelun välillä. Rinne laittoi neuvottelijat ensin pohtimaan ilman raharajoitteita, mitä kullekin yhteiskunnalliselle ilmiölle pitää tehdä, jotta tilanne saadaan paremmaksi.

Tältä pohjalta kukin ryhmä laati kuvan (utopian) ihannetilanteesta, johon pitää pyrkiä. Sen jälkeen palattiin maan pinnalle tarkastelemaan, mikä todella on mahdollista. Se, että suunnitelmia laaditaan nyt reaalisten mahdollisuuksien rajoissa, ei poista tulevaisuuden unelmien merkitystä. Ne ovat olemassa ja niitä kohti pyritään, mutta käytännön toimet on pakko määrittää tasolle, joka nyt ja tässä on mahdollista.

Toteutukseen tarvitaan varmasti myös prosessikaaviota, jonka mukaan kussakin asiassa edetään. Tärkeää on se ettei kaavio ole itseistarkoitus, mitä se näytti Sipilälle olevan, vaan keino selkeyttää etenemismahdollisuuksia.

Kun tuleva hallitus päättää hoitajamitoituksesta, teiden ja rautateiden kunnostusohjelmasta, koulutuksesta, perhevapaista ja kaikesta muustakin eteen tulevasta, on olennaista tiedostaa, mihin pyritään (ihannetila) ja mikä tässä tilanteessa on mahdollista.

Toiminta on kaksitasoista. Se on jatkuvaa ihannekuvan tarkentamista ja toisaalta tiukan realistista päätöksentekoa, sitä kohti. Yhteiskunnassa pitää olla unelmia, joita kohti mennään. Toisaalta toimet on pakkokin rajata siihen, mikä on mahdollista. Se on sitä mahdollisuuksien taidetta, jolla koko ajan päästään lähemmäksi tavoitetta.

Koskaan sitä ei saavuteta, sillä siitä, miten asiat ovat, ei ole pääteltävissä, miten niiden pitää olla. Tämän ristiriidan nosti esille yksi valistusajan merkittävistä filosofeista, David Hume. Tuon ristiriidan kanssa on pakko elää.

Toisaalta meillä pitää olla unelmia, jotka auttavat meitä jaksamaan ja toki muuttuvathan asiat hyväänkin suuntaan. Sitä varten Rinteen johdolla parhaillaan laaditaan hallitusohjelmaa, joka ottaa pienituloiset ja kaikki heikommassa asemassa olevat huomioon toisin kuin Sipilän hallitus.

Lopuksi tuli mieleen, että onhan meillä ihan kotimainen ja vähemmän filosofinen Fredin esittämä kuvaus siitä, miten olosuhteet kehittyvät: ”Vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, silti hyväksi ei milloinkaan."

viljoh9
Sosialidemokraatit Saarijärvi

Eläkkeellä oleva toimittaja, joka tarkastelee kriittisesti asioiden syy- ja seuraussuhteita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu