viljoh9

Saarijärven vanhuspalvelut käännekohdassa

Yksityiskohtia en tiedä, mutta iso kuva on se, että Attendo osti Saarijärven kunnalta ylihintaan Peltoahon hoivakiinteistön ja sai vastineeksi oikeuden rakentaa hoivayksikkö hyvälle paikalle. Ensimmäiset asiakkaat pääsevät sisälle elokuussa ja koko hanke valmistunee vuoden loppuun mennessä. Sitten alkaa käytännön toiminta, jolta kuitenkin on Suomen edellisen hallituksen kaavailema pohja pois.

Maakuntahallinto ei toteudu suunnitellusti ja valinnanvapaudeksi kutsuttu menetelmä on kuopattu. Siinähän yhteiskunta olisi sitoutunut maksamaan hoivakuluja suhteellisen vapaasti niin, että ulkomaisen rahoituksen varassa toimiville hoivajäteille olisi jäänyt verotusta kiertäen kelpo voitot Suomesta ulkomaille siirrettäväksi.

Nyt Attendon pitää toimia normaalirahoituksella, eikä yhteiskuntaa rahastamalla. Nähtäväksi jää, mitä se pystyy vanhuksille aidosti tarjoamaan. En ole huolissani Attendosta. Parasta olisi ollut, ettei koko firma olisi Saarijärvelle tunkeutunut. Oma lehmä tässä on ojassa. Nyt ei ole hätää. On oma velaton asunto, emmekä elä köyhyysrajalla, mutta miten on viiden vuoden päästä, jos niin kauan eläkään. Ongelmakohta on siinä, kun kotona ei enää jaksakaan ja pitäisi päästä palveluasuntoon.

Vaihtoehtoja on Saarijärvellä oikeastaan vain kaksi: Siirtyminen Kotikontuun kunnalliseen palvelutaloon tai joutuminen Attendon armoilla. Tässä vaiheessa on tietymättömissä, mikä on hoitopäivän hinta tai kuukausimaksu, jonka päälle voi tilata erilaisia palveluja. Yksi huipputapaus tulee mieleen. Asiakkaalta perittiin vessapaperin vaihdosta 5 euroa kerralta.

Täysin tietymättömissä on ainakin minulla, millaisia palveluseteleitä Saarijärven kaupunki ottaa käyttöön. Niin kai se menee, että oma omaisuus on tuhottava ensin. Sitten saa apua, mitä saa. Ei se kurjuutta kummempaa ole.

Kun olet nuori ja voimissasi, menet ja teet mitä haluat. Vanhana, kun et enää jaksa, sinua viedään sinne, minne et halua. Ulkopuoliset sanelevat elämäsi ehdot. Se ei ole enää elämää, ainoastaan hengissä pysymistä. Sitä tilannetta pelkään kuolemaakin enemmän.

Viljo Heinonen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Martti Mykkänen

Polttavin yhteiskunnallinen ongelma on julkisen vallan ulottaminen kaikkeen inhimilliseen toimintaan. Keskusjohto, tai paremminkin komentokeskus pyrkii määräämään kenen lääkärin luo voit mennä, minne sinun on mentävä vanhenemaan. Se sosiaalitukien avulla ohjaa jo 1.5 miljoonan kansalaisen henkilökohtaisia asioita, ostetaanko vauvalle uudet vaunut, maksetaanko lapsen tanssiharrastus jne.
Maanviljelijät ovat jo koko sodanjälkeisen ajan saaneet käskyjä mitä viljellä, mutta ei sitä, että kuinka paljon. Valtio ostaa ja maksaa tukia niin paljon että varmasti joku ostaa.
Julkisen vallan pitäisi puuttua mahdollisimman vähän kansalaistensa asioihin. Eikö se ole jo demokratian idea?
Usein jonkun vaikeasti tunnistettavan vaivan iskiessä on juuri oikean lääkärin löytäminen vaikea. On kamala tilanne kun keskusjohto ei salli käyttää sen osaajan apuja jotka ainoastaan pystyvät auttamaan.
Eikö se valtava ja kallis vahtijien byrokraattien ylläpito tuo vsin ja ainoastaan pahaa, nöyryyttää kansalaisia ole kuin edesmenneestä NL:sta?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minulla on toisenlainen näkemys. Yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia kansalaisten tasapuolisesta hyvinvoinnista. Suomessa se alkaa neuvolatoiminnasta. Ilman sitä monen lapsen hoito olisi paljon huonompaa. Sen jälkeen seuraa peruskoulu ja muukin koulutus. Se ei onnistu liiketalouspohjalta. Kyllä siinä on oltava yhteiskunnan ohjaus. Yksityiskoulujakin tarvitaan ja etenkin oppisopimuskoulutusta pitää kehittää.

Sosialiturvajärjestelmä ei toimisi, ellei se olisi julkisen vallaan hallussa ja säätelemää. Suomen sairausvakuutusjärjestelmä on esimerkiksi paljon toimivampi kuin vaikkapa USA:n henkilökohtaisiin yksityisiin vakuutusjärjestelmiin perustuva terveydenhuolto, jota kylläkin Obaman aikana korjattiin huomattavasti.

Työeläkejärjestelmäkin on tosiasiassa yhteiskunnan hallinnassa. Sitä kehitetty kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen ja valtiovallan toimin. Siitä naristaan, että pieniä eläkkeitä saavien asemaa on heikennetty liikaa. Taustalla on kuitenkin pääosin se, että pienipalkkaiset työt, joista eläkettä kertyy vähän, ovat lisääntyneet. Kansaneläke on taas niiden minimiturva, joilla työtuloja ei ole ollut tai ne ovat niin vähäiset, ettei eläkekertymää juuri ole.

Yhteiskunnna ophjausta ei mielestäni Suomessa ole liikaa, mutta kehittämisvaraa on kautta linjan lähes kaikessa asumisesta alkaen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa keskimäärin joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias kansalainen päätyy tekemään itsemurhan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Entä ne omat lapset,jos heitä on?Tai sukulaiset jne.kun suomessa niin mainostetaan kuinka ilmaistyövoima voi hoitaa vanhuksia jne.Vapaaehtoiset joita nyt jo käytetään ja työttömät,joita halutaan vanhushoitoon.Johan se viime hallitus niitä suomeen toi yli 32 000 kpl.ja nykyinen hankkii lisää.

Pikku juttuhan se että näillä on kuulemma masennusta,mielenterveysongelmia,vammoja,traumoja ja keuhko ynm.sairauksia eli työkyvyttömyyseläkeelle joutuvat,ei taida monisairaista hoitajiksi olla..voi sentään.

Eikös se niin mennyt että omat lapset hoitakoon,omaishoitajat jne.KYLLÄ ne lapset ja sukulaiset tulevat hoitamaan jos on omaisuutta tiedossa,ellei muuten.Ne ikäihmiset erikseen joilla ei ole ketään,ei edes sitä rahaa tai realisoitavaa omaisuutta.Kyllä se kuntakin rahan päälle ymmärtää,ja hankkii edunvalvojan,kun ihan pyytämättäkin sen osaavat tehdä,jopa työttömillekin.

700 000 tempputyöllistettyä ei nuorten lisäksi hoida sitten enää kukaan,kun ei sitä rahaa ole.Ei kerry eläke,ei ole työpaikkaa,ei hankita taloja ja omaisuuksia.Epävarmaa on tarjolla,ja kilpailua halpatyövoimatyöpaikoista eli Filatovin malliin ilmaistöistä 90 luvun tapaan edelleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset